Prechádzať
Košík
K doprave zadarmo chýba €65,00 na zaplatenie pre dopravu zadarmo

+420 910 920 516 Po - Pia (9:00 - 17:00)

+420 910 920 516 Po - Pia (9:00 - 17:00)

Ako bojovať proti alergiám nielen počas jarnej peľovej sezóny

Ako bojovať proti alergiám nielen počas jarnej peľovej sezóny

Ak ste alergik, pravdepodobne už pociťujete ťažkosti spojené s jarnou peľovou sezónou. Medzi najčastejšie príznaky alergie patrí svrbenie očí, slzenie očí, kýchanie a nádcha. Medzi menej časté príznaky môžu patriť bolesti hlavy a uší spôsobené opuchom slizníc. V tomto článku vám prezradíme, ktoré výživové doplnky môžu pomôcť v boji proti alergiám a aké ďalšie opatrenia zaradiť do svojho denného režimu na zmiernenie alergických príznakov.

Čo sa v článku dozviete?:

  1. Čo je to alergia?
  2. Ktoré výživové doplnky môžu pomôcť v boji proti alergiám?
  3. Vitamín D
  4. Vitamín C
  5. Zinok
  6. Omega-3 mastné kyseliny
  7. Ďalšie tipy na zmiernenie alergických príznakov

Čo je to alergia?

Alergia je neprimeraná reakcia nášho imunitného systému na látky, ktoré sú bežnou súčasťou nášho prostredia, ako sú potraviny, zvieratá alebo spomínané pele. Alergické ochorenia majú dokázaný genetický základ, ale veľkú úlohu pri ich vzniku zohrávajú aj vplyvy prostredia. Patria k nim rôzne chemické látky, znečistenie ovzdušia a strava. So vznikom alergií súvisia aj infekcie, ktoré môžu prispieť k ich zhoršeniu. [1]

Ktoré výživové doplnky môžu pomôcť v boji proti alergiám?

V boji proti alergiám môžeme využiť rôzne postupy a tiež živiny, ktoré nás môžu zbaviť alergických problémov. Vybrali sme štyri kľúčové doplnky stravy z nášho portfólia, ktoré môžete použiť, keď vás trápia alergie.

Vitamín D

Vitamín D imunomodulačné účinky v zápalových dráhach vyvolaných alergénmi tým, že pôsobí na receptory vitamínu D (VDR) celého radu imunitných buniek. Tie sú schopné syntetizovať biologicky aktívny vitamín D potrebný na vytvorenie adaptívnej imunitnej odpovede. Nedostatok vitamínu D je rozšírený na celom svete a môže čiastočne vysvetľovať nárast alergických ochorení vrátane astmy a potravinových alergií. U ľudí s alergickou nádchou sa tiež preukázala znížená hladina vitamínu D, ktorá súvisí so závažnosťou alergických príznakov. Naopak, po doplnení vitamínu D došlo k zlepšeniu príznakov. [2]

V Trime vám ponúkame možnosť absolvovať jednoduchý kvíz, ktorý vám na základe odpovedí na niekoľko otázok pomôže zistiť, či máte nedostatok vitamínu D. Kvíz je k dispozícii pre deti aj dospelých.

Vitamín C

Vitamín C má v tele mnoho funkcií, ale najčastejšie sa spája s podporou imunitného systému a jeho antioxidačnou schopnosťou. Vitamín C pôsobí aj ako prírodné antihistaminikum. Histamín podporuje rozšírenie ciev a zvýšenú priepustnosť kapilár, čo v prípade alergických reakcií vedie k známej vodnatej nádche alebo slzeniu očí. Vitamín C môže zmierniť príznaky alergie tým, že pomáha znižovať množstvo histamínu uvoľňovaného v tele. [3]

Zinok

V imunitnom systéme zinok reguluje diferenciáciu, proliferáciu a fungovanie imunitných buniek vrátane T-buniek a eozinofilov, ktoré sa podieľajú na alergických reakciách. Primeraná hladina zinku je kľúčová pre správnu imunitnú odpoveď a pri mnohých alergických ochoreniach (ako je atopická dermatitída, bronchiálna astma alebo alergická nádcha) sa preukázala znížená hladina zinku. Zinok tiež pomáha znižovať precitlivenosť žírnych buniek, ktoré pri kontakte s alergénom uvoľňujú histamín. Dopĺňanie zinku tak môže zmierniť príznaky alergickej reakcie. [4]

