Prechádzať
Košík
K doprave zadarmo chýba €65,00 na zaplatenie pre dopravu zadarmo

+420 910 920 516 Po - Pia (9:00 - 17:00)

+420 910 920 516 Po - Pia (9:00 - 17:00)

Zdravotné výhody vitamínu C

Zdravotné výhody vitamínu C

Začiatkom zimy prichádzajú aj prvé chladné dni a náhle zmeny teplôt, ktoré so sebou nesú aj častejšie nachladnutie. Väčšinou trvajú len pár dní a na pomoc pri domácej liečbe siahame po starom, známom a osvedčenom „céčku“. O tom, čo je vitamín C a čo sú jeho benefity, sa môžete dočítať práve v tomto článku.

Po stáročia sa lekári a prieskumníci snažili zistiť, čo spôsobuje námorníkom hrozné choroby, ktoré spustošili telo i myseľ. Príčinou bola chýbajúca čerstvá ovocná strava, avitaminóza C. Deficit v dnešnej dobe nemusí mať klasickú podobu skorbutu, ale nedostatok sa môže prejaviť zvýšenou vnímavosťou k rôznym infekciám, zlým hojením rán, ale aj radom ochorení, kde zohráva úlohu oxidačný stres.

Čo je vitamín C a aké sú jeho základné funkcie?

Vitamín C (kyselina askorbová) má mnoho funkcií v celom tele a nachádza sa v malom množstve prakticky vo všetkých tkanivách ľudského tela. V organizme sa chová ako antioxidant, ktorý pomáha chrániť naše bunky proti negatívnemu pôsobeniu voľných radikálov. Vitamín C zohráva kľúčovú úlohu v imunitnom systéme a tiež sa podieľa na tvorbe kožnej bariéry. Značná koncentrácia vitamínu C je v bunkách kože a sliznice, pretože práve tie tvoria prvú bariéru zabraňujúcu vniknutiu patogénnych mikroorganizmov do tela. Vitamín C tiež pomáha hojiť rany, stimuluje správnu tvorbu bielych krviniek a následný zánik týchto buniek. Zároveň prispieva k zníženiu miery únavy a vyčerpania a jeho konzumácia v čase prechladnutia môže skrátiť dobu trvania choroby a znižuje závažnosť symptómov.

Ďalšiu nezastupiteľnú úlohu vitamín C plní pri tvorbe kolagénu, nevyhnutného pre zdravie podporných tkanív, kostí, chrupaviek, kĺbov, ciev a kože. Jeho nedostatok sa môže prejaviť bolesťou kĺbov a svalov a môže prispievať k zhoršeniu procesu hojenia rán, pretože na opravu kožného tkaniva je potrebná dostatočná syntéza kolagénu v bunkách kože.

Vitamín C je tiež kofaktorom v biosyntéze karnitínu, molekuly potrebné na oxidáciu mastných kyselín.

Urýchľuje premenu cholesterolu na žlčové kyseliny, čím sa podieľa na znížení možnosti vzniku aterosklerózy a kardiovaskulárnych chorôb. Je schopný tiež spoločne s ďalšími prvkami odstraňovať prebytočný cholesterol z artérií. Podporuje aj ľahšie vstrebávanie železa z potravy.

 

Skladom

Od



0 komentáre

Zanechať komentár

Upozorňujeme, že komentáre musia byť pred zverejnením schválené.