Prechádzať
Košík
K doprave zadarmo chýba €65,00 na zaplatenie pre dopravu zadarmo

+420 910 920 516 Po - Pia (9:00 - 17:00)

+420 910 920 516 Po - Pia (9:00 - 17:00)

F20 – multivitamín nielen pre všetkých, ktorí stále veria na pestrú a rozmanitú stravu

F20 – multivitamín nielen pre všetkých, ktorí stále veria na pestrú a rozmanitú stravu

Pestrá a rozmanitá strava rozhodne nie je to isté ako vyvážená strava s dostatočným zastúpením všetkých dôležitých živín. Multivitamín F20 je navrhnutý tak, aby vám pomohol pochopiť aký je v tom rozdiel. 

Čo sa v článku dozviete?:

  1. Stačí pestrá a rozmanitá strava?
  2. Výživová hodnota potravín
  3. Pre koho je Daily F20 complex určený
  4. Unikátnosť Daily F20, kľúčové funkčné dávky a pomery
  5. Biologická dostupnosť jednotlivých zložiek
  6. Čo v receptúre nenájdete
  7. Prírodný vs. syntetické aktívne látky
  8. Hlavné benefity nášho multivitamínu
  9. Správne dávkovanie a užívanie

Asi nikto nepochybuje o tom, že výživa zásadným spôsobom ovplyvňuje to, ako vyzeráme a ako sa cítime. V skutočnosti úroveň našej výživy ovplyvňuje v našich životoch viac, než si väčšina ľudí dokáže vôbec predstaviť. Má schopnosť pôsobiť na nás doslova v každom aspektu nášho života. Strava, jej zloženie i kvalita majú vplyv na našu psychiku, na to či sme plní energie alebo naopak zažívame častú únavu a zníženie vitality. Ovplyvňuje našu fyzickú výkonnosť a dokonca aj to či budeme starnúť pomaly alebo rýchlo. Veľa ľudí sa spolieha na najrôznejšie stimuly ako je káva alebo kofeínové energetické nápoje, väčšina žien si nedokáže predstaviť deň bez omladzujúcej kozmetiky, veľa ľudí je závislých na liekoch atď. 

A pritom len málokto si uvedomuje, že naše telo je súčasťou väčšieho celku, ako sme len my sami. Sme vesmír vo vnútri vesmíru. Sme súčasťou prírody, v našom tele je zastúpených mnoho minerálnych látok zo zemskej kôry rovnako ako mnoho živín z rastlinných a živočíšnych zdrojov. Je preto teda viac než logické, že telo s týmito látkami prirodzene počíta a evolúcia to zariadila tak, že sme odkázaní na ich príjem z okolitého prostredia. Z vonkajšieho vesmíru. Aspoň taký bol zámer matky prírody. Pokiaľ sa ale v našom prostredí niečo pokazí, máme problém...

Stačí pestrá a rozmanitá strava?

Keď sa pozrieme na to, aké rozmanité spektrum látok naše telo potrebuje v strave prijímať, aby mohlo fungovať optimálne, zistíme, že sú to stovky látok! Len základných vitamínov a minerálov je niečo okolo 40. Nedostatok čo i len jednej jedinej esenciálnej látky môže mať fatálne následky na fungovanie celého organizmu. Dnes už vieme, že v našej bežnej strave je príjem týchto látok nedostatočný a že je to len jeden z hlavných dôvodov rastúceho počtu tzv. civilizačných ochorení, ktoré sú úzko previazané s metabolizmom týchto látok. Linus Pauling, dvojnásobný nositeľ Nobelovej ceny (za chémiu a mier), si ako jeden z prvých všimol, že vitamíny dokážu oveľa viac než len predchádzať chorobám spôsobeným ich nedostatkom.  V skutočnosti totiž optimálne zostavená strava s dostatočným príjmom všetkých kľúčových látok v správnej koncentrácii pomáha predchádzať celkovým degeneratívnym procesom v tele, chráni nás pred chorobami a pomáha nám udržiavať sa v optimálnom zdravotnom stave.

