Prechádzať
Košík
K doprave zadarmo chýba €65,00 na zaplatenie pre dopravu zadarmo

+420 910 920 516 Po - Pia (9:00 - 17:00)

+420 910 920 516 Po - Pia (9:00 - 17:00)

Prečo je pri porovnávaní jednotlivých doplnkov stravy taký rozdiel v ich cenách?

Prečo je pri porovnávaní jednotlivých doplnkov stravy taký rozdiel v ich cenách?

Rovnaké obsahové látky, rovnaký vitamín či minerál, a napriek tomu diametrálny rozdiel v cene. Ako je to možné? Rozdielne ceny pri produktoch so zdanlivo rovnakým zložením v nás môžu vyvolať najrôznejšie pochybnosti. Je drahší produkt skutočne o toľko lepší ako ten lacnejší, alebo si len priplácam za skvele odvedenú marketingovú prácu? A mám šancu to ako zákazník vôbec spoznať?


Čo sa v článku dozviete?:

  1. Na aké objektívne ukazovatele kvality sa pri výbere suplementov zamerať?
  2. Ako je to napríklad s vitamínom K2?
  3. Ako teda vybrať ten správny doplnok stravy bez toho, aby ste sa museli stať odborníkom na výživu a suplementáciu?
  4. Čo všetko musíme z pozície výrobcu porovnávať u dodávateľov počas vývoja určitého produktu?
  5. Kvalitné suroviny nemôžu byť súčasne tie najlacnejšie
  6. A čo napísať na záver?

Naša značka sa rozhodne neradí medzi tie najlacnejšie na trhu, a práve preto cítime potrebu túto tému bližšie vysvetliť. Náš článok z vás expertov na doplnky stravy neurobí, ale radi by sme poukázali na niekoľko základných kritérií, vďaka ktorým dokážete kvalitu a cenu jednotlivých produktov lepšie pochopiť.

Záujem o výživové doplnky medzi spotrebiteľmi stabilne rastie. Niektorí si vyberajú doplnok s ohľadom na ich konkrétny zdravotný problém, napríklad ako podporný prostriedok na terapiu, iní cielia skôr na prevenciu ochorení, prípadne chcú kompenzovať určitý nutričný deficit. Nech už sú dôvody akékoľvek, vždy bude záležať na tom, s ako kvalitnými doplnkami stravy budete pracovať.


Na aké objektívne ukazovatele kvality sa pri výbere suplementov zamerať?

Doplnky stravy sa rozhodne neriadia podľa sezónneho cyklu ako napríklad oblečenie a je teda potrebné sledovať aj iné parametre ako len cenovku. Dokonca ani dobre vstrebateľná forma nie je zárukou toho, že látku vaše telo perfektne využije.

Uveďme príklad na vitamíne K2, ktorý je tak hojne diskutovaný pre celý rad pozitívnych účinkov. Pokiaľ sa rozhodnete vitamín K2 suplementovať (najlepšie spoločne s vitamínom D3, s ktorým, ako prieskumy ukazujú, tvorí skvelú kombináciu pre podporu zdravých kostí a kardiovaskulárneho aparátu), robíte pre seba veľmi dobrú vec. Vaše kosti a kardiovaskulárny systém to ocenia v akomkoľvek veku. Tiež už asi viete, že za najlepšiu formu je považovaný K2 MK-7. Ale aj takto skvele poučení môžete v regáli s vitamínmi siahnuť vedľa a kúpiť si nekvalitný produkt.

Ako je to napríklad s vitamínom K2?

Jedným z dôležitých parametrov kvality suplementov s obsahom vitamínu K2 MK7 je totiž aj jeho chemická štruktúra, respektíve odlišná priestorová geometria. Teda v tomto prípade podiel cis a trans formy, v ktorej sa molekula vitamínu K2 nachádza. Táto odlišná geometrická konfigurácia má zásadný vplyv na biologickú využiteľnosť vitamínu. V prírode (napríklad v japonskom tradičnom pokrme Nattó považovanom za najbohatší zdroj vitamínu K2 MK-7), sa K2 MK-7 nachádza v tzv. trans forme. Naopak cis forma sa v prírode nevyskytuje a nezaručuje nám teda ten istý benefit. Bežný zákazník nemá kapacitu na to, aby dokázal pri rýchlom nákupe tieto „jemné“, ale zato úplne zásadné rozdiely v kvalite vnímať.

