Trime Podcast #36 - Problematika železa - benefity a riziká

3.8.2024

Podcast

Trime Podcast #36 - Problematika železa - benefity a riziká

 

V tejto epizóde Trime podcastu sme sa ponorili do problematiky jedného z najdôležitejších, ale zároveň aj najproblematickejších minerálov pre naše telo – železa. Diskutujeme o tom, pre koho je suplementácia železom vhodná, ako poznáme, že naše telo železo potrebuje, a kto patrí medzi rizikové skupiny deficitu. Prezradíme tiež, prečo je dôležité pristupovať k suplementácii železa premyslene a aké sú možné riziká pri jeho nadmernom používaní.

Prepis podcastu

Problematika železa 

Železo zohráva kľúčovú úlohu v našom organizme. Jeho nedostatok je veľmi častý a je spojený s množstvom zdravotných komplikácií. Na druhú stranu, aj nadbytok železa môže byť rovnako nebezpečný vďaka jeho toxickému potenciálu.

Napriek častému výskytu nedostatku železa sme ho doposiaľ nezaradili do nášho produktového portfólia, a úplne zámerne ani ako súčasť multivitamínu Daily F20. 

Daily F20 s obsahom najviac deficitných vitamínov a minerálnych látok bol navrhnutý ako základ suplementácie takmer pre každého ako kompenzácia častých nedostatkov z bežnej stravy.  Železo ale rozhodne nie je prvok, ktorý by mal byť plošne používaný bez preukázanej deficiencie! 

Dôvodom je jeho schopnosť zvyšovať oxidačný stres a nadmerný prísun predstavuje pre telo záťaž, ktorú musí zložito kompenzovať. 

Železo má potenciál ovplyvňovať bunkové signálne kaskády a poškodzovať DNA, čo môže viesť k predčasnému starnutiu, ateroskleróze a vzniku nádorových ochorení. Náš organizmus navyše nie je vybavený exkrečným mechanizmom na zbavenie sa nadbytočného železa.

Kedykoľvek je potrebné dopĺňať v organizme železo, oplatí sa využiť špeciálne doplnky stravy, ktoré sú na tento účel vyvinuté a obsahujú vhodnú a bezpečnú formu. 

Teraz uvádzame na trh samostatný doplnok s obsahom železa v chelátovej forme a preto sme túto epizódu venovali problematike tohto významného minerálneho prvku.

Čo sa dozviete v podcaste #36?

→ Význam železa v ľudskom tele

→ Ako môžem spoznať, že mi železo chýba – najčastejšie prejavy nedostatku železa  

→ Pre koho je železo dôležité - rizikové skupiny ľudí ohrozených deficitom železa a anémií  

→ Železo a ženy

→ Markery metabolizmu železa

→ Laboratórne ukazovatele nedostatku alebo nadbytku železa - optimálne hodnoty 

→ Toxické hladiny železa a fyziologické denné straty 

→ Biologická využiteľnosť železa zo stravy a formy železa

→ Prebytok železa v tele a toxicita

→ Zdroje železa - živočíšne a rastlinné 

→ Športovci a deficit železa

→ Vytrvalostné športy 

→ Homeostáza železa je prísne kontrolovaná 

→ Železo počas tehotenstva 

→ Nadmerný príjem železa - ako to poznám a riešenie 

→ Vplyv genetiky 

→ Doplnky stravy a formy železa 

→ Novinky v našom portfóliu - železo a multivitamín pre tehotné

Všetky diely môžete sledovať na YoutubeSpotify nebo Apple podcast

Podcast naleznete také na našom YouTube kanálu.

 

 


Prepis podcastu:

[00:00:04] Michal
Dobrý deň, po minulej všeobecnej téme tu opäť máme tému z nášho odboru, ktorá sa týka výživy, prípadne suplementácie. Takže vítam spolu so mnou Jakuba, ktorého poznáte, a tiež Renatu Novotnú, ktorú možno poznáte z našich blogových článkov, textov a už aj z jednej epizódy podcastu, ktorú tu dnes máme ako posilu. Aspoň tu budeme mať jedného usmiateho človeka, aby ste sa nemuseli stále pozerať len na nás dvoch.

[00:00:34] Renata
Zdravím našich poslucháčov, dobrý deň.

[00:00:36] Michal
No a Renča, mohla by si uviesť dnešnú tému, o čom sa chceme rozprávať?

[00:00:42] Renata
Dnešná téma bude o železe a ja možno na úvod poviem pár slov k tomu, prečo sme sa rozhodli hovoriť práve o železe a prečo mu venujeme celý dnešný diel. Nedostatok železa je totiž jeden z najčastejších nutričných deficitov a odhaduje sa, že až štvrtina svetovej populácie trpí nedostatkom železa, čo je v podstate každý štvrtý človek. Niektoré údaje hovoria až o 30 %. Takže tie štatistiky sú naozaj nepriaznivé, a aj napriek týmto číslam mnohí ľudia nevenujú pozornosť tomu, či majú železa v strave dostatok. Pritom železo je kľúčové pre udržanie nášho zdravia. Nedostatok železa sa spája aj s viacerými chronickými civilizačnými ochoreniami, súvisí so zápalmi čriev a so zlyhávaním srdca. Ale všeobecne by som povedala, že ovplyvňuje celkovú kvalitu života. Prispieva k únave, pracovnej neschopnosti, a samozrejme tých účinkov železa je oveľa viac.

[00:01:55] Jakub
Možno skôr, než budeme takí wikipedickí – dnes nás nahradia roboti – poďme radšej na to, prečo to riešime my.

[00:02:01] Michal
A môžem sa vás ešte niečo spýtať? Tá štatistika „každý štvrtý“ je globálna, a ako je to v našich, teda rozvinutých krajinách? Je to rovnaké, alebo iné?

[00:02:11] Renata
Lepšie, týka sa to aj rozvinutých krajín, ale samozrejme väčšiu časť postihuje rozvojový svet.

[00:02:18] Michal
Povedzme, že v Európe to nebude každý štvrtý, ale skôr každý šiesty.

[00:02:22] Jakub
Neboj, ono sa to bude zhoršovať s tým, ako je vegánstvo na vzostupe, tam to bude horšie.

[00:02:27] Michal
Takže je to teda o niečo lepšie. Nie je to také katastrofálne.

[00:02:30] Jakub
Tieto štatistiky ovplyvňujú hlavne rozvojové krajiny, ale dôvod, prečo sa chceme baviť o železe, je ten, že kto nás sleduje, vie, že sme ho v portfóliu dlho nemali, že sme ho zámerne vynechali z multivitamínových komplexov a trvali sme na tom, že ide o veľmi problematický prvok. A samozrejme, je to extrémne dôležitý biogénny prvok pre všetky organizmy, či už jednobunkové, alebo cicavce – to je bez debaty. Má množstvo funkcií, podieľa sa asi na 200 enzýmoch, takže o tom sa môžeme porozprávať – na čo všetko je dôležitý a čo sa deje, keď chýba. Ale problém je, že ak ho budeme bezhlavo suplementovať, ide o prvok s mimoriadne toxickým potenciálom. A to hlavne pri chronických stavoch alebo pri dlhodobom dávkovaní bez širších súvislostí. Takže o tom chceme dnes hovoriť – vysvetliť, pre koho áno, pre koho nie. Vysvetliť, ako zistiť, či mi železo chýba, či sa ma to týka alebo nie. Takže možno na začiatok by som povedal len v skratke, pokojne Renča, povedz nám, prečo je to dôležité. A potom by som prešiel viac do praxe a rozobral jednotlivé skupiny – to znamená, koho a ktorých populačných skupín sa riziko deficitu týka najčastejšie, ako to diagnostikovať, aké sú príznaky a pre koho je naopak rizikové železo dopĺňať. A vlastne by som sa snažil vyriešiť to, čo my alebo dievčatá riešime na zákazníckej linke.

Ako spoznám, že mám nedostatok železa?

[00:04:15] Michal
No, z hľadiska tých príznakov – neviem, či ti do toho skáčem – ale možno na úvod, aby sme povedali ľuďom, ako spoznajú, že majú veľa alebo málo železa, aj bez odborníka. Môže niekto subjektívne niečo cítiť?

[00:04:31] Renata
Určite existujú príznaky nedostatku železa a keď si povieme, aké funkcie železo má v tele, tak od toho sa odvíjajú aj prejavy jeho nedostatku. Železo hlavne prenáša kyslík, až 60–70 % železa sa nachádza vo forme hemoglobínu, čo je súčasť červených krviniek a prenáša kyslík. To znamená, že pri nedostatku železa sa človek bude zadýchavať, bude unavený. Bude aj bledý, čo je viditeľné – bledosť tváre, bledosť spojiviek. Železo ovplyvňuje aj kognitívne funkcie, spája sa s nesústredenosťou, depresiami. Potom sa zdá, že železo potrebujeme všetci. Ale tých funkcií v tele je naozaj veľa. Podieľa sa aj, ako hovoril Jakub, na množstve enzymatických reakcií ako kofaktor. Potrebujeme ho na správnu funkciu štítnej žľazy, ktorá ovplyvňuje celkový metabolizmus. Ak nemám dosť železa, ženy sa môžu cítiť viac unavené, môžu priberať, môžu im vypadávať vlasy, mať studené ruky a nohy. Ďalší príznak sú napríklad lyžičkovité nechty – teda nechty majú tvar ako lyžička a udržia kvapku vody – to je ďalší príznak nedostatku železa, ktorý si môže každý sám posúdiť. A naozaj, keď niekto vyjde schody a zadýchava sa, je unavený...

[00:06:24] Jakub
To je asi najčastejšie – únava a dýchavičnosť. A občas sa ešte objavuje syndróm nepokojných končatín. Ale ono...

[00:06:34] Michal
Čo je to syndróm nepokojných končatín? Len ma zaujíma, či...

[00:06:38] Jakub
No to máš ty. Nie, skôr ide o to, že potom napríklad v noci, keď ľudia zaspávajú, musia stále poklepávať nohou. Asi aby sa prekrvili. Ale tých symptómov je viac a nikdy to nie je tak, že by sme mohli povedať, že za to môže primárne železo. Diagnostika alebo diferenciálna diagnostika anémií je pomerne komplikovaná, do toho by som úplne nešiel. A je...

[00:07:03] Michal
že teda sú nejaké signály, ale nemusia nutne znamenať...