Omega-3 mastné kyseliny

Omega-3 mastné kyseliny sú protizápalové živiny a vďaka ich ochranným účinkom sú užitočné pri mnohých zápalových ochoreniach vrátane astmy a alergií. Mnohé epidemiologické štúdie preukázali, že suplementácia omega-3 mastnými kyselinami počas tehotenstva a v detstve má ochranný účinok proti vzniku alergií alebo atopie v neskoršom veku. [5] [6]

Ďalšie tipy na zmiernenie alergických príznakov

  • Zdravý imunitný systém úzko súvisí so zdravím našich čriev. Podpora črevného mikrobiómu pomocou kvalitnej a pestrej stravy pomôže posilniť imunitný systém a zmierniť alergické problémy. Preto je vhodné zaradiť do svojho jedálnička jedlá zo základných surovín, fermentované potraviny, ovocie a zeleninu bohaté na antioxidanty a, naopak, vyhýbať sa spracovaným potravinám, bielemu cukru a alkoholu.
  • Dávajte si pozor na skrížené potravinové alergie. Existujú potraviny, ktoré majú podobnú štruktúru bielkovín ako niektoré pele. Ak ste napríklad alergickí na najčastejší peľový alergén - peľ brezy - je veľmi pravdepodobné, že vám počas peľovej sezóny budú vadiť jablká, mrkva, zemiaky, zeler alebo lieskové orechy.
  • Bylinky - bylinky vám môžu pomôcť aj v boji proti alergii, ktorá je už "v plnom prúde". Medzi najvhodnejšie bylinky s protialergickým účinkom patrí žihľava, perila perilová alebo bobkový list.
  • Výplachy nosa čajníkom so slanou vodou očistia sliznice od vdýchnutého peľu a pomôžu znížiť opuch.
  • Po príchode domov sa prezlečte a opláchnite si tvár vodou. Zníži sa tým množstvo peľu usadeného na vašej pokožke a oblečení.

Zdroje:

[1] Jenerowicz D, Silny W, Dańczak-Pazdrowska A, Polańska A, Osmola-Mańkowska A, Olek-Hrab K. Environmental factors and allergic diseases. Ann Agric Environ Med. 2012;19(3):475-81. PMID: 23020042.

[2] Mirzakhani H, Al-Garawi A, Weiss ST, Litonjua AA. Vitamin D and the development of allergic disease: how important is it? Clin Exp Allergy. 2015 Jan;45(1):114-25. doi: 10.1111/cea.12430. PMID: 25307157; PMCID: PMC4369152.

[3] Carr AC, Maggini S. Vitamin C and Immune Function. Nutrients. 2017 Nov 3;9(11):1211. doi: 10.3390/nu9111211. PMID: 29099763; PMCID: PMC5707683.

[4] Masanobu Suzuki, Takayoshi Suzuki, Masashi Watanabe, Shigetsugu Hatakeyama, Shogo Kimura, Akira Nakazono, Aya Honma, Yuji Nakamaru, Sarah Vreugde, Akihiro Homma, Role of intracellular zinc in molecular and cellular function in allergic inflammatory diseases, Allergology International, Volume 70, Issue 2, 2021, Pages 190-200, ISSN 1323-8930, https://doi.org/10.1016/j.alit.2020.09.007.

[5] Jun Miyata, Makoto Arita, Role of omega-3 fatty acids and their metabolites in asthma and allergic diseases, Allergology International, Volume 64, Issue 1, 2015, Pages 27-34, ISSN 1323-8930, https://doi.org/10.1016/j.alit.2014.08.003.

[6] I. Romieu, M. Torrent, R. Garcia-Esteban, C. Ferrer, N. Ribas-Fito, J.M. Anto, et al. Maternal fish intake during pregnancy and atopy and asthma in infancy Clin Exp Allergy, 37 (2007), pp. 518-525



0 komentáre

Zanechať komentár

Upozorňujeme, že komentáre musia byť pred zverejnením schválené.