Prechádzať
Košík
K doprave zadarmo chýba €65,00 na zaplatenie pre dopravu zadarmo

+420 910 920 516 Po - Pia (9:00 - 17:00)

+420 910 920 516 Po - Pia (9:00 - 17:00)

Acerola - viac než len vitamín C

Acerola - viac než len vitamín C

Acerola predstavuje nielen koncentrovaný zdroj vitamínu C, ale kvôli svojmu obsahu celého spektrumu cenných nutričných látok je právom považovaná za superpotravinu, ktorá sa používala v ľudovom liečiteľstve napríklad pri kašli, nachladnutí, hnačke alebo ochorenia pečene. 

Čo sa v článku dozviete:

  1. Acerola - nutrične nabitá superpotravina
  2. Acerola ako výživový doplnok
  3. Trime acerola = skutočná potravina v kapsulách
  4. Zmysluplnosť využívania exotických potravín
  5. Konkurenčné zdroje aceroly vs naša acerola
  6. Nutričná hodnota a kvalita aceroly
  7. Využitie aceroly
  8. Vitamín C a jeho funkcia v ľudskom organizmu

Acerola - nutrične nabitá superpotravina

Acerola, nazývaná tiež “barbadoská čerešňa”, je stálozelený hustý krík dorastajúci do výšky až 6 metrov. Táto rastlina je rozšírená predovšetkým v oblastiach tropu a subtropu a pestuje sa pre svoje plody, ktoré sú podobné čerešniam. Práve plody aceroly sú jedným z najbohatších zdrojov vitamínu C a uvádza sa, že tohto vitamínu obsahujú až stokrát viac než napríklad pomaranče alebo citróny.

Okrem vitamínu C, acerola obsahuje provitamín A, niektoré vitamíny skupiny B a minerálne látky ako je draslík, horčík, vápnik, fosfor, sodík, zinok a železo. Acerola je ale tiež zdrojom rady prospešných fytonutrientov, medzi ktoré patria karotenoidy, fenoly, flavonoidy a antokyány. Tieto biologicky aktívne látky, prirodzene sa nachádzajúce v rastlinách, podporujú naše zdravie a pomáhajú znižovať riziko vzniku chronických ochorení. 

Acerola ako výživový doplnok

Vďaka svojmu veľmi vysokému obsahu vitamínu C se začala acerola využívať aj ako výživový doplnok. Vitamín C z aceroly je pre telo ľahšie dostupný ako syntetická kyselina askorbová vďaka prítomnosti fytonutrientov, ktoré ovplyvňujú biologickú dostupnosť vitamínu C. Suplementy z aceroly tak predstavujú alternatívnu možnosť, ako zvýšiť príjem tohto potrebného vitamínu.

Trime acerola = skutočná potravina v kapsulách

Naša acerola predstavuje 100% čistý, mrazom sušený, prášok z čerešne aceroly v bio kvalite, ktorý je uchovaný v rastlinnej kapsulách bez akýchkoľvek aditív. Hoci sa predáva ako výživový doplnok, v skutočnosti je to potravina s plným výživovým potenciálom, ktorý ponúka príroda. Vyššiu kategóriu kvality je možné získať len z čerstvo natrhaného ovocia. Čerstvé čerešne ale rýchlo podľahnú skaze a preto predstavuje konzervácia jedinú možnosť, ako túto superpotravinu využiť aj v našich geografických podmienkach. Z dostupných možností konzervovania ovocia, ako je odšťavovanie, mrazenie alebo sušenie, je metóda lyofilizácie najšetrnejším spôsobom zachovania nutričnej kvality.

Naša Acerola má teda bližšie k potravine ako k výživovým doplnkom. Môžete si ňou napríklad ochutiť jogurt, smoothie alebo iné jedlá. Kapsuly majú navyše tú výhodu, že prášok sa nezrazí a acerola si zachová svoje výživové hodnoty. Trime acerola nie je len vitamin C, ale exotická superpotravina spracovaná najšetrnejšiou možnou technológiu, vďaka čomu môžeme jej benefity využívať v plnom rozsahu aj v našich zemepisných šírkach. 

Zmysluplnosť využívania exotických potravín

V spoločnosti Trime sa zameriavame nielen na kvalitu a nutričný potenciál našich výrobkov, ale aj na ich vplyv na životné prostredie. Acerola predstavuje exotickú superpotravinu, napriek tomu má jej využitie v našich geografických podminkach zmysel aj z hľadiska udržateľnosti. V oblastiach prirodzeného výskytu aceroly sa nachádzajú vhodné pôdne podmienky a klímy pre rast tejto plodiny. Produkcia aceroly nezaťažuje životné prostredie a je udržateľná z pohľadu spotreby vody a produkcie skleníkových plynov. Acerola pestovaná v súlade so zásadami ekologického poľnohospodárstva je k životnému prostrediu ešte šetrnejší, pretože nedochádza ku kontamináciu pôdy, vody či okolitého prostredia pesticídy. Každý krík aceroly produkuje ročne 20-30 kg ovocia a poľnohospodári spracovávajú plodinu, ktorá je na danom mieste už k dispozícii a inak by zostala nevyužitá. Tiež nám záleží na etickom prístupu a preto spolupracujeme so spracovateľom aceroly, ktorý ľuďom poskytuje prácu v súlade s fair trade filozofiou. 