Mnoho ľudí sa domnieva, že sú unavení a chorí, pretože nemajú dobrú genetiku, pretože niečo "lieta vo vzduchu", pretože sú prepracovaní, pretože.... A pritom drvivá väčšina z nich trpí modernou formou západnej hyperkalorickej podvýživy. Majú dostatok kalórií, ale chýbajú im základné mikroživiny, ktoré sú v dnešnej industrializovanej západnej strave nedostatkové. Aj mierny nedostatok týchto látok totiž vedie k oslabeniu a vypnutiu dôležitých biologických funkcií nášho organizmu. S touto formou stresu však naše telo nepočítalo a v priebehu evolúcie sa s niečím taký nestretlo. 

Náš autoregulačný homeostatický systém (to, čo udržiava naše vnútorné prostredie v biochemickej rovnováhe) je chronicky preťažovaný nadbytkom prázdnych kalórií, ale na druhej strane aj nedostatkom dôležitých mikronutrientov.  Vzniká tak zdanlivý paradox: Žijeme v nadbytku všetkého, máme v podstate neobmedzený prístup k potravinám, ale s týmto nadbytkom nedokážeme optimálne pracovať. Každý, kto sa dlhšiu dobu stravoval prevažne vysoko priemyslovo spracovaným jedlom, je ohrozený niektorou poruchou z nedostatku vitamínov, minerálov, stopových prvkov alebo fytonutrientov.

Výživová hodnota potravín

Riziká nutričného znehodnotenia potravín nešetrnými metódami produkcie sú dnes viac než len problémom vzdialenej budúcnosti. Výživová hodnota základných potravín bola v posledných desaťročiach negatívne ovplyvnená intenzívnym poľnohospodárstvom a následným spracovaním potravín.

Pôda je vyčerpaná, musí sa používať čoraz viac agrochemikálií, čo následne vedie k nerovnováhe medzi jednotlivými prvkami a k zníženiu pôvodnej výživnej hodnoty plodín. Dochádza k neprirodzenému nárastu niektorých minerálov (ako je napr. draslíka), ktoré následne "zaberajú" miesto určené pre iné minerály a prvky (napr. selén alebo mangán). Vzniknutá nerovnováha nemôže vyprodukovať nič iné ako neplnohodnotné hybridy, t. j. rastliny, ktoré trpia rovnakou podvýživou ako my ľudia. A dokonca sú podobne choré, vyžadujúce obdobu našich antibiotík a očkovania... Ale je to práve spomínaný nadbytok, ktorý  spôsobuje nedostatok a liečba je potom symptomatickým prístupom, ktorý lieči príznaky, ale nerieši príčinu. Niektoré živiny sú v nadbytku, niektoré chýbajú. V niektorých pôdach sú nedostatky také závažné, že sa uvažuje o plošnom obohatení, napr. selénom. (A v niektorých krajinách sa to už deje.)

Keď sa na celú problematiku pozrieme v širšom kontexte, tak zistíme, že spoločnosť je tak chorá, ako je chorá jej pôda, o ktorú sa stará. 

Na celom svete môžeme pozorovať tento fenomén deprivácie zdravej pôdy s dopadom na zdravie ľudí, ktorí potom právom žnú to, čo zasiali. Pôda, najdôležitejšia súčasť nášho potravinového reťazca, je nedostatočne a často až nebezpečne "ošetrovaná". Plodiny, ktoré nám potom poskytuje a ktoré tvoria základ našej stravy (priamo na výrobu potravín a nepriamo ako krmivo pre naše hospodárske zvieratá), sú choré. Majú nízky nutričný potenciál a o zvyšok sa potom postará spracovateľský priemysel. A aby toho v tej našej dokonalej pestrej strave nebolo málo, výživová hodnota sa naďalej znižuje dlhým časom prepravy, skladovaním alebo iným technologickým spracovaním. Preto môžeme veľmi správne predpokladať, že hoci sa každému dostáva na stôl pestrá a rozmanitá stravu, len niektorých živín je nadbytok a niektoré dôležité naopak chýbajú.

