Prechádzať
Košík
K doprave zadarmo chýba €65,00 na zaplatenie pre dopravu zadarmo

+420 910 920 516 Po - Pia (9:00 - 17:00)

+420 910 920 516 Po - Pia (9:00 - 17:00)

Pohyb je liek na starnutie a chronické ochorenia

Pohyb je liek na starnutie a chronické ochorenia

Fyzicky náročné aktivity sa s každou novou generáciou stále viac vytrácajú z našich životov a striedajú ich činnosti, ktoré udržujú telo inaktívne, či už v sede alebo iných neprirodzených polohách. Nachádzame sa v informačnej a počítačovej dobe, často hovoríme o obrovskom technologickom posune, ale je dobré si položiť otázku, do akej miery je aj naše telo na tieto zmeny pripravené.

Čo sa v článku dozviete?:

  1. Sedavý životný štýl
  2. Ako môžeme znížiť riziko sedavého životného štýlu?
  3. Aký typ pohybu je teda najzdravší?
  4. Nehýbete sa? Potom sa telo bude zdokonaľovať v nečinnosti

Geneticky sme nastavení na neustály pohyb. Hon za potravou, prekonávanie prekážok, tanec okolo ohňa alebo útek pred nebezpečenstvom – to sú pohyby, pre ktoré je naše telo určené. Aj keď sa zdá, že od doby zberačov ubehlo mnoho času, evolučné adaptácie ľudského tela sú oveľa pomalšie, než si myslíme. Naše biochemické procesy nie sú schopné reagovať tak rýchlo na súčasné podmienky vytvorené moderným životným štýlom (či už je to televízia, videohry, počítače a iné vymoženosti).

Sedavý životný štýl

V súčasnej dobe je celkom normálne sa nehýbať a zostať neaktívny celý deň. Zdá sa, že k životu pohyb už mnohokrát ani nepotrebujeme. Veľa zamestnaní nevyžaduje fyzickú aktivitu, na prácu potrebujeme často len sadnúť, klikať myšou a zapojiť myseľ. Netreba pešo prekonávať vzdialenosti, na to slúži prepracovaná infraštruktúra.

Veľa štúdií preukazuje, že osoby prevádzkujúce pravidelne pohyb, majú až o 50% nižšiu pravdepodobnosť rakoviny hrubého čreva, než osoby neaktívne. Organizmus málo aktívnych osôb sa nachádza v stave núdze, mnoho biochemických procesov sa blokuje, bunky sú vystavované škodlivým procesom a je iba otázka času, kedy telo spustí alarm v podobe bolesti alebo sa priamo objaví nejaký problém.

Ako môžeme znížiť riziko sedavého životného štýlu?

Jednoducho - hýbať sa kedykoľvek to bude možné. Je jasné, že zo dňa na deň nezmeníme povolanie ani spôsob života. Ale pohyb a cvičenie je možné postupne implementovať do každodennej rutiny. Skúste napríklad viac chodiť, alebo jazdiť na bicykli namiesto použitia auta, alebo skúste schody namiesto použitia výťahu. Neudržujte dlho svoje telo v jednej polohe. Pokiaľ naozaj potrebujeme pracovať celý deň za stolom, rozdeľte to, ako sa len dá. Urobte si malé odpočinky pre rýchle cvičenie, strečing alebo malé prechádzky. Robiť akúkoľvek fyzickú aktivitu je lepšie, než robiť žiadnu. Zmeňte svoje myslenie. Ak ste zaneprázdnení, berte pohyb ako príležitosť, nie nepríjemnosť.

Aký typ pohybu je teda najzdravší?

Je veľký rozdiel medzi pohybom a cvičením alebo športom. Zatiaľ čo cvičenia a pravidelný šport sú voľnočasovou a doplnkovou aktivitou a každý môže mať svoju obľúbenú disciplínu, tak byť v neustálom pohybe je zásadný pre zdravý vývoj každého z nás.

Antropológovia skúmali v rámci výskumu kmeň Hadza, jednu z posledných prežívajúcich skupín lovcov-zberačov žijúcich v Tanzánii, s cieľom určiť úroveň fyzickej aktivity tohto kmeňa, ktorý má podobný štýl života ako naši predchodcovia v dobe paleo. Pozoruhodné bolo, že hoci vykazujú vysoký stupeň fyzickej zdatnosti a aktivity, bola u nich zaznamenaná pomerne dlhá doba neaktivity počas dňa, okolo 9 – 10 hodín. Tento čas odpočinku a naberanie nových síl takmer zodpovedá množstvu času, ktoré trávime v kľudových polohách my, v modernej spoločnosti. Napriek tomu títo domorodci netrpia chronickými ochoreniami spájanými s dlhou dobou nečinnosti, ako je obezita, kardiovaskulárne ochorenia a podobne. V čom sa teda líšia? Jedným z kľúčových rozdielov je to, že Hadza odpočívajú v polohách pre nás neprirodzených a náročných, napríklad v podrepe alebo v pokľaku. Tieto aktívne kľudové pozície zapájajú svaly, umožňujú zvýšený prietok krvi, okysličovanie a vyžadujú teda vyššiu metabolickú aktivitu. Oproti tomu naša pohodlná poloha v sede, akúkoľvek svalovú aktivitu vylučuje. Život bez pohybu pácha mnoho škôd na bunkovej úrovni, ovplyvňuje ako metabolické činnosti tak starnutie buniek.

 
 

Nehýbete sa? Potom sa telo bude zdokonaľovať v nečinnosti


Telo sa prispôsobí a zdokonalí v činnosti, ktorú neustále opakujeme alebo naopak v nečinnosti. Pravidelným pohybom budú silnieť svaly aj kosti a kĺby budú ohybné. Naopak, sedavý spôsob života bude časom spôsobovať obmedzenia, každý pohyb môže byť bolestivý a pre telo namáhavý. Bolo napríklad dokázané, že 30 dní úplnej nečinnosti znamená stratu takmer 60% svalovej hmoty. Fyzicky náročné aktivity vykonávané nárazovo potom môžu skôr ublížiť. Sedavý životný štýl ovplyvňuje každú bunku vo vašom tele. Ovplyvňuje ako metabolické funkcie, tak bunkové starnutie.


Ideálnou aktivitou je funkčný tréning, založený na základných pohyboch, pre ktoré je naše prirodzene stvorené – ťah, šplh, skoky, beh a podobne. Ak nie ste na fyzickú aktivitu zvyknutí, začínajte pomaly, napríklad len pravidelnou chôdzou. K náročnému výkonu sa postupne prepracujete. Ale nikdy nie je neskoro na to, začať.





0 komentáre

Zanechať komentár

Upozorňujeme, že komentáre musia byť pred zverejnením schválené.