Konkurenčné zdroje aceroly vs naša acerola

Na trhu sa stretávate s veľkým množstvom výživových doplnkov s acerolou, ktoré sa líšia kvalitou a obsiahnutými látkami. Pri výrobe týchto suplementov sú využívané rôzne techniky spracovania, ktoré ovplyvňujú konečnú kvalitu výrobku. V prípade lacnejších zdrojov aceroly sa ovocie zvyčajne lisuje a koncentruje na šťavu, ktorá sa potom suší na nosiči (zvyčajne glukózové polyméry, ako je maltodextrín). Tento extrakt je zdrojom vitamínu C, ktorý je štandardizovaný na určité percento kyseliny l-askorbovej. Pri výrobe prášku z aceroly sa používa tepelné sušenie. Jeho nevýhodou ale je, že sa pri ňom znižuje množstvo vitamínu C a ďalších nutričných látok.

Lyofilizáciou, ktorá je najšetrnejší spôsob uchovávania potravín, si ovocie zachová nielen cenné nutričné látky, ale aj pôvodnú farbu, vôňu a chuť. Ak hľadáte produkt z aceroly, ktorý má najvyššiu pridanú hodnotu z hľadiska nutričných parametrov a zároveň si zachováva pôvodný chuťový profil, na našu acerolu sa môžete spoľahnúť. Tá predstavuje vitamín C v jeho prirodzenej podobe, ktorú navrhla sama matka príroda. V Trime nechceme vyrábať “obyčajné” výživové doplnky, naopak sa snažíme posúvať hranice ďalej a prinášať na trh doplnky z kategórie skutočných potravín. Acerola je prvým z tejto skupiny doplnkov.

Nutričná hodnota a kvalita aceroly

Nutričná hodnota plodov aceroly sa líšia v závislosti na niekoľkých faktoroch, medzi ktoré patrí napríklad oblasť, odkiaľ acerola pochádza, spôsob pestovania, stupeň zrelosti pri zbere alebo samotné spracovanie a následné skladovanie plodov aceroly. Obyčajne sa obsah vitamínu C v acerole pohybuje v rozsahu od 1000 - 4500 mg/100 g.

Keďže naše nároky na kvalitu a účinnosť vstupných surovín sú vysoké, vyberáme vždy takých dodávateľov, ktorí naše prísne požiadavky splnia. V prípade aceroly nám trvalo viac ako rok, kým sa nám podarilo nájsť vhodného dodávateľa. Toto dlhé hľadanie sa však vyplatilo a teraz sa môžeme pochváliť prémiovou acerolou v bio kvalite, ktorá dosahuje skvelé výživové hodnoty a má jedinečnú chuť. Naša acerola totižto nie je obyčajný priemyselne vyrobený sivý unifikovaný prášok, ale prášok s peknou štruktúrou a sviežou farbou, ktorý vonia krásne a chutí dobre.

Využitie aceroly

Acerola je pre svoje antioxidačné schopnosti cenená ako silný bojovník proti rôznym chorobám, ktoré sú s oxidativnym stresom spojené. Predpokladá sa, že vysoká antioxidačná kapacita aceroly je daná nielen obsahom kyseliny askorbovej, ale predovšetkým synergickým pôsobením obsiahnutých fytonutrientov.

Vitamín C a jeho funkcia v ľudskom organizmu

Na záver si pripomeňme funkcie vitamínu C v ľudskom tele a prečo zohráva dôležitú úlohu pri udržiavaní nášho zdravia. Vitamín C je vo vode rozpustný vitamín, ktorý v organizme plní viacero funkcií. Podporuje zdravé fungovanie imunitného systému, je potrebný pre tvorbu kolagénu, pôsobí ako antioxidant, čím nás chráni pred oxidativným stresom, znižuje mieru únavy a vyčerpania, a v neposlednom rade zvyšuje vstrebávanie nehemového železa.

Ľudský organizmus, na rozdiel od väčšiny zvierat a rastlín, nedokáže vitamín C syntetizovať. Preto sme odkázaní na jeho pravidelný príjem zo stravy. Odporúčaný denný príjem vitamínu C pre dospelého človeka je 75 mg pre ženy a 90 mg pre mužov. 

Ďalšie informácie týkajúce sa vitamínu C si môžete prečítať v našich blogových článkoch (Zdravotné benefity vitamínu C, Je možné získať dostatok vitamínu C zo stravy?)

Zdroje:

https://cs.wikipedia.org/wiki/Malp%C3%ADgie_lys%C3%A1

 

Prakash A, Baskaran R. Acerola, an untapped functional superfruit: a review on latest frontiers. J Food Sci Technol. 2018 Sep;55(9):3373-3384. doi: 10.1007/s13197-018-3309-5. Epub 2018 Jul 11. PMID: 30150795; PMCID: PMC6098779.

 

Mezadri T, Fernández-Pachón MS, Villaño D, García-Parrilla MC, Troncoso AM. El fruto de la acerola: composición, características productivas e importancia económica [The acerola fruit: composition, productive characteristics and economic importance]. Arch Latinoam Nutr. 2006 Jun;56(2):101-9. Spanish. PMID: 17024954.

https://www.healabel.com/acerola-benefits/



0 komentáre

Zanechať komentár

Upozorňujeme, že komentáre musia byť pred zverejnením schválené.