Ako vidíte, zabezpečiť si vyváženú stravu je pre dnešného konzumenta skutočne vysoko profesionálny výkon. Vyžaduje si to veľa úsilia, starostlivosti a času a len dobrá vôľa nestačí. Spotrebiteľ-konzument nemá šancu zabezpečiť si plnohodnotnú stravu z bežných potravín, musí sa profesionalizovať a zblázniť, aby vôbec pomyslel na účasť v týchto konzumných pretekoch. Len niekoľkým vyvoleným sa podarí preteky dokončiť a víťazi sú oslavovaní. Tí osvietenejší včas pochopia, ako hrať túto hru a že sa oplatí používať doplnky v týchto neprirodzene extrémnych podmienkach, ale to je už iný príbeh.

F20, základný vyvážený multivitamín bez zbytočných prísad.

Basic suplementácia nie je nič iné ako šikovná kompenzácia za náš nešťastný prístup k rastlinnej a živočíšnej výrobe, a tým aj k nášmu výživovému profilu, ktorý je nedobrovoľne ohrozený podvýživou.

Pokiaľ vám záleží na vašom zdraví, môžete túto základnú suplementáciu v kontexte dnešnej doby naozaj považovať za nevyhnutnú súčasť vašich stravovacích návykov. 

Inak povedané, jedná sa o absolútnou nevyhnutnosťou v našom jedálničku. Vysvetlíme vám aj prečo. Z môjho pohľadu je smutné, že je stále možné stretnúť sa s názormi niektorých odborníkov na výživu, ktorí popierajú význam suplementácie a uvádzajú niečo o dostatočnom pokrytí z bežnej, pestrej a rozmanitej stravy. Ktokoľvek znalí z praktickej skúsenosti, vie, aký veľký problém predstavuje moderná hyperkalorická podvýživa s nedostatkom širokého spektra mikroživín. Stačí si urobiť nutričný a biochemický skríning; vitamín D a omega-3 mastné kyseliny alebo DHA a EPA sú takmer vždy nedostatkové. Nasýtenie organizmu týmito látkami je v našich podmienkach takmer vždy na patologicky nízkej úrovni. Významné percento ľudí trpí nedostatkom horčíka a zinku. Problematický býva aj príjem obyčajného vitamínu C a niektorých vitamínov skupiny B. Objavujú sa však aj ďalšie súvislosti a ukazuje sa, že dochádza k nedostatku aj iných vitamínov, minerálov a stopových prvkov, ktorých bolo v minulosti v našej strave dostatok. Tie sa však práve v súvislosti s dramatickými zmenami v našom životnom štýle začali z nášho potravinového reťazca vytrácať alebo sme začali klásť zvýšené nároky na ich príjem. Nadbytok jednej látky totiž vedie k potrebe zvýšiť príjem inej látky, ktorá vzniknutú nerovnováhu kompenzuje. Takže pôvodné dostatočné množstvo už za týchto okolností nepostačuje. V poslednom desaťročí sa preukázala kľúčová úloha vitamínu K2-MK7, ktorého deficitom trpí drvivá väčšina rozvinutej západnej populácie. V našich podmienkach je problém aj s príjmom jódu či stopových prvkov, ako sú selén a chróm. Pribúdajú nové štúdie potvrdzujúce význam tokoferolov a tokotrienolov (vitamín E), karotenoidov a karoténov atď. Témou moderných foriem podvýživy sa budeme zaoberať v niektorých z našich ďalších článkov a podcastov.

