Prechádzať
Košík
K doprave zadarmo chýba €65,00 na zaplatenie pre dopravu zadarmo

+420 910 920 516 Po - Pia (9:00 - 17:00)

+420 910 920 516 Po - Pia (9:00 - 17:00)

Selén a jeho význam pre ľudský organizmus

Selén a jeho význam pre ľudský organizmus

Príjem selénu je, rovnako ako pri jóde, závislý od jeho obsahu v pôde, pričom množstvo tohto prvku v pôde sa geograficky významne líši. Existujú tzv. selén deficitnej oblasti, ako aj naopak oblasti s vysokou hladinou selénu v pôde. Všeobecne Európa patrí práve medzi oblasti s nízkou pôdnou koncentráciou selénu. To sa následne odráža aj v nízkom diétnom príjme tohto esenciálneho prvku. Na upresnenie je vhodné doplniť, že nejde len o zastúpenie selénu v pôdach, ale aj o jeho využiteľnosť a dostupnosť, ktorú ovplyvňuje okrem matečnej horniny obsah organickej pôdy, pH, zrážky a pochopiteľne schopnosť rastlín selén absorbovať. 

Čo sa v článku dozviete?:

  1. Selén
  2. Selén a štítna žľaza
  3. Selén a jeho biologické funkcie
  4. Nedostatok selénu a jeho prejavy
  5. Potravinové zdroje selénu
  6. Možná toxicita
  7. Ako nedostatok selénu v našich podmienkach riešiť?

Selén

Hoci je selén pre ľudský organizmus potrebný len v malom množstve, predstavuje tento prvok esenciálnu látku, ktorá zohráva dôležitú úlohu pre udržanie zdravých fyziologických funkcií v tele. Selén podporuje napríklad správne fungovanie štítnej žľazy, plodnosť či zdravý imunitný a kardiovaskulárny systém. Selén sa nachádza vo vysokom množstve v pečeni, srdci, obličkách, pankrease, semenníkoch či nechtoch. Orgánom s najvyššou koncentráciou selénu v tele je však štítna žľaza. 

Selén a štítna žľaza

Selén pomáha chrániť štítnu žľazu pred oxidačným poškodením a zohráva zásadnú úlohu pri produkcii hormónov štítnej žľazy. Tento prvok je totiž súčasťou enzýmu jodtyronín dejodázy, ktorá katalyzuje konverziu neaktívneho tyroxínu (T4) na aktívny trijodtyronín (T3).

Nedostatok selénu je podľa viacerých štúdií spájaný so zvýšeným rizikom autoimunitných porúch štítnej žľazy, najmä s Hashimotovou tyreoiditídou ( = autoimunitné ochorenie, pri ktorom imunitný systém napáda štítnu žľazu). Literatúra tiež naznačuje, že suplementácia selénom u pacientov s autoimunitnou poruchou štítnej žľazy znižuje tvorbu protilátok proti tyreoperoxidáze (tzv. anti-TPO). 

Selén a jeho biologické funkcie

Selén je súčasťou glutatión peroxidasy - významného endogénneho antioxidantu, ktorý pomáha chrániť membránové lipidy pred oxidatívnym poškodením voľných radikálov. Oxidatívny stres je spájaný s celým radom chorôb, ako napríklad ochorenie srdca, či ateroskleróza, pred ktorými nás teda môže glutatión peroxidasa chrániť. Aktivita glutatión peroxidasy sa tiež používa ako marker na hodnotenie množstva selénu v tele.

Selén tiež posilňuje funkciu imunitného systému. Potrebná hladina tohto prvku zvyšuje tvorbu aj účinnosť bielych krviniek a chráni ich pred voľnými radikálmi. Selén je tiež významným prvkom pre udržanie zdravého reprodukčného systému. U mužov tvorí súčasť bičíka spermií a je potrebný pre správny metabolizmus testosterónu.

Selén zároveň pôsobí ako antagonista kadmia, arzénu, ortuti a olova. Tým, že sa na tieto prvky viaže a blokuje ich absorpciu, pomáha v ochrane pred ich toxickým vplyvom. 

Nedostatok selénu a jeho prejavy

Ako už bolo spomenuté vyššie, nedostatok selénu je spájaný s poruchami štítnej žľazy ako je hypotyreóza či Hashimotova tyreoiditída. V Číne, ktorá patrí medzi oblasti s veľmi nízkou koncentráciou selénu v pôde, sa vážny deficit tohto prvku spája s Keshanovou a Kashin-Beckovou chorobou. Oba tieto stavy sa však vyskytujú aj v spojitosti s nedostatkom jódu alebo s prítomnosťou určitých toxínov z prostredia. V prípade Keshanovej choroby bola zistená aj prítomnosť vírusovej infekcie. 

