Vitamíny skupiny B – neviditeľné motory našich buniek

26.6.2025

Články

Vitamíny skupiny B – neviditeľné motory našich buniek

Vitamíny skupiny B majú kľúčový vplyv na celkové zdravie nášho organizmu. Sú nevyhnutné pre fungovanie metabolizmu, nervového a imunitného systému a krvetvorbu. Zistite, prečo by ste mali zabezpečiť ich dostatočný príjem, komu najviac hrozí nedostatok a aké kritériá by mal spĺňať kvalitný B-komplex doplnok s vysokou vstrebateľnosťou.

Čo sa v tomto článku dozviete?

  1. Prečo sú vitamíny skupiny B nepostrádateľné
  2. Kľúčové funkcie B-komplexu v tele
  3. Prečo trpí väčšina populácie nedostatkom vitamínov skupiny B
  4. U akých skupín populácie sa môže deficit prejavovať
  5. Prečo uprednostniť biologicky aktívne (metylované) formy
  6. Výhody prírodných doplnkov stravy z celistvých potravín
  7. Čo robí B-Complex Quinoa Powder unikátnym
  8. Potravinové zdroje B-vitamínov a ich vplyv na zdravie organizmu
  9. Čo si z článku odniesť?


Prečo sú vitamíny skupiny B nepostrádateľné

Bez vitamínov skupiny B sa v tele nezaobíde prakticky žiadny metabolický proces. Pôsobia ako koenzýmy pre množstvo enzymatických reakcií, kde sú kľúčové pre produkciu energie a zdravú mitochondriálnu funkciu, syntézu DNA, regeneráciu buniek aj detoxikáciu. Odhaduje sa, že viac než 1000 enzýmov v tele je na vitamínoch skupiny B priamo alebo nepriamo závislých.

 

Kľúčové funkcie B-komplexu v tele

  • vplyv na zdravie nervového systému a psychickú odolnosť

  • ovplyvnenie metabolizmu živín (tuky, bielkoviny, cukry)

  • vplyv na zdravie kardiovaskulárneho systému

  • zdravie pokožky a vlasov

  • podpora imunitného systému

  • tvorba červených krviniek, správne delenie buniek a DNA

  • podpora detoxikácie organizmu

Vitamíny skupiny B synergicky spolupracujú – ich účinnosť sa zvyšuje, ak sú užívané spoločne. Preto je vhodné ich dopĺňať vo forme celého komplexu.


Prečo trpí väčšina populácie nedostatkom vitamínov skupiny B

  • Sú rozpustné vo vode a telo ich neukladá do zásoby – okrem vitamínu B12, ktorý sa ukladá hlavne v pečeni až na dobu 5 rokov. Mnoho ľudí má však genetické polymorfizmy, ktoré môžu ovplyvniť jeho transport, vstrebávanie a intracelulárny metabolizmus.

  • Sú citlivé na spracovanie potravín – varenie, skladovanie aj priemyselné spracovanie znižujú ich obsah. K bežným stratám vitamínov skupiny B dochádza najmä pri odstraňovaní klíčkov a otrúb z celých zŕn.

  • Nedostatočná konzumácia celozrnných, čerstvých a prírodných potravín – nízky príjem vlákniny v strave môže viesť k narušeniu mikrobiomu, čo môže znížiť dostupnosť týchto vitamínov.

  • Zvýšené užívanie liekov – napríklad užívanie antibiotík môže znížiť hladinu vitamínov B v dôsledku vplyvu na črevnú sliznicu.

  • Stres, fajčenie a konzumácia alkoholu vyčerpávajú zásoby vitamínov z organizmu.

  • Starnutie a zdravotné problémy zhoršujú vstrebávanie a stav črevnej sliznice – s pribúdajúcim vekom klesá schopnosť absorbovať živiny vrátane vitamínu B12.

 

 

U akých skupín populácie sa môže deficit prejaviť

Tehotné a dojčiace ženy – majú zvýšené nároky na folát (B9), vitamín B6 a B12

    • Počas tehotenstva rastie potreba folátu (vitamínu B9) kvôli zvýšeným nárokom na energiu, rýchlemu deleniu buniek, vývoju nervového systému plodu a tvorbe červených krviniek. Nedostatok tohto vitamínu môže viesť k vážnym komplikáciám, vrátane defektov neurálnej trubice, potratu alebo predčasnému pôrodu.

