Prechádzať
Košík
K doprave zadarmo chýba €65,00 na zaplatenie pre dopravu zadarmo

+420 910 920 516 Po - Pia (9:00 - 17:00)

+420 910 920 516 Po - Pia (9:00 - 17:00)

Poznáte tokotrienoly a ich jedinečné zdravotné benefity?

Poznáte tokotrienoly a ich jedinečné zdravotné benefity?

Náš produkt ProLife patrí medzi najviac predávané doplnky Trime portfólia. Väčšina zákazníkov vie, že ProLife obsahuje bio astaxanthin, prírodné karotenoidové farbivo pochádzajúce z rias Haematococcus pluvialis. Množstvo štúdií  [1] [2] [3] pojednáva o tom, že astaxanthin patrí medzi silné prírodné antioxidanty, ktoré nás chránia pred všadeprítomným oxidatívnym stresom. Nie každý už ale vie, že unikátny doplnok ProLife obsahuje tiež plno spektrálny prírodný vitamín E – teda zmes tokotrienolov a tokoferolov, ktoré taktiž vykazujú antioxidačnú ochranu a prinášajú ďalšie zdravotné benefity. 

V dnešnom článku sa bližšie zameriame práve na menej známe tokotrienoly a ich jedinečné účinky na ľudské zdravie.

Čo sa v článku dozviete?:

  1. Zdravé bunky = základ nášho celkového zdravia
  2. Vitamín E = tokoferoly a tokotrienoly
  3. Rozdiel medzi tokoferolmi a tokotrienolmi
  4. Tokotrienoly a ich zdravotné benefity
  5. ProLife a zdroje tokotrienolov
  6. Záver

Zdravé bunky = základ nášho celkového zdravia

Bunky tvoria základné jednotky telesných tkanív a orgánov. Pokiaľ sú bunky zdravé, rovnako tak aj tkanivá a orgány budú fungovať efektívne, čo pomôže minimalizácií možného nástupu zdravotných komplikácií. Aby bunky optimálne optimálne pracovali a prispievali k nášmu celkovému zdraviu, je nevyhnutné poskytovať im potrebné živiny. Medzi tie patria predovšetkým bielkoviny a zdravé tuky, ktoré pomáhajú udržať bunkovú štruktúru a integritu bunkovej membrány. Nemali by sme však zabúdať ani na antioxidanty chrániace bunky pred útokmi voľných radikálov. 

Vitamín E patrí medzi dôležité antioxidanty, ktoré efektívne prenikajú do bunkovej membrány a chránia tak bunku pred oxidatívnym stresom spôsobeným voľnými radikálmi. 

Vitamín E = tokoferoly a tokotrienoly

Vitamín E nie je jediná zlúčenina ako si môžu niektorí myslieť. V skutočnosti označuje vitamín E termín pre skupinu 8 v toku rozpustných zlúčenín s antioxidačnými účinkami. Konkrétne sa jedná o 4 tokoferoly a 4 tokotrienoly (α-, β-, γ- a δ-tokoferol a  α-, β-, γ- a δ-tokotrienol).

Tokotrienoly predstavujú menej známejšiu formu z týchto dvoch skupín vitamínu E, napriek tomu získavajú významnú pozornosť medzi vedcami aj zákazníkmi a to predovšetkým vďaka svojím jedinečným zdravotným benefitom, ktoré nie sú bežne spájané s tokoferolmi. Tiež sa objavuje viac dôkazov o tom, že jednotliví členovia rodiny vitamínov E sú funkčne jedineční. 

