Prechádzať
Košík
K doprave zadarmo chýba €65,00 na zaplatenie pre dopravu zadarmo

+420 910 920 516 Po - Pia (10:00 - 16:00)

+420 910 920 516 Po - Pia (10:00 - 16:00)

Vitamín K2 - životne dôležitý, napriek tomu málo známy

Vitamín K2 - životne dôležitý, napriek tomu málo známy

Vitamín K2 nie je najznámejší, za to patrí medzi veľmi prospešné a dôležité vitamíny. Naše telo ho dokáže vytvoriť iba v malom množstve a v strave je tiež vzácny. Pokiaľ chcete poznať odpovede ako sa prejavuje jeho nedostatok a prečo je tak životne dôležitý, potom určite čítajte ďalej.


Čo sa v článku dozviete?:

  1. Rôzne dostupné formy vitamínu K - ktorú si vybrať
  2. Vitamín K2 pre zdravé kosti a cievy
  3. Vitamín K2 a jeho úloha v prevencii civilizačných ochorení
  4. Vitamín K2 - možný vplyv na bunkový metabolizmus a športový výkon
  5. Ako poznám, že mám deficit K2 a aký je ideálny denný príjem?

Do nedávnej doby nebolo veľa informácií ani štúdií o vitamíne K a malo sa za to, že existuje iba jeden variant, ale opak je pravdou. Rozsiahle štúdie ukázali, že aj vitamín K má viac variant, predstavuje totiž celú skupinu vitamínov rozpustných v tukoch, a to K1, K2 a K3. Každý z nich pochádza z iných zdrojov a je naším organizmom využívaný rozdielnym spôsobom.

Je zásadné si uvedomiť, aký význam má vitamín K2 pre naše telo. Jeho nedostatok môže byť faktorom pri niekoľkých chronických ochoreniach, ako je cukrovka, zápalové a kardiovaskulárne ochorenia. Optimálne hladiny v tele môžu byť rozhodujúce pre prevenciu osteoporózy a pravdepodobne liečba tohto ochorenia kostí už nie je možná bez suplementácie K2, pretože má veľký význam pre metabolizmus vápnika v tele. V skutočnosti presúva vápnik na miesta, kde ho potrebujeme – do zubov a kostí a na druhej strane odstraňuje vápnik z tepien. Predchádza vzniku kardiovaskulárnych ochorení a javí sa ako veľmi sľubný v liečbe niektorých civilizačných ochorení. Zostruje pamäť a zlepšuje kognitívne funkcie u jedincov s Alzheimerovou chorobou.


Rôzne dostupné formy vitamínu K - ktorú si vybrať?


Vitamín K1 (fylochinón) - sa nachádza predovšetkým v rastlinných potravinách, najrozšírenejších v zelenej listovej zelenine, teda je celkom ľahké ho získať z diétnych potravín. V našom organizme hrá kľúčovú úlohu pri zrážaní krvi, prevencii nadmerného krvácania.

Vitamín K2 (menachinón) - ktorého hlavnou funkciou je chrániť naše kosti a cievy, je živočíšneho pôvodu, (majú ho napríklad mliečne výrobky s vysokým obsahom tuku z kráv kŕmených trávou alebo vaječných žĺtkov).

Pri hľadaní doplnku by ste mali vyberať len tie s označením K2 MK7. To je totiž forma biologicky aktívna, s niekoľkonásobne dlhším polčasom rozpadu a schopná preniesť vápnik tam, kde je potrebný. Pri doplnkoch stravy sa môžeme stretnúť s formou MK-4 a MK-7. Rozdiel je v tom, že MK4 má kratší polčas v tele ako MK7, takže najúčinnejší MK4 sa v ideálnom prípade musí užívať v rozdelených dávkach 2-3krát denne, zatiaľ čo MK7 sa môže užívať raz denne.

Vitamín K3 (menadión) je čisto syntetický a pre náš organizmus môže mať veľmi negatívny vplyv. Preto bolo jeho používanie v ľudskej výžive zakázané. Najmä môže narušovať funkciu glutatiónu (jedného z najsilnejších antioxidantov), ​​čo má za následok oxidačné poškodenie bunkových membrán.


Vitamín K2 pre zdravé kosti a cievy


Vitamín K2 umožňuje, aby naše bunky stavané kosti používali vápnik na zvýšenie hustoty kostí, čo znamená silnejšie kosti, u ktorých je menšia pravdepodobnosť zlomenia. Vďaka vitamínu K2 dosiahne organizmus to, že tento minerál putuje do kostí a zubov, nie do ciev, kde sa môže ukladať a spôsobovať problémy. V dôsledku toho sa ukázalo, že vyšší príjem vitamínu K2 súvisí so zníženým rizikom srdcových ochorení. Vitamín K2 úzko spolupracuje s vitamínom D3, aby udržal kontrolu nad hladinami vápnika v tele.


Vitamín K2 a jeho úloha v prevencii civilizačných ochorení


Ďalšou nezastupiteľnou rolou vitamínu K2 v našom tele je regulácia bunkových funkcií. Dopomáha k tomu, aby bunka fungovala tak, ako má. Zamedzuje zbytočnému odumieraniu buniek. Zapája sa do funkcií vedúcich k ich správnemu deleniu a rastu.


Vitamín K2 - možný vplyv na bunkový metabolizmus a športový výkon


Výskum vykonaný so skupinou trénovaných atlétov a cyklistov, ktorým bol po dobu 8 týždňov podávaný doplnok s vitamínom K2, poukazuje na ďalší význam tejto živiny. Podľa výsledkov tejto štúdie je schopný obnovovať funkciu bunkových mitochondrií. Mohol by hrať kľúčovú úlohu už pri tvorbe energie a byť tak významnou oporou najmä pre energeticky náročné svaly ako je kostrový a srdcový sval. Jeho pôsobenie by tak mohlo pomôcť zvyšovať energetický potenciál a výkonnosť. Ide o prvú štúdiu tohto druhu. Zároveň ďalšie epidemiologické štúdie uskutočnené v poslednom desaťročí u obyvateľov strednej Európy už ukázali, že dostatočný príjem vitamínu K2 má veľký význam pre kardiovaskulárne a kostné zdravie.


Ako poznám, že mám deficit K2 a aký je ideálny denný príjem?

Nedostatok vitamínu K2 môže spôsobiť pomalšiu regeneráciu kostí a nedostatočné začlenenie vápnika do kostí a zubov. Tieto tvrdé tkanivá potom nie sú dostatočne pevné a odolné, ľahko sa lámu a zvyšuje sa riziko osteoporotickej zlomeniny. Ďalším rizikom je naopak ukladanie vápnika do mäkkých tkanív as tým spojené problémy, srdcové choroby. Všetky tieto prejavy môžeme zaznamenať až s prichádzajúcimi problémami v pokročilom štádiu.

Oveľa jednoduchšie je zamerať sa na jedálniček na to, či prijímam v dostatočnej miere prirodzené zdroje obsahujúce vitamín K2. V prípade, že nie som schopný pokryť príjem stravou, potom je určite vhodné zaradiť kvalitný doplnok.

Dobrá správa je, že neexistuje žiadna známa toxicita spojená s vysokými dávkami pri podávaní, a to ako vitamínu K1 tak K2. Konkrétne pre vitamín K2 bola stanovená minimálna denná dávka 90 – 120 mcg, ktorá by mala zaistiť správnu funkciu spomínaných procesov v našom metabolizme.




0 komentáre

Zanechať komentár

Upozorňujeme, že komentáre musia byť pred zverejnením schválené.