Prechádzať
Košík
K doprave zadarmo chýba €65,00 na zaplatenie pre dopravu zadarmo

+420 910 920 516 Po - Pia (10:00 - 16:00)

+420 910 920 516 Po - Pia (10:00 - 16:00)

Rastlinný vitamín D - udržateľná voľba rešpektujúca prírodu

Rastlinný vitamín D - udržateľná voľba rešpektujúca prírodu

Vitamín D patrí medzi dôležité látky, ktoré náš organizmus potrebuje nielen pre zdravé kosti a správne fungovanie imunitného systému. Počas zimných mesiacov trpí veľká časť populácie nedostatkom vitamínu D a preto práve v zimnom období častejšie dopĺňame jeho hladinu prostredníctvom doplnkov stravy. V dnešnom článku sa zameriame na objasnenie toho, prečo Trime ponúka vitamín D výhradne rastlinného pôvodu a prečo nepovažujeme vitamín D zo živočíšneho zdroja lanolínu za vhodný.

Čo sa v článku dozviete?:

  1. Rastlinný verzus živočíšny vitamín D
  2. Živočíšny pôvod - vitamín D z lanolínu
  3. Technológia výroby vitamínu D z lanolínu
  4. Nevýhody vitamínu D vyrobeného z lanolínu
  5. Lanolín ako alergén
  6. Prečo preferujeme rastlinný vitamín D?
  7. Aké sú benefity nášho vitamínu D získaného z riasy?
  8. Krátke pripomenutie dôležitých údajov o vitamíne D

Rastlinný verzus živočíšny vitamín D

Na trhu nájdete veľké množstvo doplnkov, ktoré sa líšia nielen kvalitou, ale tiež zdrojom použitým na ich výrobu. Väčšina doplnkov vitamínu D3 je živočíšneho pôvodu a výrobcovia nie vždy špecifikujú, o akú formu vitamínu sa jedná a ako bol získaný. V Trime vyrábame také produkty, ktoré sa svojim zložením čo najviac približujú prírode a sú zároveň šetrné k planéte. Preto je pre nás jasnou voľbou vitamín D z rastlinného zdroja.

Živočíšny pôvod - vitamín D z lanolínu

Veľmi častou surovinou na výrobu vitamínu D je lanolín, ktorý vzniká ako žltý sekrét vylučovaný mazovými žľazami oviec. V zásade lanolín funguje ako hydroizolačná vrstva chrániaca ovce pred nepriaznivými vplyvmi prostredia, napríklad pred prechladnutím či premočením v prípade dažďa. Pôvod slova lanolín pochádza z latinského "lanolínum" zložením slov lana (vlna) a oleum (olej), hoci z chemického pohľadu sa radí medzi vosky.

Technológia výroby vitamínu D z lanolínu

Extrahovaná vlna sa najskôr vyperie v horúcej vode saponátom za účelom odstránenia prípadných parazitov alebo nečistôt a vyrobí sa surový lanolín. Z neho sa potom procesom zvaným zmydelnenie a následnou centrifugáciou oddelí tuková zložka od zložky nemastnej. Za použitia extrakčných činidiel a rozpúšťadiel sa izoluje surový cholesterol, ktorý vedie ďalším chemickým spracovaním k vzniku konečnej stabilnej formy vitamínu D3, pripravenej na výrobu suplementov.

Nevýhody vitamínu D vyrobeného z lanolínu

Nežiaducimi zložkami použitými pri výrobe vitamínu D z lanolínu môžu byť pesticídy alebo konzervanty. Ovčia vlna môže byť kontaminovaná pesticídmi, s ktorými môžu prísť ovce do kontaktu na pastvinách, kde sú rastliny chemicky ošetrované. Tiež samotné zvieratá a ich koža sú podrobené dezinfekčným kúpeľom proti kliešťom a iným škodcom a rezíduá použitých chemických prostriedkov môžu zostať v ich koži.

Vzhľadom na to, že lanolín je tukovej povahy, môže v kontakte so vzduchom žltnúť alebo oxidovať. Aby sa predĺžila doba skladovateľnosti, pridáva mnoho výrobcov do lanolínu BHT (butylhydroxytoluén), najpoužívanejší syntetický antioxidant spomaľujúci žltnutie olejov a tukov. Hoci je BHT v primeranom množstve považovaný za bezpečný, stopové množstvo zostáva v ľudskom tukovom tkanive a existuje množstvo pochybností týkajúcich sa jeho vplyvu na zdravie (látka je preukázaná ako zvierací karcinogén). Ďalším aspektom je potom etické hľadisko. Veľakrát je vlna z oviec získavaná hrubým spôsobom a hlboké rezné rany bývajú bežným poranením oviec. Niektorí chovatelia tiež využívajú drastickú praktiku zvanú mulesing. Tá spočíva v odrezaní veľkého množstva kože v oblasti okolo konečníka a chvosta, aby došlo k zbaveniu sa vráskavej kože a vlny, do ktorej by sa inak zachytávali výkaly. Toto „obrezanie“ však býva vykonávané bez umŕtvenia, je veľmi bolestivé, pre ovce stresujúce a následné rany sa môžu hojiť ešte dlhú dobu po samotnom mulesingu.