    • Aby telo mohlo kyselinu listovú využiť, musí ju najskôr premeniť na aktívnu formu – 5-metyl tetrahydrofolát. Až 40 % žien však nie je kvôli genetickej mutácii tejto premeny schopných, a môže tak trpieť jej nedostatkom. Viac o tom najdete v článku Prečo je folát nepostrádateľným klenotom zdravia“.

 

 

Deti - rýchly rast a vývoj zvyšujú potrebu vitamínov skupiny B

    • Príjem zo stravy nemusí pokryť aktuálne požiadavky organizmu.

 

Seniori - horšie vstrebávanie a nedostatočný príjem živočíšnych potravín vedie k deficitu celej rady živín

    • Najzásadnejším problémom je znížená konzumácia mäsa spojená s nedostatkom vitamínu B12.

    • Staršie osoby často tiež do svojej stravy zaraďujú menšie množstvo ovocia a zeleniny, preto môžu trpieť deficitom ďalších vitamínov skupiny B.

 

Alkoholici - alkohol výrazne ovplyvňuje hladiny vitamínov B.

    • Pri jeho konzumácii dochádza k zvýšenému vylučovaniu vitamínov B močom.

    • Premena alkoholu v tele tiež zvyšuje nároky na enzýmy závislé od vitamínov B (najmä B1 – tiamín, B3 – niacín).

 

Osoby s malnutričným syndrómom, ktoré majú zhoršený stav črevnej sliznice

  • Biologická dostupnosť vitamínov skupiny B závisí od dobrého stavu črevnej sliznice a tráviacich enzýmov. Dostupnosť vitamínov B môže ovplyvniť:
    • Zápalové ochorenia čriev (napr. Crohnova choroba, ulcerózna kolitída, celiakia)

    • Syndróm bakteriálneho prerastania (SIBO)

    • Nedostatok tráviacich enzýmov (napr. po operáciách čriev, pankreasu, žlčníka)

    • Dlhodobé užívanie niektorých liekov (napr. metformín, antacidá, antibiotiká)

 

Vegetariáni a vegáni – častý deficit vitamínu B12 a nižší príjem ďalších vitamínov skupiny B

    • Ide najmä o nedostatok vitamínu B12, ktorý sa nachádza len v živočíšnych zdrojoch. Bez suplementácie vitamínu B12 vzniká postupný deficit.

    • Pri nevyváženom stravovaní bez živočíšnych zdrojov môže byť častý aj nedostatok vitamínov B2 (riboflavín) a B3 (niacín).

 

 

 

 

Prečo uprednostniť biologicky aktívne (metylované) formy

  • Metylované formy vitamínov (5-metyl tetrahydrofolát, metylkobalamín) sú už biologicky aktívne a telo ich tak môže efektívne využiť bez potreby ďalšej konverzie.

  • 40 až 60 % ľudí má genetické polymorfizmy (napr. MTHFR), ktoré znižujú schopnosť premieňať vitamíny skupiny B na ich aktívne formy.

 

Výhody prírodných doplnkov stravy z celistvých potravín

Bežné doplnky často obsahujú lacné, syntetické formy s nízkou vstrebateľnosťou. Naproti tomu whole food produkty obsahujú:

  • Aktívne formy vitamínov v prirodzenej podobe (napríklad z naklíčenej pohánky v multivitamíne Daily F20 Complex alebo quinoy v B-Complex Quinoa Powder)

  • Synergické zloženie vrátane ďalších živín (enzýmy, betain, spermidín)

  • Vysokú biologickú dostupnosť aj pri nižšom dávkovaní

  • Výnimočnú výživovú hodnotu vďaka fermentácii a klíčeniu

 

 

 

 

 

Potravinové zdroje vitamínov skupiny B a ich vplyv na zdravie organizmu

 

Vitamín

Hlavná funkcia

Potravinové zdroje

B1 (tiamín)

