Prechádzať
Košík
K doprave zadarmo chýba €65,00 na zaplatenie pre dopravu zadarmo

+420 910 920 516 Po - Pia (9:00 - 17:00)

+420 910 920 516 Po - Pia (9:00 - 17:00)

Nedostatok železa ako jeden z najčastejších nedostatkov vo výžive

Nedostatok železa ako jeden z najčastejších nedostatkov vo výžive

Železo je jedným zo základných stopových prvkov v tele, t. j. jeho potreba je relatívne nízka, ale napriek tomu je nevyhnutné na udržanie nášho zdravia. Železo plní v tele množstvo dôležitých funkcií, napríklad je súčasťou červeného krvného farbiva hemoglobínu a podieľa sa na prenose kyslíka. Nedostatok železa môže mať za následok únavu, ale aj vážnejšie zdravotné komplikácie. Ľudské telo si nedokáže syntetizovať železo samo, a preto sme závislí od príjmu železa zo stravy.  Je však dôležité si uvedomiť, že nielen nedostatok, ale aj nadmerný príjem železa môže spôsobiť zdravotné problémy.

Čo sa v článku dozviete?:

  1. Aké úlohy zohráva železo v tele a kde sa v tele nachádza?
  2. Anémia a prejavy nedostatku železa
  3. Dopĺňanie železa a jeho riziká
  4. Dopĺňanie železa prirodzenou cestou z potravín
  5. Čo ovplyvňuje vstrebávanie železa?
  6. Riziko užívania doplnkov železa počas infekčného ochorenia

Aké úlohy zohráva železo v tele a kde sa v tele nachádza?

Železo je pre naše zdravie kľúčové! Udržiava normálnu funkciu imunitného systému, pretože je potrebné na rozmnožovanie a dozrievanie imunitných buniek. Je tiež dôležité pre normálnu tvorbu červených krviniek a hemoglobínu, ktorý prenáša kyslík z pľúc do všetkých častí tela. Potrebujeme ho aj pre správne fungovanie štítnej žľazy - je nevyhnutné pre syntézu a metabolizmus hormónov štítnej žľazy. [1] V neposlednom rade treba spomenúť, že železo sa v ľudskom tele zúčastňuje ako kofaktor mnohých enzymatických reakcií.

Nižšie uvádzame zjednodušený prehľad rozdelenia železa v ľudskom tele:

  • Približne 60 - 70 % železa sa nachádza v cirkulujúcich červených krvinkách ako súčasť krvného farbiva hemoglobínu. 
  • Približne 20 - 30 % železa sa nachádza v pečeni v zásobnej forme feritínu a hemosiderínu. Z týchto zásob sa železo môže v prípade potreby uvoľniť do krvného obehu. Feritín je dobrým ukazovateľom stavu železa v tele. 
  • 5 - 10 % železa v tele sa nachádza v myoglobíne, bielkovine, ktorá zásobuje svaly kyslíkom. 
  • Približne 1-5 % železa sa nachádza ako súčasť rôznych enzýmov a kofaktorov.
  • Iba menej ako 1 % železa sa nachádza v transferíne, bielkovine, ktorá prenáša železo krvným obehom.

Anémia a prejavy nedostatku železa

Nedostatok železa je jedným z najčastejších nutričných nedostatkov na svete a je najčastejšou príčinou anémie. Odhaduje sa, že anémiou z nedostatku železa trpia približne 2 miliardy ľudí na celom svete, teda štvrtina svetovej populácie. [2] 

Anémia z nedostatku železa je charakterizovaná malými krvinkami. Krviniek je síce veľa, ale sú malé, majú málo hemoglobínu, a preto krv prenáša menej kyslíka. To vedie k typickým príznakom, ako je únava, bledosť, dýchavičnosť alebo studené končatiny. Medzi ďalšie príznaky nedostatku železa patria lámavé nechty, vypadávanie vlasov, znížená koncentrácia, nespavosť alebo poruchy imunity

