Prechádzať
Košík
K doprave zadarmo chýba €65,00 na zaplatenie pre dopravu zadarmo

+420 910 920 516 Po - Pia (9:00 - 17:00)

+420 910 920 516 Po - Pia (9:00 - 17:00)

Synergická súhra medzi vitamínmi D3 a K2

Synergická súhra medzi vitamínmi D3 a K2

Vitamíny D3 a K2 majú v tele každý zvlášť množstvo významných funkcií. Čo sa týka mineralizácie kostí a prevencie kardiovaskulárnych chorôb, pôsobí však synergicky. Dohromady teda tvoria maximálne účinnú a silnú kombináciu. Dokonca sa špekuluje o tom, že liečba rednutia kostí sa bez kombinácie týchto dvoch vitamínov nezaobíde. Reč je o silnom vitamínovom tandeme K2 a D3.

Vitamín D3 je významný nutrient a úplne esenciálny regulátor metabolizmu vápnika (aj fosforu) v tele. Okrem toho na vitamíne D stojí náš imunitný systém a to ako vrodené, tak získané imunity, pretože aktivuje tvorbu ochranných protilátok proti baktériám a vírusom. Chráni nás pred množstvom infekcií, respiračných porúch, civilizačných ochorení a jeho nedostatok je spájaný aj s autoimunitnými ochoreniami.

V prípade vitamínu K si dala veda načas a dlhú dobu boli jednotlivé formy a ich funkcie v organizme zlučované. Dnes už je jasné, že každá z nich zohráva v organizme veľmi dôležitú, ale rozdielnu úlohu.

 

Ktorá forma vitamínu K súvisí so správnou mineralizáciou kostí?  

Kým K1 je zapojený do kaskády zrážania krvi, K2 významne ovplyvňuje zloženie kostnej matrix. Smeruje molekuly vápnika až do kostí, poprípade zubov a zabraňuje tak ich hromadeniu na nesprávnych miestach v tele ako sú cievy, obličky, a ďalšie mäkké tkanivá, kde by postupom času spôsobili značné problémy.

Vitamín K2 MK7 je pre organizmus najlepšia možná využiteľná forma. Je ľahko vstrebateľná a oproti iným formám (napr. MK4) zostáva v krvi prítomná najdlhšiu dobu. Viac si o vitamíne K2 môžete prečítať v samostatnom článku. Navyše je to práve tá, ktorá pomáha dopraviť vápnik do kostí a súčasne zabraňuje jeho hromadeniu ukladaniu v cievach. 

Ako fungujú vitamín D3, K2 a vápnik?

Veľmi jednoducho povedané – pre zdravé a silné kosti je potrebné dostatočné množstvo vápnika. Aj napriek nadmernému príjemu sa nám ale do tela nevstrebe bez vitamínu D3. Aby sa vápnik skutočne dostal až do kostí alebo zubov, je potrebné, aby do hry vstúpil ešte vitamín K2. Spoločne podporujú zdravé a silné kosti a sú nezastupiteľnými článkami v zachovaní zdravých ciev a srdca. V období rastu a vývoja vyrovnávajú prípadný nadbytok vápnika. Pri zvýšenej konzumácii mliečnych výrobkov zaisťujú plné využitie v prospech organizmu a jeho správnu distribúciu.

Metabolismus vápníka - v kostiach je ho potrebné, v cievach môže škodiť

Osteokalcín je proteín, ktorý je syntetizovaný kostnými bunkami a významne sa podieľa na mineralizácii kostí, respektíve zaisťuje väzbu vápnika na kosť. Produkcia osteokalcínu je stimulovaná vitamínom D3 a k jeho aktivácii je zase potrebný vitamín K2.

Riešenie nedostatku vápnika používaním vitamínu D3?

Áno, dosiahli by sme väčšiu dostupnosť vápnika pre telo a zvýšenú tvorbu K-dependentných proteínov (proteíny, ktorých aktivita závisí od prítomnosti vitamínu K - v kostiach sú to osteokalcín, matrixový GLA proteín a proteín S). Bez ich aktivácie však nie sú schopné vápnik nadviazať na svoju molekulu a strácajú na význame. Nedostane sa nám tak benefitov, ktoré vitamín D3 v tejto funkcii môže poskytnúť. Okrem toho, vďaka vitamínu D3 sa nám lepšie vstrebe vápnik, ktorý sa však nemôže ukladať do kosti, hromadí sa v krvi a môže zapríčiniť množstvo komplikácií, najmä jeho ukladanie v cievach a všetko sa môže naopak otočiť v náš neprospech.

Pokiaľ sa rozhodneme zvýšiť príjem vitamínu D, potom je takmer nevyhnutné ho užívať spoločne s vitamínom K2. Jedná sa o približne 50 mcg K2 na každých 1000 jednotiek vitamínu D. Kombinácia K2 a D3 je dôležitá nielen pre správny vývoj kostí a zubov, prevenciu osteoporózy, ale aj pre prevenciu srdcovo-cievnych ochorení.



0 komentáre

Zanechať komentár

Upozorňujeme, že komentáre musia byť pred zverejnením schválené.