• zdravie nervového systému

• využitie energie z potravy

• dôležitý najmä pre metabolizmus glukózy

mäso, ryby, celozrnné obilniny, kvasnice, strukoviny


B2 (riboflavín)

• zdravie nervového systému

• zdravý stav pokožky a očí

• využitie energie z potravy

mäso, mlieko a mliečne výrobky, ryby, vnútornosti, zelenina, vajcia a celozrnné obilniny (odstraňovaním otrúb sa stráca väčšina vitamínu B2)

B3 (niacín) 

• zdravie nervového systému

• zdravý stav pokožky

• vplyv na využitie energie z potravy

vo väčšine potravín ako sú mäso, ryby a obilniny

B5 (kyselina pantoténová)

• súčasť tzv. koenzýmu A

• vplyv na využitie energie z potravy a tvorbu mitochondriálnej energie


veľké množstvo obsahujú kvasnice, pečeň, mäso, mlieko, celozrnné potraviny a strukoviny


B6 (pyridoxín)

• pomáha telu využívať a ukladať energiu z bielkovín a sacharidov v potravinách

• podporuje nervový systém a zúčastňuje sa na syntéze neurotransmiterov (serotonín, dopamín, GABA, noradrenalín)

• zmierňuje príznaky depresie a úzkosti

• dôležitý pre tvorbu hemoglobínu a tvorbu červených krviniek

• ovplyvňuje imunitné funkcie

predovšetkým pečeň, mäso a ryby, kvasnice, vaječný bielok, zelenina, zemiaky a celozrnné obilniny 


B7 (biotín)

• ovplyvňuje fungovanie nervového systému

• dôležitý kofaktor pre metabolizmus aminokyselín a mastných kyselín

droždie, pečeň, žĺtok, orechy, šošovica

B9 (kyselina listová, folát)

• dôležitý pre krvetvorbu

• nevyhnutný vitamín najmä v tehotenstve na prevenciu defektu neurálnej trubice

• ovplyvňuje tvorbu nukleových kyselín a syntézu DNA

pečeň, droždie, listová zelenina, ale aj celozrnné obilniny, mäso, mlieko, vajcia a strukoviny

B12 (kobalamín)

• dôležitý pre krvetvorbu

• zdravie nervového systému • vplyv na správne fungovanie kognitívnych funkcií

• nevyhnutný pre vývoj centrálnej nervovej sústavy v detskom veku

• spolupracuje s kyselinou listovou na tvorbe nukleových kyselín

• podieľa sa na tvorbe energie z potravy

• len živočíšne zdroje, najmä pečeň, obličky, mäso, ryby, žĺtok a mliečne výrobky



Čo si z článku odniesť?

  • Vitamíny skupiny B sú nevyhnutné pre energetický metabolizmus, psychiku, krvetvorbu, nervový systém i detoxikáciu

  • Nedostatok je veľmi častý – kvôli modernej strave, stresu, veku aj niektorým ochoreniam

  • Telo si ich neukladá do zásoby je potrebné ich pravidelne prijímať v strave alebo dopĺňať

  • Metylované a whole food formy majú vyššiu účinnosť a vstrebateľnosť

  • B-Complex Quinoa Powder je ideálnym a vysoko biologicky dostupným zdrojom vitamínov skupiny B

 

Odporúčania:

  • Zaraďujte do jedálnička potraviny bohaté na vitamíny skupiny B – kľúčové sú mäso, vajcia, mliečne výrobky, celozrnné obilniny, strukoviny a zelenina.

  • V prípade zvýšenej potreby je vhodné siahnuť po kvalitných doplnkoch stravy 

  • Ideálne je B komplex z prírodných whole food zdrojov, kde dochádza k prirodzenej synergii živín.

  • Vitamíny skupiny B najlepšie fungujú spoločne, preto sa odporúča ich užívať vo forme celého komplexu.

 

 

Zdroje:

https://www.healthline.com/health/symptoms-of-vitamin-b-deficiency#vitamin-b-12

https://www.healthdirect.gov.au/vitamin-b-deficiency

https://medlineplus.gov/ency/article/002399.htm

 

Zanechať komentár

Upozorňujeme, že komentáre musia byť pred zverejnením schválené.