V tejto epizóde sa pozrieme na vitamín C – jeden z najpopulárnejších doplnkov stravy. Skutočne ho potrebujeme suplementovať, alebo je jeho význam preceňovaný?
Michal Kočí, zakladateľ Trime, a Jakub Přibyl, produktový autor a výživový špecialista, rozoberú, aké sú najlepšie zdroje vitamínu C v strave, kedy má zmysel ho dopĺňať a aké formy vitamínu C existujú.
Co se v podcastu #41 dozvíte?
+ Prirodzené zdroje vitamínu C – Kde ho nájdeme v potravinách?
+ Ako tepelná úprava a skladovanie ovplyvňujú obsah vitamínu C?
+ Aká je optimálna denná dávka?
+ Vyššie nároky na vitamín C u športovcov, obéznych a chorých ľudí
+ Vplyv tepelnej úpravy a kuchynských metód na vitamín C
+ Ďalšie zdroje vitamínu C – Okrem ovocia a zeleniny
+ Úloha vitamínu C v tele – Imunita, syntéza kolagénu, vstrebávanie železa
+ Kto by mal vitamín C suplementovať?
+ Rôzne formy vitamínu C - Biotechnologický vs. prírodný vitamín C
+ Ako spoznať kvalitný doplnok vitamínu C?
+ Nebezpečenstvo vysokých dávok vitamínu C – Prečo môže byť škodlivý?
+ Prečo vysoké dávky vitamínu C nie sú efektívne?
+ Vitamín C pri prechladnutí - Ako ho správne užívať?
+ Ako dopĺňať vitamín C pri strese alebo vysokej záťaži?
+ Prírodná forma vitamínu C (acerola) - Prečo sme ju zvolili?
+ Ako sa vyrába kvalitný prírodný vitamín C?
+ Ako efektívne pracovať s vitamínom C v strave aj doplnkoch?
+ Záver: Kedy má zmysel vitamín C suplementovať?
Všetky diely môžete sledovať na Youtube, Spotify alebo Apple podcast.