Prechádzať
Košík
K doprave zadarmo chýba €65,00 na zaplatenie pre dopravu zadarmo

+420 910 920 516 Po - Pia (9:00 - 17:00)

+420 910 920 516 Po - Pia (9:00 - 17:00)

Prečo potrebujeme vitamín K2?

Prečo potrebujeme vitamín K2?

Vitamín K2 je potrebný na budovanie pevných a zdravých kostí a podľa vedeckých štúdií [1] sa podieľa aj na udržaní zdravého kardiovaskulárneho systému. O tomto vitamíne sa veľmi často zmieňujeme, ako v našich podcastoch, tak v blogových článkoch (napríklad tu ). Z nášho pohľadu sa jedná o podceňovanú nutričnú látku a preto sa mu venujeme aj v tomto článku, kde sa zároveň dozviete, aké formy a zdroje pre vitamín K2 v Trime využívame.

Čo sa v článku dozviete?:

  1. Typy a funkcie vitamínu K
  2. Vitamín K2 a statíny
  3. Nedostatok vitamínu K2 u väčšiny populácie?
  4. Nezabúdajte na vitamín K2 ani v lete!
  5. Trime vitamín K2 - prírodné zdroje a vysoká biologická využiteľnosť
  6. All-trans vs cis-konfigurácia: rôzna biologická aktivita

Typy a funkcie vitamínu K

Hoci sa hovorí jednotne o vitamíne K, treba rozlišovať rôzne typy tohto vitamínu, ktoré v ľudskom organizme zastávajú rozdielnu úlohu. Vitamíny K sú v tukoch rozpustné látky a zahŕňajú vitamín K1 (fylochinón), pochádzajúci z rastlinných zdrojov, ktorý hrá kľúčovú úlohu pri zaistení krvnej zrážanlivosti, vitamín K2 (menachinón) a syntetický vitamín K3 (menadión).

Jednotlivé formy vitamínu K detailnejšie predstavujeme v našom článku: "Vitamín K2 - životne dôležitý, napriek tomu málo známy".

Funkcia K vitamínov je medzi ostatnými vitamínmi unikátna. Aktivujú totiž proteíny produkované rôznymi orgánmi nášho tela. Vitamín K1 aktivuje zrážacie faktory v pečeni a zaisťuje tak krvnú zrážanlivosť. Vitamín K2 aktivuje osteokalcín v kostiach a matrix Gla proteín (MGP) napríklad v cievnom systéme. Tieto proteíny pomáhajú viazať vápnik do kostí a zabraňujú usadzovaniu vápnika v cievach.

 

 

Ďalší proteín, ktorého aktivácia je závislá od vitamínu K2, je Gas6. Tento proteín bol objavený až v roku 1993 a nachádza sa napríklad v srdci, pľúcach, žalúdku, obličkách či chrupavkách. [2] Gas6 sa podieľa na regulácii bunkového rastu, podporuje bunkovú adhéziu, proliferáciu buniek a zabraňuje apoptóze (bunkovej smrti).

Vitamín K2 a statíny

Statíny patria medzi najčastejšie predpisované lieky určené na zníženie hladín LDL cholesterolu a ich využitie je v posledných dekádach na vzostupe. Je tiež všeobecne známe, že statíny vyčerpávajú v ľudskom organizme koenzým Q10, antioxidant, ktorý pomáha v mitochondriách vytvárať energiu. Pacientom užívajúcim statíny sa preto odporúča dopĺňať koenzým Q10 prostredníctvom suplementov. Štúdia z roku 2015 [3] uvádza, že statíny môžu pôsobiť ako mitochondriálne toxíny a môžu mať negatívny vplyv na srdce a cievny systém nielen z dôvodu vyčerpávania koenzýmu Q10, ale tiež z dôvodu inhibície syntézy vitamínu K2, ktorý chráni cievy pred kalcifikáciou. Aktuálne však neexistujú žiadne odporúčania na suplementáciu vitamínu K2 pre pacientov užívajúcich statíny.

Nedostatok vitamínu K2 u väčšiny populácie?

Dnešné odporúčania pre príjem vitamínu K sa týkajú iba vitamínu K1 v súvislosti s požiadavkami na zabezpečenie adekvátnej zrážanlivosti krvi a prevenciu nadmerného krvácania. EFSA považuje za adekvátny denný príjem vitamínu K1 1 mcg na 1kg váhy pre obe pohlavia a všetky vekové kategórie.

Pre vitamín K2, ale žiadne odporúčania príjmu neexistujú. Ľudské telo si ho čiastočne syntetizuje z rastlinnej formy vitamínu K1, táto syntéza je ale obmedzená, rovnako ako syntéza vitamínu K2 črevnými baktériami. Preto je potrebné zaistiť pravidelný diétny príjem vitamínu K2.