Rad produktov tak na etikete síce sľubuje napr. 100 mikrogramov vitamínu K2 MK-7 v jednej dávke, ale výrobca už sa mnohokrát neobťažuje pátrať po tom, v akom pomere sa nachádzajú práve cis a trans formy. Počas priemyselného procesu výroby sa molekulárne zoskupenie môže zmeniť a voilà - namiesto očakávanej trans konfigurácie prevažujú neaktívne cis izoméry. V konečnej fáze sa potom do tela vstrebe len nepatrné množstvo a to aj napriek tomu, že ste zaplatili za svojich 100 mikrogramov vitamínu K2.

Uveďme si príklad. Etiketa nám hovorí, že produkt obsahuje 100 μg (mikrogramov) vitamínu K2 MK-7. A tak očakávate, že väčšina z tohto množstva bude absorbovaná alebo biologicky dostupná, že? Ale nemusí to tak byť. Pri testovaní vybraných vzoriek rôznych značiek sa zistilo, že niektoré výrobky nespĺňajú kvalitatívne požiadavky a časť obsahového zastúpenia vitamínu K2 deklarovaného na etikete bolo v neaktívnej cis konfigurácii (niektoré produkty obsahovali iba 15 % K2 MK-7 v biologicky využiteľnej trans forme!). Výrobca by skrátka mal vedieť, či predáva vitamín K2 vo využiteľnej forme a v akom pomere, a zákazník by o tom mal byť informovaný.

Vzhľadom na to, že prírodné formy vitamínu K2 MK7 sú veľmi náročné na extrakčný proces, je tiež dôležité vyberať výrobcu, ktorý vo finálnom produkte garantuje minimálny obsah extrakčných činidiel.

Poctivá fermentačná metóda, ktorá kopíruje prírodu a prebieha pod prísnymi kontrolnými podmienkami a následná šetrná extrakcia je bezpochyby nákladnejšia ako výroba, ktorá stavia hlavne na rýchlosť a čo najlacnejšie technológie. To všetko sa pochopiteľne musí prejaviť v konečnej cene pri všetkých produktoch s obsahom vitamínu K2 (a to sme spomenuli len pár vybraných parametrov!).

Aby sme ručili za kvalitu našich produktov, tak pre vás túto mravčiu a často investigatívnu prácu v zákulisiu pri posudzovaní kvalitatívnych kritérií robíme my.

Ako vidíte, posudzovať cenu doplnkov stravy bez znalosti celej problematiky nie je jednoduché. Mnohé prieskumy sledujúce správanie zákazníka na trhu so suplementami, vrátane toho nášho, preukázali, že bežný spotrebiteľ nemá dostatok skúseností na to, aby dokázal správne vyhodnotiť reálnu kvalitu a funkčnosť daného doplnku stravy. Často sa tak pri nákupe svojho „zdravia“ rozhoduje čisto impulzívne a iracionálne.

Zložitú cestu vývoja vitamínu K2 MK7, než vôbec mohol byť zaradený do nášho portfólia, sme načrtli v jednom z našich prvých Trime podcastov #02, ktorý nájdete v tomto odkaze.

 

Ako teda vybrať ten správny doplnok stravy bez toho, aby ste sa museli stať odborníkom na výživu a suplementáciu?

Pokiaľ sa nechcete zaoberať kvalitatívnymi parametrami do hĺbky a študovať zložité chemické procesy, bude pre vás najjednoduchšie nájsť si seriózneho výrobcu, ktorému ide v prvom rade o kvalitu. Takýto výrobca si svoju reputáciu na trhu buduje postupne, cez kvalitné portfólio, nepodlieha módnym trendom, má záujem uvádzať informácie o zložení čo najviac transparentným spôsobom (tak ako legislatíva umožňuje) a prezentovať svoje produkty skôr cez fakty, než bombastické reklamné oznámenia. Skrátka a dobre, mal by to byť výrobca, ktorý skôr než do dobrého marketingu investuje do vývoja funkčnej receptúry, obsahujúcej tie najlepšie dostupné ingrediencie, aktívne formy látok a najkvalitnejšie technológie výroby. Bude to váš partner, ktorý vás bude vzdelávať a informovať vás o ďalšom vývoji, zmenách a inováciách.

 

Čo všetko musíme z pozície výrobcu porovnávať u dodávateľov počas vývoja určitého produktu?