Rozdiel medzi tokoferolmi a tokotrienolmi

Tokotrienoly, niekedy nazývané polynenasýtený vitamín E, majú v porovnaní s tokoferolmi jedinečné zdravotné účinky. Štruktúra tokoferolov a tokotrienolov je veľmi podobná, ale rozdiel je v ich bočnom reťazci. Tokoferoly majú nasýtený bočný reťazec, zatiaľ čo tokotrienoly majú nenasýtený reťazec (s tromi dvojitými väzbami). Zmenená molekulová štruktúra tak poskytuje tokotrienolom väčšiu flexibilitu a schopnosť účinne prenikať cez bunkové membrány, najmä v tkanivách, ako je mozog alebo pečeň. Tokotrienoly účinne chránia štruktúru a integritu nielen cytoplazmatickej bunkovej membrány, ale aj membrán vnútrobunkových organel - t. j. bunkového jadra, lyzozómov alebo mitochondrií.

Experimentálny výskum skúmajúci antioxidačné účinky tokoferolov a tokotrienolov ukázal, že tokotrienoly majú lepšiu antioxidačnú kapacitu vďaka ich ľahšej distribúcii v tukových vrstvách bunkovej membrány. [4]

Tokotrienoly a ich zdravotné benefity

Existuje čoraz viac štúdií o tokotrienoloch a ich biologických vlastnostiach, ktoré poukazujú na ich užitočnosť pre ich schopnosť poskytovať ochranu pred celým radom zdravotných problémov, ako sú kardiovaskulárne ochorenia, neurodegeneratívne ochorenia, dyslipidémia, metabolický syndróm a tuková pečeň.

  • Ochrana mozgu a podpora kognitívnych funkcií

Medzi staršími ľuďmi narastá počet prípadov kognitívneho úpadku a neurodegeneratívnych ochorení, ako je Alzheimerova choroba. Dokonca aj normálna činnosť mozgových buniek je spojená s oxidáciou, zápalom a toxicitou, ktoré prispievajú k poklesu kognitívnych funkcií. To je jeden z dôvodov, prečo rastie záujem o antioxidačné účinky vitamínu E, najmä tokotrienolov, v súvislosti s ochranou mozgu.

Súčasné poznatky poukazujú na skutočnosť, že alfa-tokotrienol predstavuje najsilnejšiu neuroprotektívnu formu prírodného vitamínu E. [5] Alfa-tokotrienoly sú mnohonásobne účinnejšie ako alfa-tokoferoly pri ochrane neurónov pred pôsobením mnohých toxínov - dokonca aj nízke koncentrácie alfa-tokotrienolov (v nanomolárnych množstvách) môžu zabrániť smrti mozgových buniek spôsobenej dlhodobou excitačnou stimuláciou neurotransmitera glutamátu. [6]

Nízke koncentrácie tokotrienolov, ktoré sa podávali pred vystavením neurotoxínom, viedli k zníženiu poškodenia mozgových buniek, obnoveniu ich normálneho rastu a predĺženiu ich životaschopnosti v laboratórnych podmienkach. Dôležité je, že sa zistilo, že tokotrienoly sú schopné inhibovať degeneráciu axónov (výbežkov nervových buniek). Liečba tokotrienolmi v mozgových bunkách poškodených oxidačným stresom obnovila axóny, ktoré zabezpečujú normálnu komunikáciu medzi nervovými bunkami. [7] [8] [9]

  • Zdravá pečeň 

Nealkoholová tuková choroba pečene (nealkoholová steatóza) je stav, pri ktorom sa v pečeni hromadí tuk a tvorí 5 až 10 % hmotnosti pečene. Toto ochorenie je často asymptomatické a v konečnom dôsledku môže viesť k cirhóze pečene. Steatóza pečene súvisí s peroxidáciou lipidov a zvýšeným oxidačným stresom, preto zvýšený príjem antioxidantov môže pomôcť predísť vzniku tohto ochorenia.