[00:07:07] Jakub
Určite, a ide o to najjednoduchšie. Môžeme si asi povedať aj na čo sa zamerať v rámci železného panelu alebo testovania – teda v rámci biochemického screeningu. To by si každý mal raz za čas urobiť – takú preventívnu prehliadku, ktorej súčasťou je aj odber krvi. Tam sa to dá zistiť a asi sa zhodneme, že najjednoduchší ukazovateľ je zásobné železo – feritín. Aj keď ten môže byť falošne pozitívne zvýšený, ešte to nič neznamená – že by si bol nutne predávkovaný železom. Pokiaľ je feritín vysoko, nie je to definitívne, ale pokiaľ je nízky pod referenčné rozmedzie, jednoznačne to znamená, že máš nedostatok železa. A potom sa hľadá príčina.

[00:07:59] Michal
Konkrétne teda – feritín. Akonáhle je nízky, je to výpovedné. Neviem teda, prečo.

[00:08:04] Jakub
Presne tak. Potom je potrebné hľadať dôvod – či ide o nejaké okultné krvácanie, straty krvi, alebo či je dôvodom autoimunitné ochorenie, alebo napríklad zvýšené straty krvi u žien počas menštruácie.

[00:08:19] Michal
Poďme možno začať tými populačnými skupinami, ktorých sa to týka.

[00:08:27] Renata
Tak ja teda začnem. Najviac ohrozené nedostatkom železa sú práve ženy v reprodukčnom veku, pretože menštruujú a každý mesiac strácajú krv. Tým pádom strácajú železo a majú vyššiu potrebu. Potom sú to určite tehotné a dojčiace ženy – počas tehotenstva sa zvyšuje tvorba krvi, objem krvi kvôli zásobovaniu plodu, pre ktorý je železo nevyhnutné. Ďalej sú to športovci. A čo sa týka stravy, tak ľudia, ktorí prijímajú málo železa zo stravy – najmä vegetariáni a vegáni.

[00:09:06] Jakub
Predovšetkým vegáni.

[00:09:09] Jakub
Ešte by som nezabúdal na kategóriu seniorov. Tam sa predpokladá znížená absorpcia a zhoršený stav gastrointestinálneho traktu, takže aj tam sa často ukazuje problém so vstrebávaním železa. Môže to byť aj dôsledok chýbajúcich kofaktorov, ako meď, vitamín C, a celkovo horšieho stavu GITu (pozn. gastrointestinálneho traktu).

[00:09:35] Michal
Dá sa teda povedať, že ak som chlap, ktorý je všetko a nie som profi športovec, tak by sa ma to nemalo týkať?

[00:09:46] Jakub
Môže.

[00:09:46] Michal
Môže, takže to zase nie je také jednoduché, teda.

[00:09:50] Jakub
Nie si úplne v najrizikovejšej skupine, takže to nevylučujeme, ale najčastejšie by som sa zameral, ako sme to tu zhrnuli, zopakujme si to: seniori, tehotné ženy, športovci – hlavne výkonnostní. Neznamená to, že keď idem trikrát týždenne cvičiť alebo sa raz preveziem na bicykli, že som ohrozený, ale v momente, keď je tréningový stres častý, objem aj intenzita vysoká, tak napríklad v dôsledku cytokinovej búrky alebo zvýšených interleukínov, najmä IL-6, dochádza k zníženiu aktivity receptorov kľúčových pre transport železa v tele. A môže dôjsť k tomu, že potom železo chýba. Ďalšia vec je, že často je to spojené aj s drobným okultným krvácaním z čreva – spôsobeným náročným tréningom alebo opakovanou fyzickou záťažou.

[00:10:56] Michal
Poďme možno začať tou najdôležitejšou kategóriou, a to sú ženy. Ako sa má mladá žena v tomto zorientovať? Zase stále hovoríme o vitamíne K2, D3 a podobne, ale povedz mi jednoducho – kedy je to pre ňu skutočný problém? Dá sa povedať, že pre každú ženu?

[00:11:17] Renata
Určite to budú ženy, ktoré majú silné menštruačné krvácanie – tam sa určite oplatí na to zamerať, a obzvlášť, ak sú zároveň vegánky, vegetariánky a nejedia...

[00:11:28] Michal
Takže táto kombinácia...

[00:11:29] Renata
Táto kombinácia určite – je vhodné na to myslieť. Myslím, že raz za rok by si každá žena mala nechať skontrolovať panel železa. Nielen keď plánuje tehotenstvo, ale naozaj každá žena, aby mala istotu, že prijíma dostatok železa. A potom počas tehotenstva, ako sme hovorili, je to mimoriadne dôležité. Možno by som povedala, prečo alebo aké riziká hrozia, keď tehotná žena nemá dostatok železa. Železo je dôležité aj pre zdravie imunitného systému, takže je náchylnejšia na infekcie – nielen ona, ale aj bábätko po narodení. Nedostatok železa počas tehotenstva sa spája s predčasným pôrodom, nízkou pôrodnou hmotnosťou a popôrodnými depresiami. Takže mnohé komplikácie u žien sa dajú riešiť tým, že budú mať dostatok železa v tehotenstve. Nedostatok železa patrí medzi najčastejšie odchýlky vedúce ku komplikáciám počas gravidity. Toto sa asi rutinne sleduje na základe hemoglobínu.

Možno by sme sa mohli ešte vrátiť k testovaniu. Ty si spomínal feritín, ale je viac markerov, ktoré sa sledujú pri riešení nedostatku železa v tehotenstve. Väčšinou sa anémia stanovuje na základe hemoglobínu. Sú tam referenčné hodnoty – myslím, že u žien je to pod 120 gramov na liter, ale teraz si nie som istá jednotkou.

Aké je optimálne rozmedzie železa v krvi?

[00:13:13] Jakub Optimálne rozmedzie je nejaké... záleží, či riešiš hranice alebo optimum z hľadiska saturácie organizmu. Samozrejme, ani málo, ani veľa železa nie je dobré. Funkčná medicína vidí optimum okolo 140 až 150 gramov na liter u žien. Je to trošku menej, tak povedzme 135–145 gramov na liter. Hemoglobín ti však nemusí povedať všetko, pretože krvný obraz môže byť v poriadku. Ale keď sa zvýši dopyt po železe – bežná potreba je asi 20–24 mg u zdravého dospelého človeka a referenčný denný príjem železa je asi 10–15 mg – tak si v mínuse. Ak k tomu pridáš tehotenstvo, dostávaš sa do patológie. Preto je mimoriadne dôležité – a myslím si, že v záujme každej ženy – hneď ako zistí, že je tehotná, urobiť si kompletný panel železa. To znamená červený krvný obraz, sérové železo, saturáciu železa, transferín, celkový viazaný alebo saturovaný transferín a feritín. Dá sa ísť aj ďalej, ale toto je základ, ktorý nie je drahý a v rámci bežného screeningu poskytne dobrý obraz o stave zásobného železa. Ak sa zásoby železa zvýšia, žena zvládne tehotenstvo bez problémov. V opačnom prípade hrozí sideropenická anémia.

 

[00:15:05] Michal
K tým hodnotám – aby ľudia, ktorí sa o to aktívne nezaujímajú alebo nie sú fanúšikovia, vedeli – keď pôjdu k lekárovi, tie dáta, ktoré si popísal, sú teda bezpečné, však?

[00:15:21] Jakub
Záleží na tom, ako k tomu lekár pristupuje – ak to robí zodpovedne, väčšinou to býva v režime samoplatcu. A to je ten problém, že...

[00:15:31] Michal
Moja otázka smeruje k tomu, že pri vitamíne D sa uvádza, že 50 až 150 je v poriadku, ale vieme, že 60–70 nie je ideálne. Takže či to znamená, že lekár ťa síce ochráni pred tým, aby si neumrel a nebol odvezený sanitkou – nemyslím to vážne, len sme si to tak predstavili – ale či to môže byť ako pri vitamíne D, keď máš síce 60, neumieraš, ale môže to mať zdravotné následky.

[00:16:03] Renata
Možno do toho skočím – funkčná medicína má užšie rozmedzie ako bežné. Napríklad pri feritíne je normálne rozmedzie širšie, ale optimálne ho chceme vidieť u žien okolo 45, aj keď laboratórna norma dovoľuje viac.

[00:16:28] Michal
Takže by si ženám odporučila – keď idú k praktikovi alebo hocikomu – aby si toto číslo skontrolovali a ak je v tomto rozmedzí, môžu byť v kľude?

[00:16:44] Jakub
Áno, dá sa z toho vychádzať, je to základ.

[00:16:46] Michal
Základ určite nenahradí individuálnu prax, ale ide o to, aby boli ľudia zodpovední za svoje zdravie.

[00:16:56] Renata
K tomu feritínu ešte – keď je feritín nízky, znamená to nedostatok železa v tele. Ale keď je vysoký, nemusí to znamenať, že máš železa dosť – môže to byť aj ukazovateľ zápalu. Ak máš chronické zápalové ochorenie, artritídu, celiakiu alebo zápalové ochorenie čriev, feritín môže byť vysoký, ale stále môžeš mať nedostatok železa. Preto je dôležité testovať celý panel, ako spomínal Jakub, nielen hemoglobín. Sú prípady, keď lekár dopĺňal železo len na základe nízkeho hemoglobínu, ale feritín bol vysoký, pretože išlo napríklad o celiakiu alebo systémové zápalové ochorenie.

[00:17:56] Michal
Keď poznám svoj železný panel, môžem teoreticky odhaliť aj iné problémy, ktoré prebiehajú na pozadí a netuším o nich?

[00:18:04] Jakub
Dalo by sa povedať, áno.

[00:18:07] Michal
Snažím sa balancovať medzi tým, čo odporučíme, a tým, aby sme ľudí nezmiatli. Možno niekto z vás využil naše testy Omega index a vitamín D – tam bolo cieľom, aby boli ľudia samostatní pri dávkovaní, pretože čo poradíme, nemusí vždy sedieť individuálne. Rovnako sa teraz snažíme v aplikácii pripraviť zložitejšie markery na interpretáciu – možno sa to podarí. Zatiaľ je to vo vývoji, pretože to, čo hovoríte, si človek musí pustiť aj viackrát späť, však?

[00:18:47] Jakub
Áno, a povieme asi len 10 % toho, čo by sme chceli, pretože to bez prezentácie takmer nejde. Keby som ti teraz začal hovoriť o ferrooxidáze a luminálnej a bazolaterálnej membráne, nikam by sme sa nedostali. Takže...

[00:19:02] Michal
Pre bežnú populáciu máme marker feritín – ak je v normách, môže ma to upokojiť, a potom môžem ísť ďalej, ak...

