Podvýživa je stav, o ktorom sa v našich podmienkach príliš nehovorí, často zostáva nepovšimnutá a neriešená, kým sa neprejavia závažnejšie zdravotné problémy. Pritom chronická podvýživa postihuje značné percento populácie. Je spôsobená nielen nedostatočným množstvom potravy, ale paradoxne aj nadmerným množstvom nekvalitných potravín s nevyhovujúcim nutričným zložením. Telu sa skrátka nedostáva kľúčových mikronutrientov v potrebnom množstve.
Ako sa tento typ modernej podvýživy v európskych podmienkach diagnostikuje? Je nejaká skupina ľudí náchylnejšia k malnutrícii? Čo by sme mali dodržiavať, aby sme sa latentnej (skrytej) podvýžive vyhli a pomôže nám iba „pestrá a rozmanitá“ strava? Ako pracovať s doplnkami stravy? A ak už sa prejavia príznaky, je možné dosiahnuť opäť optimálny stav?
Jakub Přibyl, výživový špecialista a autor Trime receptúr, v ďalšom z našich podcastov, o modernej forme podvýživy.
Transkript podcastu
Podcast naleznete také na našem Youtube kanálu
Transkript podcastu:
[00:00:05] Moderátor
Začína ďalší diel Trime podcastu, dobrý deň. Tentokrát je to tak trochu iné, než ste možno z tých predchádzajúcich dielov zvyknutí. Som tu ja a je tu so mnou Jakub Přibil. Kubo, ahoj.
[00:00:17] Jakub
Ahoj, dobrý deň.
[00:00:18] Moderátor
Kuba, ako jeden zo zakladateľov e-shopu Trime a vôbec stránok trime.cz. Pôvodne tu mal byť Martin Jelínek, odborník na výživu, ktorý vyvinul dokonca aj aplikáciu, ktorá sleduje, či človek prijíma dostatok živín. Ale keďže tu dnes bohužiaľ nemohol byť, povedali sme si, že natočíme niečo, čo by vás tiež mohlo zaujímať, a to sú také najčastejšie otázky z praxe, ktoré sa týkajú podvýživy. To je téma, ktorému sa jednak ty pomerne úzko venuješ, jednak sa mu na Trime teraz venujete, a zároveň je to tiež vec, o ktorej sa úplne nehovorí. Poďme si možno úplne na začiatok, Kubo, povedať, čo to teda vlastne tá podvýživa v tom, povedzme, európskom zmysle znamená?
[00:01:05] Jakub
V tom najširšom zmysle slova je to stav, kedy sa organizmu nedostáva dostatok živín, alebo nie je tam ten adekvátny príjem, prípadne je nejakým spôsobom zhoršená využiteľnosť tých živín, či už v dôsledku nadbytku niektorých ďalších látok, alebo životným štýlom.
[00:01:25] Moderátor
To znamená, možno ešte – ako sa tá podvýživa vlastne prejaví. Áno, nejak sa definuje, ale teraz ako sa spozná, že sú napríklad príznaky, či sa to vôbec takto dá povedať?
[00:01:36] Jakub
No, to je dobrá otázka, pretože väčšina ľudí si pod pojmom podvýživa predstaví naozaj taký ten africký hlad, malé černošské deti, kde to naozaj vyvoláva silné emócie. Ale vo mne vyvoláva silné emócie aj tá naša moderná európska, alebo povedzme podvýživa toho latentného typu, tá skrytá, ktorú práve na prvý pohľad nemusíš zachytiť, pretože sa neprejavuje nejakým klinickým príznakom. A vlastne prebieha roky na pozadí, plazivo, a až potom prepukne do tej klinickej fázy. Takže musíš sa na to pozerať tak, že prechádza nejakými fázami. Prelatentná fáza podvýživy, malnutrícia v podstate znamená, že organizmus spotrebováva tie depá vitamínov, minerálov a ďalších látok, ale bez adekvátnej náhrady. Takže normálne funguješ, podávaš nejaký základný denný výkon, ale už to adekvátne nedopĺňaš. Prechádza to vlastne do toho latentného štádia a tam už môžeš pozorovať nejaké odchýlky od toho, čo by si považoval za objektívne optimálne zdravie. To znamená, že už môžeš byť unavenejší, bolí ťa hlava, bolia ťa kĺby, chronický zápal, a to telo naozaj už tie látky nemá. Takže sa môže prejavovať aj takto subjektívne a čiastočne to môžeš zachytiť aj v biochémii, zmenený krvný obraz, niečo také. No a potom to prechádza už do tej klinickej fázy, kde sa to naozaj manifestuje nejakým vážnejším zdravotným problémom. A stále sa ešte nebavíme v tom modernom ponímaní o avitaminóze, že by ti chýbal vitamín a spôsobilo ti to proste skorbut, ako nedostatok vitamínu C alebo beri-beri, alebo pelagru, alebo napríklad šerosleposť, krivicu, kreténizmus. To je naozaj v tých rozvojových krajinách, ale u nás sa často stretávaš s hypovitaminózou.
