Čo je vlastne mikrobióm a prečo je pre nás taký dôležitý?
V ľudskom tele je nepredstaviteľné množstvo mikroorganizmov, dokonca oveľa viac ako buniek. Tráviaci trakt je miestom, ktoré vykazuje najvyššiu hustotu osídlenia týmito mikroorganizmami. Pre náš organizmus je veľmi dôležitá ich variabilita, teda zastúpenie jednotlivých druhov a akási rovnováha medzi nimi. Črevné baktérie pomáhajú ľuďom tráviť potravu, syntetizovať niektoré vitamíny alebo mastné kyseliny s krátkym reťazcom a sú úzko späté napríklad s imunitným zdravím. Dlhohodobá disbalancia naše zdravie oslabuje a ohrozuje a je spájaná s radom ochorení. Práve preto by sme mali zdravú diverzitu mikrobiomu podporovať a starostlivo strážiť všetky faktory, ktoré zastúpenie črevných baktérií ovplyvňujú. Ktoré faktory sú to? Ktoré pôsobia pozitívne a ktoré naopak majú na náš mikróbiom negatívny vplyv? Ktoré zdravotné problémy môžu byť spôsobené nedostatočným alebo nevhodným bakteriálnym osídlením čriev? Ktoré zložky potravy podporujú vyváženosť črevnej diverzity? A je vhodné užívať preventívne probiotiká? Odpovede sa dozviete v tomto rozhovore s Jakubom Přibylom a Martinou Hrivňákovou.
Martina Hrivňáková vyštudovala lekársku genetiku a molekulárnu diagnostiku na Masarykovej univerzite v Brne. V súčasnej dobe sa zaoberá výskumom vplyvu mikrobiomu na vznik a vývoj kolorektálneho karcinómu, ktorý je druhou najčastejšou diagnózou nádorových ochorení v Českej republike.
Všetky diely môžete sledovať na Youtube, Spotify nebo Apple podcast
Podcast nájdete aj na našom YouTube kanálu.