[00:19:10] Jakub
Skôr ťa to má znepokojiť, keď je nízky – všetko ostatné sa dá interpretovať rôzne. Ale akonáhle je nízky, máš problém.

[00:19:19] Michal
Myslím, že sme z toho nakoniec celkom dobre vyšli, nie?

[00:19:22] Renata
Áno.

[00:19:23] Michal
Tak dúfam, že nedostaneme vynadané v komentároch, že sme to komplikovali a nezjednodušili. Kto to vypne po desiatich minútach, ten nás bude nenávidieť.

[00:19:30] Jakub
Nie, nie, tie dôležité body ešte len prídu. A možno ešte obrátene – spomeňme, že tak ako je železo dôležitý biogénny prvok a často deficitný, tak často býva aj v toxických hladinách. A to je práve to, že neexistuje vylučovacia cesta, ako by sa organizmus železa zbavil.

[00:19:53] Jakub
Takže jediná cesta je exfoliácia – olupovanie buniek sliznice čreva – alebo venepunkcia, púšťanie žilou, odber krvi, niečo v tom zmysle. Samozrejme, časť sa stráca cez pokožku, vlasy – ale to sú veľmi malé straty. Fyziologická denná strata u zdravého človeka je asi 1 až 2 miligramy – u žien skôr to vyššie číslo, povedzme 1,5 mg, u mužov asi 1 mg. Z toho vyplýva, že ak neexistuje iná cesta, ako železo z tela stratiť, a straty sú cca 1 mg, nemáš dôvod suplementovať viac. Problémom je však využiteľnosť železa. Všeobecne je biologická dostupnosť železa 0 až maximálne 40 %.

[00:20:48] Michal
Čiže preto, keď zjem povedzme 20 mg železa zo stravy...

[00:20:52] Jakub
Priemerne sa počíta s asi 10 % vstrebateľnosťou. Potom sa už musíme baviť o formách, čo súvisí s dietným profilom – aký máš výživový štýl, ako si skladáš tanier, ako to kulinárne upravuješ, aké typy potravín konzumuješ. Ak ide o zmiešanú stravu, počíta sa s nízkou využiteľnosťou. Ak máš špecifický štýl stravovania – napríklad karnivor, vegánstvo a pod. – môžeš dosiahnuť vyššiu vstrebateľnosť, pretože tam nie sú dietné inhibítory. Železo je tam v optimálnej forme na vstrebávanie, teda hemové železo, ktoré je chránené polyfenolmi a vstrebáva sa takmer celé.

[00:21:36] Michal
Zastavím ťa pri hemovom železe – potom sa ľudia dočítajú o nehemovom, a tam bude ten problém s vegánstvom. Tak ak to môžeme vysvetliť – to základné rozdelenie, že mám železo zo stravy, ale 10 mg nie je ako 10 mg.

[00:21:49] Jakub
Často počujem od niektorých „expertov“ alebo to boli trendy, že všetko železo prijmeš z mandľového mlieka a listovej zeleniny – ale tak to naozaj nefunguje. Realita je taká – a teraz neviem, ako veľmi do detailov chceme ísť – ale verte, že o tom vieme celkom dosť.

[00:22:20] Renata
Prepáč, skočím do toho – ak Michal narážal na to delenie, tak železo z rastlinných a živočíšnych zdrojov je odlišné. Zo živočíšnych zdrojov ide o hemové železo, ktoré má vyššiu vstrebateľnosť – povedzme okolo 10 %, a z rastlinných je to menej.

[00:22:40] Jakub
Hemové železo kľudne aj viac ako 10 %. Je v podstate intaktné voči dietným inhibítorom a vstrebáva sa cez iný transportér, nepotrebuje redukciu. Potom už záleží na tom, či enterocyt pustí železo do obehu – to je hormonálne riadené. Ale čo sa týka vstrebávania cez črevnú sliznicu cez ten enterocyt, hemové železo je najvyššia forma. Lepšie je už len z materského mlieka. V materskom mlieku je laktoferín, železa tam je málo, ale biodostupnosť je až 70 %, čo ukazuje, aké je extrémne cenné. Dieťa nechceš predávkovať železom, pretože má prooxidačný efekt, ale maximálne ho využije. Naopak, u ľudí, ktorí sa stravujú prevažne rastlinne, je využiteľnosť železa dosť nevyspytateľná. 

[00:23:32] Michal
Čož je to nehemové železo. 

[00:23:34] Jakub
Tam je využiteľnosť veľmi variabilná a musíš tomu rozumieť.

[00:23:40] Renata
To je nehemové železo a tam je problém s dietnými inhibítormi, ako si spomínal – vstrebávanie ovplyvňuje to, čo ješ. Ak ješ vápnik, železo sa nevstrebe. Rovnako tak obilniny, listová zelenina – fytáty, oxaláty – tieto látky blokujú vstrebávanie železa. Preto je využiteľnosť nižšia.

[00:24:11] Michal
Aký je pri hemovom železe nejaký percentuálny rozptyl, alebo je to tak veľmi rozdielne? 

[00:24:17] Jakub
Vo všeobecnosti veľmi nízky. A ty ako vegán musíš tomu dobre rozumieť a používať všetky stratégie, ako železo vstrebať. Potrebuješ posilňovať ferrooxidázy, mať dostatok medi a ďalších faktorov.

[00:24:35] Renata
Vitamín C podporuje vstrebávanie rastlinného železa.

[00:24:38] Jakub
Často počuješ, že na vstrebávanie železa potrebuješ vitamín C – nie, nepotrebuješ. Dá sa to robiť aj inými ferrooxidázami – napríklad cez ceruloplazmín. Týka sa to trojmocného rastlinného železa, ktoré sa musí cez duodenálny cytochróm redukovať, aby sa cez prenášač DMT1 dostalo do črevnej bunky. Ak tieto faktory chýbajú, využiteľnosť je nízka. Preto vegáni či vegetariáni, ktorí o tom vedia a sú na hrane anémie, ale držia sa ideológie, že železo príjmu len z rastlinnej stravy – je to takmer nemožné (vzhľadom na ich individualitu a nastavenie organizmu). Väčšinou nerozumejú detailom a majú problém. Počítajú absolútne hodnoty železa, nie vstrebateľnosť a transport, asimiláciu. 

[00:25:43] Renata
Takže si myslíš, že vegáni majú skoro nulovú šancu prijať zo stravy dostatok železa?

[00:25:52] Jakub
Je to najčastejší jav u vegánov – aj u tých, ktorí sa o výživu zaujímajú, ale dlhodobo s tým mali problémy. Dá sa to ale riešiť – všetko sa dá – ale sú to špecialisti, ktorí robia osvetu, ako to vyriešili. A je to častý jav. 

[00:26:03] Michal
To sú ale skôr odborníci...

[00:26:05] Jakub
Presne tak, sú to špecialisti – nechcem menovať – ale väčšinou šíria osvetu, hovoria o tom, ako s tým mali problémy a ako dlho trvalo, kým to vyriešili. Je to častý jav. A možno ešte na vyváženie – nie je to o tom, že rastlinná strava je zlá a mäso je dobré, pretože práve železo je nebezpečný prvok, hoci biogénny. V momente, keď ho príjmeš a zvyšuješ jeho zásoby v tele, vlastne rýchlejšie starneš. Raz na to zomrieš – buď na vápnik, alebo na železo.

[00:26:43] Michal
Môžem zomrieť aj na niečo iné, len ak by som mal nehodu, že?

[00:26:46] Jakub
Ale je to jeden z princípov predčasného starnutia, pretože železo je prechodový kov, má potenciál vytvárať voľné radikály a tým, že má nepárový elektrón, zvyšuje oxidačný stres organizmu. A v momente, keď zásobné formy železa prekročia kapacitu – hlavným skladovacím orgánom sú pečeňové bunky, hepatocyty. Zdravý človek má asi 1000 mg železa v pečeni, čo je ešte v poriadku. U alkoholikov alebo starších ľudí, ktorí majú poruchu regulácie metabolizmu železa a dokážu ho viac akumulovať alebo vstrebávať kvôli zablokovanému hepcidínu, dochádza počas života k otravám železom.

[00:27:42] Michal
Takí tí chlapi s červenou tvárou, červeným nosom...

[00:27:46] Jakub
Presne tak – to vidno, ich krvný obraz je patologický na opačnom spektre. Majú vysoký hemoglobín a vysoké zásoby hemosiderínu, feritínu, teda zásobného železa. Telo sa ho nemá ako zbaviť, takže ho ukladá do tkanív a to pôsobí toxicky, najmä na pečeň, slezinu, srdce. Vznikajú aj kognitívne poruchy. Je to typické aj pre športovcov, ktorí používajú anaboliká.

[00:28:21] Michal
K tomu sa ešte vrátime. Teraz sme hovorili, že niektorí ľudia majú málo, iní veľa železa, hemové/nehemové, tak poďme si prejsť zdroje – rastlinné sme spomínali, že vstrebateľnosť je nízka. Teraz – nech už mám málo alebo veľa železa – ako to regulovať v strave?

Ktoré živočíšne zdroje sú bohaté na železo?

[00:28:48] Renata Zo živočíšnych zdrojov je to hlavne mäso, vnútornosti, pečeň sú jedným z najbohatších zdrojov železa.

[00:28:56] Michal
Je rozdiel medzi kuracími prsiami a orgánmi?

[00:29:02] Jakub
Áno, sú tam veľké rozdiely – môžete sa pozrieť do databáz výživových hodnôt. Ako Renča hovorila, pečeň je hlavný zásobný orgán a pochopiteľne najbohatší zdroj železa. Líši sa to – niekde je to 15 mg, inde 10 mg na 100 g. Problém je, že keď si v deficite železa, nie je najlepšie riešiť to len pečeňou, pretože sa môžeš preťažiť inými látkami, najmä vitamínom A, retinolom. Existuje limit pre príjem vnútorností – odporúča sa do 150 gramov pečene týždenne. Môžeš ísť výnimočne vyššie, ale tento priemer je vhodný. Ak máš deficit železa a chýbajú ti zásoby, je prakticky nemožné to vyriešiť len stravou – trvalo by to veľmi dlho.

[00:30:26] Michal
Trvalo by to dlho, ale mohol by si poškodiť niektoré orgány.

[00:30:29] Jakub
Presne tak, alebo by došlo k poškodeniu iným preťažením.

[00:30:32] Michal
Takže orgány sú najbohatší zdroj.

