Podcast 24 s Jakubemm Přibylem o krehkej rovnováhe omega-3 a omega-6 mastných kyselín

10.11.2022

Podcast

Podcast 24 s Jakubemm Přibylem o krehkej rovnováhe omega-3 a omega-6 mastných kyselín

 

 

 

Dostatočné zastúpenie omega-3 mastných kyselín v našej strave je veľmi dôležité pre podporu zdravia kože, očí, mozgu, kardiovaskulárneho a imunitného systému.

Pre väčšinu osôb predstavujú ale skôr deficitnú živinu a je veľmi ťažké ich do stravy zaradiť, poprípade to stojí pomerne veľké úsilie a isté znalosti pôvodu, spracovania a zloženia konzumovaných potravín.

Preto je dobré nenechať sa ukolísať pestrou a rozmanitou ponukou potravinárskeho a poľnohospodárskeho priemyslu a zaujímať sa o príbeh potravín, ktoré zaraďujeme do každodenného jedálnička. Rastlinné či živočíšne oleje, ktoré používame na varenie, orechy či semienka predstavujú totiž pestrú zmes mastných kyselín. A tak potravina, ktorú bežne prijímame ako zdroj omega-3, nás môže svojim neblahým pomerom omega-3 voči omega-6 nemilo prekvapiť.

Často sa odvolávame na potravu našich predkov. Ako je možné, že mali oveľa lepší pomer omega-3 a omega-6? Ktoré potraviny pre nich predstavovali hlavný zdroj omega-3? A môžeme v dnešnej dobe priemyselne vyrábaných potravín a chovu hospodárskych zvierat v mnohokrát neprirodzených podmienkach dosiahnuť aspoň bežne odporúčané ratia 1:5?

Vypočujte si rady a odporúčania Jakuba Přibyla, autora receptúr Trime a výživového špecialistu, ktoré potraviny do jedálnička zaradiť alebo naopak obmedziť na dosiahnutie krehkej rovnováhy medzi omega-3 a omega-6, ktorá je zásadná pre prevenciu zdravia a duševnej pohody. Dozviete, ktoré potraviny rastlinného i živočíšneho pôvodu sú skôr zdrojom omega-3 alebo naopak omega-6 mastných kyselín a je teda lepšie ich obmedziť alebo úplne eliminovať.


Všetky diely môžete sledovať na Youtube, Spotify alebo Apple podcast

 

Podcast nájdete aj na našom YouTube kanálu.

Zanechať komentár

Upozorňujeme, že komentáre musia byť pred zverejnením schválené.