Prechádzať
Košík
K doprave zadarmo chýba €65,00 na zaplatenie pre dopravu zadarmo

+420 910 920 516 Po - Pia (10:00 - 16:00)

+420 910 920 516 Po - Pia (10:00 - 16:00)

Zinok a jeho funkcie v ľudskom organizme

Zinok a jeho funkcie v ľudskom organizme

V ľudskom organizme sa nachádza zinok len vo veľmi malej koncentrácii, ale je životne dôležitý pre všetky biochemické a fyziologické funkcie. Vďaka špecifickým fyzikálnym a chemickým vlastnostiam, ktoré mu umožňujú tvoriť charakteristické zlúčeniny, je jedným z "najvšadeprítomných" nutrientov nielen v ľudskom tele, ale aj ostatných živočíchov a rastlín a hrá dôležitú úlohu v ich metabolizme.

Zinok je esenciálnym prvkom pre všetky formy života, je súčasťou alebo aktivátorom mnohých enzýmov. Telo ho potrebuje k správnej syntéze bielkovín a DNA a prispieva k správnemu metabolizmu kyselín a zásad, sacharidov aj mastných kyselín.

Zinok a imunita

Zinok má významný vplyv na zvýšenie obranyschopnosti tela, jeho dostatok je výraznou podporou imunity. Pomáha organizmu zvyšovať odolnosť voči patogénom a bojovať s baktériami a vírusmi.

Zinok a zdravé kosti

Zinok je v stopovom množstve prítomný vo všetkých bunkách organizmu, ale prevažná časť v tele sa nachádza v kostiach. Najmä počas tehotenstva, dojčenia a v období rastu je v dostatočnom množstve nevyhnutný pre správny rast, rozvoj a formovanie kostí, ale aj pri zlomeninách aj ako prevencia rednutia kostí (spoločne s ďalšími pomocníkmi pre zdravé kosti vápnikom, fosforom, horčíkom, kremíkom,...). Pomáha napríklad ukladať vápnik do kosti.

Zinok a jeho vplyv na vlasy, nechty a kožu

Zinok je jednoznačne minerálom krásy, pretože hrá svoju rolu v udržiavaní zdravých vlasov a nechtov. Za jeden z dôvodov vypadávania vlasov sa považuje práve nedostatok zinku. Pôsobí ako antioxidant zmierňujúci starnúce procesy a zúčastňuje sa regenerácie buniek. Asi 6% obsahu zinku v našom tele sa nachádza práve v koži. Stimuluje regeneráciu tkanív a má schopnosť urýchľovať hojenie rán, jaziev, vredov a likvidovať prakticky všetky kožné defekty. Často sa využíva pri liečbe psoriázy, akné a rôznych ekzémov. Už v minulosti bol užívaný tento kovový prvok v lekárstve na zmiernenie svrbenia, urýchlenie liečby rôznych poranení kože, ale aj ako účinný liek na pálenie očí a iných očných ťažkostí.

Ovplyvňuje vnímanie chuti a vône, jeho nedostatok sa potom môže prejaviť najmä v prvých 3 mesiacoch tehotenstva citlivosťou na pachy. Často sa využíva aj pri nechutenstve, pretože zvyšuje chuťovú ostrosť a povzbudzuje chuť do jedla. Nechutenstvo môže naopak tiež poukazovať na deficit tohto minerálu

Zinok a testosterón

Pre mužov je zinok kľúčový nutrient, pretože pomáha udržať normálnu hladinu testosterónu v krvi a prispieva k normálnej plodnosti a reprodukcii. Dôležitý je potom vo fáze vývoja pohlavných orgánov. Mnohé štúdie zaznamenali, že pokiaľ je v tele nízka hladina testosterónu a zároveň nízka hladina zinku, potom zvýšenie hodnoty zinku potravou alebo doplnkami stravy môže súčasne pomôcť k zvýšeniu hladiny testosterónu a naopak. Nedostatok zinku môže viesť k nízkej hladine testosterónu.

Ako poznám, že mám nedostatok zinku?

Prejavy prípadného deficitu zinku sú napríklad poruchy čuchu alebo chuti, nechutenstvo, pomalé hojenie rán, depresívne nálady, únavy, zníženie imunity, strata vlasov. Často dochádza aj k zhoršovaniu kvality vlasov, nechtov a kože. Pokožka je veľmi hrubá, suchá, zapálená a miestami sa tvoria drobné prasklinky alebo pľuzgieriky. Na nedostatok zinku musíme pamätať u detí, ktoré trpia nechutenstvom a sú často choré. V období dospievania potom má jeho deficit vplyv na poruchy rastu a vývoja.

V tehotenstve je dostatok zinku obzvlášť veľmi dôležitý. Ovplyvňuje množstvo procesov vývinu, ak nastane deficit v tele matky, môže dochádzať ku komplikáciám, spontánnym potratom alebo predčasným pôrodom.

Dostatočný prísun zinku je nutný aj u diabetikov, je totiž dôležitý pre tvorbu inzulínu, v prípade, že je ho nedostatok, tvorí sa inzulínu málo a ovplyvní to metabolizmus cukru v tele diabetika



.



0 komentáre

Zanechať komentár

Upozorňujeme, že komentáre musia byť pred zverejnením schválené.