[00:30:34] Jakub
Je to skvelá prevencia a zároveň výborná stratégia pre ľudí, ktorí majú problém so železom. Je to dobré, ak máš prístup k zmesiam z orgánov a zaradiš ich do stravy – ako prevenciu to určite odporúčam. Ale záleží aj na kvalite, ktorú konzumuješ – tomu sa teraz venovať nebudeme. A potom, samozrejme, záleží aj na tom, aký veľký je človek – keď máš 100-kilového atléta, bude to pre neho náročnejšie. Ak je veľmi zaťažený, ako sme spomínali, tak straty pri niektorých športových disciplínach budú vyššie – čo je faktor, ktorý treba zohľadniť.

[00:31:14] Michal
Dnes si nejako nevysportovaný – vždy sa dostaneme ku športu. Ja by som ešte chcel prejsť živočíšne zdroje – potom pôjdeme na šport.

[00:31:23] Renata
Červené mäso je všeobecne bohaté na železo.

[00:31:25] Michal
Takže mäso – bohatý zdroj – hneď pod vnútornosťami.

[00:31:29] Jakub
Určite. Tam môžeš mať 7 – 8 mg na 100 g, takže keď si dáš 200 gramovú porciu mäsa, prijmeš dennú dávku vo veľmi dobre vstrebateľnej forme. Môžeš to pokojne zapíjať kávou a vstrebateľnosť bude stále dobrá. Keď to však urobíš s rastlinnými zdrojmi – listová zelenina, celozrnné výrobky, orechy alebo semienka – vstrebateľnosť je veľmi nízka, ak nepoznáš stratégie na deaktiváciu inhibítorov, ako je namáčanie, klíčenie, vylúhovanie, varenie. Dá sa s tým pracovať – odbúravanie fytátov – ale to je odborná téma, na ktorú ti laik neodpovie. 

[00:32:19] Michal
Po červenom mäse je teda biele mäso – kuracie. To bude tiež bohatý zdroj, ale trošku nižší, alebo je to podobné ako červené?

[00:32:27] Jakub
Nie, nie, nie. Je to výrazne odlišné. Tam sa už bavíme o veľmi nízkych hodnotách, pretože môže ísť o diétne mäso, kde toho železa bude naozaj málo. Ale stále je veľmi dobre vstrebateľné a stále si schopný – na rozdiel od toho, že by si zjedol 100 gramov orechov, čo asi bežne nerobíš každý deň, lebo by si mal problém s nadváhou – 100 gramov mäsa nie je problém zjesť ani pre ženu.

[00:32:55] Renata
Čo napríklad vajíčka?

[00:32:56] Jakub
Tiež celkom dobrý zdroj, len teraz z hlavy neviem presne koľko, ale povedzme, že asi 1 mg. Železo je totiž zásadný biogénny prvok pre rast – nukleové kyseliny a pod. – takže sa nachádza všade, kde ide o zárodok života – teda semená, orechy, vnútornosti, vajíčko. 

[00:33:21] Michal
Mám ešte jednu kategóriu – ryby. Tie budú asi na úrovni kuracieho mäsa, približne?

[00:33:27] Jakub
Môžu byť – niektoré ryby ako tuniak majú vyšší obsah železa. Ale aj z mäsa napríklad pštros – tam je viacero možností.

[00:33:36] Michal
A ostatné živočíšne produkty – mliečne výrobky?

[00:33:40] Jakub
Dosť zlé, čo sa týka obsahu železa.

[00:33:41] Michal
Takže naozaj ide o to mäso.

[00:33:46] Jakub
Mäso, ryby, vajcia. Ešte z rastlinných zdrojov sa často spomínajú riasy, ale to je diskutabilné – ak ich nespracuješ správne, veľa železa z toho nezískaš. Chlorella by mohla byť zaujímavým zdrojom, ale musíš vedieť, ako ju zaradiť do jedálnička, v akej forme, ako je technologicky zvládnuté narušenie bunkovej steny… 

[00:34:19] Renata
Stretávam sa aj so snahou dopĺňať železo melasou alebo žihľavovým čajom, čo je také… 

[00:34:33] Jakub
To je hlúposť – pozrieš sa do tabuliek so zdrojmi a zistíš, že to vlastne nemá praktický účinok, pretože z tej potraviny nezješ 100 g denne. A ak áno, tak smeruješ k diabetu. 

[00:34:48] Michal
Takže je to o prepočte na využiteľnosť a o tom, koľko toho zjem.

[00:34:53] Renata
Jasné, ako doplnok to asi nie je zlé, ale anémiu tým nevyriešiš. 

[00:34:56] Jakub
Ak si v rozumných medziach a máš pestrú stravu a zaujímaš sa o to, tak je to v poriadku. Ale ak máš nízke zásoby železa alebo si anemický, je potrebná iná stratégia – a práve preto sme vytvorili izolované železo, na podnet zákazníkov. O tom sa ešte môžeme pobaviť.

[00:35:21] Michal
A teraz prichádza tvoj čas – športovci.

[00:35:26] Jakub
Možno radšej nie. 

[00:35:27] Michal
Matematika príjmu a konverzie je rovnaká, ale navyše sú tu straty v dôsledku športu. Rozdelíme to teraz na vytrvalostné, silové alebo oboje? 

[00:35:43] Jakub
Skôr by som povedal vytrvalostné. Neviem, do akej miery chceme ísť do detailov – to je skôr pre odborníkov – tak možno od toho ustúpme. Ale je to fascinujúce, prečo sa to deje. Keď pochopíš, prečo a čo s tým, stratégia nie je len v suplementácii, ale v prevencii strát a maximalizácii využiteľnosti železa, ktoré sa dostane do enterocytu. V tom je kľúč.

[00:36:11] Michal
Ja to ešte trošku uvediem – prečo sme pri tejto športovej téme v poslednej dobe strávili dosť času. Máme taký skvelý príbeh – pozdravujeme týmto do Oberhofu na sústredenie. Česká bežkárska reprezentácia totiž začala sama od seba kupovať naše doplnky, pretože im fungoval náš vitamín D a tak ďalej. Potom sa nám ozvali, či by sme pre nich nemali nejakú zľavu, a z toho vznikla spolupráca. Teraz im nejakým spôsobom radíme – radíme v suplementácii, ako ju zlepšiť – a vlastne sme sa stali partnerom českej reprezentácie.

V poslednom čase – alebo všeobecne vo vytrvalostnom športe – stále prevláda medzi odborníkmi názor (celosvetovo naprieč disciplínami), že športovcom sa predpisujú naozaj vysoké dávky železa, napríklad 100 mg denne a podobne. A my sme tento prístup trochu prevrátili a ideme na to zložitejšou cestou.

Je tam aj ten kontext, že sa nepozeráme len na zvýšenie výkonu a nečítame slepo štúdie typu „100 mg železa spôsobilo toto a toto“, ale zamýšľame sa nad tým, čo sa v tele skutočne deje. Ako s tým potom telo musí pracovať, kam to železo ukladať a tak ďalej.

[00:37:27] Jakub
Áno, chcel by som to dať do kontextu. Ten problém tam naozaj je. To znamená, že ak ho ignorujú, výkonnosť sa im zhoršuje. A veľká časť týchto športovcov – najmä v ženských kategóriách – sa postupne dostáva do anémie, konkrétne sideropénickej. A na to musia reagovať lekári aj celý realizačný tím, musia riešiť dopĺňanie železa.

Ale správna cesta je práve v tom, o čom sa tu bavíme. Samozrejme, je to oveľa zložitejšie – lekári na to nemajú čas, nie je to ich špecializácia, pretekár na to tiež nemá čas. Ale je načase skúsiť tieto veci skutočne riešiť, optimalizovať ich naplno. A to je niečo, o čo sa teraz pokúšame. Verím, že sa nám to podarí.

Je to extrémny príklad, ale poučiť sa z neho môžu aj ľudia, ktorí nie sú profesionálni športovci. Vieme, že veľa ľudí robí výkonnostný šport – a majú v podstate podobné problémy.

[00:38:24] Michal
Sú to tí, ktorí štyrikrát týždenne tri hodiny sadnú na bicykel alebo na bežky a idú naplno. Takzvane „na full“. Takže už do tejto kategórie by sa to...

[00:38:35] Jakub
Potom ešte pracujú, sú unavení, zhoršuje sa im imunita, pretože im začne chýbať železo.

[00:38:41] Michal
Čo sa vlastne deje pri extrémnom vytrvalostnom športe?

[00:38:46] Jakub
To je práve to, čo neviem, či by sme tu mali rozoberať, ale v zásade ide o to, že dochádza k strate receptorov pre naviazanie železa. Pretože tá cesta je zložitá a museli by sme začať úplne od začiatku – ako sa železo vstrebáva, čo potrebuje na luminálnej strane a na bazolaterálnej strane...

[00:39:08] Michal
Ale jednoducho – ten organizmus má oveľa väčšie nároky.

[00:39:12] Renata
Čiastočne určite áno, pretože...

[00:39:14] Jakub
No práve že nemusí – pretože, ako sme hovorili – železo sa recykluje. Takže ak ho nestratíš, máš ho dostatok. Ale u športovcov dochádza k tomu, že v dôsledku zvýšenia zápalových cytokínov, predovšetkým interleukínu 6, dochádza k strate dôležitých receptorov pre distribúciu železa. A tým potom začne trpieť aj erytropoéza.

[00:39:41] Renata
Jasné, tak len či tomu správne rozumiem... Ja som to pochopila tak, že...

[00:39:45] Michal
Super, poďme to trochu „poľudštiť“.

[00:39:46] Renata
Športovci majú vyššiu potrebu už z toho dôvodu, že železo je súčasťou myoglobínu, čo je proteín vo svaloch. Potrebujú teda väčší prísun kyslíka do svalov – viac pracujú. To je jedna vec. A druhá vec je, že tým, že sú športovci pod vysokou fyzickou záťažou, dochádza k zvýšeniu zápalu. Čo potom ovplyvňuje čiastočne aj črevnú výstelku – sú narušené črevá a môže dochádzať k zhoršenému vstrebávaniu železa z čreva, alebo týmto spôsobom je tá potreba vyššia.

[00:40:27] Jakub
Ide primárne o ten druhý bod, hovorím to otvorene. Ak vstrebeš 100 miligramov železa, tak si ho vstrebal a nemá sa kam stratiť, pokiaľ si nevytrháš vlasy, neodrieš kožu a nebudeš krvácať z konečníka. Takže ide...

[00:40:41] Michal
To vieš vždy tak pestro opísať, to je fantastické.