Pri anémii z nedostatku železa je potrebné zistiť príčinu. Príčinou môže byť nízký príjem železa v potrave, strata krvi (napr. silné menštruačné krvácanie u žien alebo krvácanie z tráviaceho traktu), ale napríklad aj črevné ochorenie, pri ktorom pacient nie je schopný vstrebávať prijaté železo. Príčin anémie však môže byť viac a nie vždy je príčinou nedostatok železa. Nedostatok vitamínu B12 alebo folátov môže tiež spôsobiť anémiu. Tento typ anémie sa vyznačuje menším počtom veľkých krviniek a je známy ako megaloblastická anémia.

Medzi osoby ohrozené nedostatkom železa a anémiou patria menštruujúce ženy, tehotné ženy, malé deti, vegetariáni, častí darcovia krvi, osoby so zápalovým ochorením čriev alebo osoby po resekcii žalúdka. 

Dopĺňanie železa a jeho riziká

Hoci sa mnohým ľuďom môže na základe ich príznakov zdať, že majú nedostatok železa, unáhlené doplnenie železa môže byť nebezpečné. Dopĺňanie železa je vhodné len vtedy, keď existuje dôkaz o jeho nedostatku. Naše telo totiž nie je vybavené žiadnym mechanizmom na vylučovanie prebytočného železa. 

Vyvážená hladina železa v tele je kontrolovaná najmä reguláciou vstrebávania železa v tenkom čreve, ktoré je ovplyvňované mnohými mechanizmami, pričom rozhodujúcu úlohu zohráva hormón hepcidín. Produkciu a funkciu tohto kľúčového hormónu však ovplyvňujú aj niektoré genetické mutácie, ktoré môžu v konečnom dôsledku viesť k nadmernému vstrebávaniu železa v tele (hemochromatóza). Z tohto dôvodu nie je rozumné pridávať železo do každého multivitamínu, pretože bez znalosti nutričného profilu a individuálnych genetických polymorfizmov by takýto multivitamín mohol byť pre niektorých ľudí nebezpečný v dôsledku pridaného železa. 

Nadbytok železa v tele predstavuje pre organizmus záťaž - zvyšuje oxidačný stres, môže poškodzovať molekuly DNA, viesť k predčasnému starnutiu a vzniku ďalších ochorení. [3] Toxický nadbytok železa môže vzniknúť pri dlhodobom užívaní vysokých dávok alebo pri predávkovaní doplnkami železa. Medzi príznaky otravy patria bolesti brucha, nevoľnosť, zvracanie alebo hnačka. Akútnou otravou železom sú najviac ohrozené malé deti, pretože si môžu zameniť železné tablety za cukríky. 

Ak nevieme, či máme skutočne nedostatok železa, neodporúča sa užívať multivitamín s obsahom železa z vyššie uvedených dôvodov. Náš multivitamín Daily F20 Complex, ktorý je určený na dlhodobé užívanie prakticky pre každého, preto zámerne neobsahuje železo. Ak však ide o špecializovaný multivitamín, napríklad pre tehotné a dojčiace ženy alebo pre športovcov, ktorí môžu mať zvýšené nároky na príjem železa, je prítomnosť železa v zložení dôležitá.

Dopĺňanie železa prirodzenou cestou z potravín

Železo sa v potravinách vyskytuje v dvoch formách, a to ako hemové železo a nehémové železo. Hemové železo sa nachádza v živočíšnych produktoch, ľahšie sa vstrebáva a medzi najbohatšie zdroje patrí červené mäso a vnútornosti. Nehemová forma železa je často zastúpená v rastlinných zdrojoch, ale nachádza sa aj v živočíšnych produktoch. Táto forma je menej vstrebateľná a menej využiteľná. Preto sa zdá, že ľudia s nízkym obsahom hemového železa v strave (vegetariáni alebo vegáni) sú viac ohrození nedostatkom železa a anémiou. [4]

Čo ovplyvňuje vstrebávanie železa?

