Prechádzať
Košík
K doprave zadarmo chýba €65,00 na zaplatenie pre dopravu zadarmo

+420 910 920 516 Po - Pia (9:00 - 17:00)

+420 910 920 516 Po - Pia (9:00 - 17:00)

Omega-3 z rias alebo z rýb?

Omega-3 z rias alebo z rýb?

O účinkoch omega-3 mastných kyselín na zdravie človeka a ich úlohe v našom tele sme už písali v tomto článku. Ide o úplne kľúčovú živinu. Hoci sa v našom jedálničku tu a tam objavia, je to buď v nedostatočnom množstve alebo v nízkej kvalite. Na zachovanie dostatočného príjmu sa tak priamo ponúka doplnok stravy s obsahom omega-3 a to buď z rastlinného alebo živočíšneho zdroja. Ale ktorý si vybrať? Vzhľadom na to, že čerstvou novinkou nášho portfólia sú Vegan Omega 3, rozhodli sme sa im venovať v tomto článku.


Čo sa v článku dozviete?:

  1. Čo sú omega-3?
  2. Omega-3 z rastlinných zdrojov
  3. Technológia výroby omega-3 z rias
  4. Rastlinné zdroje a udržateľnosť
  5. Výhody omega-3 mastných kyselín získaných z rias

Čo sú omega-3?

V skratke len pripomeňme, že medzi omega-3 mastné kyseliny patrí hlavne kyselina alfa-linolénová (ALA), kyselina eikosapentaénová (EPA) a kyselina dokosahexaenová (DHA). Tieto tri druhy omega-3 sa radia medzi esenciálne mastné kyseliny, čo ale nie je úplne presné tvrdenie. V skutočnosti je esenciálna iba jedna, a to ALA. Ostatné sú tzv. semiesenciálne a to znamená, že naše telo ich dokáže syntetizovať len v obmedzenej miere, a to práve z ALA. Bohužiaľ táto syntéza v kontexte k dnešnému životnému štýlu nie je pre náš organizmus úplne dostačujúca, preto je nutné DHA a EPA prijímať v strave alebo ich suplementovať.


Prieskumy posledných rokov opakovane preukazujú, že najmä EPA a DHA sú v našej strave deficitné a pritom sú pre naše telo úplne kľúčové. Potrebuje ich doslova každý, od narodenia až do staroby. Otázkou len zostáva, ktoré skupiny populácie patria medzi tie najohrozenejšie. Je zrejmé, že optimálny príjem omega-3 je dôležitým faktorom v prevencii celého radu civilizačných ochorení. Uplatňujú sa napríklad v regulácii chronických zápalov, pri udržiavaní zdravého kardiovaskulárneho systému, zraku či normálneho fungovania mozgu.


Omega-3 z rastlinných zdrojov

Väčšina ľudí si spojí omega-3 mastné kyseliny s konzumáciou rýb alebo s užívaním doplnkov stravy na báze rybieho oleja. Na trhu už ale existujú aj rastlinné alternatívy získané z rias, ktoré obsahujú tie isté omega-3 aké sa vyskytujú v rybách. Je dôležité si uvedomiť, že morské riasy stoja na začiatku potravinového reťazca, a pretože ryby (rovnako ako ľudia) nedisponujú potrebnými enzýmami pre syntézu DHA a EPA, sú odkázané na ich príjem zo stravy. Inými slovami, ryby si nedokážu omega-3 získať inak, než konzumáciou rias a ďalších primárnych zdrojov omega-3 (napr. morského planktónu).

Algae (z lat. alga = riasa) omega-3 mastné kyseliny sa vyrábajú z mikrorias pestovaných v uzavretej akvakultúre, v prísne kontrolovaných podmienkach. Vďaka tomu sa u nich lepšie kontroluje a reguluje potenciálna kontaminácia škodlivými látkami (na rozdiel od rýb žijúcich v prostredí znečisteného morského ekosystému).

Pri omega-3 získavaných z rias majú výrobcovia oveľa lepšie východiskové podmienky, pretože nemusia používať tak razantné procesy „čistenia“ ako pri živočíšnych zdrojoch pochádzajúcich z divokej prírody. To má následne vplyv aj na stabilitu výsledného oleja, ktorá je všeobecne lepšia práve pri olejoch z rias.