[00:40:43] Jakub
Ide o tie zvýšené straty na úrovni olupovania črevných buniek, erytrocytov, kde železo na nejaký čas podržím a ukladám ho vo feritíne. Potrebujem ho dostať do obehu, ale keďže sú narušené ďalšie faktory, na ktoré tu nie je čas ani priestor ich rozoberať, športovec má črevo preťažené železom. Môže jesť stejky, pečeň, suplementovať, ale väčšina železa sa mu stráca olupovaním epitelu.

Jeden negatívny dôsledok je, že to zvyšuje prooxidačný efekt železa, takže sliznicu ešte viac dráždi. Vyväzuje ďalšie dôležité prvky, ktoré využívajú podobné transportné systémy – typicky zinok, ktorý je pre vytrvalostný šport veľmi dôležitý, ale aj napríklad meď. Organizmus si homeostázu železa veľmi úzko reguluje a nefunguje to tak, že keď nahádžem železo „hore“, že to vyriešim.

Mierne to zaberie, pretože ak ťa preťažím železom, niečo sa dostane. Ale ak nemáš vyložene smolu, že tam niečo nefunguje správne.

[00:41:55] Michal
Čiže to je ten dôvod, prečo radšej preťažujú 100 miligramami, aby mali istotu.

[00:42:01] Jakub
Presne tak, ten lekár nemá inú možnosť ako hasiť požiar.

[00:42:05] Michal
Pretože nemôže riešiť trávenie a tieto veci – nemá na to čas.

[00:42:08] Jakub
Nemôže to ignorovať, pretože by nepochybne časom došlo k zhoršeniu výkonu. Takže to bol doterajší prístup u väčšiny športovcov. Samozrejme, to nie je niečo, čo sme vymysleli my – s tým už pracuje viacero odborníkov vo svete. Len o tom treba hovoriť.

[00:42:28] Michal
A u väčšiny športovcov to takto aj ostane. A teraz – ten, kto sa individuálne zaujíma o svoje zdravie, nejde mu len o medailu a potom skončiť v štyridsiatke s problémami – tak sa môže začať zaujímať týmto spôsobom. Že vlastne ten problém, ktorý popisuješ, je v tom, že všetci riešia len vstup, ale nikto nerieši, čo sa deje potom.

[00:42:53] Jakub
Rozlišovať medzi absolútnym príjmom a medzi homeostázou železa – to je posolstvo, ktoré tu riešime. A to sa týka aj tehotných žien.

Pochopiteľne, v momente, keď sa zdvojnásobia nároky na krvný obeh – ak ma chceš opraviť, pokojne – dochádza tam skutočne k takému „zahmleniu“ a zvýšenej krvotvorbe, že tie kofaktory dôležité pre rast plodu a pre tvorbu krvi – okrem železa aj kyselina listová, B12 a ďalšie – sú tak enormné, že za bežných podmienok je veľmi ťažké to pokryť stravou, takmer nemožné.

Tej žene sa navyše menia chuťové preferencie, pretože to cíti – a je úplne prirodzené, že sa postupne dostáva do deficitu. A teraz – riešením opäť nie je, že ju budeme bezhlavo suplementovať železom. To je to, čo riešime a k čomu sa možno dostaneme v druhej polovici – pripomeňte mi to.

Prečo si nemyslíme, že je dobrá stratégia plošne každej žene dávať železo len preto, že je tehotná. Je síce pravda, že chýbajúce železo je častý jav, ale ak by sme ho dávali všetkým, existujú odborné práce, ktoré upozorňujú na to, že určitá časť žien – nevieme presne aká, odhaduje sa napríklad štvrtina – má v tehotenstve dobrú homeostázu železa.

Majú dobré stravovacie návyky, a keď začnú užívať nejaký prenatálny multikomplex, tak ich tým železom začneš chronicky zbytočne predávkovať.

A čo sa potom deje? Črevná bunka si to, samozrejme, zreguluje. V momente, keď máš nedostatok železa a si anemický, down-reguluješ hepcidín, ktorý vzniká v pečeni, a tým maximalizuješ naviazanie železa v črevnej bunke na transportný kalnexín a ferroportín – a tým maximalizuješ využiteľnosť železa. A toto sa prirodzene deje aj v tehotenstve.

[00:45:00] Michal
Čiže – keď ho mám málo, telo si to dokáže regulovať a vezme si viac.

[00:45:05] Jakub
Presne tak, aj u tehotných žien. Toto pozorujeme pri viacerých minerálnych látkach. Napríklad aj pri vápniku. Tá potreba je napríklad v treťom trimestri vysoká, ale nie je nutné to hneď suplementovať – tam sú potrebné ďalšie kofaktory. Plod si vezme, čo potrebuje, a matka nie je v ohrození. Takto to príroda zariadila.

Lenže na nás, odborníkoch, je, aby sme to vysvetľovali tým, ktorí o to majú záujem. Kto sa chce v tejto oblasti angažovať, tomu môžeme podať správne informácie. Ale ak je to niekto, kto povie: „Nemám čas, neriešte,“ tak, samozrejme – daj mu vápnik, daj mu železo. Čo ti iné zostáva.

[00:45:43] Renata
Možno tiež do toho skočím. Ako si povedal – so zvýšenou potrebou sa v tehotenstve zvyšuje aj vstrebateľnosť, takže je to fyziologické.

Keď teda tehotná žena príde k lekárovi a ten na základe krvných výsledkov zistí nižší hemoglobín, tak je to preňho už dôvod železo suplementovať. Ale stačí to – iba na základe hemoglobínu – u tehotnej ženy?

[00:46:12] Jakub
Keby bola povedzme pod 135, pod 120...

[00:46:17] Renata
120, možno aj pod 110.

[00:46:19] Jakub
Asi áno, myslím si, že už pod 135 to nie je úplne optimálne. Ale nie je to hneď dôvod začať suplementovať – to by mal vždy posúdiť odborník. My tu nenahrádzame lekárske odporúčania. Len musíte mať šťastie a natrafiť na správneho lekára.

Lenže keď sa v krvnom obraze začnú objavovať zmeny, spolu s nízkym feritínom, tak je to zdvihnutý varovný prst. A myslím si, že bude veľmi ťažké zvoliť inú stratégiu, než začať železo suplementovať.

A v druhej časti sa budeme rozprávať o tom, akú formu železa zvoliť, ako ho dávkovať a aké ďalšie dôležité aspekty súvisia s jeho užívaním.

[00:46:57] Michal
Takže – či som športovec, tehotná žena – pozerám sa na feritín, sledujem príjem zo stravy. Stravou to nevyriešim – alebo nie je rozumné to riešiť tým, že budem jesť len stejky a pečeň. To je to, čo si z toho beriem.

A ešte jedna kategória, ktorú sme spomenuli na začiatku, ale veľmi sme ju nerozobrali – a to sú seniori.

[00:47:21] Jakub
Tam určite nie je odporúčanie hneď suplementovať železo. Skôr by som sa zameral na podporu vstrebateľnosti – a to sú všeobecne stravovacie návyky, zloženie taniera, rozmanitá strava.

Pri železe nemusí byť problém, ak sa dodržiavajú určité zásady. A ak ten človek nie je anemický ani vo vyššom veku, myslím si, že železo môže fungovať dobre aj bez nutnosti suplementácie.

Existujú prvky alebo doplnky výživy, ktoré by som určite suplementoval a nespoliehal sa len na pestrú stravu – ale pri železe by som to naopak nerobil, práve kvôli tomu prooxidačnému efektu.

Snažil by som sa to personalizovať. Budú seniori, pri ktorých sa ti – okrem B12 a iných vecí – oplatí riešiť aj železo, ale vždy by som išiel cestou vhodných foriem. O tom sa ešte budeme rozprávať.

Rozhodne to však nie je odporúčanie, že každý senior je automaticky anemický a potrebuje železo suplementovať.

[00:48:27] Michal
V ideálnom prípade by sme naše železo ani veľmi nepredávali. Rovnako ako napríklad vápnik, ktorý čoskoro uvedieme na trh – aj ten sa budeme snažiť komunikovať tak, aby si ho ľudia nekupovali zbytočne. Aby si ho kúpili len tí, ktorí ho naozaj potrebujú.

Pri železe mám pocit, že ten trend je vždy rovnaký – ľudia si vygooglia „top 10 najdôležitejších doplnkov“ a potom čítajú ten zoznam, čo im to prinesie. Ale nikde nie je napísané, aké sú riziká. Teda možno nie úplne – ale tipol by som si, že keď si otvorím „top 10 supplements“, vyskočí mi 20 webov a na polovici z nich bude železo a vápnik, a budú tam len benefity. A určite patria medzi najpredávanejšie produkty. Takže…

[00:49:16] Renata
Možno by som ešte pripomenula jednu kategóriu, na ktorú sme zabudli – a to sú deti. Pretože deti majú tiež vyššiu potrebu železa. Neviem, Kubo, stretol si sa v praxi s tým, že sú deti anemické? Je to častý jav?

[00:49:31] Michal
Jak sa to stane, keď to dieťa nie je vegán? Veď ono sa asi samo tak nerozhodne, nie?

[00:49:35] Jakub
Väčšinou ide naozaj o zlé stravovacie návyky, alebo o ten nešvár, ktorý sa u nás začína šíriť – a to sú autoimunitné ochorenia. Často ešte v skrytej, latentnej fáze, kedy dochádza k zhoršenému vstrebávaniu, k zmenám v charakteristike gastrointestinálneho traktu.

A teraz – nevieme, či je to na podklade dysbiózy, nadbytku chemických aditív, konzervantov... jednoducho vecí, ktoré črevo „nemá rado“. A to sa potom dotýka aj využiteľnosti železa.

[00:50:08] Renata
Často napríklad deti mäso vôbec nechcú jesť, neviem, je to pre ne...

[00:50:12] Jakub
Presne tak. Tam sú tie príčiny skôr v tom, že tomu dieťaťu to do určitého veku jednoducho racionálne nevysvetlíš. A ono už pritom môže byť na hranici ťažkej patológie, ktorá ešte nie je dôvodom na to, aby mu lekár predpísal nejaké lieky alebo vysoké dávky železa.

A teraz tá mama nevie – je to na suplementáciu, alebo nie? Nemá nástroje, nemá návody, ako z tej situácie von. A ten stav sa medzičasom môže neustále zhoršovať… až skončí ako pacient.

[00:50:49] Michal
Ak to dieťa je všetko, nemá autoimunitné ochorenie – je tam reálne riziko, že bude mať nedostatok železa? Jasné, nájdu sa jednotlivé prípady, ale vo všeobecnosti?

