Prechádzať
Košík
K doprave zadarmo chýba €65,00 na zaplatenie pre dopravu zadarmo

+420 910 920 516 Po - Pia (10:00 - 16:00)

+420 910 920 516 Po - Pia (10:00 - 16:00)

Podcast 24 s Jakubom Pribylom o krehkej rovnováhe omega-3 a omega-6 mastných kyselín

Podcast 24 s Jakubom Pribylom o krehkej rovnováhe omega-3 a omega-6 mastných kyselín

 

Dostatočné zastúpenie omega-3 mastných kyselín v našej strave je veľmi dôležité pre podporu zdravia kože, očí, mozgu, kardiovaskulárneho a imunitného systému.

Pre väčšinu osôb predstavujú ale skôr deficitnú živinu a je veľmi ťažké ich do stravy zaradiť, poprípade to stojí pomerne veľké úsilie a isté znalosti pôvodu, spracovania a zloženia konzumovaných potravín.

Preto je dobré nenechať sa ukolísať pestrou a rozmanitou ponukou potravinárskeho a poľnohospodárskeho priemyslu a zaujímať sa o príbeh potravín, ktoré zaraďujeme do každodenného jedálnička. Rastlinné či živočíšne oleje, ktoré používame na varenie, orechy či semienka predstavujú totiž pestrú zmes mastných kyselín. A tak potravina, ktorú bežne prijímame ako zdroj omega-3, nás môže svojim neblahým pomerom omega-3 voči omega-6 nemilo prekvapiť.

Často sa odvolávame na potravu našich predkov. Ako je možné, že mali oveľa lepší pomer omega-3 a omega-6? Ktoré potraviny pre nich predstavovali hlavný zdroj omega-3? A môžeme v dnešnej dobe priemyselne vyrábaných potravín a chovu hospodárskych zvierat v mnohokrát neprirodzených podmienkach dosiahnuť aspoň bežne odporúčané ratia 1:5?

Vypočujte si rady a odporúčania Jakuba Přibyla, autora receptúr Trime a výživového špecialistu, ktoré potraviny do jedálnička zaradiť alebo naopak obmedziť na dosiahnutie krehkej rovnováhy medzi omega-3 a omega-6, ktorá je zásadná pre prevenciu zdravia a duševnej pohody. Dozviete, ktoré potraviny rastlinného i živočíšneho pôvodu sú skôr zdrojom omega-3 alebo naopak omega-6 mastných kyselín a je teda lepšie ich obmedziť alebo úplne eliminovať.

Všetky diely môžete sledovať na Youtube, Spotify nebo Apple podcast

 

Podcast nájdete aj na našom YouTube kanálu.



0 komentáre

Zanechať komentár

Upozorňujeme, že komentáre musia byť pred zverejnením schválené.