Prechádzať
Košík
K doprave zadarmo chýba €65,00 na zaplatenie pre dopravu zadarmo

+420 910 920 516 Po - Pia (9:00 - 17:00)

+420 910 920 516 Po - Pia (9:00 - 17:00)

20. október – Svetový deň osteoporózy

20. október – Svetový deň osteoporózy

Na 20. októbra pripadá Svetový deň osteoporózy, a preto sme sa rozhodli venovať sa tejto téme hlbšie v našom článku. Osteoporóza postihuje veľkú časť populácie a bohužiaľ zaznamenáva celosvetovo stúpajúci trend. Diagnóza býva často stanovená náhodou, napríklad  pri náhlej zlomenine. Pritom včasná diagnóza môže zabrániť ďalšiemu zhoršovaniu kvality kostí a tiež predchádzať následným komplikáciám.

Čo sa v tomto článku dozviete?:

  1. Čo je to osteoporóza?
  2. Štatistiky osteoporózy
  3. Osteoporóza v Českej republike
  4. Príznaky
  5. Kto je ohrozený osteoporózou?
  6. Prevencia
  7. Nefarmakologické opatrenia a ich vplyv na kvalitu kostí
  8. Diagnostika
  9. Farmakoterapia

Čo je to osteoporóza?

Slovo osteoporóza je latinského pôvodu a vzniklo spojením dvoch latinských slov osteo = kosť a porosis = prederavenie, preriedenie.

Osteoporóza označuje metabolické ochorenie kostí prejavujúce sa  ich rednutím, oslabením štruktúry a celkovým úbytkom kostnej hmoty. Kosti sú potom krehkejšie, klesá ich pevnosť i pružnosť a sú náchylnejšie k zlomeninám. Najčastejšie je osteoporóza spôsobená nedostatkom pohlavných hormónov, fyzickej záťaže a výživných látok potrebných pre zdravé a silné kosti.

Osteoporóza

Štatistiky osteoporózy

Podľa štatistík Medzinárodnej nadácie pre osteoporózu (IOF) sa u každej tretej ženy a každého piateho muža vo veku nad 50 rokov vyvinie osteoporóza. Vo veku 70 rokov a viac už osteoporózou trpí každá druhá žena. Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) sú osteoporotické zlomeniny jednou z hlavných príčin ochorení a invalidity starších ľudí.

Osteoporóza v Českej republike

Podľa Medzinárodnej nadácie pre osteoporózu trpelo v roku 2019 v Českej republike osteoporózou približne 5 % populácie (približne 572 000 ľudí).

V tom istom roku sa počet osteoporotických zlomenín odhadoval na 91 000, pričom v roku 2034 sa očakáva nárast na 123 000 (čo predstavuje 35 % nárast oproti roku 2019).

Ekonomická záťaž spôsobená osteoporotickými zlomeninami sa v roku 2019 odhadovala na 396 miliónov eur, čo zodpovedá 2,7 % celkových verejných výdavkov na zdravotnú starostlivosť. Tieto výdavky sa v porovnaní s rokom 2010 zvýšili o 45 % (123 mil. eur).

Uvádza sa, že z celkového počtu žien ohrozených osteoporotickými zlomeninami bolo v roku 2019 v Českej republike liečených len približne 21 %.

Príznaky

Vývoj osteoporózy je pomalý a toto ochorenie môže byť dlho bezbolestné. Medzi prvé príznaky počiatočného štádia osteoporózy môžeme zaradiť ustupujúce ďasná, slabé a krehké nechty, ale aj slabý stisk ruky. Štúdia [1] z roku 2018 vykonaná na 120 ženách po menopauze potvrdila, že slabá sila stisku ruky koreluje s nízkou minerálnou hustotou kostí a môže byť rizikovým faktorom osteoporózy. Osteoporóza sa môže ďalej prejavovať bolesťami chrbta a znižovaným telesnej výšky z dôvodu nahrbenia. Často sa však osteoporóza diagnostikuje až po prvej zlomenine, ktorá môže byť spontánna alebo spôsobená len minimálnym úrazom. Jedná sa predovšetkým o zlomeniny stavcov, krčkov stehennej kosti a predlaktia.

Kto je ohrozený osteoporózou? 

