Prechádzať
Košík
K doprave zadarmo chýba €65,00 na zaplatenie pre dopravu zadarmo

+420 910 920 516 Po - Pia (10:00 - 16:00)

+420 910 920 516 Po - Pia (10:00 - 16:00)

Ako na silnú imunitu

Ako na silnú imunitu

Je samozrejmé, že každý z nás reaguje na infekciu iným spôsobom. Určite všetci máme vo svojom okolí jedincov, ktorí nie sú takmer chorí a naopak sa nám vybaví minimálne jedna osoba, ktorú často niečo trápi, či už sa jedná o nejaký druh alergie, kašeľ alebo črevné problémy. To preto, že imunitný systém každého z nás, sa bude v jednotlivých štruktúrach líšiť. A tomu by mala zodpovedať aj naša starostlivosť o jeho správne fungovanie.

Dôležité je si uvedomiť, že nejde iba o bezhlavé posilňovanie imunity, pretože to nemusí často fungovať a dokonca môže priebeh ochorenia zhoršiť. Posilňovanie obranyschopnosti je súbor opatrení, ktoré náš imunitný systém vracajú do rovnováhy. Ako vyzerajú varovné signály oslabeného imunitného systému a čo môžeme urobiť preto, aby náš imunitný systém fungoval optimálne, si priblížime práve v tomto článku.

Čo sa v článku dozviete:

  1. Čo tvorí náš imunitný systém?
  2. Ako teda pracovať na budovaní silnej imunity?
  3. Čo oslabuje našu imunitu?
  4. Ako poznám, že môj imunitný systém je oslabený?
  5. Ako môžeme prirodzene posilniť obranyschopnosť?

 

Čo tvorí náš imunitný systém?

Imunita je štít, ktorý chráni naše telo pred inváziou mikroorganizmov, najmä baktérií, vírusov alebo plesní. Tento štít má niekoľko rôznych zložiek, ktoré sa navzájom podporujú a tvoria prepracovaný systém. Jedná sa o policajný dozor, armádu a odpratávaciu čatu v jednom.

Od narodenia máme imunitu prirodzenú. Poskytuje nám bezprostrednú ochranu takmer okamžite po vstupe mikroorganizmu do tela. Ide o mikróby, ktoré nerozlišujú konkrétne patogény, teda biologický faktor, ktorý môže zapríčiniť ochorenie hostiteľa. Na každé stretnutie s nimi reaguje táto imunitná odpoveď rovnako. Tiež si nevytvárajú tzv. pamäťové bunky, ktoré by pri ďalšom kontakte s rovnakým antigénom reagovali rýchlo a efektívnejšie, ale využíva iba nástroje evolučne nastavené.

K nástrojom nešpecifickej imunity patria fagocytujúce bunky (tie, ktoré škodlivé elementy pohlcujú), bunky schopné potencionálne škodlivú zložku zneškodniť (natural killer komponent) alebo označiť bunku určenú na zničenie (opsony). Významnú bariéru tvoria ale aj fyzikálne a chemické zložky, ako napríklad koža, pot alebo slzy.

Spoločne s vrodenou imunitou nás chráni aj špecifická imunita, známa aj ako získaná. Tú si každý jedinec vytvára od narodenia podľa toho, v akom prostredí vyrastá. Oproti vrodenej pôsobí oveľa pomalšie, s nástupom 3 až 5 dní, ale jej výhodou je, že vie zacieliť priamo na špecifické mikroorganizmy. Hlavnými aktérmi sú B-lymfocyty, produkujúce protilátky - imunoglobulíny (Ig) a T-lymfocyty, ktoré túto produkciu jednak podporujú a súčasne v prípade potreby navyše reagujú ešte produkciou zápalových látok, tzv. cytokínov. V zásade organizmus využíva 2 základné typy reakcie, označované ako Th1 a Th2 a tieto pomyselné ramená je potrebné udržiavať v rovnováhe. Tu občas nastáva problém, pokiaľ z nevedomosti začneme posilňovať nevhodný druh imunity, ktorý potom začne potláčať ten druhý. Dlhodobá dominancia jedného alebo druhého systému, má totiž za následok zníženú obranyschopnosť a výskyt alergií, infekčných, autoimúnnych alebo iných ochorení.

Veľmi dôležité je pre budovanie imunitnej obrany obdobie pred narodením, spôsob pôrodu, doba dojčenia a taktiež prostredie, v ktorom sme sa od najútlejšieho veku pohybovali. Pričom napríklad prehnaná hygiena nie je úplne dobrou stratégiou na budovanie silnej imunity. Napriek tomu, že sme v tomto období nemohli príliš do nášho vývoja zasiahnuť, je možné dodržiavaním zdravého životného štýlu imunitu upevniť a dosiahnuť odolnosť organizmu.

Ako teda pracovať na budovaní silnej imunity?