Preto je pre ľudí s bežnými stravovacími návykmi, ktorí sú odkázaní na konzumáciu konvenčne vyrábaných potravín, dôležité dopĺňať tieto kriticky nedostatkové látky vhodne zostavenou suplementáciou.

Skladom

Od

Pre koho je Daily F20 complex určený

  •  Pre tých, ktorí si uvedomujú, že ich strava nie je optimálna, a zároveň sa nechcú zaťažovať premýšľaním o tom, aký konkrétny vitamín, minerál alebo stopový prvok im chýba.
  •  Pre tých, ktorí nechcú investovať veľké sumy peňazí do nákupu mnohých jednotlivých doplnkov.
  •  Pre tých, ktorí si chcú trochu zlepšiť svoj výživový profil, ale nevedia, čím začať, a nechcú sa hneď od začiatku zaťažovať stresom, ako čo dávkovať, čo s čím kombinovať, či večer alebo ráno, s jedlom alebo nalačno atď.

Pochopiteľne, vždy je lepšia personalizovaná suplementácia, pri ktorej dopĺňate len to, čo vám v strave preukázateľne chýba alebo na čo má vaše telo zvýšené nároky. Hovoríme však o prístupe, na ktorý väčšina ľudí nemá dostatok vedomostí. Preto je vždy lepšie obrátiť sa na kvalifikovaných odborníkov s dostatočnými skúsenosťami a dobrou povesťou v tomto odbore. Čo je už iná kapitola sama o sebe... A keď už niekoho takého nájdete, z vlastnej skúsenosti môžem potvrdiť, že nie každý je potom pripravený začať sa tak podrobne a svedomito zaoberať svojím výživovým profilom. Preto bude pre väčšinu ľudí prijateľnejšie spoľahnúť sa na základnú kompenzačnú suplementáciu, akou je napríklad F20 Complex.

Unikátnosť Daily F20, kľúčové funkčné dávky a pomery

Pri navrhovaní tohto multivitamínu som vychádzal zo svojich dlhoročných skúseností a stoviek hodnotení výživových profilov mojich klientov, z ktorých mnohí mali rozsiahle biochemické vyšetrenia s potvrdeným nedostatkom viacerých živín. Receptúru som navrhol tak, aby kompenzovala naše najproblematickejšie základné živiny, ktoré v optimálnych dávkach chýbajú prakticky každému. Unikátne je nielen zloženie, ale aj pomery jednotlivých látok. Tie sú navrhnuté tak, aby umožňovali nelineárne periodizované dávkovanie podľa aktuálnej výživovej saturácie jedinca. V praxi to znamená, že ak je váš jedálníček aspoň z 2/3 založená na základných potravinách a je dostatočne pestrý, stačí vám preventívne užívať jednu kapsulu denne a dosiahnete účinnú dávku väčšiny zložiek, ktorá zabráni potenciálnemu kritickému nedostatku. Ak sú vaše stravovacie návyky horšie, nedostávate dostatok potravín bohatých na selén, chróm, jód, vitamín K2, vitamín E, vitamín C, vitamíny B-komplexu atď., potom môžete zvýšiť dávku na 2-3 kapsule denne a dosiahnuť aspoň základnú odporúčanú dennú dávku 20 dôležitých mikroživín.  Pochopiteľne, cieľom je pracovať na zlepšení vašich stravovacích návykov tak, aby bol príjem väčšiny týchto mikroživín pokrytý vašou bežnou stravou.

Biologická dostupnosť jednotlivých zložiek

Menej je v tomto prípade viac! Aneb prosté sčítanie a odčítanie v prípade multivitamínov nefunguje.