Tokotrienoly sa vo zvýšenej miere hromadia v pečeni. Randomizovaná placebom kontrolovaná klinická štúdia preukázala ochranné účinky tokotrienolov u pacientov s nealkoholovou tukovou chorobou pečene. U pacientov, ktorí počas jedného roka dopĺňali tokotrienoly, došlo k normalizácii pečeňového tkaniva na ultrazvuku v porovnaní s kontrolnou skupinou. Miera remisie bola tiež výrazne vyššia u liečených pacientov ako v kontrolnej skupine. [11]

  • Zdravý kardiovaskulárny sytém – podpora zdravej hladiny cholesterolu

Cholesterol sa v našom tele vyskytuje prirodzene a je pre nás životne dôležitý. Príliš vysoká koncentrácia cholesterolu v krvi však zvyšuje riziko kardiovaskulárnych ochorení, ako je ateroskleróza alebo infarkt. Tokotrienoly blokujú enzým HMG-CoA reduktázu v pečeni, čím brzdia produkciu cholesterolu v tele. [12] Dvojito zaslepená, placebom kontrolovaná štúdia, ktorej sa zúčastnilo 19 pacientov s diabetom 2. typu trpiacich dyslipidémiou, ukázala, že 60-dňová suplementácia tokotrienolmi viedla k zníženiu celkového cholesterolu až o 30 % a LDL cholesterolu až o 42 % [13].

  • Metabolický syndróm 

Metabolický syndróm je stav, pri ktorom má človek niekoľko súbežných ochorení alebo príznakov, ktoré sa považujú za rizikové faktory kardiovaskulárnych ochorení a cukrovky 2. typu.  Medzi tieto faktory patrí obezita, vysoký krvný tlak, dyslipidémia (vysoká hladina cholesterolu) a porucha glukózovej tolerancie (zvýšená hladina glukózy v krvi, inzulínová rezistencia). 

Intervencie v prípade metabolického syndrómu zahŕňajú predovšetkým úpravu životného štýlu, ako je zaradenie pravidelnej fyzickej aktivity a dodržiavanie zdravej stravy. Veľmi účinnou pomocou však môžu byť aj nutraceutiká. Výskum ukázal, že tokotrienoly môžu zlepšiť lipidový profil, znížiť aterosklerotické lézie, znížiť hladinu glukózy v krvi a glykovaného hemoglobínu, normalizovať krvný tlak a inhibovať tvorbu nových tukových zásob (adipogenézu) [14] [15].

  • Zdravé kosti aneb. tokotrienoly ako pomocníci v boji proti osteoporóze

Osteoporóza alebo rednutie kostí postihuje veľkú časť staršej populácie a predstavuje rastúci celosvetový problém. Tokotrienoly sú jedným z možných spôsobov boja proti tomuto ochoreniu. Tokotrienoly upregulujú gény, ktoré sú zodpovedné za tvorbu kostí, a zároveň potláčajú zápalovú signalizáciu, ktorá prispieva k deštrukcii kostí. Tokoferoly však túto vlastnosť nemajú. [16]

  • Zdravie kože a podpora rastu vlasov 

Vďaka jedinečným vlastnostiam tokotrienolov a prítomnosti polynenasýteného bočného reťazca v ich štruktúre majú tokotrienoly v porovnaní s tokoferolmi schopnosť účinnejšie prenikať do bunkových membrán. Tokotrienoly sú rovnomerne rozložené na povrchu kože a prednostne sa hromadia v hornej vrstve kože (stratum corneum). Tokotrienoly si tak získavajú čoraz väčšiu pozornosť v súvislosti s podporou zdravej pokožky a jej ochranou pred škodlivým UV žiarením [17].

Cieľom štúdie z roku 2010 bolo preskúmať účinky tokotrienolov na rast vlasov u ľudí trpiacich alopéciou. Dobrovoľníci štúdie, ktorí suplemenotovali 100mg po dobu 8 mesiacov zaznamenali 34.5% nárast vlasov. [18] Tokotrienoly môžu pomôcť regenerovať vlasové folikuly, podporiť mikrocirkuláciu vlasových folikulov a tým znížiť vypadávanie vlasov pravdepodobne vďaka ich antioxidačnej aktivite, ktorá vedie k zníženému oxidatívnemu stresu vo vlasovej pokožke. 

