Po dvojdielnej epizóde venovanej bielkovinám teraz obrátime pozornosť k ďalšej makroživine, sacharidom. V súčasnej dobe sú práve sacharidy veľmi nepochopenou zložkou stravy. Na rozdiel od bielkovín s nimi rozhodne nešetríme au mnohých tvorí podstatnú časť jedálnička. Nebezpečenstvo potom hrozí najmä tej časti populácie, ktorá má minimálny pohyb, sedavé zamestnanie a teda nízku metabolickú obrátku.
Problémom je ale nielen veľké množstvo sacharidov v strave, ale aj ich (ne)kvalita a štruktúra. A napríklad aj taká čokoláda (a vôbec chute na sladké) môže byť dobrým meradlom toho, že nemáme jedálniček ideálne poskladaný. Zmena životného štýlu a následné diétne úpravy sú pritom pomerne ľahké.
Čo sa dozviete v podcaste #32?
→ Aký majú sacharidy význam v strave
→ Jednoduché cukry verzus komplexné sacharidy
→ Ovocie = ľahko dostupná energia, kedy je vhodné a kedy nie?
→ Najdôležitejšia je fyzická aktivita, potom je možné riešiť kvalitu, štruktúru a zloženie sacharidov
→ Zdroje sacharidov - prirodzené vs. spracované potraviny
→ Problémy spôsobené nadbytkom či zlou skladbou sacharidov v strave
→ Low carb diéta
→ Glykovaný hemoglobín a iné dôležité markery
→ Ako pracovať so sacharidmi pri naberaní váhy či pri vyššej svalovej intenzite
→ Mýty a omyly o sacharidoch
→ Chuťové bunky a senzibilita na sladkú chuť
→ Cukry a trávenie
→ Ako si teda poskladať jedálniček?
Všetky diely Trime podcastu môžete sledovať na Youtube, Spotify nebo Apple podcast.