Prechádzať
Košík
K doprave zadarmo chýba €65,00 na zaplatenie pre dopravu zadarmo

+420 910 920 516 Po - Pia (9:00 - 17:00)

+420 910 920 516 Po - Pia (9:00 - 17:00)

Viete, že aj kapsula môže ovplyvniť kvalitu doplnku?

Viete, že aj kapsula môže ovplyvniť kvalitu doplnku?

Všetky naše kapsulované doplnky sa nachádzajú výhradne v kapsuliach z rastlinnej celulózy - hydroxypropylmetylcelulózy (HPMC). V tomto článku bližšie predstavíme, prečo využívame práve HPMC kapsule a aké sú ich výhody v porovnaní so softgelovými kapsulami zo želatíny.

Čo se v článku dozviete?:

  1. Čo znamená HPMC
  2. Prečo v Trime využívame výhradne HPMC kapsule?
  3. Výhody našich HPMC kapsúl
  4. Softgel kapsule
  5. Problematika kontaminácie glycerolu
  6. Nevýhody softgel kapsúl
  7. Ďalšie využitie HPMC
  8. Záver

Čo znamená HPMC

HPMC označuje skratku slova hydroxypropylmetylcelulóza, nazývaná tiež ako hypromelóza, ktorá predstavuje polymér celulózy. Celulóza (z lat. cellula = bunka) je polysacharid nerozpustný vo vode, ktorý tvorí súčasť bunkových stien rastlín. Celulóza má vláknitú štruktúru, je súčasťou vlákniny a vykazuje aj zdravotné benefity. Pre HPMC sú schválené 2 zdravotnícke tvrdenia: konzumácia hydroxypropylmetylcelulózy s jedlom prispieva k obmedzeniu nárastu hladiny glykémie po tomto jedle a konzumácia hydroxypropylmetylcelulózy prispieva k udržaniu normálnej hladiny cholesterolu v krvi.

Prečo v Trime využívame výhradne HPMC kapsule?

V doplnkoch stravy sa HPMC používa predovšetkým na výrobu kapsúl. Ich výhodou je to, že umožňujú vyrábať doplnky bez ďalších aditív. HPMC kapsulu je možné naplniť iba aktívnou látkou a minimalizovať tak použitie ďalších nežiadúcich prísad.

Veľmi dôležitou úlohou kapsule je chrániť jej obsah pred degradáciou a nežiadúcimi zmenami. HPMC kapsule izolujú obsah proti kolísaniu teploty či vlhkosti a zaručujú tak stabilitu produktu. Kapsule sú bez príchute a bez zápachu a sú vhodné pre vegetariánov i vegánov. Väčšina ľudí, pokiaľ má na výber, nebude chcieť prehĺtať kapsule z varených zvieracích kostí a koží. HPMC kapsule sa preto v dnešnej dobe stávajú u zákazníkov viac obľúbené.

Výhody našich HPMC kapsúl

  • neobsahujú žiadne alergénne či konzervačné látky
  • dobre udržujú vlhkosť a odolávajú vyšším teplotám, čím udržujú stabilitu a chránia obsah kapsule
  • pochádzajú z rastlinnej celulózy a sú vhodné pre ľudí, ktorí nekonzumujú živočíšne výrobky (vegetariáni či vegáni)
  • sú vyrábané z čisto rastlinného zdroja a predstavujú tak prírodnú alternatívu pre dodávanie doplnkov do nášho organizmu
  • udržateľný zdroj vstupných surovín

Softgel kapsule

Softgélové kapsule sú želatínové kapsule živočíšneho pôvodu, ktoré sú vyrábané zo želatíny alebo kolagénu zvieracích kostí či koží. Želatína sa potom kombinuje s glycerolom, vodou a prípadne ďalšími aditívami. Ich výroba nie je tak finančne nákladná a preto predstavujú lacnejšiu alternatívu, ktorá ide ale na úkor kvality. Softgélové kapsule totiž nezaručujú takú stabilitu obsahu ako HPMC kapsule a ich obsah je tak viac náchylný na degradáciu. Predovšetkým látky citlivé na vlhkosť nemusia zostať stabilné kvôli vyššiemu obsahu vody v želatínovom obale.

Glycerol je do želatínových kapsúl pridávaný ako zmäkčovadlo a zároveň ako hygroskopická látka schopná absorbovať a zadržiavať vlhkosť. Glycerol patrí medzi povolené aditíva a je považovaný za bezpečnú látku. Rovnako ako u ostatných látok však záleží na jeho pôvode, spracovaní a celkovej kvalite. Problémom glycerolu totiž môže byť jeho možná kontaminácia zdraviu škodlivými látkami.

Problematika kontaminácie glycerolu

Európska komisia pre potravinárske prídavné látky a arómy (FAF), ktorá hodnotí bezpečnosť chemických látok pridávaných do potravín a expozíciu spotrebiteľov týmto látkam, prehodnocovala v roku 2017 bezpečnosť použitia glycerolu (E422)Vzhľadom na to, že pri výrobe glycerolu by sa mohli tvoriť nežiaduce toxické látky, Komisia uviedla niektoré odporúčania, ktoré by mali byť zahrnuté do špecifikácie pre glycerol.

Odporúča napríklad zahrnúť limit pre akroleín (toxická látka dráždiaca oči, sliznicu, kožu či dýchacie cesty) alebo zrevidovať maximálne limity pre arzén, olovo, ortuť a kadmium, aby sa zabezpečilo, že glycerol ako potravinové aditívum nie je významným zdrojom expozície týmto toxickým prvkom.

Nevýhody softgel kapsúl

  • obsahujú glycerol, farbivá či iné aditíva
  • ich obsah je viac náchylný k degradácii
  • nevhodné pre vegetariánov či vegánov

 

 

Ďalšie využitie HPMC

V priemysle sa HPMC využíva napríklad ako emulgátor, stabilizátor či zahusťovací prípravok. Vo farmaceutickom priemysle sa hypromelóza pridáva do očných kvapiek, kde má za úlohu zvlhčovať suché oči. Preto býva niekedy nazývaná umelými slzami.

Záver

Väčšina poučených zákazníkov, ktorí sa zaujímajú o kvalitu a čistotu používaných doplnkov, zvolia radšej suplementy v prírodných kapsuliach bez zbytočných aditív. V prípade, že doplnok obsahuje navyše prídavné látky, odporúčame venovať pozornosť aj ich pôvodu a čistote. Prípadne si zvoľte takého výrobcu doplnkov stravy, ktorý sa zaujíma nielen o nutričný prínos, ale o celkovú kvalitu a bezpečnosť použitých ingrediencií. Všetky jednotlivé ingrediencie totiž v konečnom dôsledku rozhodujú o výslednej kvalite a účinnosti doplnku.

Zdroje:

https://efsa.onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.2903/j.efsa.2022.7353



0 komentáre

Zanechať komentár

Upozorňujeme, že komentáre musia byť pred zverejnením schválené.