Prechádzať
Košík
K doprave zadarmo chýba €65,00 na zaplatenie pre dopravu zadarmo

+420 910 920 516 Po - Pia (10:00 - 16:00)

+420 910 920 516 Po - Pia (10:00 - 16:00)

Základná suplementácia alebo čím začať?

Základná suplementácia alebo čím začať?

Naše telo je ako chemická továreň, ktorá na zdravé fungovanie potrebuje optimálny príjem živín, vitamínov, minerálov a stopových prvkov. Niektorí ľudia sa stále domnievajú, že pokiaľ majú vyvážený a pestrý jedálniček, majú zaistený dostatočný príjem všetkých dôležitých živín a nepotrebujú užívať doplnky stravy. Pravda je ale taká, že doplnky stravy sú v dnešnej dobe takmer nevyhnutnosťou a stávajú sa súčasťou zdravého životného štýlu. Ideálne by samozrejme bolo zhodnotiť diétny režim a životný štýl každého individuálne a navrhnúť tak personalizovanú suplementáciu. Pokiaľ však chceme dávať všeobecné odporúčania, musíme vychádzať z najčastejších nutričných deficiencií v našich lokálnych podmienkach. Ktoré nutrienty teda v modernej českej strave najviac chýbajú a nemali by sme ich v preventívnom užívaní zabúdať sa dozviete sa v tomto článku.


Čo sa v článku dozviete?:

  1. Živinný stav pôdy sa odráža v nutričnej hodnote potravín
  2. Vhodne zostavený doplnok pokryje zásadné nedostatky v strave
  3. Nedostatok kvalitných rýb v našej strave
  4. Dôležité je sledovať vyvážený pomer medzi omega-3 a omega-6
  5. Ktoré suplementy patria medzi tie základné a vhodné takmer pre každého?

Pestrá a rozmanitá strava je dnes klišé a v kontexte moderného života nám bohužiaľ na pokrytie nutričných nedostatkov nestačí. Väčšina ľudí v dnešnej dobe trpí modernou formou hyperkalorickej podvýživy. Inými slovami, žijeme v hojnosti jedla, ktoré nám dodáva nadbytok kalórií, ale v strave chýbajú základné mikroživiny (vitamíny, minerály, stopové prvky) kľúčové pre správne fungovanie organizmu a udržanie zdravia.


Živinný stav pôdy sa odráža v nutričnej hodnote potravín

Výživová hodnota základných potravín bola negatívne ovplyvnená intenzívnym hospodárením a následne spracovateľským potravinárskym priemyslom. Podiel úrodnej pôdy a jej kvalita stále klesá, zatiaľ čo množstvo ľudí závislých od zdrojov, ktoré generuje, naopak rastie. Na pôdu sú tak kladené čoraz vyššie nároky. Nadužívanie agrochemikálií a s tým spojené intenzifikačné metódy túto nerovnováhu len ďalej prehlbujú. Nemôžeme sa teda čudovať, že výživová hodnota kultúrnych plodín má klesajúcu tendenciu. Koncentrácia niektorých minerálov v pôde sa zvyšuje (napríklad draslík), zatiaľ čo iných minerálov (ako selén alebo mangán) je nedostatok. Problematická je tiež dostupnosť živín (konkrétne napr. dusíka a selénu) v dôsledku narušovania pH pôdy. Príliš kyslá pôda okrem iného spôsobuje znižovanie počtu baktérií, ktoré sú pre zdravú pôdu kľúčové. Zníženie tejto pôdnej biodiverzity vedie v konečnom dôsledku k zníženej dostupnosti živín aj pre nás. A konečnú skazu zariadi následné pozberové ošetrenie plodín a potravinársko-spracovateľské postupy, ktoré vedú k ďalšiemu znižovaniu výživovej hodnoty potravín.


Vhodně sestavený doplněk pokryje zásadní nedostatky ve stravě

Preto bol vytvorený Daily F20 Complex, ktorého cieľom je pokryť najčastejšie deficitné živiny našej spoločnosti, ktoré v optimálnych dávkach chýbajú takmer každému. Daily F20 Complex patrí medzi whole food-based doplnky stravy a je jedinečný svojím zložením. Namiesto izolácie jednotlivých molekúl sa v doplnku používajú organické komplexy živín v ich prirodzenej forme. Zloženie multivitamínu F20 je teda založené na komplexnom pôsobení pôvodných potravinových zdrojov, v ktorých sa vitamíny a minerály nachádzajú v prírodě.

F20 multivitamín je určený pre všetkých, ktorí si sami nedokážu z jedálnička vyhodnotiť možné deficitné látky, nemôžu či nechcú riešiť personalizovanú suplementáciu s kvalifikovaným špecialistom, ale radi by vylepšili svoj nutričný status.

F20 je vhodný na dlhodobé (celoročné) užívanie. Obsahuje základné vitamíny rozpustné v tukoch (betakarotén ako prekurzor vitamínu A, vitamín D, E a K2), aktívne formy B-komplexu zaručujúce vyššiu biologickú dostupnosť a prvky zinok, selén, jód a chróm. Unikátne je nielen zloženie, ale aj pomery jednotlivých látok. Tie sú navrhnuté tak, aby si jednotlivé zložky nekonkurovali, ale naopak svoj nutričný potenciál podporovali.

