Prechádzať
Košík
K doprave zadarmo chýba €65,00 na zaplatenie pre dopravu zadarmo

+420 910 920 516 Po - Pia (9:00 - 17:00)

+420 910 920 516 Po - Pia (9:00 - 17:00)

Prečo sledovať hladiny omega 3 mastných kyselín

Prečo sledovať hladiny omega 3 mastných kyselín

Omega-3 a omega-6 mastné kyseliny sú dôležitou súčasťou tukov v našej strave. Omega-3 aj omega-6 mastné kyseliny sú dôležitými zložkami bunkových membrán a sú tiež dôležitými prekurzormi mnohých látok v tele - napríklad tých, ktoré sa podieľajú na zrážaní krvi, regulácii krvného tlaku alebo zápalových procesoch v tele. Obe skupiny polynenasýtených mastných kyselín sú pre nás nevyhnutné, ale nájsť medzi nimi správnu rovnováhu je pre udržanie zdravia kľúčové.

O omega-3 mastných kyselinách sme na blogu už napísali niekoľko článkov. Viac informácií o ich význame pre naše zdravie si môžete prečítať tu. Aké sú hlavné rozdiely medzi EPA a DHA a kedy si vybrať ten ktorý omega-3 doplnok z našej ponuky, sme popísali v tomto článku. Ďalej vysvetľujeme, prečo dopĺňať omega-3 napríklad u detí, tu. V dnešnom článku sa zameriame čisto na to, prečo má zmysel sledovať množstvo omega-3 mastných kyselín v tele a ako sa toto meranie dá vykonať.

Čo sa v článku dozviete?:

  1. Prečo udržiavať rovnováhu omega-6 a omega-3 mastných kyselín v tele?
  2. Príklady zdravotných prínosov
  3. Meranie omega-3 a omega-6 mastných kyselín z krvi

Prečo udržiavať rovnováhu omega-6 a omega-3 mastných kyselín v tele?

Nadmerné množstvo polynenasýtených mastných kyselín omega-6 a vyšší pomer omega-6/omega-3 typický pre dnešnú západnú stravu podporuje vznik mnohých ochorení vrátane kardiovaskulárnych, zápalových a autoimunitných ochorení. [1]

Aby sme znížili riziko vzniku mnohých chronických ochorení, ktoré sú dnes čoraz častejšie, musíme udržiavať rovnováhu omega-6/omega-3 mastných kyselín.

Téme rovnováhy omega-6 a omega-3 sme sa podrobnejšie venovali v tomto podcaste 24 s Jakubom Přibylom o krehkej rovnováhe omega-3 a omega-6 hmôt - trime.cz

Príklady zdravotných prínosov

Nižšie uvádzame niektoré z výhod, prečo je žiadúce udržiavať rovnováhu omega-6/omega-3 v tele:

Kontrola zápalov: omega-3 mastné kyseliny, najmä EPA (kyselina eikosapentaenová) a DHA (kyselina dokozahexaenová), majú protizápalové účinky, zatiaľ čo omega-6 mastné kyseliny, ako sú kyselina linolová (LA) a kyselina arachidónová (AA), môžu pri nadmernej konzumácii podporovať zápaly. Nerovnováha v pomere omega-3 a omega-6 mastných kyselín, a najmä nerovnováha v pomere kyseliny arachidónovej (AA) a kyseliny eikosapentaénovej (EPA), môže prispievať k chronickému zápalu, ktorý sa spája s rôznymi zdravotnými problémami vrátane ochorení srdca, cukrovky a autoimunitných porúch. [2]

Kardiovaskulárne zdravie: Zabezpečenie dostatočného množstva omega-3 mastných kyselín sa spája so znížením rizika kardiovaskulárnych ochorení. Omega-3 môžu pomôcť znížiť triglyceridy, znížiť krvný tlak a zabrániť vzniku krvných zrazenín, zatiaľ čo nadmerná konzumácia omega-6 môže viesť k zápalom a prispieť k ateroskleróze a ďalším kardiovaskulárnym problémom. [3] [4]

Zdravie mozgu: Omega-3 mastné kyseliny, najmä DHA, sú nevyhnutné pre vývoj a funkciu mozgu. Rovnováha medzi omega-3 a omega-6 je dôležitá pre kognitívne funkcie, pamäť a reguláciu nálady. Naopak, nerovnováha medzi týmito dvoma skupinami polynenasýtených mastných kyselín môže zvyšovať riziko poklesu kognitívnych funkcií a porúch duševného zdravia. [5] [6]

Imunitný systém: Omega-3 sa podieľajú na modulácii imunitného systému a pomáhajú regulovať imunitné reakcie. Dostatok omega-3 mastných kyselín môže pomôcť udržať vyvážený imunitný systém, zatiaľ čo nedostatok omega-3 môže viesť k poruchám imunitného systému a zvýšenej náchylnosti na autoimunitné ochorenia. [7]

Zdravie pokožky: Omega-3 môžu byť prospešné pre udržanie zdravej pokožky tým, že podporujú prirodzenú bariérovú funkciu pokožky. [8] Nedostatok omega-3 môže prispievať k zápalovým kožným ochoreniam a kožným problémom, ako sú suchá koža, ekzémy a psoriáza. [9]

Zdravie očí: DHA je štrukturálnou zložkou sietnice oka, a preto je nevyhnutná pre zdravý vývoj očí. Podľa niektorých štúdií môže DHA pomôcť zlepšiť aj niektoré očné problémy, ako sú suché oči, vysoký očný tlak a diabetická retinopatia. [10] [11] Dostatok omega-3 mastných kyselín sa spája aj so zníženým rizikom makulárnej degenerácie. [12]

Funkcia buniek: omega-3 a omega-6 mastné kyseliny sú neoddeliteľnou súčasťou bunkových membrán. Udržiavanie optimálnej rovnováhy pomáha zabezpečiť správnu funkciu buniek vrátane bunkovej signalizácie a prenosu živín. [13]

Meranie omega-3 a omega-6 mastných kyselín z krvi

Spoločnosť Trime čoskoro zavedie autotesty na určenie stavu omega-3 mastných kyselín v tele. Takzvaný Trime Omega 3 Index Test sa vykonáva jednoduchou metódou suchej krvnej škvrny z končeka prsta (DBS metóda = suchá krvná škvrna), z pohodlia domova bez potreby návštevy akéhokoľvek laboratória.