Z obrovského množstva ponúk, vždy vyberáme niekoľko favoritov. Zaujíma nás spôsob extrakcie jednotlivých ingrediencií, pôvod a podmienky pestovania východiskových surovín, spracovanie technickej špecifikácie, dodané certifikácie, štúdie, ale aj etika celého výrobného procesu a otázka udržateľnosti. Nakoniec sa už rozhodujeme medzi najlepšími z najlepších, väčšinou aj podľa toho, ako transparentne a odborne kvalitne ten ktorý dodávateľ komunikuje.


Kvalitné suroviny nemôžu byť súčasne tie najlacnejšie


Asi nikoho neprekvapí, že lacný výrobok je obvykle synonymom pre lacnú vstupnú surovinu alebo oklamanú technológiu spracovania. Platí to ako pri potravinách, tak pri potravinových doplnkoch. Bohužiaľ, zatiaľ čo u základných potravín sa aj nezasvätený človek môže orientovať podľa toho, ako to vyzerá, vonia, akú to má štruktúru atď., tak u vysoko priemyselne spracovaných potravín a doplnkov stravy tieto jednoduché postupy nestačia. Aby ste poznali skutočnú kvalitu od lacnej imitácie, musíte sa v danej problematike pekelne dobre (zámerne nepíšeme trochu) vyznať. Preto by sme radi na niektoré tieto objektívne kritériá upozornili a trochu viac vám priblížili, prečo sa ceny produktov tak líšia a kedy má zmysel si priplatiť. Koniec koncov rozhodujeme sa pre výber niečoho, čo vstupuje do nášho organizmu (často dlhodobo a pravidelne) a má vyvolať očakávané pozitívne účinky. A to sa môže stať jedine vtedy, keď budú splnené určité štandardy kvality:

  1. Obsahové zastúpenie funkčných látok

Zastúpenie funkčných látok v receptúre je často nedostatočné. Jednoducho funkčné zložky sú v produkte zastúpené v takom malom množstve, že to nemôže mať pre náš organizmus žiadne zvláštne benefity. Výrobca, ktorý chce vyrábať doplnky stravy s funkčným obsahovým zastúpením účinných látok, musí rozumieť nielen metabolickým pochodom ľudského tela, ale aj reálnej výživovej situácii danej populácie.

  1. Chemická štruktúra

Funkčné zložky sú v produkte zastúpené v takej forme, ktorú naše telo nemôže využiť, alebo ich dokáže využiť len veľmi obmedzene. Väčšina tak prejde našim tráviacim traktom bez úžitku a len zaťažuje náš autoregulačný homeostatický a vylučovací systém. V takých prípadoch potom oprávnene hovoríme o „predraženom moči“. Ako príklad sme už spomenuli rozdiely v priestorovej geometrii jednotlivých látok, napr. cis a trans konfigurácie pri vitamíne K2. Ďalším príkladom môžu byť mastné kyseliny, ktoré sú veľmi nestabilné a náchylné na oxidáciu. Pokiaľ sú zle spracované alebo nevhodne skladované, vykazujú horšie kvalitatívne charakteristiky a stávajú sa pre naše telo horšie využiteľné. V horšom prípade už môže byť ich kvalita taká nízka, že nám vyslovene škodí.

  1. Použité aditíva

Okolo bezpečnosti doplnkov stravy z pohľadu prítomnosti prídavných látok panuje celý rad nejasností a obáv. Na jednej strane máte odborníkov a konzumentov, ktorí tvrdia, že tieto prídavné látky sú všetky schválené a teda bezpečné, na druhej strane máte odborníkov a poučených laikov, ktorí si to nemyslia a upozorňujú najmä na kokteilový a kumulatívny efekt, ktorý sa prejaví až pri dlhodobom používaní. Faktom je, že u mnohých týchto aditív máme zatiaľ stále málo informácií o ich potenciálnej škodlivosti a navyše výrobca nie je povinný uvádzať množstvo použitej pomocnej látky. Tzn. aj keď je stanovená bezpečná maximálna denná dávka, tak pri dlhodobej konzumácii rôznych kombinácií týchto aditív (respektíve doplnkov stravy a potravín, ale aj kozmetiky, ktoré také aditíva obsahujú), nemáte istotu, že nedôjde v dôsledku kumulatívneho efektu k prekročeniu hranice vašej individuálnej tolerancie.