Lanolín ako alergén

Americká spoločnosť pre kontaktnú dermatitídu (American Contact Dermatitis Society) vyhlasuje každoročne alergén roka. Dôvodom je snaha upozorniť na alergény, ktoré sú bežné a zaslúžia si väčšiu pozornosť, pretože môžu spôsobovať významné kontaktné alergické reakcie. Práve lanolín bol vyhlásený Americkou spoločnosťou pre kontaktnú dermatitídu alergénom roku 2022.

Lanolín je pre svoje zmäkčujúce a zvlhčujúce vlastnosti využívaný nielen v kozmetike, ale tiež v liečivách. Hoci je lanolín slabým senzibilizátorom a početnosť kontaktnej alergie na neho v európskej populácii je údajne 0,4 %, existujú rizikové sprievodné stavy ako sú napríklad vredy predkolenia, perianálna/genitálna dermatitída či atopická dermatitída. Deti a starší ľudia sú tiež vystavení vyššiemu riziku rozvoja kontaktnej alergie na lanolín.

Prečo preferujeme rastlinný vitamín D?

V Trime riešime nielen maximálny nutričný potenciál doplnkov, ale záleží nám aj na tom, aby naše produkty boli šetrné k prírode. Udržateľnosť, etický prístup, dopady na životné prostredie a rešpekt k prírode aj zvieratám sú pre nás kľúčové. Preto pre nás výrobky s výťažkom z lanolínu nepredstavujú vhodnú voľbu.

Predtým sa rastlinný vitamín D vyrábal z výťažkov z húb. Chemicky však táto forma zodpovedá vitamínu D2 (ergokalciferolu), ktorý je v porovnaní s vitamínom D3 (cholekalciferolom) oveľa menej účinný. V súčasnej dobe sa forma zodpovedajúca vitamínu D2 nepovažuje za dostatočný zdroj vitamínu D.

Náš rastlinný vitamín D3 sa nachádza v dobre využiteľnej forme cholekalciferolu a pochádza pritom z čisto rastlinného zdroja najvyššej kvality a čistoty. Získava sa z geneticky nemodifikovanej riasy Algae, ktorá je pestovaná v prísne kontrolovaných podmienkach, bez využitia pesticídov či iných kontaminantov.

Aké sú benefity nášho vitamínu D získaného z riasy?

Kvalita a čistota. Riasy sa pestujú v prísne kontrolovaných podmienkach v tzv. uzavretom cykle, kde nehrozí kontaminácia xenobiotikami z okolitého prostredia ako vo voľnej prírode. Počas výroby sa nepoužívajú pesticídy, chemické rozpúšťadlá a naše výrobky neobsahujú syntetické konzervanty.

Udržateľný spôsob výroby a úspora energie (proces výroby nie je náročný na energiu).

Vysoká biologická dostupnosť a polčas rozpadu rovnaký ako pri vitamíne D3 zo živočíšnych zdrojov.

Vhodný aj pre vegetariánov a vegánov.

Krátke pripomenutie dôležitých údajov o vitamíne D

Na záver ešte pripomeňme, že vitamín D predstavuje v tuku rozpustný vitamín, ktorý zastáva v organizme mnoho funkcií. V tele sa chová skôr ako hormón, ktorý reguluje vstrebávanie vápnika a fosforu, čím prispieva k udržaniu zdravých kostí a zubov. Väčšina buniek v tele obsahuje receptor pre tento vitamín, čo poukazuje aj na jeho dôležitosť. Vitamín D sa podieľa na správnom delení buniek, prispieva k normálnej činnosti svalov a podporuje zdravú funkciu imunitného systému.

Prirodzený zdroj vitamínu D predstavuje slnečné žiarenie, a preto v lete vystavením pokožky slnku prirodzene dopĺňame hladiny tohto dôležitého vitamínu. Aj počas letného obdobia je ale potrebné vziať do úvahy limitujúce faktory syntézy vitamínu D, ako je napríklad doba, počas ktorej sa slnku vystavujeme, vlnová dĺžka slnečného žiarenia alebo používanie ochranných opaľovacích krémov. Z týchto dôvodov nemáme niekedy ani počas leta dostatočnú hladinu vitamínu D. V zimných mesiacoch sú pre nás zdrojom určité potraviny, ako napríklad tučné ryby, ktoré však konzumuje skôr príležitostne. Preto v zimnom období častejšie trpíme nedostatkom vitamínu D a je žiaduce viac sa zamerať na jeho suplementáciu.

Ďalšie články týkajúce sa vitamínu D nájdete na našom blogu, napríklad Nepostrádateľný vitamín D, Slnko ako blahodarný zdroj vitamínu D? alebo Synergická súhra medzi vitamínmi D3 a K2



0 komentáre

Zanechať komentár

Upozorňujeme, že komentáre musia byť pred zverejnením schválené.