[00:51:04] Renata
Nemalo by tam byť riziko, myslím si.

[00:51:07] Jakub
Nie, toto je naozaj otázka stravovacej expozície železom. Ak je v strave dostatočný príjem železa a zároveň nie je problém na úrovni strát – napríklad skryté krvácanie alebo chronický zápal v dôsledku autoimunitného ochorenia – tak ten problém nevznikne.

[00:51:27] Michal
Tým sme podľa mňa upokojili väčšinu mamičiek.

[00:51:31] Jakub
Stáva sa to a tá mama by to mala, samozrejme, riešiť s príslušným odborníkom – ideálne v spolupráci lekára a nutričného špecialistu, ktorý sa na to zameriava. Áno, je to medziodborová spolupráca. To by bolo úplne ideálne riešenie, tak by sa nám to páčilo všetkým. Ale, bohužiaľ, to nie je bežný scenár.

[00:51:51] Michal
Áno, áno.

[00:51:52] Renata
Jasné, ale ak deti nemajú rady mäso a sú veľmi bledé a unavené, tak asi bude vhodné poradiť sa s pediatrom, či by nebolo dobré skontrolovať hladinu železa.

[00:52:03] Jakub
Určite.

[00:52:04] Michal
Bude vlastne tá diagnostika rovnaká? Meria sa to rovnako – feritín a tak ďalej? Nie sú tam nejaké rozdiely? A hodnoty sú tiež rovnaké?

[00:52:15] Jakub
Hodnoty sú upravené pre deti – existujú tam iné referenčné rozpätia.

[00:52:20] Michal
Tak to už potom nechajme na pediatroch.

[00:52:23] Jakub
Samozrejme, laik by to nemal interpretovať. Ideálne to hodnotí lekár-špecialista. A my sa o tom ani nemusíme rozprávať do hĺbky – skôr to berieme ako úvod k tomu, prečo sa železu venujeme. Pretože je to neustále aktuálna téma – stále sa vracia. Dievčatá vedia najlepšie, ako často sa na to pýtajú mamičky, športovci.

A tiež pacienti s rôznymi ochoreniami tráviaceho traktu alebo autoimunitnými ochoreniami – tých pribúda. Obrovské množstvo intolerancií, alergií, potravinových hypersenzitív… a všetko to spolu súvisí. Preto sme na to museli reagovať. A táto epizóda by mala slúžiť na to, aby si človek, ktorý sa v tom stráca, našiel čo najviac informácií. No aj tak to nakoniec bude vyžadovať individuálne riešenie.

Otvorili sme tú tému, aby sa o nej viac hovorilo. To je všetko.

[00:53:17] Michal
Áno, áno. S tou anémiou – rozprávali sme sa o tých prejavoch, keď som bledý, unavený, vypadávajú mi vlasy – to znie, že nie som úplne v pohode, ale môže to viesť aj k vážnejším problémom. Samozrejme u tehotných je to jasné, tam môže dôjsť k tým najmenej želaným scenárom. Ale aj u bežného človeka...

[00:53:39] Renata
Znížená imunita, potom náchylnosť k infekciám – budeš častejšie chorý.

[00:53:45] Michal
Takže to, že mi vypadávajú vlasy alebo som bledý, je vlastne milosrdný signál, že to mám začať nejako riešiť?

[00:53:52] Jakub
Dalo by sa to tak povedať. A hlavne – ty nevieš, či je to kvôli železu. Rovnako tak to môže byť aj proteínová malnutrícia, ktorá súvisí s transportom minerálnych látok. Keď je príjem bielkovín veľmi nízky, nefungujú ani transportné proteíny. To sme tu už rozoberali.

[00:54:09] Michal
No a keď mám nadmerný príjem železa – viem, že v tom hrá rolu aj genetika. Ako zistím, že s tým mám problém?

[00:54:25] Jakub
No, nezistíš. Nebolí to. Takže ide len o určitú prevenciu,

[00:54:29] Michal
Tak ako pri vápniku.

[00:54:31] Jakub
Presne tak. Môžeš sa celý život preťažovať vápnikom a telo ti začne postupne vápenatieť a tuhnúť. A železo je jedným z tých extrémne negatívnych faktorov – ak sa ním preťažuješ.

[00:54:50] Michal
No a ako to teda zistím?

[00:54:53] Renata
Preto sme hovorili o testovaní. Prevencia znamená nepozerať sa len na jeden ukazovateľ, ale nechať si spraviť celý panel. Keď budeš mať zvýšený feritín, je to už istý signál.

[00:55:06] Jakub
Zároveň ti ten odborník povie, že máš napríklad nízku saturáciu alebo nízky transferín. Takže je potrebné, aby ten obraz niekto správne interpretoval.

[00:55:14] Michal
Takže zatiaľ čo pri anémii – mám nízky feritín = červená vlajka, jasné riešenie. Tu je to zložitejšie. Je to o individuálnom prístupe. Musím čítať viac markerov naraz, nie je to také čiernobiele.

[00:55:30] Renata
Presne tak.

[00:55:30] Michal
Práve toto by sme chceli digitalizovať – snažíme sa tomu porozumieť. Výhodou železa oproti iným prvkom je, že sa dá dobre merať. Napríklad ľudia sa často pýtajú na horčík, ale z krvi sa horčík vlastne nedá poriadne zmerať. Len pre príklad – mohol by si vysvetliť, prečo nemá zmysel sledovať hladinu horčíka v krvi?

[00:55:57] Jakub
To by sme mohli vziať takto...

[00:55:58] Renata
Horčík je vlastne vnútrobunkový minerál, nachádza sa vo vnútri buniek. Je v kostiach, zuboch, a keď si pôjdem dať v laboratóriu odobrať krv a zmerajú mi horčík v sére, kde sa nachádza asi len 1 %, tak mi to naozaj nič nepovie o tom, ako som na tom s horčíkom v celom tele.

[00:56:18] Jakub
Je to rovnaké aj pri železe, ale tam máme ďalšie kontrolné markery. Ani pri železe nenájdeš 60 % zásob v krvi – teraz nechcem hádať, sú to rádovo percentá – a rovnako ako pri horčíku sa bavíme o menej než 1 %. Ale pri železe máme čo domerať. Odborník si domeria množstvo ďalších markerov a má celkový pohľad na povedzme homeostázu železa v tele. Pri horčíku to tak nie je – musíš zaťažiť organizmus.

[00:56:49] Michal
Aby si poslucháči nemysleli, že všetkému porozumejú z troch videí na YouTube – to by asi nebolo najrozumnejšie. Pretože sa to tak deje – a často stretávam „kvázi odborníkov“, ktorí si interpretujú sami alebo niekomu inému krvné testy a potom vidíš, čo tam vlastne merajú a ako si to vykladajú. Alebo keď ten najslávnejší americký podcaster povie, že si meria horčík z krvi a že presne vie, ako na tom je – tak na to chceme len upozorniť. Že to nie je až také jednoduché. Ale zároveň upokojiť, že železo sa teda dá čítať z čísiel, nemusíme robiť zložité nutričné analýzy a podobne.

[00:57:26] Jakub
Ten problém si väčšina ľudí vyrieši vlastne takto. Jednoducho. Takže je to ako pri omega indexe, ako pri vitamíne D – môžem byť na konci dňa samostatný.

[00:57:38] Jakub
A tým nevylučujeme, že tam budú zložitejšie prípady – rovnako ako pri vitamíne D.

[00:57:43] Michal
Akú rolu teda pri predávkovaní železom hrá genetika?

[00:57:50] Jakub
Môžeš patriť medzi ľudí, ktorí majú poruchu na úrovni hormonálnej regulácie – konkrétne hormónu hepcidínu, ktorý primárne riadi homeostázu železa na úrovni vstrebávania v čreve. Ak patríš medzi ľudí, u ktorých je táto regulácia narušená – čo je malé percento populácie, ale sú aj etniká, kde je to častejšie – tak môžeš byť tzv. „super vstrebávač“ železa. A budeš si musieť príjem železa celoživotne strážiť, pretože sa ti jeho zásoby budú neustále zvyšovať.

[00:58:32] Renata
Vieš približne, koľko percent ľudí má túto poruchu?

[00:58:36] Jakub
Je to pomerne nové – nie že by sa o tom vôbec nevedelo, ale je to novší objav. Mimochodom, zásluhu na tom má, myslím, český vedecký tím – teraz si presne nespomeniem na meno… Ale je to zaujímavý fenomén. Tým, že sa tieto vzorky nezbierajú 40 rokov, nemáme úplne presné údaje, ale bude to malé percento populácie.

[00:59:01] Renata
Takže to je vlastne...

[00:59:02] Jakub
...úplne bežné to nie je, ale už som sa s tým v praxi stretol. Zažil som dvoch ľudí, u ktorých to bolo potvrdené.

[00:59:10] Renata
Hemochromatóza. To sme vlastne ešte nespomenuli – existuje aj genetické ochorenie, pri ktorom sa zvyšuje vstrebávanie železa.

[00:59:19] Michal
No a čo s tým môžem robiť...?

[00:59:21] Jakub
Musíš sa o to starať, pretože jednoducho vstrebávaš železo naplno – chýba ti tá down-regulácia. To znamená, že to, čo príjmeš v strave, sa takmer stopercentne vstrebe. Za normálnych okolností hepcidín obsadí transportný kanál – receptor – a akoby ho „schová“ do bunky. Tým pádom sa železo nevstrebe a nepošle sa cez transferín do obehu. Takto to funguje u zdravého človeka – železo odíde stolicou a organizmus sa ním nepreťaží.

Toto sa deje napríklad pri akútnych infekciách – železo je dôležité aj pre baktérie, takže organizmus dočasne obmedzí jeho distribúciu, aby sa s infekciou lepšie vysporiadal. U týchto ľudí však tento mechanizmus nefunguje – a ak majú vysoký diétny príjem železa, začne sa im v organizme hromadiť.

[01:00:28] Michal
Takže riešenie je diéta – obmedzím príjem?

[01:00:31] Jakub
Áno, obmedzenie príjmu je prvý krok. A druhý – používajú sa ďalšie stratégie, ako napríklad venopunkcia.

[01:00:37] Renata
Darovanie krvi – to sa týmto ľuďom často odporúča.

