Prechádzať
Košík
K doprave zadarmo chýba €65,00 na zaplatenie pre dopravu zadarmo

+420 910 920 516 Po - Pia (9:00 - 17:00)

+420 910 920 516 Po - Pia (9:00 - 17:00)

Prečo je pestrá a rozmanitá strava klišé, aké sú najväčšie nedostatky vo výžive a ako ich jednoducho kompenzovať?

Prečo je pestrá a rozmanitá strava klišé, aké sú najväčšie nedostatky vo výžive a ako ich jednoducho kompenzovať?

Pestrá a rozmanitá strava rozhodne nie je to isté, čo vyvážená strava s dostatočným zastúpením všetkých dôležitých nutrientov. Ale je vôbec možné dosiahnuť 100% príjem esenciálnych živín odporúčanej dennej dávky aj napriek starostlivému výberu potravín? V tomto článku sa venujeme tomu, prečo je plnohodnotný jedálny lístok v dnešnej dobe tak zložité téma. A predovšetkým, predstavíme unikátny F20 Complex, ktorý bol navrhnutý tak, aby tieto prípadné nedostatky v strave vynahradil.

Čo sa v článku dozviete:

  1. Prečo len pestrá a rozmanitá strava v dnešnej dobe už nestačí?
  2. Aké sú najviac deficitné látky v našich podmienkach?
  3. Čo je F20 Complex
  4. Hlavné benefity F20 a v čom je produkt tak unikátny?
  5. Pre koho je F20 Complex určený?
  6. Čo v tejto receptúre nenájdete
  7. Ako sa F20 užívá správné dávkovánie

Prečo len pestrá a rozmanitá strava v dnešnej dobe už nestačí?

Prečo aj tí, ktorí jedia zdanlivo zdravo, môžu mať deficit dôležitých látok? Rizika nutričného znehodnotenia potravín, neštrnými metódami produkcie sú už viac ako iba obavou z ďalekej budúcnosti. Intenzívne hospodárenie a následne spracovaný potravinársky priemysel mal v posledných niekoľkých dekádach na výživovú hodnotu základných potravín veľmi negatívny vplyv. Pôda je vyčerpaná, musí sa aplikovať čím ďalej, tým viac agrochemikálií, čo následne vedie k poruchám rovnováhy medzi týmito prvkami a znižovaním pôvodných nutričných hodnôt plodiny. Niektoré minerály (ako je napr. draslík) sú obsiahnuté v neprirodzenom nadbytku a „obsadzujú“ tak miesto určené pre iné minerály a prvky, (napr. selén nebo mangán). Nerovnováha, ktorá tu vzniká, nemôže vyprodukovať nič iného ako nutrične neplnohodnotné hybridy, teda rastliny, ktoré trpia rovnakou podvýživou, ako my ľudia. Rovnako sú aj podobne choré a vyžadujú liečbu, ktorá je obdobím našich antibiotík a očkovaní. Ale rovnako ako u ľudí, táto liečba je mnohokrát len ​​symptomatickým prístupom zakrývajúcí príznaky, bez riešenia príčiny. V niektorých pôdach už sú minerálne nerovnováhy a deficit taký vážny, že sa uvažuje o plošnej fortifikácii, napr. selénom (a v niektorých krajinách sa tak už u deje).

 

Ak sa pozrieme na celú problematiku v širšom kontexte, tak sa dá povedať, že spoločnosť je tak chorá, ako chorá je jej pôda, o ktorú sa stará.

 

Na celom svete môžeme sledovať tento fenomén deprivácie zdravej pôdy ovplyvňujúcej zdravie ľudí, ktorí potom po práve zožnú, čo zasiali. Aj keď je pôda na prvom mieste, tak v našom potravinovom reťazci je nedostatočne, ba mnohonásobne až nebezpečne „opracovávaná.“ Plodiny, ktoré nám poskytuje a ktoré tvoria základ našej stravy (nech už priamo pre výrobu potravín, tak nepriamo ako krmivo pro naše hospodárske zvieratá), sú choré a majú nízky nutričný potenciál. Na radu potom ešte prichádza spracovateľský priemysel. A aby toho v tom našom dokonalom a pestrom stravovaní nebolo málo, tak výživová hodnota je nakoniec ovplyvnená aj dlhými dopravnými časmi, skladovaním, prípadne ďalším technologickým zapracovaním nebo kuchynskou úpravou. Môžeme veľmi správne predpokladať, že na stôl sa nám dostane síce strava rozmanitá, len niektoré živiny prežívajú a niektoré dôležité naopak schádzajú.