V takýchto komplexných viaczložkových doplnkoch stravy sa musí zohľadniť niekoľko faktorov, ktoré ovplyvňujú výslednú biologickú dostupnosť jednotlivých zložiek. Rozhodne neplatí, že čím viac vitamínov alebo minerálov multivitamín obsahuje, tým lepšie. Niektorí výrobcovia, či už z neznalosti alebo cielenej marketingovej manipulácie, vytvárajú absurdne predimenzované multivitamínové prípravky, ktoré naozaj nemôžu skončiť inak ako predražený moč. Niektoré látky sa pridávajú len na oko v takých nízkych koncentráciách, že to prakticky nemá význam. Iné zložky sú v nadbytku alebo zhoršujú výslednú biologickú dostupnosť celého prípravku, pretože sa vytvárajú nestráviteľné komplexy alebo dochádza ku konkurenčnej inhibícii, keď sa jeden minerál vstrebáva na úkor iného. Preto je dôležité formulovať tieto viaczložkové prípravky tak, aby ich organizmus dokázal čo najlepšie využiť.

V našom multivitamíne nenájdete zložky pridané len na "okrasu" alebo aby sme sa mohli pochváliť, kto má v zložení väčší počet "položiek".

Čo v receptúre nenájdete

Do receptúry sme nepridali nič zbytočné ani nič rizikové.

  • Nepridávame vápnik, ktorý je problematickou zložkou v doplnkoch stravy, ale aj v bežných potravinách a v komplexe s inými minerálmi pôsobí dominantne a s istou mierou nadsázky možno povedať, že až agresívny. Znižuje využiteľnosť najmä zinku a železa a mal by sa prijímať samostatne v doplnkoch stravy alebo v špeciálnych prípravkoch, ktoré kombinujú optimálny pomer vápnika, vitamínu D3, B6, K2-MK7 (a to len stabilné formy určené na tento účel!) a horčíka. V súvislosti s vápnikom treba povedať, že nejde len o absolútny príjem a naplnenie DDD za každú cenu, ale predovšetkým o optimalizáciu jeho metabolizmu. Ale to už je na inokedy, ak by ste sa o tom chceli dozvedieť viac, možno v niektorom z budúcich dielov nášho podcastu, napíšte nám do komentárov k tomuto článku a dajte nám vedieť, či vás to zaujíma, alebo by ste sa radšej dozvedeli viac o inej téme.
  • Horčík nepridávame, pretože je lepšie ho užívať vždy nalačno a ideálne inak načasovaný ako multivitamíny, ktoré sa užívajú s jedlom a počas dňa. Horčík najviac účinkuje večer pred spaním alebo ráno po prebudení, keď ho užívate nalačno. Podľa toho sa potom volí i jeho forma. Inak by sa mal počas dňa prijímať zo základných potravinových zdrojov, ktorých väčšina ľudí, žiaľ, dostáva čoraz menej.
  • Nepridávame veľké množstvo zinku, ktorý sa vo viaczložkových prípravkoch tiež vstrebáva len vo veľmi obmedzenej miere, a preto je lepšie ho užívať samostatne. Na rozdiel od vápnika však "nezaberá miesto" a "neškodí".
  • Zámerne nepridávame železo, hoci nedostatok železa v organizme je vážnym zdravotným problémom na celom svete a postihuje ako obyvateľstvo rozvojových tak aj obyvateľstvo rozvinutých krajín. Nie je však žiaduce dopĺňať železo bez preukázaného nedostatku! Železo má potenciál zvyšovať oxidačný stres nášho organizmu a nadmerný príjem železa predstavuje pre organizmus záťaž, ktorú musí zložito kompenzovať. Železo má teda potenciál meniť signálne kaskády v bunke a poškodzovať molekuly DNA, čo vedie k predčasnému starnutiu, ateroskleróze a rakovine. Okrem toho naše telo nie je vybavené exkrečným mechanizmom, ktorý by ho zbavoval prebytočného železa, čo situáciu ešte viac komplikuje. Vždy, keď je potrebné doplniť železo v tele, je vhodné použiť špeciálne výživové doplnky, ktoré boli vyvinuté na tento účel. Multivitamíny obsahujúce železo vždy považujem za najmenej vhodnú formu, v ktorej si môžete doplniť zásoby železa.