Jedna denná dávka pozostáva z jednej kapsuly s lipofilnými látkami a dvoch kapsúl s práškovou časťou. Používateľ ju môže užiť celú naraz alebo si dávku rozdeliť počas dňa. Bude to fungovať tak či onak, pretože zloženie je navrhnuté tak, aby bolo účinné.


Nedostatok kvalitných rýb v našej strave

Medzi ďalšie najviac deficitné nutrienty našej spoločnosti patria omega-3 mastné kyseliny, najmä EPA (kyselina eikosapentaenová) a DHA (kyselina dokosahexaenová). Tieto semiesenciálne živiny sú pre naše zdravie kľúčové a potrebuje ich každý, od narodenia až po starobu. Ich príjem je dôležitým faktorom v prevencii mnohých civilizačných ochorení, podieľajú sa na udržaní normálnej činnosti mozgu a zraku, regulujú zápalové procesy v organizme a prispievajú k udržaniu zdravého kardiovaskulárneho systému.

Hoci si tieto mastné kyseliny dokáže náš organizmus syntetizovať z esenciálnej ALA (kyselina alfa-linolénová), nachádzajúcej sa napríklad vo vlašských orechoch, ľanovom oleji či konopnom semienku, nie je táto konverzia vzhľadom na dnešný životný štýl dostačujúca.

Vhodné je preto do stravy zaradiť potraviny s vysokým obsahom EPA a DHA, čo sú predovšetkým ryby žijúce v studených vodách, ako je losos, tuniak, makrela, či sardinky.

V Českej republike je bohužiaľ konzumácia rýb dlhodobo nízka. Priemerná ročná spotreba je v Česku len okolo 5,5 kg na osobu, čo zodpovedá príjmu zhruba 0.6 mg omega-3 mastných kyselín denne. Európsky úrad pre bezpečnosť potravín EFSA (European Food Safety Authority) pritom odporúča príjem 250 mg EPA a DHA ako dennú dávku pre podporu zdravia srdca a ciev a tým obmedzenie kardiovaskulárnych ochorení.


Důležité je hlídat si vyvážený poměr mezi omega 3 a omega 6

Strava väčšiny ľudí je navyše založená prevažne na omega-6 mastných kyselinách. Tie sa hojne nachádzajú v rastlinných olejoch, margarínoch, orechoch a prakticky vo všetkých priemyselne spracovaných potravinách. Ich nadbytok prispieva v organizme k vzniku zápalových procesov, ktoré môžu viesť k celému radu civilizačných ochorení. Ak chceme tomuto stavu predísť, mali by sme zaistiť optimálny pomer omega-6 k omega-3, ktorý je ideálne 1:1 až maximálne 4:1. Realita je bohužiaľ pre väčšinu ľudí iná a pomer sa môže nezriedka pohybovať až 20:1.


Aby sme zvýšili príjem omega-3 mastných kyselín, je všeobecne odporúčané prijímať 2-3 porcie rýb týždenne. Pokiaľ pravidelne niekoľkokrát do týždňa nejeme ryby z chladných vôd, alebo máme v strave nadbytok omega-6 mastných kyselín, potom je viac než vhodné suplementovať EPA a DHA vo forme kvalitného doplnku.


Ktoré suplementy patria medzi tie základné a vhodné takmer pre každého?

Z vyššie popísanej problematiky týkajúcej sa deficitných živín možno teda ako suplementačný základ takmer pre každého odporučiť preventívne užívanie F20 multivitamínu a Omega 3.


V zimnom období potom bude pre väčšinu ľudí prospešné navýšiť suplementáciu vitamínu D spolu s vitamínom K2.

V lete si väčšina z nás dopraje slnenie, čím si možno aspoň čiastočne doplniť zásoby vitamínu D. Na druhú stranu ale opaľovanie a UV žiarenie môže zapríčiniť vyšší oxidatívny stres, ktorý prispieva k rýchlejšiemu starnutiu pleti, spôsobuje vrásky, stratu pružnosti pokožky a tmavé pigmentové škvrny . Ako prevenciu proti týmto neduhom môžeme do stravy zaradiť vyššie množstvo potravín bohatých na betakarotén, vitamín C, alebo náš produkt ProLife s obsahom vitamínu E a vzácneho karotenoidného farbiva Astaxantínu.


Každý, kto prechádza náročným obdobím, pravidelne športuje alebo je dlhodobo vystavený stresu, by mal navyše uvažovať o dopĺňaní horčíka. Ten je nadmerne vyčerpávaný práve v prípade zvýšenej fyzickej či psychickej záťaže, rovnako ako stravou s vysokým obsahom sacharidov a priemyselne spracovaných potravín.



0 komentáre

Zanechať komentár

Upozorňujeme, že komentáre musia byť pred zverejnením schválené.