A tak v dnešnej dobe pre konzumne žijúceho človeka prestavuje seskladanie vyváženého jiadelníčka skutočne profesionálne výkon a vyžaduje, aby vynakladal veľké úsilie, starostlivosť a čas. Niekoľko vyvolených dokáže z bežných potravin tvoriť plnohodnotný jedálniček a ti osvícenější včas pochopí, že se vyplatí používať doplnkov stravy.

Aké sú najviac deficitné látky v našich podmienkach?

Bohužiaľ je stále možné stretnúť sa s názormi niektorých odborníkov na výživu, ktorí popierajú význam suplementácia a hlási čosi o dostatočnom pokrytie z bežnej, pestré a rozmanité stravy. Ktokoľvek poučený z praxe ale vie, ako závažným problémom je moderná hyperkalorická podvýživa s nedostatkom v celej rade mikronutrientov. V našich podmienkach je vždy deficitný vitamín D a omega-3 mastné kyseliny, respektíve DHA a EPA, a to prakticky v patologicky nízkych hodnotách. Významné percento ľudí trpí nedostatkom horčíka a zinku, problematický je často prekvapivo i príjem obyčajného vitamínu C a niektorých vitamínov skupiny B. Dramatické zmeny nášho životného štýlu sa podpísali na tom, že i ďalšie choroby, minerály a stopové prvky nám z potravinového reťazca vypadli lebo sme na ich príjem začali mať nevyhnutné nároky. Množstvo, ktoré bolo kedysi dostačujúce, už za týchto okolností nestačí. V poslednom desaťročí sa ukázala kľúčová úloha vitamínu K2 MK-7, ktorom nedostatkom trpí predovšetkým západná vyspelá populácia. V našich podmienkach je problém aj s príjmom jódu či stopových prvkov ako je selén a chróm. Nové štúdie potvrdzujú význam tokoferolov a tokotrienolov (vitamínu E), karotenoidov a karoténov atď.

A tak zaistiť si vyváženou stravu je v dnešnej dobre pre konzumne žijúceho človeka skutočne profesionálnym výkonom vyžadujúcim veľké úsilie, starostlivosť a čas. Iba pár vyvoleným sa darí z bežných potravín tvoriť plnohodnotný jedálniček a tí múdrejší včas pochopia, že za týchto neprirodzene extrémnych podmienok sa vyplatí používať doplnky stravy.

F20 Complex - jednoduché riešenie zvažujúce nedostatky v strave

Mohli by sme povedať, že konečne vzniknúl multivitamín formulovaný na funkčné dávky a správne pomery, navyše navrhnuté na naše geografické podmienky a deficit v lokálnej strave. Receptúra je podložená mnohoročnou praxou a stovkami vyhodnotených nutričných profilov klientov. Práve preto dokáže kompenzovať naše najproblematickejšie základné zložky výživy, ktoré v optimálnych dávkach chýbajú prakticky všetkým. Unikátnosť pripisujeme nielen zloženiu, ale aj pomerom jednotlivých látok. Tie sú zostavené tak, aby bolo možné použiť dávkovanie podľa konkrétnych stravovacích návykov a taktiež podľa aktuálnej nutričnej saturácie.

Táto základná suplementácia nie je nič iné ako šikovná kompenzácia nášho nešťastného prístupu k rastlinným a živočíšnym výrobám a následne aj k nášmu, podvýživou nedobrovoľne ohrozenému nutričnému profilu.

Skladom

Od

Hlavné benefity F20 a v čom je produkt tak unikátny?

  • Vyvážená receptúra ​​s dôrazom na maximálnu využiteľnosť a absorpciu obsiahnutých vitamínov a minerálov. Neobsahuje látky pridané len na oko, ktoré v konečnom dôsledku nemajú žiadny význam.
  • Množstvo a formy jednotlivých zložiek, ktoré nekonkurujú, naopak, ich nutričný potenciál podporuje.
  • Obsahuje kvalitné formy s najvyššou mierou vstrebateľnosti. Nedá sa vždy tvrdiť, že prírodné formy sú lepšie než syntetické. Pri syntetických, by však nemalo prísť ku zmene priestorovej konfigurácie. Molekulárna štruktúra by ale mala byť identická so štruktúrou, ktorá sa vyskytuje v prirodzených zdrojoch, na ktoré sme sa evolučne prispôsobili.
  • Kapsula je vyrobená z neškodnej nesulobilnej vlákniny.
  • Ako plnivo kapsule je použitá vláknina z čakanky.
  • Už v základnej dennej dávke vám pokryje dennú odporúčanú dávku vitamínu E a chrómu. V plnej dennej dávke si môžete zaistiť odporúčaný denný príjem dôležitých prvkov, ako je napríklad jód, selén, K2 MK-7, D3, C a všetky základné vitamíny skupiny B, vrátane biologicky aktívnych predných B12, B6 a B9.