[00:03:35] Moderátor
Takže to je vlastne v tej latentnej fáze, povedzme?
[00:03:37] Jakub
Najčastejšie taká latentná fáza. A teraz sa to len mení, proste ako veľmi je to závažné, ako veľmi to vlastne... ako veľmi si oddýchneš, ako veľmi dobre sa naješ, a to je vec náhody.
[00:03:48] Moderátor
Také bežné presvedčenie je, že musím zjesť určitý počet kalórií, aby som bol teda v pohode, a keď samozrejme chcem pribrať, tak tých kalórií musím prijať viac, než ich vydám, a keď chcem schudnúť, tak menej. Akú rolu v tom zohráva podvýživa? Pretože neraz – alebo v tomto prípade to neplatí pri podvýžive. Ty môžeš pokojne zjesť obrovské množstvo kalórií a aj tak vlastne budeš podvýživený?
[00:04:17] Jakub
Áno, ono sa to dokonca môže ešte zhoršovať, pretože nadbytok jednej tej zložky môže odčerpávať ešte niektoré tie vitamíny, minerály, zvyšovať nároky na príjem. Deje sa to u športovcov, deje sa to u ľudí obéznych, s nadváhou. To znamená príklad za všetky. Teraz v nemocnici som stretol chlapca, šestnásť rokov, stotridsaťpäť kíl, a bol podvýživený, takže mu museli podávať enterálnu výživu, v podstate drinky. Takže musel dopíjať stravu, proste rovnako ako ten africký hlad, lenže tam je to naozaj brutálne silná emócia, pretože vidíš, že tou tekutou výživou zachraňuješ život, pretože je to v akútnom štádiu ohrozenia života. Ale tu je to dosť podobné.
[00:05:07] Moderátor
Takže tu sa to vlastne manifestuje tým, že ten človek má napríklad silnú nadváhu aj...
[00:05:14] Jakub
Je to... často si to tí ľudia s tým nespoja. To znamená, ty každý deň ješ, ale z hľadiska zloženia tej stravy to nezodpovedá nárokom, ktoré telo má na príjem tých mikronutrientov.
[00:05:28] Moderátor
To znamená, vieme, akým spôsobom napríklad tá podvýživa môže vzniknúť, alebo ako sa môže prejaviť. Je niekto náchylnejší, povedzme, na podvýživu než niekto iný? Teraz sa na to môžeme pozrieť aj z pohľadu zamestnania, alebo profesie, teda čo človek robí. Môžeme kľudne zobrať nejakého manažéra, ktorý naozaj klasicky osem hodín sedí, alebo kľudne aj dlhšie, sedí pri počítači a už na home office, alebo v kancelárii, to je jedno, a pohyb má buď teda ráno pred prácou, alebo potom možno po práci, keď si spomenie, ak nie je dostatočne unavený na to, aby šiel rovno do postele. Takže existuje niekto, kto je „náchylnejší“ na podvýživu?