Vstrebávanie železa ovplyvňuje mnoho faktorov. Vstrebávanie železa sa riadi dopytom organizmu. V prípade vyššej potreby železa (napríklad počas tehotenstva) je aj vstrebávanie železa vyššie. Naopak, s vekom jeho vstrebávanie klesá. 

Pokiaľ ide o nehémové, t. j. rastlinné železo, na správne vstrebávanie je potrebné kyslé prostredie žalúdka s dostatočným množstvom kyseliny chlorovodíkovej. Preto napríklad ľudia užívajúci lieky, ktoré znižujú kyslosť žalúdka (antacidá alebo inhibítory protónovej pumpy), ťažšie vstrebávajú železo zo stravy. 

Pri vstrebávaní rastlinného železa zohrávajú významnú úlohu aj stravovacie faktory. Fytáty, ktoré sú hojne zastúpené v obilninách a strukovinách, vytvárajú so železom nerozpustné komplexy a sťažujú jeho vstrebávanie. Vhodnou prípravou strukovín a obilnín (rozmrazovanie, klíčenie) však možno množstvo týchto antinutrientov znížiť. Vstrebávanie nehémového železa znižujú aj oxaláty, veľké množstvo vlákniny alebo napríklad kofeín či čaj. Vápnik potom pôsobí ako antagonista, čo znamená, že súťaží so železom o väzobné miesta. Aby sa predišlo možnému nedostatku železa, neodporúča sa konzumovať mliečne výrobky spolu s potravinami bohatými na železo. A doplnky železa by sa mali užívať s odstupom od jedla a nemali by sa zapíjať kávou, čajom alebo mliekom. 

Vstrebávanie rastlinného železa naopak podporuje vitamín C, preto sa odporúča jesť mäso so zeleninou, prípadne pokrmy zo strukovín pokvapkať citrónom alebo pridať zelené vňate. Vstrebávanie zvyšuje aj kombinácia hémového a nehémového železa. 

Riziko užívania doplnkov železa počas infekčného ochorenia

Na záver treba spomenúť, že suplementácia železa nie je vhodná počas akútneho zápalu alebo infekčného ochorenia. Rast a množenie mnohých baktérií závisí od príjmu železa a existuje preukázaná súvislosť medzi dostupnosťou železa a schopnosťou patogénov spôsobiť ochorenie. Preto stavy spojené s nadbytkom železa môžu zvýšiť riziko infekcie. [5] [6]

Zdroje:

[1] Chatterjee, S., Chakrabarti, P., & Sinhamahapatra, P. (2021). Relationship between iron metabolism and thyroid hormone profile in hypothyroidism. International Journal of Research in Medical Sciences, 9(3), 790–793. 

[2] Peyrin-Biroulet L, Williet N, Cacoub P. Guidelines on the diagnosis and treatment of iron deficiency across indications: a systematic review. Am J Clin Nutr. 2015 Dec;102(6):1585-94. doi: 10.3945/ajcn.114.103366. Epub 2015 Nov 11. PMID: 26561626.

[3] Yuen HW, Becker W. Iron Toxicity. [Updated 2023 Jun 26]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2023 Jan-. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK459224/

[4] Pawlak R, Berger J, Hines I. Iron Status of Vegetarian Adults: A Review of Literature. Am J Lifestyle Med. 2016 Dec 16;12(6):486-498. doi: 10.1177/1559827616682933. PMID: 30783404; PMCID: PMC6367879.

[5] Sanda I. Patruta, Walter H. Hörl, Iron and infection, Kidney International, Volume 55, Supplement 69, 1999, Pages S125-S130, ISSN 0085-2538, https://doi.org/10.1046/j.1523-1755.1999.055Suppl.69125.x.

[6] Pieracci FM, Barie PS. Iron and the risk of infection. Surg Infect (Larchmt). 2005;6 Suppl 1:S41-6. doi: 10.1089/sur.2005.6.s1-41. PMID: 19284357.



0 komentáre

Zanechať komentár

Upozorňujeme, že komentáre musia byť pred zverejnením schválené.