Základným predpokladom pre dlhodobé udržanie obranného systému v dobrej kondícii je nevychyľovať ho príliš často a príliš intenzívne z rovnováhy. V praxi to znamená, že každé dlhšie trvajúce alebo aj krátkodobé, ale intenzívne vychýlenie znamená narušenie krehkej rovnováhy imunitných pochodov. Toto vychýlenie medzi imunitu posilňujúcimi a imunitu vychyľujúcimi faktormi potom znamená rozdiel medzi chorobou a zdravím.

Medzi činitele, ktoré majú vplyv na našu obranyschopnosť, patrí prostredie v ktorom žijeme, povolanie, strava, ale aj to, akým spôsobom reagujeme na stresové situácie. Je množstvo oblastí, ktoré nemôžeme úplne ovplyvniť, ako napríklad miera znečistenia prostredia. Preto je potrebné zamerať sa naopak na faktory posilňujúce imunitu a snažiť sa súčasne eliminovať akúkoľvek ďalšiu väčšiu záťaž organizmu, ktorá bude k narušeniu vnútorného prostredia prispievať.

To znamená, že čím viac sme vystavení negatívnym faktorom oslabujúcim imunitu, tým viac je potrebné zamerať sa na prevenciu a praktiky posilňujúce zdravie. Pokiaľ žijem v meste plnom smogu a mám náročný denný program, je potrebné dopriať si nutrične bohatou stravou, kvalitné doplnky stravy, víkendové výlety do prírody a predovšetkým kvalitný spánok.

 

 

Čo oslabuje našu imunitu?

  • Nedostatok nutrientov
  • Nekvalitná a nevyvážená strava - prevaha sacharidov, jednoduchých cukrov, vysoko spracovaných potravín, polotovarov a dochucovadiel
  • Nadužívanie antibiotík a liekov všeobecn
  • Obezita
  • Nedostatok pohybu
  • Zhoršené životné prostredie 
  • Fajčenie
  • Prehnaná čistota v domácnostiach
  • Dlhodobo zvýšený kortizol = chronický stres

Ako poznám, že môj imunitný systém je oslabený?

Časté prechladnutie, podráždenosť, zle hojace sa rany, zlé trávenie a bolesti brucha, výskyt plesní alebo vyrážky, únava – to všetko môžu byť prvé signály tela, že sú imunitné funkcie narušené 

Ako môžeme prirodzene posilniť obranyschopnosť?

  • Zdravé črevá - nie je už novinkou, že 80% chorôb začína v črevách. Takmer každý z nás trpí syndrómom zvýšenej priepustnosti čriev. Črevo, podobne ako koža, tvorí ochrannú bariéru medzi vnútorným a vonkajším prostredím. Zlá strava alebo dlhodobý stres spôsobujú zápal, ktorý postupne narúša integritu črevnej sliznice. Tá sa stane priepustnou nielen pre mikro a makro živiny, ale aj pre toxíny a nebezpečné organizmy, ktoré potom cez črevnú sliznicu voľne prenikajú do celého tela.
  • Dostatok pohybu - prispieva k zníženiu hladiny stresových hormónov, zníženiu chronickej zápalovosti v organizme a podľa niektorých výskumov má pozitívny vplyv na tvorbu protilátok a bielych krviniek.
  • Melatonín - regulátor spánku produkovaný epifýzou, ktorý tiež prispieva k posilneniu imunitného systému. Jeho produkcia je silne ovplyvňovaná svetlom. Kvalitný spánok môžeme dosiahnuť teda iba v absolútnej tme, bez negatívneho pôsobenia žiarenia zo všetkých nástrojov modernej technológie. Najväčšia produkcia tohto hormónu je dosiahnutá medzi 22 hodinou večernou a 6 hodinou rannou.
  • Doplnky stravy – nutrienty, ktoré získavame z potravy a doplnkov stravy, hrajú veľmi významnú úlohu v podpore a rozvoji obranyschopnosti. Akonáhle vznikne deficit jednej alebo viacerých esenciálnych látok, dochádza k spomaľovaniu niektorých pochodov v tele, znižovaniu imunitnej odozvy a antioxidačnej kapacity. Práve imunitný systém, je väčšinou prvým miestom, ktoré pocítia nedostatok. Všetky vitamíny, minerály a stopové prvky majú významnú úlohu v tele, ale niektoré z nich majú špecifický vplyv na imunitu, ako meď a zinok (súčasť antioxidantu superoxid dismutázy), železo, selén (súčasť antioxidantu glutatión peroxidázy), horčík, vitamín B6, vitamín B12, vitamín C (podporuje integritu kože a slizníc, tvorbu kolagénu a absorpciu železa, je silný antioxidant), vitamín E (silný antioxidant), vitamín D (podpora rastu a tvorby buniek), vitamín A.


0 komentáre

Zanechať komentár

Upozorňujeme, že komentáre musia byť pred zverejnením schválené.