Prechádzať
Košík
K doprave zadarmo chýba €65,00 na zaplatenie pre dopravu zadarmo

+420 910 920 516 Po - Pia (10:00 - 16:00)

+420 910 920 516 Po - Pia (10:00 - 16:00)

Ako poznám, že potrebujem doplniť horčík a zinok?

Ako poznám, že potrebujem doplniť horčík a zinok?

Koľkokrát sa cítime byť unavení hneď po zobudení? Dôvodom môže byť nedostatok spánku, náročný tréning, ale aj chronický stres. Všetko je v našom tele prepojené a únava, problémy so spánkom a nesústredenosť počas dňa môžu mať rôzne príčiny. Väčšinou je to ale prejav určitej disbalancie a nedostatku niektorých esenciálnych živín v tele. Ako spolu súvisí stres, únava a deficit niektorých minerálov?

 

Čo sa v článku dozviete?:

  1. Fyzicky a psychicky náročné situácie nám spotrebúvajú dôležité minerály
  2. Vzťah medzi nedostatkom zinku a horčíka a stresom
  3. Ako poznám, že potrebujem doplniť horčík a zinok?

Žiadna látka v organizme nepôsobí izolovane, ale spoločne sa zapájajú do fyziologických pochodov, vzájomne sa ovplyvňujú alebo umožňujú aktiváciu iných látok. A tak aj najmenší deficit nejakého stopového prvku celý proces naruší.

Fyzicky a psychicky náročné situácie nám spotrebúvajú dôležité minerály

Zinok a horčík sú esenciálne minerály zasahujúce do radu funkcií v tele, vrátane výroby energie umožňujúcej činnosť svalov, mozgu a celkového fungovania fyziologických pochodov. Zvýšené nároky nútia organizmus pracovať na vyššie obrátky. Emočné vypätie, dlhodobé vystavenie stresovým situáciám alebo fyzická námaha si žiadajú viac energie a teda aj väčší prísun minerálov a stopových látok, aby bol zaistený chod metabolických procesov.

V tele nie je jediná bunka, ktorá by na svoju činnosť nevyžadovala horčík alebo zinok. Na druhú stranu, telo nemá zásobné miesto, kam by mohlo siahnuť po týchto mineráloch v prípade zvýšenej potreby a nedostatku. Sme teda odkázaní pravidelný prísun z vonkajších zdrojovPokiaľ sa nám dlhodobo tieto látky vo zvýšenom množstve odčerpávajú a navyše sa nám ich nedostáva v potrebnom množstve stravou, je narušená homeostáza a niektoré pochody v tele sú spomalené. Dalo by sa povedať, že telo pracuje na dlh. Táto nerovnováha sa časom niekde prejaví, či už chýbajúcou energiou alebo únavou. Pri dlhodobom deficite potom môže byť začiatkom mnohých chronických ťažkostí.

Zinok aj horčík všeobecne patria medzi minerály deficitné. Veľa prieskumov naprieč populáciou zistilo, že často nepokryjeme ani odporúčané minimálne denné množstvo. Konkrétne u horčíka sa odhaduje, že prijmeme zhruba o 20 % menej, než je odporúčaná denná dávka. Ak nedokážeme zaistiť ani základné potreby organizmu, ako potom môžeme uspokojiť zvýšené nároky na príjem, či už je to z dôvodu športových aktivít, pracovného vypätia alebo stresu? Treba podotknúť, že stres je jedným z najväčších zlodejov minerálnych látok a dnes už bežnou súčasťou každodenného hektického života.

Aj napriek tomu, že by sme sa sústredili na zdravo zostavený jedálniček, môže naše telo nutrične trpieť. Tabuľkový obsah minerálnych látok v potravinách dnes už vôbec nemusí zodpovedať skutočnosti. Nakoniec záleží aj na tom, koľko z prijatých látok naše telo skutočne vstrebe. Biologická dostupnosť horčíka aj zinku môže byť totiž znížená ďalšími látkami obsiahnutými v strave alebo zlým fungovaním tráviaceho aparátu

Vzťah medzi nedostatkom zinku a horčíka a stresom

Horčík a zinok môžu minimalizovať vplyv stresových situácií na organizmus a zohrávajú významnú úlohu v emočnej rovnováhe. Oba minerály zvyšujú hladinu kyseliny gama-aminomaslovej (GABA).

Kyselina gama-aminomaslová je aminokyselina prirodzene produkovaná v mozgu. Funguje ako neurotransmiter uľahčujúci komunikáciu medzi mozgovými bunkami. Znižuje aktivitu neurónov v mozgu av centrálnej nervovej sústave a uvádza tak telo a myseľ do pokojnejšieho a vyrovnanejšieho stavu, úľavy od bolesti a stresu.

Mnoho liekov ako napríklad anestetiká alebo antidepresíva interaguje s GABA a jej receptormi v mozgu a mení ich funkciu na dosiahnutie účinkov ako relaxácia, úľava od bolesti, redukcia stresu alebo úzkosti. Zinok a horčík sú prírodnými doplnkami, ktoré fungujú na podobnom princípe a významne tak môžu prispieť k duševnej a fyzickej rovnováhe tela. Horčík má navyše relaxačný účinok na naše svaly, stiahnuté cievy aj črevnú stenu, čím tiež pomáha znižovať negatívne dopady stresových situácií v tele.

Ako poznám, že potrebujem doplniť horčík a zinok?

Dôvodom nedostatku oboch minerálov je dnešný priemyselný spôsob spracovania potravín a množstvo polotovarov, poľnohospodárska pôda chudobná na minerály, konzumácia alkoholu a rady liekov, ktoré nám znižujú hladiny nutrientov v tele. Zinok aj horčík sú tiež vo veľkom množstve spotrebovávané organizmom počas vysokej fyzickej i psychickej záťaže. Oba minerály sú prevažne intracelulárne (nachádza sa vo vnútri buniek), preto nám meranie z krvi veľa neprezradí o skutočnej hladine v tele a deficit môže byť ťažko diagnostikovateľný. O suplementácii by tak mal premýšľať každý, kto prechádza náročným obdobím, pravidelne športuje alebo je dlhodobo vystavený stresu. Najmä to platí, ak pozorujeme jeden alebo viac prejavov nedostatku niektorej z týchto látok.

Mierny nedostatok zinku sa môže prejaviť vyššou náchylnosťou k infekčným ochoreniam, zlým hojením drobných poranení, bielymi škvrnami na nechtoch alebo zlou kvalitou vlasov. Prvou známkou nedostatku môže byť aj zníženie apetítu, straty chuti a čuchu, zníženou schopnosťou učiť sa a celkového poklesu mentálneho výkonu. Zinok má vplyv na reprodukčný systém, u detí tak môže nedostatok spôsobiť oneskorený vývoj a u mužov môže narušiť reprodukčnú schopnosť. Vyššie dávky zinku nie sú toxické, ale môžu znížiť hladiny iných minerálov, najmä medi. Preto je dobré pri suplementácii zinku zamerať sa aj na meď.

Prvými prejavmi nedostatku alebo určitej disbalancie horčíka v tele môžu byť občasné svalové kŕče, únava alebo klasický tik očného viečka. Silnejšími prejavmi potom je časté mravčenie v končatinách, kŕče, zápcha, nespavosť, nepokojný spánok a celkový stav určitej nepohody a nepokoja. Horčík zohráva úlohu v toľkých významných fyziologických funkciách, že jeho dlhodobý nedostatok môže mať celý rad akútnych i chronických dôsledkov. 



0 komentáre

Zanechať komentár

Upozorňujeme, že komentáre musia byť pred zverejnením schválené.