Prechádzať
Košík
K doprave zadarmo chýba €65,00 na zaplatenie pre dopravu zadarmo

+420 910 920 516 Po - Pia (9:00 - 17:00)

+420 910 920 516 Po - Pia (9:00 - 17:00)

Omega-3 mastné kyseliny EPA, DHA a ako sa v nich vyznať

Omega-3 mastné kyseliny EPA, DHA a ako sa v nich vyznať

V dnešnom článku sa zameriame predovšetkým na omega-3 mastné kyseliny EPA a DHA a na to, v ktorých prípadoch je vhodnejší výber tej či onej mastnej kyseliny.

Omega-3 predstavujú polynenasýtené mastné kyseliny a medzi najvýznamnejšie z nich patrí kyselina alfa-linolénová (ALA), kyselina eikosapentaénová (EPA) a kyselina dokosahexaenová (DHA). Tieto mastné kyseliny zasahujú v ľudskom organizme do veľkého množstva biochemických dráh a procesov a hrajú dôležitú úlohu v udržaní nášho zdravia. Rastie počet štúdií, ktoré poukazujú na skutočnosť, že omega-3 mastné kyseliny sú prospešné napríklad pri kardiovaskulárnych, neurodegeneratívnych či artritických ochoreniach.

Čo sa v tomto článku dozviete?:

  1. Omega-3 EPA, DHA a ALA
  2. Kedy zvoliť EPA a kedy DHA?
  3. EPA a zápal
  4. DHA pre zdravý vývoj mozgu detí
  5. DHA v tehotenstve
  6. DHA a zdravé oči
  7. Trávenie omega-3 mastných kyselín a prečo je vhodné suplementovať ich spolu s jedlom obsahujúcim tuk?

Omega-3 EPA, DHA a ALA

Kyselina dokosahexaenová (DHA) a kyselina eikosapentaénová (EPA) sú omega-3 mastné kyseliny, ktoré sa získavajú z morských zdrojov, konkrétne z morských rias alebo z rýb zo studených vôd ako sú lososy, sardinky či makrely. Oproti tomu kyselina alfa-linolénová (ALA) sa nachádza primárne v rastlinných zdrojoch (napríklad v ľanovom semienku či vlašských orechoch) a môže byť v organizme konvertovaná na EPA a DHA. Bohužiaľ táto konverzia nie je dostatočná a tým, že omega-6 mastné kyseliny využívajú vo svojej metabolickej dráhe rovnakých enzýmov, znižuje strava s vysokým obsahom omega-6 mastných kyselín premenu ALA na EPA a DHA. Z toho dôvodu sa v tomto článku venujeme práve kyseline eikosapentaénovej a kyseline dokosahexaenovej.

Kedy zvoliť EPA a kedy DHA?

Problematika biologických funkcií jednotlivých typov omega 3 mastných kyselín je veľmi komplexná. Všeobecne však môžeme povedať, že DHA predstavuje štrukturálnu kyselinu nachádzajúcu sa v ľudskom mozgu, koži a očnej sietnici a môže byť teda vhodnejšie pre ľudí, ktorí sa stretávajú napríklad s neurologickými ťažkosťami. Oproti tomu EPA podporuje zdravú imunitnú odpoveď stimuláciou produkcie eikosanoidov, ktoré pomáhajú znižovať zápal.

EPA a zápal

Zápal je prirodzená a potrebná reakcia organizmu na poškodenie. Môže byť vyvolaný napríklad patogénnymi mikroorganizmami alebo pôsobením chemických či fyzikálnych vplyvov. Akútny zápal plní v tele ochrannú funkciu a pomáha vyliečiť akútnu traumu. Problém nastáva v prípade chronického zápalu, ktorý je dlhotrvajúci. Odborná verejnosť poukazuje na súvislosť medzi chronickým zápalom a civilizačnými ochoreniami.

EPA koná ako prekurzor protizápalových eikosanoidov (ako sú prostaglandíny typu 3, tromboxány typu 3 a leukotriény), ktoré znižujú zápalovú odpoveď organizmu. EPA tak môže byť vhodnejšou voľbou napríklad pre ľudí trpiacich bolesťami či opuchmi, ktoré poukazujú práve na známky zápalu. 

Odborný článok nazvaný "Omega 3 mastné kyseliny a zápalové procesy" [1] uvádza niektoré choroby, ktoré sú so zápalovou odpoveďou organizmu spojené, a pri ktorých môže byť prospešné dopĺňať omega-3 mastné kyseliny. Patrí medzi ne napríklad astma a alergia, ateroskleróza, kardiovaskulárne ochorenia, obezita, reumatoidná artritída, Crohnova choroba, ulcerózna kolitída, lupus, diabetes typu 1, cystická fibróza, chronická obštrukčná pľúcna choroba, psoriáza, roztrúsená.