Prírodný vs. syntetické aktívne látky

Problémom väčšiny multivitamínových prípravkov je, že obsahujú nekvalitné formy vitamínov a minerálov s veľmi nízkou biologickou dostupnosťou. Nie je pravda, že prírodné formy sú vždy lepšie ako syntetické. Niekedy sú lepšie prírodné formy, niekedy syntetické formy a niekedy je účinnosť a bezpečnostný profil oboch foriem na prakticky rovnakej úrovni. Majte však na pamäti, že na molekulárnej štruktúre vitamínu veľmi záleží a mala by byť totožná so štruktúrou, ktorá sa prirodzene vyskytuje v prírodných zdrojoch, na ktoré sme evolučne prispôsobení.

V Trime vždy vyberáme len tie formy vitamínov a minerálov, ktoré zodpovedajú najlepším zdrojom v našej prirodzenej strave. Vyhýbame sa syntetickým formám vitamínov, ktoré prešli zmenou priestorovej konfigurácie, a v prípade kľúčových minerálov a stopových prvkov používame len tie s najvyššou mierou vstrebateľnosti.

Hlavné benefity nášho multivitamínu

  • Receptúra je vyvážená s dôrazom na maximálne využitie a vstrebávanie obsiahnutých vitamínov a minerálov. Množstvá a formy jednotlivých zložiek si navzájom nekonkurujú, naopak, podporujú svojnutričný potenciál.
  • Obal kapsúl je vyrobený zo zdravotne neškodnej nerozpustnej vlákniny.
  • Ako náplň kapsúl sa používa čakanková vláknina.
  • Neobsahuje rizikové zložky (retinol, železo), ktoré v našom organizme môžu vytvoriť nebezpečný kumulatívny efekt s nepriaznivými účinkami na naše zdravie. Multivitamín F20 tak môžete bez obáv užívať systematicky a dlhodobo.
  • Molekulárna štruktúra jednotlivých zložiek zodpovedá prírodným formám, na ktoré sme evolučne prispôsobení.
  • Plná denná dávka F20 vám zabezpečí príjem odporúčanej dennej dávky jódu, ktorý je nevyhnutný pre správnu funkciu štítnej žľazy, a tým aj pre metabolizmus všetkých vašich buniek. Ak nekonzumujete potraviny obohatené jódom alebo morské riasy či morské ryby a podobné potraviny s vysokou koncentráciou jódu, je veľmi pravdepodobné, že trpíte nedostatkom jódu.
  • Už v základnej dennej dávke si zabezpečíte odporúčanú dennú dávku chrómu, prvku, ktorý je obzvlášť dôležitý pre správny metabolizmus sacharidov. Väčšina ľudí prijíma menej ako je odporúčaná denná dávka 50-200 µg. Vzhľadom na to, že jeho potravinové zdroje sú pomerne vzácne, mnohí odborníci a spoločnosti zaoberajúce sa výživou odporúčajú jeho suplementáciu. Najmä vzhľadom na rastúci výskyt cukrovky II. typu.
  • V plnej dennej dávke F20 máte základnú odporúčanú dennú dávku vitamínu K2-MK7. Táto forma vitamínu K2 sa v posledných rokoch uvádza ako jedna z najdôležitejších látok pre udržanie dlhodobého zdravia a spomaľovania starnutia, respektíve chorôb, ktoré sú často dávané do súvislosti so starnutím. Ako sú napríklad kardiovaskulárne ochorenia a osteoporóza. Vitamín K2-MK7 zaisťuje správnu distribúciu vápnika v organizme a podporuje jeho ukladanie do miest kam patrí a naopak bráni jeho usadzovaniu v miestach, kde je to pre telo nežiaduce. V prípade nedostatku vitamínu K2 sa vápnik môže usadzovať v mäkkých tkanivách a cievach, kde škodí. V konečnom dôsledku môže dôjsť až k úplnému upchatiu ciev. 