Technológia výroby omega-3 z rias

V prvom kroku výroby dochádza k procesu fermentácie, ktorý biomasu z rias postupne kultivuje. Potom nasleduje extrakcia samotného oleja. Tá na rozdiel od rybích olejov nevyžaduje tak razantné rafinačné zásahy. Olej z fermentovaných rias sa získava enzymatickým štiepením a mechanickou separáciou, kedy sa nepoužívajú chemické extrakčné činidlá. Surový olej je potom štandardizovaný na garantovaný obsah EPA a DHA. V záverečnej fáze výroby je obohatený o prírodné antioxidanty zaručujúce stabilitu oleja po celú dobu jeho expirácie. Tento postup sa dá v akejkoľvek fáze výroby oklamať, preto neplatí, že omega-3 získané z rias sú vždy kvalitné alebo lepšie ako oleje pochádzajúce z rýb. Na svete je len niekoľko málo výrobcov, ktorí investovali do vývoja a vlastné špičkové technológie na výrobu prémiových omega-3 z rias. A my sa môžeme pochváliť tým, že medzi nich patríme.

Skladom

Od


Rastlinné zdroje a udržateľnosť

Trime rieši každý detail výroby, vrátane ekológie a udržateľnosti. Zaujímajú nás dlhodobé dopady na životné prostredie, preto sme si tiež nechali vypracovať detailnú LCA analýzu životného cyklu produktu (jej tvorca, doc. Ing. Vladimíra Kočího, Ph.D., MBA, experta na metódu posudzovania životného cyklu výrobkov, sme si tiež pozvali do Trime podcastu #08, ktorý si môžete pozrieť tu).

Rovnako ako nie je možné okamžite celosvetovo vyriešiť závislosť na fosílnych palivách, nie je možné okamžite saturovať trh omega-3 výhradne z ekologicky vyrobených rastlinných zdrojov. Uvedomujeme si, že nadmerný rybolov a s tým spojené environmentálne vplyvy prispievajú k destabilizácii morského ekosystému. Z toho jasne vyplýva, že aj tieto pôvodne prirodzene obnoviteľné zdroje, ako sú ryby, nie sú nevyčerpateľné. Preto omega-3 z rias predstavujú najvýhodnejšiu dlhodobo udržateľnú alternatívu.

Po starostlivej analýze si dovolíme tvrdiť, že rastlinné omega-3 majú v zásade rovnaké výhody ako tie živočíšne. Ich jedinou nevýhodou je doposiaľ pretrvávajúca vyššia cena odrážajúca nielen kultivačný proces, ale aj náročnú technológiu používanú na šetrnú extrakciu. Dá sa však očakávať, že zvýšený dopyt a ich rastúci podiel na trhu bude cenu postupne znižovať, takže aj táto drobná chyba na kráse postupom času zmizne. Naopak divoké živočíšne zdroje budú čím ďalej vzácnejšie a tým pádom drahšie, čo je u niektorých druhov rýb viditeľné už teraz.

Čo všeobecne značí cena doplnkov stravy a prečo sú medzi nimi takéto cenové rozdiely si môžete detailnejšie prečítať v predchádzajúcom článku.


Výhody omega-3 mastných kyselín získaných z rias

  1. Vhodné pre vegetariánov aj vegánov
  2. Nie sú alergénne – ľudia s alergiou na rybiu bielkovinu tak nemusia riešiť riziko alergickej reakcie
  3. Šetrnosť spracovania a čistota produktu - počas výroby sa používajú šetrnejšie spôsoby extrakcie, bez použitia chemických rozpúšťadiel
  4. Udržateľnosť produktu – rovnako ako sa v automobilovom priemysle vyvíjajú alternatívne zdroje k spaľovacím motorom závislým na neobnoviteľných fosílnych palivách, riešia sa lepšie zdroje aj v oblasti produkcie potravín. Environmentalisti upozorňujú na nutnosť regulácie nadmerného rybolovu a hľadania alternatívnych zdrojov. V prípade pokrytia potreby omega-3 je tento problém vyriešený práve nástupom inovatívnych kultivačných technológií, ktoré na výrobu DHA a EPA využívajú špecifické kmene rias.




0 komentáre

Zanechať komentár

Upozorňujeme, že komentáre musia byť pred zverejnením schválené.