Zo stravy získavame vitamín K2 napríklad z fermentovaných potravín, pričom jedným z najbohatších zdrojov je natto. Vo väčšom množstve sa vitamín K2 nachádza aj v mliečnych výrobkoch pochádzajúcich od voľne sa pasúcich zvierat. Kto z nás má ale vo svojom jedálničku pravidelne natto či syry v tzv. "grass-fed" kvalite? Je teda zrejmé, že zaručiť dostatočný príjem vitamínu K2 zo stravy nie je ľahké. Z toho dôvodu sa predpokladá, že väčšina populácie trpí deficitom vitamínu K2. Jeho nedostatok môže viesť k slabším kostiam, zvyšovať riziko úbytku kostnej hmoty a z dôvodu hromadenia vápnika v mäkkých tkanivách môže prispievať k rozvoju srdcových ochorení vrátane infarktu myokardu. Pre väčšinu ľudí bude preto vhodné zaistiť príjem vitamínu K2 prostredníctvom doplnkov stravy.

Nezabúdajte na vitamín K2 ani v lete!

Vitamín K2 býva kvôli schopnosti regulácie ukladania vápnika súčasťou doplnkov s vitamínom D. Počas zimných mesiacov teda mnoho ľudí v naších zemepisných šírkach suplementuje vitamín K2 v zmesiach spoločne s vitamínom D3. S pribúdajúcimi slnečnými dňami, kedy navyšujeme hladiny vitamínu D prirodzene prostredníctvom slnečného žiarenia, klesá aj spotreba D3K2 produktov. Potreba vitamínu K2, ale zostáva, a preto by sme nemali zabúdať na jeho suplementáciu ani počas letných mesiacov. Stačí vymeniť zmes D3K2 za samostatný vitamín K2 v kapsuliach.

Trime vitamín K2 - prírodné zdroje a vysoká biologická využiteľnosť

Trime ponúka výhradne prírodné zdroje vitamínu K2 v biologicky aktívnej forme MK-7, ktorá má dlhší polčas rozpadu a tým pádom vyššiu využiteľnosť. Naše doplnky s vitamínom K2 neobsahujú žiadne alergény a sú vhodné pre vegetariánov i vegánov.

Vitamín K2 v kapsuliach získavame prirodzene patentovaným biofermentačným procesom z cícera a nájdete ho ako v doplnku Vitamín K2 80 mcg, tak v multivitamíne Daily F20 Complex.

Produkt D3K2 v kvapkách či detský doplnok Kids DHA+D3K2 obsahujú vitamín K2 získaný metódou prírodnej fermentácie sójového proteínu. Rovnako tieto doplnky označujeme ako tzv. "allergen free", pretože neobsahujú sóju, ale čistenú molekulu MK-7. Dôležitý je aj proces prírodnej fermentácie. Poctivým kvasením sóje možno všeobecne znížiť pravdepodobnosť vzniku alergickej reakcie.

All-trans vs cis-konfigurácia: rôzna biologická aktivita

Všetky naše doplnky s vitamínom K2 sa zároveň vyskytujú v all-trans konfigurácii, ktorá predstavuje biologicky aktívnu formu schopnú aktivovať K2-dependentné proteíny. Oproti tomu cis zlúčeniny majú zníženú aktivitu, alebo môžu byť biologicky neaktívne.

Pre vysvetlenie, all-trans- alebo cis-konfigurácia označuje rôznu molekulárnu štruktúru (veľkosť a tvar molekuly), ktorá následne určuje rozpustnosť a schopnosť menachinónov zapadnúť do bunkových štruktúr. Cis-izoméry nemusia v dôsledku ich pozmeneného tvaru “zapadnúť” tam, kam majú. Enzýmy a proteíny závislé od vitamínu K2 tak môžu u cis zlúčenín zostať neaktívne.

Zdroje:

[1] Geleijnse JM, Vermeer C, Grobbee DE, Schurgers LJ, Knapen MH, van der Meer IM, Hofman A, Witteman JC. Dietary intake of menaquinone is associated with a reduced risk of coronary heart disease: the Rotterdam Study. J Nutr. 2004 Nov;134(11):3100-5. doi: 10.1093/jn/134.11.3100. PMID: 15514282.

[2] Ferland G. The vitamin K-dependent proteins: an update. Nutr Rev. 1998 Aug;56(8):223-30. doi: 10.1111/j.1753-4887.1998.tb01753.x. PMID: 9735675.

[3] Okuyama H, Langsjoen PH, Hamazaki T, Ogushi Y, Hama R, Kobayashi T, Uchino H. Statins stimulate atherosclerosis and heart failure: pharmacological mechanisms. Expert Rev Clin Pharmacol. 2015 Mar;8(2):189-99. doi: 10.1586/17512433.2015.1011125. Epub 2015 Feb 6. Erratum in: Expert Rev Clin Pharmacol. 2015;8(4):503-5. PMID: 25655639.



0 komentáre

Zanechať komentár

Upozorňujeme, že komentáre musia byť pred zverejnením schválené.