Prechádzať
Košík
K doprave zadarmo chýba €65,00 na zaplatenie pre dopravu zadarmo

+420 910 920 516 Po - Pia (9:00 - 17:00)

+420 910 920 516 Po - Pia (9:00 - 17:00)

Viete aký doplnok nasadiť pri začínajúcej viróze? Skúste zinok!

Viete aký doplnok nasadiť pri začínajúcej viróze? Skúste zinok!

Zinok sa radí  medzi esenciálne výživné látky. Naše telo si ho nevie samo vytvoriť, a preto sme odkázaní na jeho príjem zo stravy alebo doplnkov. Práve dopĺňanie zinku do stravy sa stalo populárnym ako účinný prostriedok v boji proti virózam.

Čo sa v tomto článku dozviete?:

  1. Zinok a jeho funkcie v ľudskom organizme
  2. Zinok ako prvá pomoc pri začínajúcej viróze
  3. Zdroje zinku
  4. Záverom

Zinok a jeho funkcie v ľudskom organizme

Zinok je hneď po železe druhým najviac zastúpeným stopovým prvkom v našom tele a je kľúčový pre zdravý vývoj a fungovanie imunitných buniek. V tele vykonáva veľké množstvo funkcií, medzi ktoré patrí okrem udržovania zdravia imunitného systému napríklad aj ochrana buniek pred oxidatívnom stresom a udržiavanie zdravia vlasov, nechtov a pokožky. Zinok sa taktiež podieľa na procese delenia buniek, v organizme sa zúčastňuje na viac ako 300 enzymatických reakciách, podporuje plodnosť, zdravý zrak a hojenie rán. 

Podrobnejšie sme o funkciách zinku v ľudskom tele písali v tomto článku.

Zinok ako prvá pomoc pri začínajúcej viróze

Vzhľadom na to, že je zinok dôležitý pre správne fungovanie imunitných buniek, jeho nedostatok môže viesť k oslabeniu imunitnej odpovedi organizmu, a tým pádom aj k vyššej náchylnosti voči infekčným ochoreniam.

Z tohto dôvodu sa zinok pridáva aj do niektorých liečivých prípravkov proti nachladnutiu. Viacero štúdií potvrdilo účinnosť zinku v boji proti infekčným ochoreniam. Napríklad výsledky siedmich štúdií ukázali, že dopĺňanie zinku do stravy môže skrátiť dĺžku trvania nachladnutia až o tretinu [1]. Niektoré ďalšie výskumy tiež naznačujú, že doplnky zinku môžu u starších osôb znižovať riziko infekcie a podporovať imunitnú odpoveď. [2]

Odborná verejnosť odporúča nasadiť zinok čo najskôr od nástupu prvých príznakov nachladnutia, a to ideálne do 24 hodín od prvých prejavov.

Zdroje zinku

Medzi potraviny s najvyšším obsahom zinku patria ustrice, zinok je však vo vysokej miere zastúpený aj v ďalších morských plodoch. Mäso, predovšetkým hovädzie, predstavuje ďalší  vhodný zdroj tohto prvku. Tekvicové jadierka majú taktiež vyšší obsah zinku, ale je vhodné nespoliehať sa na čisto rastlinné zdroje, keďže sa z nich zinok horšie vstrebáva kvôli prítomnosti antinutričných látok. V prípade začínajúceho infekčného ochorenia tak nie je vôbec od veci navýšiť príjem tohto nutrientu formou kvalitného výživového  doplnku.

Záverom

Odhaduje sa, že približne 2 miliardy ľudí na celom svete trpí nedostatkom zinku z dôvodu jeho nedostatočného príjmu zo stravy. Medzi niektoré prejavy nedostatku zinku patrí už spomínaná vyššia náchylnosti k infekčným ochoreniam, horšie hojenie rán, strata čuchu a chuti alebo aj biele škvrny na nechtoch.

Práve v tomto období zvýšeného výskytu chrípkových a iných viróz je podpora imunitného systému zinkom viac než na mieste. Zinok teda právom patrí medzi doplnky, ktoré je vhodné mať vo svojej domácej lekárničke a v prípade akútneho ochorenia ho začať čo najskôr užívať.

Viac o súvislosti zinku a imunitného systému si môžete prečítať v článku s názvom Zinok a imunitný systém.

Zdroje: 

[1]  Hemilä H. Zinc lozenges and the common cold: a meta-analysis comparing zinc acetate and zinc gluconate, and the role of zinc dosage. JRSM Open. 2017 May 2;8(5):2054270417694291. doi: 10.1177/2054270417694291. PMID: 28515951; PMCID: PMC5418896.

[2] Haase H, Rink L. The immune system and the impact of zinc during aging. Immun Ageing. 2009 Jun 12;6:9. doi: 10.1186/1742-4933-6-9. PMID: 19523191; PMCID: PMC2702361.

 



0 komentáre

Zanechať komentár

Upozorňujeme, že komentáre musia byť pred zverejnením schválené.