[01:00:40] Jakub
Presne tak. A mali by si to pravidelne sledovať. Väčšinou o tom bývajú poučení – hoci neviem, ako to funguje plošne so screeningom, zrejme nijako zvlášť. Ja som to zažil u dvoch športovcov a tam je to nebezpečné – pretože čím starší ten športovec bude, tým viac sa zvyšuje riziko. Tieto zásoby železa môžu byť niekoľkonásobne vyššie. A keď už sú tým železom preťažené pečeň – ktoré sú pre život extrémne dôležité – dochádza k poruchám ich funkcie. Môže to zasiahnuť aj srdce.

Takže ten človek môže mať skutočne vážne zdravotné problémy. Ktokoľvek, kto má tú možnosť, by si mal občas preventívne nechať skontrolovať celý panel železa – tam sa už tie tendencie dajú zachytiť.

[01:01:31] Renata
Možno máš ešte informáciu, či ľudia, ktorí majú hemochromatózu, sú lekármi pravidelne sledovaní? Robia im napríklad testy každý rok a sledujú ich? Alebo keď už majú diagnózu potvrdenú, sú v nejakej starostlivosti?

[01:01:47] Jakub
Myslím si, že ak sa dostanú ku špecialistovi – napríklad hematológovi – tak ten tú starostlivosť určite nezanedbá. Problém ale je, že kým sa k takému špecialistovi dostanú, tak je veľa týchto ochorení poddiagnostikovaných. Obvodní lekári to často neriešia, pretože na to jednoducho nemajú kapacitu.

[01:02:06] Michal
Jasné...

[01:02:06] Jakub
Je to zase o tom, že dnes už máme možnosti starať sa o svoje zdravie aktívne sami. Nehovorím, že by sa mal každý hrať na lekára – toto už je zložitejšia problematika – ale v rámci nejakého základného screeningu sa o sebe môžeš veľa dozvedieť. A potom už len odovzdáš výsledky tomu správnemu odborníkovi, ktorý ti poradí.

[01:02:30] Michal
Aby sme nezabudli – čo s tým teda teraz? Buď som v jednej z rizikových skupín, alebo mám deficit železa... Poďme sa porozprávať o tom, čo s tým môžem robiť. A tiež, čo sme pripravili.

Viem, že o železo od nás je celkom záujem – vždy, keď si prejdem vyhľadávania na webe, tak železo je v top 2. Dlho sme ho ale neponúkali, pretože sme ho nevedeli zohnať v kvalite, ktorú požadujeme. Jakub, ty máš skúsenosti s rôznymi formami železa – ako sa po nich ľudia cítia a aké problémy majú?

[01:03:16] Jakub
Suplementácia železa nie je bez rizika – má množstvo nežiaducich účinkov. A to, čo sa bežne používa v medicíne, sú bohužiaľ jedny z najhorších foriem, napríklad síran železnatý. Renča by k tomu mohla niečo povedať zo skúsenosti.

[01:03:35] Michal
Síran – to znie celkom pekne...

[01:03:37] Jakub
Znie to chutne, čo? A potom máš typické príznaky prooxidačného efektu – zápcha, nevoľnosť, zlé trávenie... a samozrejme sa tým narúša črevné prostredie. Najmä ak sa používa vo vysokých dávkach. Vstrebateľnosť je pritom veľmi nízka, ale nežiaduce účinky výrazné.

[01:04:02] Michal
Možno aj preto dávkujú také vysoké množstvo, nie? Aby to vôbec malo efekt?

[01:04:08] Jakub
Určite. Aj keď dnes už existujú lepšie formy železa – sú aj na predpis a niektoré sú naozaj kvalitné, pokročilé – nám sa tam ale nepáčia napríklad chemické aditíva alebo konzervanty. Pre bežného spotrebiteľa je to možno nepodstatné, ale pre nás je to zásadné. Inak samotné formy železa, napríklad hemové železo alebo železo naviazané na polymaltulózu, sa vyvíjajú už desiatky rokov práve s cieľom znížiť vedľajšie účinky a zlepšiť využiteľnosť.

Dnes sa za zlatý štandard považujú bisglycináty železa. Ideálne sú organické väzby medzi kovom a ligandom – ideálne v pomere 1:2 a vyššom. My sme hľadali ešte vyššie pomery, aby bol atóm železa čo najlepšie chránený pred inhibítormi v strave, aby bol stabilný a minimalizoval vedľajšie účinky.

To sa nám dlho nedarilo. Vyrobiť železo nie je problém, je to lacná surovina. Ale naše portfólio je obmedzené a postavené na absolútnej kvalite. Ak sa nám to nepodarí zohnať, radšej ho neponúkneme vôbec, ako by sme mali ponúkať kompromisnú kvalitu.

[01:05:48] Michal
Ešte by som dodal, že pri mineráloch, ako železo alebo horčík, ďalším z parametrov, ktorý hrá rolu, sú ťažké kovy. A to je jedna z metrík, na ktoré sa zameriavame – môžeš prosím túto problematiku rozviesť? Keď máš niečo veľmi dobre vstrebateľné a máš trochu zvýšené hodnoty, hoci stále v rámci limitov…

[01:06:12] Jakub
Limity pre ťažké kovy v EÚ sú pomerne benevolentné. Mal by ich dodržať každý, napriek tomu sa občas nedodržiavajú. My hľadáme partnerov alebo kontrahujeme výrobcov, ktorí dodržiavajú najvyššie štandardy farmaceutickej výroby. A aj keď limity spĺňajú, my máme interné limity ešte prísnejšie – často na tretinovej úrovni oproti EÚ normám.

A ak máš dobre využiteľnú formu železa, bohužiaľ je tiež dobre využiteľná pre nežiaduce kovy ako olovo, ortuť, kadmium, arzén. Takže aj keď sa vojdeš do povolených limitov, pri dlhodobej suplementácii by si sa tými ťažkými kovmi mohol zaťažovať.

Ak niekto užíva železo krátkodobo, nie je to až tak veľká téma. Ale pri dlhodobom užívaní je to dôležité. A preto je naša starostlivosť o kvalitu a čistotu taká dôsledná – pri železe je to skôr pridaný benefit, ale pri iných doplnkoch, ktoré sa užívajú dlhodobo alebo celoživotne, je to absolútne kľúčové.

[01:07:40] Renata
Možno by som to doplnila – toto riešime aj pri horčíku, ktorý ľudia užívajú dlhodobo a pravidelne. A tam tá čistota a kvalita zohráva rovnakú rolu.

[01:07:48] Michal
Keď sa pozriete na weby niektorých výrobcov, tak tam majú uvedené limity, špecifikácie atď., ale to vlastne nič neznamená. Dôležité je testovať každú šaržu – tam sa až ukáže realita. U nás interne hovoríme, že tie limity splní každý Číňan.

[01:08:20] Michal
Záleží samozrejme na tom, kedy podcast vyjde, ale železo v našej kvalite budeme mať v dvoch produktoch. Jeden je jednoduchý – samostatné železo s dávkou 12,5 mg. Prečo sme sa rozhodli práve pre toto dávkovanie a nie napríklad 30 mg?

[01:08:44] Jakub
To vychádza z toho, že fyziologické straty železa nie sú také veľké, ako sa často zdá. Ak je niekto v ťažkej sideropenickej anémii, potrebuje vysoké bolusové dávky, kde ani 20, 30 ani 50 mg nebude stačiť. A používajú sa pokojne aj 100 až 200 mg – a to už je oblasť liečiv, nie doplnkov stravy.
My sme chceli, aby náš prípravok bol použiteľný aj pre deti, kde sú dávky ešte nižšie. Nechceme ich predávkovať bežnými 25 mg. A zároveň nemôžeme mať zložité portfólio, kde budú 4 prípravky s obsahom železa. Zákazník sa v tom potom stráca, je ťažké rozdiely vysvetliť, resp. čím viac variantov, tým väčší zmätok. Držíme sa toho, ako sme to navrhli – kto potrebuje vyššiu dávku, dá si 2 kapsuly. A vďaka tomu, že ide o veľmi dobre využiteľnú formu železa, kde je atóm železa chránený ligandom z oboch strán, je vstrebateľnosť vysoká. Navyše ide o dvojmocné železo, nie je potrebné ho redukovať ani oxidovať. Vstrebateľnosť je dobrá, pokiaľ má človek dostatok bielkovín a ďalšie dôležité kofaktory, napríklad meď.

[01:10:17] Michal
A potom je tu druhý produkt – multivitamín pre tehotné. Viem, že sme ho sľubovali dlho, ale neustále sme tam našli niečo, čo by sa dalo vylepšiť.

Multivitamín je jedinečný v tom, že látky, ktoré obsahuje, sú v tzv. whole food koncepte. Bude v dvoch kapsulách – jedna prášková a druhá tekutá. V tej tekutej, mierne zafarbenej betakaroténom, pláva ešte malá kapslička, v ktorej je práve železo. Je to kvôli stabilite – železo je veľmi reaktívne, náchylné na reakcie s ostatnými látkami.

V tej tekutej kapsli je konkrétne 18 mg železa. Tento produkt je určený pre tehotné a dojčiace ženy. Jakub, chceš k tomu dodať, prečo sme zvolili miernejšie dávkovanie než iní?

[01:11:39] Jakub

Tak my sme to už spomínali – ako vlastne vyzerá cyklus železa v organizme, a že ak je tehotná žena zdravá, tak sa úplne neprikláňame k tomu trendu suplementovať ju rutinne 30 mg. Pretože odporúčané dávky sú 22 až 36 mg pre tehotné ženy – tam naozaj nároky na príjem železa stúpajú, ale to nie je dôvod na suplementáciu plnej dávky.

Náš názor je, že je úplne prirodzené, že sa žena počas tehotenstva dostane do miernej deplecie. A myslíme si, že až časom sa ukáže, ako to vlastne je. Počas celej histórie to nebolo tak, že by sme z tehotnej ženy robili invalidku, ktorú musíme suplementovať alebo medikovať.

Takže sa skôr prikláňame k tej striedmej stratégii. To znamená – neignorujeme ten problém. Vieme, že sa týka veľkého alebo nezanedbateľného percenta žien, ktorým železo počas tehotenstva dochádza. Z toho dôvodu je tam taká stredná dávka. Ja by som bol napríklad za ešte nižšiu, ale to by už pre mnohé ženy nestačilo.

Takže sa pohybujeme niekde uprostred, vytvárame nový trend, upozorňujeme na túto tému – aby to ženy neignorovali, aby si urobili prevenciu, nejaký screening v čase, keď sa dostávajú alebo sú vo fertilnom období a chcú otehotnieť. Nech nad tým premýšľajú vopred, aby sa nedostali do naozaj problémových hodnôt.