  • V plnej dennej dávke F20 si zabezpečíte príjem všetkých základných vitamínov skupiny B, vrátane bioaktivačných foriem vitamínu B12, B6 a B9. Tieto sú okrem iného kľúčové v prevencií vzniku hyperhomocysteinémie, ktorá je dávaná do súvislosti s celým spektrom zdravotných problémov. Zvláštne cenný je obsah bioaktívnej formy vitamínu B9. Jedná sa o poslednú generáciu folátu s dlhodobou stabilitou a vysokou využiteľnosťou, ktorá dokáže preniknúť do buniek tela bez nutnosti aktivácie, na rozdiel od obyčajnej syntetickej kyseliny. 
  • V plnej dennej dávke si zabezpečíte odporúčanú dennú dávku selénu, prvku, ktorý je v našej strave často nedostatočný. Napriek tomu zohráva v našom tele nenahraditeľnú úlohu. Je dôležitý pre správne fungovanie štítnej žľazy, prispieva k eliminácii vplyvu ťažkých kovov, je dôležitou súčasťou antioxidačných enzýmov, je nevyhnutný pre správne fungovanie imunitného systému a významne chráni organizmus pred tzv. civilizačnými chorobami.
  • Už v základnej dennej dávke získate odporúčanú dennú dávku vitamínu E, jedného z hlavných vitamínov s antioxidačnými a protizápalovými vlastnosťami. V našom zložení sme použili prírodný zdroj vitamínu E (d-alfa-tokoferol), získaný z geneticky nemodifikovaného rastlinného oleja. Presvedčte sa sami, koľko multivitamínov obsahuje taký kvalitný vitamín E!
  • V plnej dennej dávke si zabezpečíte odporúčanú dennú dávku vitamínu D3. V našom multivitamíne je D3 vo forme vysoko využiteľného cholekalciferolu, ktorý sa získava z morských rias. Vitamín D3 je dôležitý v prevencii osteomalácie, autoimunitných ochorení, sekundárnej hyperparatyreózy a považuje sa za jeden z najdôležitejších vitamínov pri znižovaní rizika rôznych ochorení. Jeho nedostatok môže viesť k svalovej slabosti a bolesti. Všeobecne sa považuje za kľúčový imunomodulačný faktor, ktorý je našťastie v postkovidovej ére už dobre známy širokej verejnosti.
  • V plnej dennej dávke si zabezpečíte pokrytie základných fyziologických potrieb vitamínu C, takže pokiaľ máte vyváženú stravu, nie je potrebný ďalší doplnok vitamínu C.

Správne dávkovanie a užívanie

Zloženie a pomery sú navrhnuté tak, aby sa multivitamín F20 mohol účinne používať v plnej dávke 2 kapsuly/deň, ako aj v základnej najnižšej tzv. preventívnej, udržiavacej dávke 1 kapsula/deň.

Multivitamín je výhodnejšie užívať vždy s jedlom, ktoré obsahuje aspoň malé množstvo tuku. Výhodné je rozdeliť si dávku rovnomerne počas dňa, t. j. ak užívate plnú dávku, teda 2 kapsuly denne, užívajte ich v rozdelených dávkach po jednej kapsule. Napríklad 1 kapsula s raňajkami a 1 kapsula s večerou.

Pre väčšinu ľudí s priemernými stravovacími návykmi bez výživových extrémov bude najvýhodnejšie užívať 2 kapsuly F20 denne, 1 kapsulu ráno a 1 kapsulu večer. Ľuďom s nadpriemerným výživovým profilom odporúčame užívať len jednu kapsulu denne, aby sa preventívne nahradili niektoré kriticky nedostatkové prvky.

Jakub Přibyl



0 komentáre

Zanechať komentár

Upozorňujeme, že komentáre musia byť pred zverejnením schválené.