Je všeobecne známe, že medzi najviac ohrozené patria ženy po menopauze, a to kvôli zníženej produkcií estrogénu.  Tento hormón poskytuje kostiam ochranu vďaka potlačeniu aktivity osteoklastov (= kostných buniek, ktoré sú zodpovedné za odbúravanie kostného tkaniva).  Osteoporóza ďalej ohrozuje osoby vyššieho veku, rizikový je predovšetkým vek nad 60 rokov.

Medzi ďalšie rizikové faktory patrí:

  • Predčasná menopauza a nízka hladina estrogénu u žien
  • Výskyt osteoporózy v rodine
  • Nedostatok fyzickej aktivity
  • Nedostatok niektorých vitamínov a minerálov (vitamínu D, vitamínu K2, vápniku a horčíku)
  • Nízka telesná hmotnosť
  • Nadmerná konzumácia alkoholu
  • Fajčenie
  • Určité látky (predovšetkým glukokortikoidy)
  • Niektoré chronické ochorenia (napríklad cukrovka, celiakia či iné malabsorpčné ochorenia čriev, ľadvín ako aj poruchy štítnej žľazy a prištítnych teliesok)

Prevencia

Samotnej liečbe akéhokoľvek ochorenia by mala vždy predchádzať prevencia.

Ak chceme zabezpečiť prevenciu už od začiatku, je dôležité, aby už tehotné ženy mysleli na vyváženú stravu, ktorá podporí zdravý vývoj dieťaťa ešte v maternici.

Veľmi dôležitým obdobím pre prevenciu osteoporózy je detstvo a dospievanie, počas ktorých sa tvorí kostné tkanivo.  Základy zdravých kostí sa vo veľkej miere budujú v prvých dvoch desaťročiach nášho života. Preto sa osteoporóza niekedy označuje ako pediatrický problém s geriatrickými dôsledkami.

Dôležitú úlohu zohráva pravidelná fyzická aktivita a vyvážená strava s dostatočným príjmom bielkovín, vitamínu D spolu s vitamínom K2 a minerálov dôležitých pre stavbu zdravých kostí - najmä vápnika a horčíka. Všetky tieto faktory majú zásadný vplyv na kvalitu kostí počas zvyšku nášho života.

Nefarmakologické opatrenia a ich vplyv na kvalitu kostí

a) Fyzická aktivita

Základom nefarmakologických opatrení je primeraná fyzická aktivita, napríklad vo forme pravidelnej chôdze. Fyzická aktivita poskytuje komplexný účinok na kosti - podporuje stavbu kostí aktiváciou osteoblastov (kostných buniek podieľajúcich sa na tvorbe kostí), zlepšuje svalovú silu, ako aj stabilitu tela.

b) Výživa

Kľúčovú úlohu samozrejme zohráva vyvážená strava s ohľadom na udržanie kostnej a svalovej hmoty. Najdôležitejšími výživnými látkami pre zdravé kosti sú predovšetkým vitamín D a vitamín K2, vápnik, horčík a bielkoviny. S pribúdajúcim vekom zároveň klesá absorpčná schopnosť čím sa znižuje vstrebávanie výživných látok dôležitých pre prevenciu proti osteoporóze. Medzi ďalšie faktory spojené s výživou, ktoré môžu nepriaznivo ovplyvniť zdravie kostí patrí nadmerná konzumácia alkoholu a kofeínových nápojov.

  •  Vitamín D

Vitamín D zohráva kľúčovú úlohu pri vývoji a udržiavaní zdravých kostí tým, že napomáha vstrebávaniu vápnika zo stravy a zabezpečuje správnu obnovu a mineralizáciu kostí. Nízke hladiny tohto vitamínu počas tehotenstva sa spájajú so zníženou hustotou kostí u detí a podľa niektorých štúdií súvisia s rôznymi zdravotnými následkami [2] [3]. Nedostatok vitamínu D u detí môže viesť k spomaleniu rastu a deformáciám kostí známym ako krivica, zatiaľ čo u dospelých spôsobuje osteomaláciu, čo je "mäknutie" kostí v dôsledku ich nedostatočnej mineralizácie.

Bohužiaľ, nedostatok vitamínu D je v súčasnosti pomerne častý a môže prispieť k vzniku osteoporózy. Odhaduje sa, že až ⅔ pacientov s osteoporózou má nedostatok tohto vitamínu.