ProLife a zdroje tokotrienolov

Tokotrienoly si naše telo nedokáže syntetizovať a môžeme ich získať len prostredníctvom stravy alebo doplnkov. V rastlinnej ríši sa tokotrienoly nachádzajú len v určitých zdrojoch, ako je ryža, jačmeň, pšenica alebo raž. V prírode je najbohatším zdrojom palma olejná (Elaeis guineensis), ktorá obsahuje až 800 mg/kg tokotrienolov.

,,Preventívne odporúčaný denný príjem tokotriénov na podporu celkového zdravia sa v podmienkach západného životného štýlu pohybuje medzi 10-20 mg/deň. V prípade skorého nástupu určitých typov ochorení sa odporúčaný denný príjem zvyšuje na 30-50 mg/deň. Aby človek dosiahol túto odporúčanú hladinu len bežnou stravou, musel by denne skonzumovať približne 80 g palmového oleja alebo 1,5 až 4,0 kg pšeničných klíčkov, jačmeňa alebo ovsa, čo je prakticky nemožné. Preto sa za určitých okolností odporúča, aby sa príjem tokotrienolu cielene zvýšil konzumáciou kvalitných výživových doplnkov,"  dodáva Jakub Pribyl, autor receptúry a vývojár produktu Trime.

Zdrojom tokotrienolov v našom produkte ProLife je panenský palmový olej, šetrne extrahovaný patentovaným postupom z plodov palmy červenej (Elaeis guineensis), ktorý obsahuje celé spektrum jednotlivých tokotrienolov (α-, β-, γ- a δ-tokotrienoly).

Záver

Tokoferoly aj tokotrienoly sú antioxidanty, ale antioxidačná aktivita tokotrienolov je niekoľkonásobne vyššia ako tokoferolov. Taktiež sa ukázalo, že tokotrienoly majú v porovnaní s tokoferolmi jedinečné funkcie. Tokotrienoly sú čoraz viac uznávané pre svoju úlohu pri ochrane pred neurodegeneratívnymi ochoreniami, kardiovaskulárnymi ochoreniami, ochoreniami pečene, metabolickým syndrómom a dokonca osteoporózou.

Zdroje:

[1] Kidd P. Astaxanthin, cell membrane nutrient with diverse clinical benefits and anti-aging potential. Altern Med Rev. 2011 Dec;16(4):355-64. PMID: 22214255.

[2] Naguib YM. Antioxidant activities of astaxanthin and related carotenoids. J Agric Food Chem. 2000 Apr;48(4):1150-4. doi: 10.1021/jf991106k. PMID: 10775364.

[3] Fassett RG, Coombes JS. Astaxanthin, oxidative stress, inflammation and cardiovascular disease. Future Cardiol. 2009 Jul;5(4):333-42. doi: 10.2217/fca.09.19. PMID: 19656058.

[4] Suzuki YJ, Tsuchiya M, Wassall SR, Choo YM, Govil G, Kagan VE, Packer L. Structural and dynamic membrane properties of alpha-tocopherol and alpha-tocotrienol: implication to the molecular mechanism of their antioxidant potency. Biochemistry. 1993 Oct 12;32(40):10692-9. doi: 10.1021/bi00091a020. PMID: 8399214.

[5] Park HA, Kubicki N, Gnyawali S, Chan YC, Roy S, Khanna S, Sen CK. Natural vitamin E α-tocotrienol protects against ischemic stroke by induction of multidrug resistance-associated protein 1. Stroke. 2011 Aug;42(8):2308-14. doi: 10.1161/STROKEAHA.110.608547. Epub 2011 Jun 30. PMID: 21719775; PMCID: PMC3362046.

[6] Sen CK, Khanna S, Roy S. Tocotrienol: the natural vitamin E to defend the nervous system? Ann N Y Acad Sci. 2004 Dec;1031:127-42. doi: 10.1196/annals.1331.013. PMID: 15753140.

[7] Fukui K, Sekiguchi H, Takatsu H, Koike T, Koike T, Urano S. Tocotrienol prevents AAPH-induced neurite degeneration in neuro2a cells. Redox Rep. 2013;18(6):238-44. doi: 10.1179/1351000213Y.0000000065. PMID: 24112959; PMCID: PMC6837367.