[00:06:10] Jakub
Dosť zložitá otázka, znie jednoducho, ale budú skupiny látok, ktoré budú chýbať väčšine ľudí. A potom budú látky, na ktoré môžeš mať zvýšené nároky práve tým životným štýlom. Takže športovec bude potrebovať niečo iné než človek, ktorý má nadbytok prázdnej energie, nadbytok cukru, tak typicky napríklad bude potrebovať viac chrómu, bude potrebovať možno viac vitamínu K2, a to už sú také odbornejšie otázky, že by sme sa museli baviť o konkrétnom nutričnom profile. Takže... nedokážem...
[00:06:49] Moderátor
Skúsme to vziať naozaj na človeka, ktorý má, povedzme, nejaký klasický jedálniček v štýle „učili ma, že mám jesť päťkrát denne, tak jem päťkrát denne niečo“. A teraz, či aj takýto človek reálne môže spadnúť do kategórie, povedzme, latentnej podvýživy?
[00:07:12] Jakub
Som si istý, že áno. Že to je naozaj realita každodenného života. A musíš sa pozrieť na to, ako ten jedálniček vyzerá, a my sme si tu robili srandu pred natáčaním, ale akože koláč so salámou, ala pizza, pomletý živočích obalený v múke, ala hamburger – to je vrchol gastronómie a to ti veľa výživných látok neprinesie. Takže ak si živíš týmto spôsobom a je to základ tvojho jedálnička, tak máš problém a veľmi to nesúvisí s tým, ako často hráš golf, alebo chodíš do lesa. Pretože ten základ už nie je v poriadku.
[00:07:48] Moderátor
A ten základ je samozrejme vždy ten jedálniček ako taký. Môžeme pracovať napríklad aj s pojmom prázdne kalórie?
[00:07:54] Jakub
Určite, akonáhle je jedálniček postavený na pokrmoch, ktoré sú naozaj taký ten junk food a fast foodová technológia, tak to zvyšuje nároky práve na niektoré mikronutrienty, už len z toho dôvodu, že telo je zaťažené metabolizmom prepálených tukov, jednoduchých cukrov. S tým sa telo evolučne nestretávalo. To tu máš posledných niekoľko dekád, kedy došlo k industrializácii stravy. Poďme...
[00:08:23] Moderátor
Sa možno pozrieť na to, ako sa človek môže tej podvýžive najskôr vyhnúť, povedzme. Čo by mal reálne robiť, aby z tej latentnej podvýživy, v ktorej si myslím, že väčšina z nás nejakým spôsobom je, alebo k nej má minimálne nejakú náchylnosť, tak ako to urobiť, aby do toho štádia nedospel?
[00:08:46] Jakub
Za mňa suplementovať a bodka, no. Pretože je hrozne populárne a populistické tvrdiť, že základ je pestrá rozmanitá strava, ale poďme sa na to pozrieť reálne. Proste jazdíš autom, pozeráš denne x hodín do monitoru, do displejov, máš sedavé zamestnanie, na slnko sa veľmi často nedostaneš, bavili sme sa tu o probléme deficitu vitamínu D, že ti nestačí ani keby si štyrikrát ročne odišiel na štrnásť dní na dovolenku, kde si dáš slnečné kúpele niekde v exotických krajinách – nepokryje to potrebu vitamínu D.
[00:09:26] Moderátor
Zase u toho bežného človeka tu, v našich končinách, ktorý proste trávi deň v kancelárii.
[00:09:30] Jakub
A teraz si predstav, že ešte navyše nemáš ani tie podmienky, že by si si na tú dovolenku odbehol, aspoň takto rekreovať sa, takže si naozaj v tom celoročne. A potom možno cez víkend tu po dobu toho leta si občas odskočíš na slnko – tak to si veľkú časť roka v probléme, pretože to súvisí s celým radom imunitných procesov a riadením organizmu všeobecne. No.
[00:09:56] Moderátor
Dobre, suplementy – jedna vec, na druhej strane nie každý je zvyknutý brať suplementy. To znamená, že človek sa to musí nejakým spôsobom naučiť, alebo si minimálne vytvoriť návyk. Sú tu nejaké odporúčania, povedzme, suplementy, ktorými človek môže začať, aby nezačal hneď tým, že bude brať osem tabletiek denne?