Z našich doplnkov s obsahom omega 3 mastných kyselín je EPA v najvyššom množstve zastúpená v produkte Omega 3 - Enhanced Bio Plus.

Skladom

Od

DHA pre zdravý vývoj mozgu detí

Ako už bolo spomenuté vyššie, DHA predstavuje dôležitý stavebný prvok mozgu a ovplyvňuje komunikáciu medzi neurónmi. Táto mastná kyselina je veľmi dôležitá počas tehotenstva pre normálny rast a vývoj mozgu plodu a ďalej aj v prvých niekoľkých rokoch života, kedy sa mozog rýchlo vyvíja

DHA v tehotenstve

Výskum z roku 2018 [2] ukázal, že suplementácia DHA počas tehotenstva znižuje riziko predčasného pôrodu a tiež riziko nízkej pôrodnej váhy novorodenca. Suplementácia DHA je užitočná nielen pre dieťa, ale aj pre mamičku. Z prieskumu vykonaného v roku 2020 [3] vyplynulo, že DHA môže predchádzať depresívnym náladám v neskorom tehotenstve av skorom popôrodnom období.

DHA a zdravé oči

DHA je štrukturálnou zložkou sietnice oka a je tak nevyhnutná pre zdravý vývoj očí. Podľa niektorých štúdií môže DHA tiež pomôcť zlepšiť určité očné problémy, ako sú napríklad suché oči či diabetická retinopatia. 12 týždňov dlhá štúdia z roku 2018 [4] vykonaná na používateľoch kontaktných šošoviek došla k záveru, že denná suplementácia omega-3 mastných kyselín vedie k zníženiu diskomfortu pri nosení kontaktných šošoviek. Ďalšia štúdia [5] viedla k zisteniu, že denná suplementácia omega-3 mastných kyselín počas 3 mesiacov viedla k zníženiu očného tlaku u normotenzných dospelých. Zvýšený očný tlak je rizikovým faktorom pre vznik glaukómu, ochorení, ktoré postupne narúša videnie.

Náš doplněk Omega 3 Vegan obsahuje omega-3 mastné kyseliny získané z mořských řas pěstovaných v uzavřené akvakultuře a obsahuje přirozeně větší množství DHA.

Trávenie omega-3 mastných kyselín a prečo je vhodné suplementovať ich spolu s jedlom obsahujúcim tuk?

Tuky sú hydrofóbnej povahy (= nie sú rozpustné vo vode) a preto musia počas trávenia najskôr prekonať emulgáciu, nasledovanú lipolýzou. Mastné kyseliny sa emulgujú v tenkom čreve pomocou žlčových kyselín. Emulgované tuky sú ďalej štiepené lipolytickými enzýmami produkovanými pankreasom (predovšetkým lipázou), ktorých uvoľňovanie a aktivita je stimulovaná obsahom tuku v strave. Vzniknuté produkty sú formované do štruktúr zvaných micely. Tie sú následne vstrebané do buniek črevného epitelu, kde sa stávajú súčasťou tukových častíc – chylomikrónov. Chylomikróny sa lymfatickým riečiskom ďalej vstrebávajú do krvi, odkiaľ putujú do pečene a ďalších tkanív v tele.

Zdroje:

[1] Calder PC. Omega-3 fatty acids and inflammatory processes. Nutrients. 2010 Mar;2(3):355-374. doi: 10.3390/nu2030355. Epub 2010 Mar 18. PMID: 22254027; PMCID: PMC3257651.

[2] Jackson KH, Harris WS. A Prenatal DHA Test to Help Identify Women at Increased Risk for Early Preterm Birth: A Proposal. Nutrients. 2018 Dec 6;10(12):1933. doi: 10.3390/nu10121933. PMID: 30563193; PMCID: PMC6316227.

[3] Zhang, MM., Zou, Y., Li, SM. et al. The efficacy and safety of omega-3 fatty acids on depressive symptoms in perinatal women: a meta-analysis of randomized placebo-controlled trials. Transl Psychiatry 10, 193 (2020). 

[4] Downie LE, Gad A, Wong CY, Gray JHV, Zeng W, Jackson DC, Vingrys AJ. Modulating Contact Lens Discomfort With Anti-Inflammatory Approaches: A Randomized Controlled Trial. Invest Ophthalmol Vis Sci. 2018 Jul 2;59(8):3755-3766. doi: 10.1167/iovs.18-24758. PMID: 30046817.

[5] Downie LE, Vingrys AJ. Oral Omega-3 Supplementation Lowers Intraocular Pressure in Normotensive Adults. Transl Vis Sci Technol. 2018 May 1;7(3):1. doi: 10.1167/tvst.7.3.1. PMID: 29736322; PMCID: PMC5931260.



0 komentáre

Zanechať komentár

Upozorňujeme, že komentáre musia byť pred zverejnením schválené.