[8] Fukui K, Takatsu H, Koike T, Urano S. Hydrogen peroxide induces neurite degeneration: Prevention by tocotrienols. Free Radic Res. 2011 Jun;45(6):681-91. doi: 10.3109/10715762.2011.567984. Epub 2011 Mar 21. PMID: 21417547.

[9] Fukui K, Ushiki K, Takatsu H, Koike T, Urano S. Tocotrienols prevent hydrogen peroxide-induced axon and dendrite degeneration in cerebellar granule cells. Free Radic Res. 2012 Feb;46(2):184-93. doi: 10.3109/10715762.2011.647689. Epub 2012 Jan 23. PMID: 22149330.

[10] Magosso E, Ansari MA, Gopalan Y, Shuaib IL, Wong JW, Khan NA, Abu Bakar MR, Ng BH, Yuen KH. Tocotrienols for normalisation of hepatic echogenic response in nonalcoholic fatty liver: a randomised placebo-controlled clinical trial. Nutr J. 2013 Dec 27;12(1):166. doi: 10.1186/1475-2891-12-166. PMID: 24373555; PMCID: PMC3877967.

[11] Magosso E, Ansari MA, Gopalan Y, Shuaib IL, Wong JW, Khan NA, Abu Bakar MR, Ng BH, Yuen KH. Tocotrienols for normalisation of hepatic echogenic response in nonalcoholic fatty liver: a randomised placebo-controlled clinical trial. Nutr J. 2013 Dec 27;12(1):166. doi: 10.1186/1475-2891-12-166. PMID: 24373555; PMCID: PMC3877967.

[12] Pearce BC, Parker RA, Deason ME, Dischino DD, Gillespie E, Qureshi AA, Volk K, Wright JJ. Inhibitors of cholesterol biosynthesis. 2. Hypocholesterolemic and antioxidant activities of benzopyran and tetrahydronaphthalene analogues of the tocotrienols. J Med Chem. 1994 Feb 18;37(4):526-41. doi: 10.1021/jm00030a012. PMID: 8120870.

[13] Baliarsingh S, Beg ZH, Ahmad J. The therapeutic impacts of tocotrienols in type 2 diabetic patients with hyperlipidemia. Atherosclerosis. 2005 Oct;182(2):367-74. doi: 10.1016/j.atherosclerosis.2005.02.020. Epub 2005 Apr 20. PMID: 16159610.

[14] Wong WY, Poudyal H, Ward LC, Brown L. Tocotrienols reverse cardiovascular, metabolic and liver changes in high carbohydrate, high fat diet-fed rats. Nutrients. 2012 Oct 22;4(10):1527-41. doi: 10.3390/nu4101527. PMID: 23201770; PMCID: PMC3497010.

[15] Weng-Yew W, Brown L. Nutrapharmacology of tocotrienols for metabolic syndrome. Curr Pharm Des. 2011;17(21):2206-14. doi: 10.2174/138161211796957445. PMID: 21774781.

[16] Chin KY, Mo H, Soelaiman IN. A review of the possible mechanisms of action of tocotrienol - a potential antiosteoporotic agent. Curr Drug Targets. 2013 Dec;14(13):1533-41. doi: 10.2174/13894501113149990178. PMID: 23859472.

[17] Traber MG, Podda M, Weber C, Thiele J, Rallis M, Packer L. Diet-derived and topically applied tocotrienols accumulate in skin and protect the tissue against ultraviolet light-induced oxidative stress. Asia Pac J Clin Nutr. 1997 Mar;6(1):63-7. PMID: 24394657.

[18] Beoy LA, Woei WJ, Hay YK. Effects of tocotrienol supplementation on hair growth in human volunteers. Trop Life Sci Res. 2010 Dec;21(2):91-9. PMID: 24575202; PMCID: PMC3819075.



0 komentáre

Zanechať komentár

Upozorňujeme, že komentáre musia byť pred zverejnením schválené.