A potom stačí, keď k tomu pristúpia takto striedmo – a nie je potrebné sa tým úplne predávkovať, pretože stále to má aj negatívne účinky.

[01:13:23] Michal
Keď teda mám anémiu, hypoteticky... Teraz sme si prešli tú prevenciu. Som tehotná žena, tak sa na to pozerám inak – stačia mi tie nižšie dávky. Keď mám tú anémiu, tak ako pristupovať k dávkovaniu?
Dá sa to spraviť ako pri vitamíne D – že krátkodobo navýšim dávky a potom prejdem do preventívneho režimu?

[01:13:47] Jakub
Určite. Ak ide o potvrdenú sideropenickú anémiu, používajú sa bolusové dávky. A ani tento náš multikomplex, ani keď k nemu pridáš doplnkové železo, nebude sám o sebe stačiť.
Než doplníš napríklad gram alebo dva gramy železa v organizme, chvíľu to trvá – vzhľadom na to, aká zložitá je cesta vstrebávania.
Takže to je úplne iná situácia. Ale na prevenciu, alebo keď si na hrane, to úplne postačuje. A nehovorím, že to máš plošne podávať každej žene bez znalosti toho, ako je na tom s hladinou železa.
Takže je lepšie držať sa tej striedmej stratégie.

[01:14:39] Michal
Renča, niečo k tým produktom? Napadá ťa niečo, na čo sa nás budú zákazníčky pýtať? Aby sme to rovno zodpovedali.

[01:14:48] Renata
Napadá ma k užívaniu… Kuba to už vlastne spomenul, ale tým, že forma železa je bisglycinát železa v chelátovej forme, ide o stabilnú formu a netreba sa báť užívania s jedlom.
Aj keď sa odporúča užívať s odstupom od jedla, vstrebateľnosť je veľmi dobrá aj pri užívaní s jedlom, dokonca aj ak to zapiješ mliekom – stále sa to dobre vstrebáva.
Nezpôsobuje to teda ťažkosti, ktoré sa uvádzajú pri iných formách – nebude z toho zápcha, žalúdočná nevoľnosť ani nauzea.
A ešte ma napadá otázka na Kubu – čo sa týka doby užívania – či je lepšie užívať ráno alebo doobeda, keď sa hovorí, že vstrebateľnosť železa je najvyššia, alebo je to jedno?

[01:15:47] Jakub
Aj tu som opatrný. Nemám na to úplne vyhranený názor. Držal by som sa toho, čo sa všeobecne traduje. A keď sa pozrieš na mechanizmy a na to, prečo by to tak malo byť, začne to byť zaujímavé. Takže by som chcel počuť argumenty, prečo to tak je – a nepovedal by som, že sú úplne presvedčivé.
Potom však ide hlavne o návyk, aby sa to nevynechávalo. Mnoho vecí sa odporúča užívať ráno – keď je človek doma a nezabudne na to. A veľmi sa nerieši skladba raňajok a ďalšie faktory.

[01:16:25] Michal
Napadá vás ešte niečo v súvislosti so suplementáciou, čo sme nespomenuli? Čo by bolo potrebné povedať?

[01:16:32] Jakub
Možno ešte k výhodám nášho produktu, pretože si to trochu naznačil – že to železo, samozrejme tým, že je problematické z hľadiska toho nespárovaného elektrónu v predposlednej vrstve…

[01:16:44] Michal
Zasa si to zjednodušil. Som fakt zvedavý, schválne sa pozriem, koľko ľudí tento diel vyplo počas počúvania. Podľa mňa to už väčšina vzdala, ale skús to.

[01:16:56] Jakub
To je možné. Takže – investovali sme veľa času do toho, aby ten multikomplex, kde niekoľko látok koexistuje vedľa seba… Tak to železo je problematické z hľadiska znižovania stability ostatných výživových faktorov, vitamínov. A z tohto dôvodu je práve chránené v samostatnej kapsule.
Myslím si, že to je obrovská výhoda. Tá technológia vôbec nie je lacná, ani vývoj nebol lacný – a očakávame od toho, že tehotná žena nebude musieť suplementovať z troch alebo štyroch rôznych balení, ale má to v rámci jedného doplnku výživy a v garantovanej, resp. špičkovej využiteľnosti bez vzájomného ovplyvňovania látok.
Toto je veľká výhoda.

[01:17:47] Michal
To je možno práve – keby ste chceli zvoliť napríklad lacnejšiu variantu. Nie nás – pretože my k tomu pridáme, ten produkt je fakt drahý oproti iným na trhu, ale je to skutočne zamerané na tie najlepšie možné vstupy.
A keď niekde uvidíte syntetický DL-alfa-tokoferol verzus to, čo máme my, tak priznávame, že cena vstupnej suroviny je jednoducho trikrát vyššia.
Preto aj tá koncová cena.
Ak by niekto chcel siahnuť po lacnejšom výrobcovi, tak si treba dať pozor – napríklad keď majú 20 látok v jednej kapsule, tak možno poslať otázku: „Pošlite mi nejaké analýzy stability,“ a podobne.

[01:18:22] Jakub
Jo, tak ten produkt budeme musieť aj tak vysvetliť. To je naša práca, takže na to bude samostatná epizóda.
Možno ale teraz, keď sme boli pri železe, som len povedal, čo bolo zložité – že nemôžeš len tak niekam prihodiť železo.

[01:18:36] Michal
To železo je extrémne nestabilné s inými látkami, takže napríklad železo a vitamín K2 – problém. A teraz si predstavte, že v tých multikomplexoch je tých látok napríklad 15 alebo 20. Tam už je to potom buďto na veľmi skúsenom technológovi a na formách. Dosť často to potom funguje lepšie so syntetickými formami a nie úplne s tými prírodnými, ktoré v tom robia chaos. A je to ťažké.
Takže len pozor na tú stabilitu, aby tam všetky prvky skutočne boli tak, ako sa uvádzajú na etikete.
Áno, asi ten problém s doplnkami výživy je ten, že sme v odvetví, ktoré je minimálne regulované, takže ako zákazník máte veľmi málo mechanizmov, ako sa nejako brániť a tak ďalej.
Takže je to taký divoký západ, toto naše odvetvie.

[01:19:27] Jakub
Po právu kritizované.

[01:19:29] Michal
Tak tak tak, no.
Takže ja by som to teda trošku zhrnul.
Ak má niekto problém so železom, možno sa našiel v niektorých z tých symptómov, ktoré sme spomenuli.
Určite je relatívne jednoduché s tým niečo robiť. Ak ho mám nedostatok, dali sme nejaké základné návody, ako postupovať.
Potom je to trošku zložitejšie u ľudí, ktorí ho majú priveľa.
Prebrali sme rozdiely medzi hemovým a nehemovým, čiže rastlinným a živočíšnym zdrojom.
Potom čo robí suplementácia.
Bola to samozrejme – pretože toto je téma, kde verím, že nás skôr dopočúvali rôzni špecialisti, výživoví poradcovia a podobne – že sa v tom našli.
Takže ak máte doplňujúce otázky, pokojne nám ich pošlite.
Možno spravíme nejaký webinár alebo Q&A epizódu.
V ideálnom prípade by sme vás potom odkázali na nejakých profi výživárov, praktikov, ktorí vám s tým pomôžu individuálne, do budúcna by sme pre nich radi vytvorili nejakú sieť. Pretože na zákazníckej linke vám skutočne nemôžeme radiť personalizovane.
Tak zabudli sme na niečo, alebo máte pocit, že sme sa všetkého dotkli?

[01:20:56] Renata
Myslím, že si to krásne zhrnul.

[01:20:58] Jakub
Myslím si, že sme zabudli na veľa vecí.

[01:21:01] Michal
Ty už zas...

[01:21:02] Jakub
Vieš čo, hovorím – je to preto, že keď sa v tom niekto stráca a má zložitejšie otázky, a niekedy aj také rýpavé, nedôverčivé, tak sme sa snažili ukázať, že to je fakt rozsiahla problematika a že sa to nedá vyriešiť na zákazníckej linke za päť minút. A asi to je to najdôležitejšie.
A potom k jednotlivým produktom a ich výhodám – určite niečo napíšeme na blog a pravdepodobne k tomu natočíme špeciálne video. Tam sa tomu budeme venovať viac.
Toto bola taká úvodná epizóda k tomu, ako my pristupujeme k železu. A vlastne máme na to konsenzus od začiatku – pristupovali sme k tomu tak, že železo v multivitamíne nebolo. Tie dôvody sme povedali.
Teraz sa nám to podarilo technologicky vyriešiť a dúfame, že to nebude potrebovať veľa ľudí.
S výnimkou toho produktu pre tehotné – tam je to jasné.
A aj o tom by sa dalo dlho diskutovať. Časť sme spomenuli, prečo nie sme zástancami úplne vysokého dávkovania. A veríme, že týmto vyriešime drvivú väčšinu problémov.

[01:22:14] Michal
Vždy je to vízia, alebo možno ešte popíšem, ako sa vždy pozeráme, keď nejaký produkt vyvíjame – je to otázka pre koho. Takže človek, ktorý je na tom naozaj zle, tak pre toho by sme ten produkt skladali úplne inak. A my veríme, že naši zákazníci sa budú snažiť niečo robiť. Aj s tou stravou, čiže sa na nich nemusíme pozerať ako na pacientov. Takže to je aj to, čo sme sa týmto dielom snažili odovzdať – vyriešiť to čiastočne stravou a potom si prípadne pomôcť suplementom. Ale rozhodne nie sa len nejako spoliehať na doplnky výživy a pozerať sa na to ako na lieky. A na zvyšok sa vykašľať.

[01:22:51] Jakub
Tieto produkty budú popísané, dávkovanie pri nich tiež bude uvedené a my sa v tých špecializovaných videách ešte zameriame na rôzne dávkovacie schémy. Pre koho áno, koľko kedy, ako dlho, a skôr sa budeme venovať každému produktu zvlášť.

[01:23:11] Michal
No tak dobre, ja vám obom veľmi ďakujem. Verím, že to bolo prínosné. No a pre vás, poslucháčov – pokojne nám napíšte kritiku do komentárov. Ak sa vám niečo z toho páčilo, môžete nás pochváliť a dať like. Sledujte nás ďalej a ak máte nápady na ďalšie témy, budeme radi, keď sa ozvete a zostanete s nami. Majte sa krásne, dovidenia.

[01:23:34] Jakub
Ďakujeme, majte sa.

[01:23:35] Renata
Ďakujeme, dovidenia.

Zanechať komentár

Upozorňujeme, že komentáre musia byť pred zverejnením schválené.