  • Vitamín K2

Kostné bunky nazývané osteoblasty produkujú bielkovinu osteokalcín, ktorá viaže vápnik na kosti a pomáha budovať zdravé a pevné kosti. Osteokalcín, však na svoju aktiváciu potrebuje dostatočné množstvo vitamínu K2.

Prelomová, dvojito zaslepená, randomizovaná, klinická štúdia [4] uverejnená v prestížnom časopise Osteoporosis International v roku 2013 poskytla prvý klinický dôkaz, že dostatočné množstvo vitamínu K2 môže významne pomôcť chrániť kosti pred oslabením a rednutím, a tým ich pomáha chrániť pred rizikom zlomenín. Táto trojročná štúdia zahŕňala 244 zdravých žien po menopauze. Po 3 rokoch suplementácie 180 mcg vitamínu K2 došlo k významnému zvýšeniu pevnosti kostí a minerálnej hustoty v porovnaní so skupinou užívajúcou placebo.

 

  • Horčík

Približne polovica celkového horčíku obsiahnutého v tele je uložená v kostre. Horčík zohráva dôležitú úlohu pri tvorbe kostí tým, že podporuje proliferáciu osteoblastov. Pretože sa však vstrebávanie horčíku s vekom znižuje, sú starší ľudia viac ohrození jeho nedostatkom.

 

  • Vápnik

Vápnik predstavuje hlavný stavebný materiál našej kostry. Takmer 99% vápniku v dospelom tele sa nachádza v našich kostiach a zuboch, kde je uložený vo forme minerálneho komplexu zvaného hydroxiapatit. Vápnik je taktiež využívaný na kontrakciu svalov, nervové prenosy a zrážanie krvi. Z tohto dôvodu je potrebné, aby bola jeho hladina v krvi neustále regulovaná. Pokiaľ hladiny vápniku v krvi klesnú, parathormon z prištítnych teliesok spôsobí, že kostra uvoľní vápnik do krvného obehu. Kosti teda fungujú ako ,,zásobník“ vápnika a podľa potreby ho viažu či naopak uvoľňujú do krvi. O vápniku a tom, či je jeho suplementácia vhodná, si môžete prečítať viac v blogovom článku TU.

 

  • Bielkoviny

Bielkoviny poskytujú telu zdroj aminokyselín, čím podporujú budovanie kostnej hmoty. Rozdiely v príjme bielkovín počas detstva a dospievania môžu ovplyvniť rast kostry a ovplyvňovať genetický potenciál pre dosiahnutie vrcholu kostnej hmoty. Starší ľudia trpia častejšie ich nedostatkom, čo vedie k poklesu svalovej hmoty aj minerálnej hustoty kostí. Zaistenie dostatočného príjmu bielkovín, predovšetkým u starších osôb, môže tiež pomôcť znížiť riziko pádov, a tým aj osteoporotických zlomenín.

 

  • Alkohol

Pokiaľ sa už rozhodnete piť alkohol, striedmosť je určite dobrou voľbou aj s ohľadom na vaše kosti. Podľa štúdie [5] zverejnenej v roku 2005 v časopise Osteoporosis International môžu viac než dve jednotky alkoholu denne, ako u mužov tak aj u žien, zvýšiť riziko osteoporotickej zlomeniny a viac než štyri jednotky denne môžu riziko zlomenín zdvojnásobiť.

 

  • Kofeín

Kofeín zvyšuje straty vápniku prostredníctvom moču a stolice a tak má potenciál nepriaznivo ovplyvniť zdravie kostí. Švédska štúdia  [6] naznačuje, že príjem kofeínu v dávke 330 mg denne (zhruba štyri šálky kávy) môže mať súvislosť s 20% zvýšením rizika osteoporotických zlomenín, v porovnaní s príjmom kofeínu nižším ako 200 mg denne. Zvýšenie príjmu vápnika o 40 mg na každú šálku skonzumovanej kávy obsahujúcej kofeín môže naopak stratu vápniku vyvažovať. [7]

Diagnostika

Osteoporóza sa diagnostikuje stanovením hustoty kostí denzitometrickým vyšetrením,  DXA (=Dual energy X-ray Absorptiometry), a to v bedrovej chrbtici a stehennej kosti (proximálneho femuru). Ide o nízko záťažové röntgenové vyšetrenie, pri ktorom sa hodnotí obsah minerálov v meranej oblasti kosti. Týmto vyšetrením možno odhaliť samotnú osteoporózu aj menej závažné poškodenie kostí - osteopéniu. V Českej republike je toto vyšetrenie hradené zo zdravotného poistenia ženám po menopauze a ženám starším ako 50 rokov alebo vysoko rizikovým pacientom (napríklad dlhodobým užívateľom kortikoidov, osobám s nízkou telesnou hmotnosťou alebo osobám starším ako 60 rokov). Ak indikáciu na vyšetrenie neposkytne lekár, je možné nechať si vyšetrenie vykonať ako samoplatca.

