Podvýživa je stav, o ktorom sa v našich podmienkach príliš nehovorí, často zostáva nepovšimnutá a neriešená, kým sa neprejavia závažnejšie zdravotné problémy. Pritom chronická podvýživa postihuje značné percento populácie. Je spôsobená nielen nedostatočným množstvom potravy, ale paradoxne aj nadmerným množstvom nekvalitných potravín s nevyhovujúcim nutričným zložením. Telu sa skrátka nedostáva kľúčových mikronutrientov v potrebnom množstve.
Ako sa tento typ modernej podvýživy v európskych podmienkach diagnostikuje? Je nejaká skupina ľudí náchylnejšia k malnutrícii? Čo by sme mali dodržiavať, aby sme sa latentnej (skrytej) podvýžive vyhli a pomôže nám iba „pestrá a rozmanitá“ strava? Ako pracovať s doplnkami stravy? A ak už sa prejavia príznaky, je možné dosiahnuť opäť optimálny stav?
Jakub Přibyl, v ďalšom z našich podcastov, o modernej forme podvýživy.