Týmto testom získate komplexný prehľad o svojom profile mastných kyselín: zistíte, aký je váš pomer omega-6/omega-3, váš index transmastných kyselín, hladinu 26 mastných kyselín a predovšetkým, aká je vaša hodnota indexu Omega 3.

Index Omega 3 odráža stav omega-3 vo vašom tele za posledné 4 mesiace, podobne ako glykovaný hemoglobín HbA1C ukazuje dlhodobú hladinu glukózy v krvi. Získate tak cenné vodítko pre odporúčaní zmien v stravovaní, ako aj jasnejšiu predstavu o tom, koľko omega-3 treba dopĺňať, aby ste dosiahli optimálne zdravie.

 

Zdroje:

[1] Simopoulos AP. The importance of the ratio of omega-6/omega-3 essential fatty acids. Biomed Pharmacother. 2002 Oct;56(8):365-79. doi: 10.1016/s0753-3322(02)00253-6. PMID: 12442909.

[2] Calder PC. Omega-3 fatty acids and inflammatory processes. Nutrients. 2010 Mar;2(3):355-374. doi: 10.3390/nu2030355. Epub 2010 Mar 18. PMID: 22254027; PMCID: PMC3257651.

[3] A.P. Jain, K.K. Aggarwal, P.-Y. Zhang. Omega-3 fatty acids and cardiovascular disease

[4] Eslick GD, Howe PR, Smith C, Priest R, Bensoussan A. Benefits of fish oil supplementation in hyperlipidemia: a systematic review and meta-analysis. Int J Cardiol. 2009 Jul 24;136(1):4-16. doi: 10.1016/j.ijcard.2008.03.092. Epub 2008 Sep 6. PMID: 18774613.

[5] Amminger GP, Schäfer MR, Schlögelhofer M, Klier CM, McGorry PD. Longer-term outcome in the prevention of psychotic disorders by the Vienna omega-3 study. Nat Commun. 2015 Aug 11;6:7934. doi: 10.1038/ncomms8934. PMID: 26263244; PMCID: PMC4918317.

[6] Liao Y, Xie B, Zhang H, He Q, Guo L, Subramanieapillai M, Fan B, Lu C, McIntyre RS. Efficacy of omega-3 PUFAs in depression: A meta-analysis. Transl Psychiatry. 2019 Aug 5;9(1):190. doi: 10.1038/s41398-019-0515-5. Erratum in: Transl Psychiatry. 2021 Sep 7;11(1):465. PMID: 31383846; PMCID: PMC6683166.

[7] Gutiérrez S, Svahn SL, Johansson ME. Effects of Omega-3 Fatty Acids on Immune Cells. Int J Mol Sci. 2019 Oct 11;20(20):5028. doi: 10.3390/ijms20205028. PMID: 31614433; PMCID: PMC6834330.

[8] Parke MA, Perez-Sanchez A, Zamil DH, Katta R. Diet and Skin Barrier: The Role of Dietary Interventions on Skin Barrier Function. Dermatol Pract Concept. 2021 Jan 29;11(1):e2021132. doi: 10.5826/dpc.1101a132. PMID: 33614213; PMCID: PMC7875671.

[9] Thomsen BJ, Chow EY, Sapijaszko MJ. The Potential Uses of Omega-3 Fatty Acids in Dermatology: A Review. Journal of Cutaneous Medicine and Surgery. 2020;24(5):481-494. doi:10.1177/1203475420929925

[10] Downie LE, Gad A, Wong CY, Gray JHV, Zeng W, Jackson DC, Vingrys AJ. Modulating Contact Lens Discomfort With Anti-Inflammatory Approaches: A Randomized Controlled Trial. Invest Ophthalmol Vis Sci. 2018 Jul 2;59(8):3755-3766. doi: 10.1167/iovs.18-24758. PMID: 30046817.

[11] Downie LE, Vingrys AJ. Oral Omega-3 Supplementation Lowers Intraocular Pressure in Normotensive Adults. Transl Vis Sci Technol. 2018 May 1;7(3):1. doi: 10.1167/tvst.7.3.1. PMID: 29736322; PMCID: PMC5931260.

[12] Jiang H, Shi X, Fan Y, Wang D, Li B, Zhou J, Pei C, Ma L. Dietary omega-3 polyunsaturated fatty acids and fish intake and risk of age-related macular degeneration. Clin Nutr. 2021 Dec;40(12):5662-5673. doi: 10.1016/j.clnu.2021.10.005. Epub 2021 Oct 12. PMID: 34749130.

[13] Surette ME. The science behind dietary omega-3 fatty acids. CMAJ. 2008 Jan 15;178(2):177-80. doi: 10.1503/cmaj.071356. PMID: 18195292; PMCID: PMC2174995.



0 komentáre

Zanechať komentár

Upozorňujeme, že komentáre musia byť pred zverejnením schválené.