Potravinové zdroje selénu

Selén dostupný zo stravy je viazaný na bielkoviny. Z toho dôvodu predstavujú potraviny s vysokým obsahom bielkovín, ako je mäso (predovšetkým vnútornosti) a ďalšie živočíšne produkty, relatívne dobrý zdroj. Z rastlinných zdrojov sú pre svoj obsah selénu významné para orechy, ktoré môžu obsahovať až 100 mcg/100g. Tým, že je obsah selénu v potravinách závislý od obsahu selénu v pôde, je vhodné zaradiť do jedálnička viac zdrojov. Existujú štúdie, ktoré potvrdzujú, že koncentrácia selénu v para orechoch sa významne líši podľa miesta, odkiaľ orechy pochádzajú. 

Možná toxicita

Pri seléne je však pomerne tenká hranica medzi optimálnym príjmom a toxickou hladinou. Ak napríklad zjeme väčšie množstvo vyššie menovaných para orechov, môže dôjsť až k otrave. Tá sa môže objaviť už pri dávkach zodpovedajúcich 600 - 700 mcg selénu denne. Príznaky predávkovania selénom zahŕňajú cesnakový dych, zvracanie, lámavé nechty, vypadávanie vlasov, únavu či podráždenosť. 

Ako nedostatok selénu v našich podmienkach riešiť?

U ľudí s bežnými stravovacími návykmi, ktorí majú vo svojom jedálničku konvenčne produkované potraviny, sa bohužiaľ stretávame s modernou formou podvýživy a nedostatkom kľúčových prvkov ako je napríklad práve selén. Ak nie ste práve odborník na výživu a nedokážete si z jedálnička sami vyhodnotiť, ktoré podstatné nutrienty vám v strave chýbajú, je múdre dopĺňať najčastejšie deficitné látky vhodnou suplementáciou. Preto bol vytvorený Multivitamín Daily F20 Complex, ktorého každodenné užívanie vám pomôže vylepšiť nutričný status a zaručí príjem dôležitých živín.

Samozrejme je vhodnejšia personalizovaná suplementácia zameriavajúca sa len na preukázateľne chýbajúce živiny. Ak však nechcete riešiť výživu a suplementáciu individuálne s kvalifikovaným odborníkom, stavte na náš Multivitamín Daily F20 Complex.

Skladom

Od

Zdroje:

Stoffaneller R, Morse NL. A review of dietary selenium intake and selenium status in Europe and the Middle East. Nutrients. 2015 Feb 27;7(3):1494-537. doi: 10.3390/nu7031494. PMID: 25734564; PMCID: PMC4377864.

Ventura M, Melo M, Carrilho F. Selenium and Thyroid Disease: From Pathophysiology to Treatment. Int J Endocrinol. 2017;2017:1297658. doi: 10.1155/2017/1297658. Epub 2017 Jan 31. PMID: 28255299; PMCID: PMC5307254.

Qian Wu, Margaret P. Rayman, Hongjun Lv, Lutz Schomburg, Bo Cui, Chuqi Gao, Pu Chen, Guihua Zhuang, Zhenan Zhang, Xiaogang Peng, Hua Li, Yang Zhao, Xiaohong He, Gaoyuan Zeng, Fei Qin, Peng Hou, Bingyin Shi, Low Population Selenium Status Is Associated With Increased Prevalence of Thyroid Disease, The Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism, Volume 100, Issue 11, 1 November 2015, Pages 4037–4047

Fan Y, Xu S, Zhang H, Cao W, Wang K, Chen G, Di H, Cao M, Liu C. Selenium supplementation for autoimmune thyroiditis: a systematic review and meta-analysis. Int J Endocrinol. 2014;2014:904573. doi: 10.1155/2014/904573. Epub 2014 Dec 11. PMID: 25574167; PMCID: PMC4276677.

E.C. Silva Junior, L.H.O. Wadt, K.E. Silva, R.M.B. Lima, K.D. Batista, M.C. Guedes, G.S. Carvalho, T.S. Carvalho, A.R. Reis, G. Lopes, L.R.G. Guilherme, Natural variation of selenium in Brazil nuts and soils from the Amazon region, Chemosphere, Volume 188, 2017



0 komentáre

Zanechať komentár

Upozorňujeme, že komentáre musia byť pred zverejnením schválené.