[00:10:19] Jakub
My sme sa o tom bavili už v minulých dieloch, samozrejme cieľ je naozaj trochu sa začať zamýšľať nad tým, čo vlastne jem a čo mi tam reálne chýba. A to už si vyžaduje určitú odbornosť, alebo sa nad tým nejako zamyslieť, musíš mať nejaké znalosti, takže...
[00:10:34] Moderátor
Takže by som si mal asi urobiť zoznam toho, čo napríklad cez týždeň...
[00:10:39] Jakub
Zjem? To je ideálne – pozrieť sa reálne na to, čo si za ten týždeň do seba dostal. A ak uvidíš, že ten jedálniček nie je naozaj dostatočne rozmanitý, zo základných potravín, nemáš tam dvakrát denne porciu zeleniny, nemáš tam kvalitné zdroje bielkovín – to znamená mäso, a nie len kuracie prsia alebo chudé niečo, ale naozaj vnútornosti, droby, skelet, vývary. Pracovať s tým naozaj dostatočne rozmanito. Nekonzumuješ strukoviny, vajcia, alebo len občas, takže...
[00:11:18] Moderátor
Toho zase máš pre zmenu veľa, alebo...
[00:11:20] Jakub
Naopak tam máš jednoducho nadbytok presne jednej tej zložky. Takže ak by si dostal do rovnováhy tieto veci, a môžeme sa potom baviť, ako by tá rovnováha, tá dostatočná pestrosť a rozmanitosť zo základných potravín mala vyzerať – to dáme dokopy pomerne rýchlo. Tak potom budeš mať stále problém s príjmom niektorých vitamínov, ktoré sa nám vlastne z potravinového reťazca vytratili. Jednoducho preto, že sa zmenili podmienky, v ktorých žijeme. A to tiež predtým nebolo. Takže mení sa mikrobióm, nesyntetizuješ dostatok vitamínu K2, zvyšuje sa vlastne ten dlhodobý stres, takže budeš mať väčšiu spotrebu niektorých faktorov, ktoré toto kompenzujú. Horčík, chróm, áno.
[00:12:13] Moderátor
Čo to znamená konkrétne? Ak to správne chápem, tak ty hovoríš, že aj keby som mal akokoľvek dobre vyváženú stravu, tak sa bez tých suplementov aj tak nezaobídem?
[00:12:22] Jakub
No, zaobídeš sa, zaobídeš sa bez nich vlastne v tej latentnej forme podvýživy, pretože to nebolí, nie je to vidieť. A ty si na ten stav zvykneš. A keby sme sa mali baviť o tom, čo pre seba môžeš urobiť, aby si naozaj prežil ten život... bavíme sa o týchto podmienkach. Nebudem riešiť nikoho, ako sme sa bavili, kto je na horách, ponára sa do prírody, pracuje proste...
[00:12:46] Moderátor
Proste bavíme sa o človeku mestského typu...
[00:12:48] Jakub
Bavíme sa o nás. Takže tebe nepomôže ani to, že trikrát do týždňa si ideš niekam zašportovať. To je len taký základ. To, že denne prejdeš desaťtisíc krokov, to ťa nezachráni. To je taký základ, a aj s tým máme problém to vôbec dodržať. Takže ja si myslím, že naozaj tá suplementácia, to dopĺňanie, povedzme, nášho životného štýlu, že z toho bude profitovať v podstate každý, kto tomu dokáže venovať pozornosť.
[00:13:15] Moderátor
Zoberiem teraz opačný extrém – a to je, keď už samozrejme k tej podvýžive dôjde. Či už sa prejaví nadváhou, alebo akokoľvek inak, alebo je tam len tá latentná. Tak ako sa z toho človek vlastne má šancu dostať? Predpokladám, že to asi nie je úplne o tom, že budúci týždeň zmením jedálniček a budem v pohode.
[00:13:38] Jakub
Ak už vznikne ten problém, že sám vnímaš, že už to nie je niečo, čo by si mohol spojiť so zdravím, necítiš sa dobre, tak sa musíme potom baviť v podstate o terapeutických dávkach tých vitamínov, minerálov. A to by mal určite riešiť špecialista, to...
