Prechádzať
Košík
K doprave zadarmo chýba €65,00 na zaplatenie pre dopravu zadarmo

+420 910 920 516 Po - Pia (9:00 - 17:00)

+420 910 920 516 Po - Pia (9:00 - 17:00)

Vedecké štúdie dokazujú súvislosť medzi kardiovaskulárnymi chorobami a nedostatkom vitamínu K2

Vedecké štúdie dokazujú súvislosť medzi kardiovaskulárnymi chorobami a nedostatkom vitamínu K2

O vitamíne K všeobecne, jeho formách, účinkoch a zdrojoch sme už písali v predchádzajúcich článkoch tutu. V posledných rokoch sa ale čím ďalej tým viac hovorí o menachoníne a teda vitamíne K2, v súvislosti s kardiovaskulárnym zdravím.

Čo sa v tomto článku dozviete?: 

  1. Vitamín K2 a zdravé kosti
  2. Deficit vitamínu K2 – rizikový faktor vzniku kardiovaskulárnych ochorení
  3. Ako navýšiť príjem vitamínu K2?
  4. Kardiovaskulárne ochorenia – epidémia modernej doby?

Vitamín K2 a zdravé kosti

Pripomíname, že vitamín K2 reguluje ukladanie vápniku. Práve vďaka nemu smeruje vápnik do zubov a kostí, čím napomáha dostatočnej pevnosti týchto tvrdých tkanív a znižuje riziko osteoporotických zlomenín.

Osteoporóza, alebo aj rednutie kostí, je stav, pri ktorom dochádza k úbytku kostnej hmoty. Kosť sa stáva viac pórovitou a je tak slabšia, náchylnejšia k zlomeninám. Podľa odborného Európskeho časopisu reumatológie  [1] tento stav postihuje globálne okolo 200 miliónov ľudí. Podľa posledných štatistík Medzinárodnej nadácie pre osteoporózu trpí osteoporotickou zlomeninou každá tretia žena a každý piaty muž nad 50 rokov.

Deficit vitamínu K2 – rizikový faktor vzniku kardiovaskulárnych ochorení

Ďalším rizikom nedostatku vitamínu K2 môže byť hromadenie vápniku v mäkkých tkanivách, čo prispieva k vzniku srdcových chorôb. Kalcifikácia ciev je taktiež jedným z faktorov, ktorými lekári posudzujú riziko vzniku infarktu myokardu.

Odborná verejnosť vychádzajúca z početných vedeckých štúdií sa zhoduje na dôležitosti vitamínu K2 pre budovanie silných kostí a udržania zdravého kardiovaskulárneho systému.

Môžeme spomenúť napríklad známu Rotterdamskú štúdiu z roku 2004 [2], ktorá potvrdila, že dlhodobo zvýšený príjem vitamínu K2 (nie vitamínu K1) má pozitívny vplyv na kardiovaskulárne zdravie. Táto štúdia, ktorá trvala 10 rokov a skúmala 4807 ľudí (mužov aj žien) vo veku nad 55 rokov ukázala, že príjem potravy bohatej na vitamín K2 (aspoň 32 mikrogramov denne) vedie k zníženiu rizika kalcifikácie ciev a vzniku kardiovaskulárnych chorôb o 50 %.

Ďalšiu prelomovú štúdiu publikoval v roku 2016 Cureus Journal of Medicine Science [3]. Štúdia sa zameriavala na hľadanie rizikových faktorov kardiovaskulárnych chorôb a vychádzala z regresívnej analýzy, skúmajúcej verejne dostupné dáta zo 168 krajín. I táto štúdia potvrdila, že nedostatok vitamínu K2 hrá zásadnú rolu vo vzniku kardiovaskulárnych ochorení. Výsledky ukázali, že deficit vitamínu  K2 je pre riziko predčasnej smrti z dôvodu kardiovaskulárnych chorôb rovnako nebezpečný ako fajčenie.

Ako teda mnohé štúdie dokazujú, dostatočný príjem vitamínu K2 je dôležitým faktorom pre udržanie zdravého kardiovaskulárneho systému. Napriek tomu je v dôsledku moderného spôsobu stravovania tento dôležitý vitamín deficitný, a to vo všetkých vekových skupinách.

Ako navýšiť príjem vitamínu K2?

V predchádzajúcom článku venovanému vitamínu K2 sme už spomínali, že ľudský organizmus si dokáže pretvoriť vitamín K2 z rastlinnej formy vitamínu K1. táto syntéza ale bohužiaľ nie je dostatočná. Rovnako je obmedzená tvorba vitamínu K2 črevnými baktériami prebývajúcimi v našom tráviacom trakte. Preto sme závislí na pravidelnom príjme tejto výživnej látky zo stravy.

Jedným z najbohatších potravinových zdrojov tohto vitamínu je natto – tradičný japonský pokrm pripravovaný z fermentovaných sójových bôbov. Medzi ďalšie zdroje potom patria ostatné fermentované potraviny ako napríklad nakladaná kapusta, kimchi či pickles. Vitamín K2 nájdeme tiež v živočíšnych produktoch pochádzajúcich od voľne sa pasúcich zvierat.

Pokiaľ vieme, že príjem dostatočného množstva vitamínu K2 zo stravy je pre nás ťažko dosiahnuteľný, je určite na mieste doplniť vitamín K2 formou kvalitného doplnku.

Kardiovaskulárne ochorenia – epidémia modernej doby?

O kardiovaskulárnych chorobách dnes môžeme hovoriť ako o epidémií modernej doby. V Českej republike choroby srdca dlhodobo najčastejšou príčinou smrti a globálne je zhruba 30% úmrtí spôsobených kardiovaskulárnymi ochoreniami.

Napriek tomu je vitamín K2, ktorý zohráva tak zásadnú rolu v udržaní kardiovaskulárneho zdravia, stále podceňovaná výživná látka.

Bolo by určite prospešné viac sa zamerať na vitamín K2 aj v rámci zdravotných odporúčaní. Rovnako tak by nemali nutriční špecialisti zabúdať zahŕňať do výživových rád aj návrhy príjmu potravín bohatých na vitamín K2. 

Zdroje:

1 Sözen T, Özışık L, Başaran NÇ. An overview and management of osteoporosis. Eur J Rheumatol. 2017 Mar;4(1):46-56. doi: 10.5152/eurjrheum.2016.048. Epub 2016 Dec 30. PMID: 28293453; PMCID: PMC5335887.

2 Geleijnse JM, Vermeer C, Grobbee DE, Schurgers LJ, Knapen MH, van der Meer IM, Hofman A, Witteman JC. Dietary intake of menaquinone is associated with a reduced risk of coronary heart disease: the Rotterdam Study. J Nutr. 2004 Nov;134(11):3100-5. doi: 10.1093/jn/134.11.3100. PMID: 15514282.

3 Cundiff DK, Agutter PS. Cardiovascular Disease Death Before Age 65 in 168 Countries Correlated Statistically with Biometrics, Socioeconomic Status, Tobacco, Gender, Exercise, Macronutrients, and Vitamin K. Cureus. 2016 Aug 24;8(8):e748. doi: 10.7759/cureus.748. PMID: 27688985; PMCID: PMC5036986.



0 komentáre

Zanechať komentár

Upozorňujeme, že komentáre musia byť pred zverejnením schválené.