Pokiaľ teda máme možnosť vybrať si z tohto pohľadu bezpečné doplnky stravy, u ktorých výrobca nahradí potenciálne rizikové, často synteticky vyrobené prídavné látky tými prírodnými, nemusíte nič počítať a zložito sledovať koľko ste už toho ktorého aditíva asi tak aktuálne zjedli. Je potrebné si uvedomiť, že niektoré doplnky stravy užívame pravidelne na dennej báze aj niekoľko rokov. Potom aj také detaily ako zastúpenie a formy prídavných látok rozhodujú o výslednej kvalite a bezpečnosti vašich suplementov.

Pochopiteľne to bolo iba niekoľko vybraných bodov, podľa ktorých môžete kriticky prehodnotiť kvalitu vašej suplementácie. S doplnkami stravy je to rovnaké ako s jedlom, vínom, kávou atď. Vkus si nekúpite, musíte sa k nemu tzv. prežiť. Veľakrát je to cesta dlhá a tŕnistá, mnohokrát to nie je cesta najlacnejšia, ale tak je to v poriadku. Ostatne, robíme to sami pre seba.


A čo napísať na záver?

Vitamíny a minerály vo forme doplnkov stravy vyvolávajú mnoho rozporuplných otázok a rozdeľujú spoločnosť aj odbornú verejnosť na dva tábory – niektorí ich nadšene odporúčajú, iní úplne zatracujú. Bohužiaľ tejto situácii nepomohla ani vlna nekvalitných, nefunkčných alebo dokonca zdravotne závadných produktov, ktoré sa na trhu objavujú snáď v čoraz väčšom zastúpení. A bohužiaľ tomu nepomáha ani fakt, že tieto nekvalitné produkty verejnosť aj po rokoch skúseností s nákupom a užívaním doplnkov stravy stále toleruje.

Áno, produkty Trime sa pohybujú vo vyššej cenovej hladine. Vyššia cena je relatívna, vždy ide o to, čo za svoje peniaze dostanete. Rozhodli sme sa ísť cestou kvality. Chceme vyvíjať produkty pre dlhodobé užívanie a v takom prípade sa klamať (šetriť) nevypláca a kvalita by mala byť na prvom mieste! Práve preto investujeme veľa prostriedkov do vývoja a nákupu tých najlepších technológií a ingrediencií, ktoré súčasný trh ponúka. Nechceme lacnejšie výrobné technológie, ktoré by mohli potenciálne zhoršovať kvalitu našich produktov. Nechceme za každú cenu lacnejšie zložky do našich doplnkov stravy, pokiaľ nie sme presvedčení o ich adekvátnej biologickej hodnote a bezpečnostnom profile aj z pohľadu dlhodobého používania. Preto naše portfólio staviame postupne, pomaly, bez zbytočne prehnaného tlaku na cenu, termíny atď. Vždy sa snažíme priviesť na trh produkt, ktorý bude čo najlepší v každom zmysle jeho detailu. Pokiaľ by nám nezáležalo na každom detaile, ktorý sa premieta do výslednej kvality našich produktov, mohli by sme mať doslova desiatky výrobkov pod značkou Trime už teraz. To ale nie je naša filozofia a nesnažíme sa o maximalizáciu ziskov za každú cenu. Ide nám o to, priniesť na trh novú značku, ktorá si postupne vybuduje reputáciu jedného z najprísnejších výrobcov na Európskom trhu, ktorý nerobí kompromisy v kvalite. Ako sa hovorí, tajomstvo úspechu je robiť obvyklé veci neobvykle dobre.

Už teraz je portfólio Trime postavené na produktoch špičkovej kvality, ale máme pred sebou ešte veľa práce a je čo zlepšovať. Počas prvých pár rokov výroby sme zaplatili nováčikovskú daň, a aj napriek jasne daným kritériám toho, akú kvalitu chceme na trh priniesť, sa nám to občas nepodarilo tak, ako by sme si priali. To je ale vývoj a s pokorou priznávame, že keby to bolo také jednoduché, mohol by to robiť každý.

V horizonte niekoľkých rokov sa chceme zaradiť po bok tých najlepších európskych značiek v segmente prémiových doplnkov stravy s garantovanou kvalitou. A aj vďaka vám, našim zákazníkom, vieme, že značka ako Trime tu chýbala a máme na to, aby sa nám to podarilo.





0 komentáre

Zanechať komentár

Upozorňujeme, že komentáre musia byť pred zverejnením schválené.