[00:13:57] Moderátor
To už je asi ale vo chvíli, keď už ten človek na sebe pozoruje nejaké...
[00:14:00] Jakub
Príznaky, keď tušíš, presne tak, že niečo nie je v poriadku. A teraz sa len hľadá čo. Takže tomu predchádza nejaká diagnostika a ani tam sa nedajú rozdávať plošné rady, koľko čoho brať, čo ti na čo pomôže, na aký symptóm, na akú chorobu. Ale v tom základe naozaj môžeš predchádzať tým najčastejším civilizačným chorobám vyslovene len na úrovni prevencie.
[00:14:24] Moderátor
Možno práve v tom je tá podvýživa dosť strašiakom, pretože sa tie príznaky samozrejme neprejavia hneď. Jasné, môže sa to prejavovať nejakou únavou a podobne, ale to sú veci, ktoré si človek nášho typu povie, že to je predsa normálne, pretože som preťažený z práce. A pritom to môže byť práve týmto. To znamená, aké sú tie prejavy potom? Alebo ako sa to vlastne ukáže, po koľkých rokoch... ako to vlastne vyzerá?
[00:14:51] Jakub
Toto je práve ten najväčší problém. Že si to neuvedomíš včas, pokiaľ sa o to aktívne nezaujímaš. Potom osteoporóza, zlomený stehený krčok, niečo také a už máš problém. Už máš problém napríklad s trvalými následkami.
[00:15:10] Moderátor
To sa asi bavíme už o dôchodkovom veku pravdepodobne, pri týchto zraneniach, nie? To je...
[00:15:13] Jakub
Akože častý problém, ale nechceš... nechceš to potom riešiť. Kto má starších rodičov, niečo také, vie, aké je to nepríjemné, keď už nie sú mobilní a tak ďalej. A u mladších generácií zase nechceš zažiť stav, keď sa ti zastaví srdce a musia ťa resuscitovať. A zase – ako to vzniká? Nevznikne to cez noc, áno? Ak tam nie je vrodená srdcová vada, tak sa k tomu vlastne postupne dopracuješ. A je to napríklad na podklade toho, že si počul o vitamíne D, tak si zvýšiš dávku, narušíš si metabolizmus vápnika. A môže dochádzať k ukladaniu toho vápnika v mäkkých tkanivách, cievach, v obličkách. A vznikne problém inde. Takže ty... pokiaľ sa o to zaujímaš a pracuješ s prevenciou, tak ako sa o to snažíme v Trime, tak tomuto predchádzaš veľmi efektívne. A aj v tom základnom dávkovaní by potom k týmto problémom nemalo dochádzať.
[00:16:11] Moderátor
Mal by človek napríklad... alebo môže vôbec človek, keď už sa bavíme o tých suplementoch, mal by človek napríklad nejako nárazovo zvyšovať tie... to množstvo, napríklad tých suplementov, ktoré sa denne dávajú?
[00:16:23] Jakub
Pri niektorých to ide. A môžeš z toho... môžeš z toho profitovať. Ale väčšinou je lepšie skôr také, takéto preventívne kontinuálne podávanie.
[00:16:34] Moderátor
Väčšinou tam býva to denné... to býva, nie?
[00:16:37] Jakub
Záleží. Do niečoho to jednoducho nenatlačíš, ani to účinné množstvo, do jednej tablety. Ale v zásade ti bude stačiť, keď budeš užívať nejaký multikomponentný prípravok, nejaký multivitamín, dobre zostavený, ktorý ti pokryje základnú potrebu. Selénu, chrómu, ja neviem, jódu, vitamínu D, vitamínu K2... taký, aby si tomu nemusel príliš rozumieť a napriek tomu to pre teba odvedie skvelú prácu.
[00:17:03] Moderátor
Tak to sa už možno dostávame k tomu dávkovaniu ako takému a vlastne, čo by ten človek... alebo ako si ten človek môže vypočítať, povedzme, koľko miligramov je pre neho... ako to napríklad dávkovať, áno? Taká tá základná, možno, matematika, vo chvíli, keď už mám stravu nejakým spôsobom podchytenú a teraz sa chcem baviť o tých suplementoch ako takých.