Farmakoterapia

V minulosti sa osteoporóza liečila výhradne vápnikom a vitamínom D. Dnes sa už na liečbu využívajú iné lieky, medzi ktoré patria hormonálne substitučné liečivá (HRT= hormone replacement therapy) alebo selektívne modulátory estrogénových receptorov (SERM= selective estrogen receptor modulators). Ďalšiu skupinu tvoria tzv. bisfosfonáty tlmiace kostnú resorpciu, ktoré sú jedny z najčastejšie predpisovaných liekov u väčšiny starších osôb trpiacich osteoporózou.

Zdroje:

[1] Li YZ, Zhuang HF, Cai SQ, Lin CK, Wang PW, Yan LS, Lin JK, Yu HM. Low Grip Strength is a Strong Risk Factor of Osteoporosis in Postmenopausal Women. Orthop Surg. 2018 Feb;10(1):17-22. doi: 10.1111/os.12360. Epub 2018 Feb 12. PMID: 29430846; PMCID: PMC6594500.

[2] Javaid MK, Crozier SR, Harvey NC, Gale CR, Dennison EM, Boucher BJ, Arden NK, 

[3] Congdon P, Horsman A, Kirby PA, Dibble J, Bashir T. Mineral content of the forearms of babies born to Asian and white mothers. Br Med J (Clin Res Ed). 1983 Apr 16;286(6373):1233-5. doi: 10.1136/bmj.286.6373.1233. PMID: 6404403; PMCID: PMC1547285.

[4] Knapen MH, Drummen NE, Smit E, Vermeer C, Theuwissen E. Three-year low-dose menaquinone-7 supplementation helps decrease bone loss in healthy postmenopausal women. Osteoporos Int. 2013 Sep;24(9):2499-507. doi: 10.1007/s00198-013-2325-6. Epub 2013 Mar 23. PMID: 23525894.

[5] Kanis JA, Johansson H, Johnell O, Oden A, De Laet C, Eisman JA, Pols H, Tenenhouse A. Alcohol intake as a risk factor for fracture. Osteoporos Int. 2005 Jul;16(7):737-42. doi: 10.1007/s00198-004-1734-y. Epub 2004 Sep 29. PMID: 15455194.

[6] Hallström H, Wolk A, Glynn A, Michaëlsson K. Coffee, tea and caffeine consumption in relation to osteoporotic fracture risk in a cohort of Swedish women. Osteoporos Int. 2006;17(7):1055-64. doi: 10.1007/s00198-006-0109-y. Epub 2006 May 4. PMID: 16758142.

[7] Barrett-Connor E, Chang JC, Edelstein SL (1994) Coffee-associated osteoporosis offset by daily milk consumption. The Rancho Bernardo Study. JAMA 271:280-283

Godfrey KM, Cooper C; Princess Anne Hospital Study Group. Maternal vitamin D status during pregnancy and childhood bone mass at age 9 years: a longitudinal study. Lancet. 2006 Jan 7;367(9504):36-43. doi: 10.1016/S0140-6736(06)67922-1. Erratum in: Lancet. 2006 May 6;367(9521):1486. PMID: 16399151.

Ponsonby AL, Lucas RM, Lewis S, Halliday J. Vitamin D status during pregnancy and aspects of offspring health. Nutrients. 2010 Mar;2(3):389-407. doi: 10.3390/nu2030389. Epub 2010 Mar 23. PMID: 22254029; PMCID: PMC3257641.

https://www.osteoporosis.foundation/facts-statistics

https://www.kardiologickarevue.cz/casopisy/kardiologicka-revue/2014-5/diagnostika-a-lecba-osteoporozy-50151



0 komentáre

Zanechať komentár

Upozorňujeme, že komentáre musia byť pred zverejnením schválené.