Čo v tejto receptúre nenájdete?

  • Nepridávame vápnik, ktorý je v doplnkoch stravy, ale aj v bežných potravinách, problematickú zložkou. V komplexe s ďalšími minerálmi pôsobí dominantne a s určitou mierou zveličenia možno povedať, že až agresívne. Znižuje využiteľnosť hlavne zinku a železa a v doplnkoch stravy by sa mal užívať oddelene alebo v špeciálnych prípravkoch, ktoré kombinujú optimálny pomer vápnika, vitamínu D3, B6, K2-MK7 (a len stabilné formy!) a horčíka. Vo vzťahu k vápnika je potrebné si povedať, že nejde len o jeho absolútnej príjem a naplnenie DDD za každú cenu, ale predovšetkým o optimalizácii jeho metabolizmu.
  • Nepridávame horčík, pretože je vždy lepšie ho užívať nalačno a ideálne ho časovať, inak ako príjem multivitamínov, ktoré sa užívajú s jedlom a cez deň. Horčík odvedie najviac práce večer pred spaním, alebo ráno po prebudení, keď ho užívate nalačno. Podľa toho sa volí aj jeho forma. Inak cez deň by mal byť prijímaný zo základných potravinových zdrojov, čo sa väčšine ľudí darí bohužiaľ čím ďalej menej.
  • Nepridávame veľké množstvo zinku, ktorý sa v multikomponentných prípravkoch tiež vstrebáva len veľmi obmedzene, a preto je lepšie užívať ho oddelene. Avšak na rozdiel od vápnika "nezaberá miesto" a "neškodí".
  • Úplne zámerne nepridávame železo, hoci nedostatok železa v organizme je celosvetovo závažný zdravotný problém, ktorý postihuje populáciu ako rozvojových, tak i vyspelých krajín. Avšak nie je žiaduce dopĺňať železo bez preukázanej deficiencie! Železo totiž disponuje potenciálom zvyšovať oxidačný stres nášho organizmu a jeho nadmerný prísun je pre telo záťažou, ktorú musí zložito kompenzovať. Železo má potenciál meniť signálne kaskády v bunke a poškodzovať molekuly DNA, čo vedie k predčasnému starnutiu, ateroskleróze a vzniku nádorových ochorení. Náš organizmus navyše nie je vybavený exkrečným mechanizmom pre zbavenie sa nadbytočného železa, čo celú situáciu ešte viac komplikuje. Kedykoľvek je potrebné dopĺňať v organizme železo, oplatí sa využiť špeciálne doplnky stravy, ktoré sú na tento účel vyvinuté. Multivitamíny s obsahom železa považujem vždy za tú najmenej vhodnú formu, akú môžete svoje zásoby železa dopĺňať.

Pre koho je F20 Complex určený?

Pre tých, ktorí si všímajú, že ich strava nie je optimálna a zároveň nechcú zaťažovať tým, aký konkrétny vitamín, minerál alebo stopový prvok im chýba.

Pre tých, ktorým sa nechce investovať vysoké sumy na nákup mnohých jednotlivých doplnkov stravy.

Pre tých, ktorí chcú svoj nutričný profil trochu vylepšiť, ale ako sa začína, v akom množstve, čím viac kombinovať alebo kedy akýmkoľvek spôsobom používať.

Ako sa F20 užívá správné dávkovánie

Zloženie a pomery sú navrhnuté tak, aby sa dal multivitamín F20 efektívne používať ako pri plnom dávkovaní 3 kapsule / deň, tak aj pri základnom najnižšom tzv. Preventívne, udržiavacom dávkovanie 1 kapsula / deň.

Multivitamín je výhodnejšie užívať vždy s jedlom, ktoré obsahuje aspoň malé množstvo tuku. Výhodné je rozdeliť si dávku rovnomerne do celého dňa, tzn. ak používate plné dávkovanie, 3 kapsule na deň, užívajte je v rozdelených dávkach po jednej kapsule. Napríklad 1 kapsula s raňajkami, 1 kapsula s obedom a 1 kapsula s večerou.

Pre väčšinu ľudí s priemerne dobrými stravovacími návykmi bez výživových extrémov, bude najvýhodnejšie užívať 2 kapsule F20 za deň, 1 kapsulu dopoludnia a 1 kapsulu večer. Jedno balenie vám tak vystačí na 45 dní. Pre ľudí s nadpriemerne dobrým nutričným profilom odporúčame užívať len jednu kapsulu denne pre zaistenie preventívnej kompenzácia niektorých kriticky nedostatkových prvkov.

Skladom

Od

 



0 komentáre

Zanechať komentár

Upozorňujeme, že komentáre musia byť pred zverejnením schválené.