[00:17:26] Jakub
Pri tých multivitamínoch to výrobca formuluje tak, aby pri nejakom základnom dávkovaní – neviem, ráno, popoludní, večer – aby si si zaistil taký ten základný príjem tých denných odporúčaných dávok. To sa vôbec nebavíme o tom, čo je pre telo optimálne, ale skôr o takom základe.
[00:17:44] Moderátor
Či to nie je taký priemer, pretože na mňa to aj tak pôsobí, že ja neviem, vbehnem do nemenovanej lekárne, povedzme, a tam nakúpim suplementy a teraz... a teraz neviem...
[00:18:00] Jakub
To väčšinou nie je, nie. Väčšinou je to tak, že už...
[00:18:03] Moderátor
Myslel som...
[00:18:04] Jakub
Väčšinou je to tak, že naoko spravené, aby si na tej etikete videl veľa zložiek, ktoré by ti potenciálne mohli prospieť. Ale toto je akože najnáročnejšia kategória. Vlastne špecialisti s tým pracujú dosť neradi a radšej sa pozrú na to, čo ti v tom jedálničku chýba, alebo čo tvoj životný štýl vyžaduje vo vyšších dávkach a dajú ti rady, aby si si to poskladal v účinných dávkach z viacerých doplnkov. Ale ak tu hovoríme k poslucháčom, ktorí nemajú úplne možnosť dostať sa k špecialistovi, alebo to teraz nemusia v tejto fáze života riešiť, tak dobre poskladaný multivitamín ti veľmi prospeje a potom si myslím, že k tomu je potrebné pripojiť len pár vecí ako omega-3 mastné kyseliny a ten vitamín D, vitamín K – asi je tiež fajn v určitej fáze sezóny navýšiť.
[00:18:57] Moderátor
To znamená, že podávanie vitamínov ako také pravdepodobne zbytočné nie je, ale človek sa musí jednoducho pozerať na to, aké množstvo – a to je bohužiaľ v tomto prípade individuálne, pravdepodobne...
[00:19:10] Jakub
Určite, čiastočne áno. Je to dané tvojou jedinečnosťou, nutričným profilom, genetikou a tak ďalej. Ale ten základ sa dá pokryť z tých multivitamínov.
[00:19:24] Moderátor
Možno ešte čo sa týka tej podvýživy ako takej – máš pocit, že je to v úvodzovkách taký negatívny trend, ktorý tu je a bude?
[00:19:34] Jakub
Dúfam, že sa to bude zlepšovať, ale teraz sme vo fáze, že éra DDT a Černobyľu už je za nami. Máme iný problém... a je potrebné sa tomu venovať, neustále to opakovať a dostať to do povedomia verejnosti, aby si uvedomili, že nám klesla úroveň pohybu. Treba to začať kompenzovať, že jednoducho si v nadbytku jedla – telo na to nie je postavené. Nadbytok stresu – treba sa ho naučiť kompenzovať, či už dýchaním, pobytom v prírode, medziľudskými vzťahmi a tak ďalej. Tá výživa je extrémne dôležitá, ale je to len jeden z faktorov. Napriek tomu si myslím, že jeden z tých najjednoduchších je trochu sa zamyslieť nad tým, akým... a zobrať si k tomu... zobrať si k tomu vitamín D, vitamín K2. Dokáže každý...
[00:20:26] Moderátor
Kubo, ďakujem za informácie.
[00:20:28] Jakub
Rado sa stalo.
[00:20:29] Moderátor
Ak by ste k tomuto mali akékoľvek doplňujúce otázky, určite sa pozrite napríklad na Facebook Trime, prípadne určite môžete písať Kubovi aj ďalším z tímu Trime a verím, že odpovedia – nech už sa to bude týkať čohokoľvek, čo sa týka stravy. No a my sa na vás budeme tešiť zase v ďalších epizódach. Majte sa pekne, dovidenia.
[00:20:50] Jakub
Majte sa, dovidenia.