Prechádzať
Košík
K doprave zadarmo chýba €65,00 na zaplatenie pre dopravu zadarmo

+420 910 920 516 Po - Pia (9:00 - 17:00)

+420 910 920 516 Po - Pia (9:00 - 17:00)

Horčík a obsah nebezpečných kontaminantov

Horčík a obsah nebezpečných kontaminantov

Doplnky stravy sú v dnešnej dobe stále viac populárne aj z toho dôvodu, že predstavujú rýchly spôsob, ako kompenzovať nedostatky nutrične chudobnej stravy. Na trhu existuje množstvo kategórií doplnkov a práve doplnky s horčíkom patria medzi najčastejšie používané. V prípade dlhodobého užívania nielen spomínaného horčíka je ale vhodné zaujímať sa aj o obsah možných kontaminantov. Inak totiž hrozí, že pravidelná suplementácia môže priniesť viac škody ako úžitku.

Čo sa v článku dozviete?:

  1. Kedy môže suplementácia horčíka pomôcť?
  2. Minerálne látky a obsah nebezpečných kontaminantov
  3. Bezpečnosť a kvalita Trime doplnkov
  4. Bežné limity pre obsah ťažkých kovov vs TRIME limity
  5. Ako vybrať vhodný doplnok?
  6. Zdravotné riziká spojené s kontamináciou ťažkými kovmi

Kedy môže suplementácia horčíka pomôcť?

Veľká časť populácie trpí nedostatkom horčíka a jeho zvýšený príjem, či už zo stravy alebo formou suplementov, pre nich môže byť prospešný. Doplňovanie horčíka môže pomôcť v prípadoch, keď vás trápia napríklad migrény, menštruačné bolesti, kŕče, nespavosť, únava a vyčerpanie. Horčík tiež pomáha zlepšovať citlivosť buniek na inzulín a je teda vhodný pre ľudí trpiacich prediabetom či inzulínovou rezistenciou. Optimálna hladina horčíka je tiež dôležitá na udržanie zdravých zubov a kostí.

Minerálne látky a obsah nebezpečných kontaminantov

Potravinové doplnky obsahujúce minerálne látky môžu byť veľmi často kontaminované nebezpečnými toxickými látkami. Medzi tie patria napríklad ťažké kovy, rezíduá extrakčných činidiel a ďalšie organické kontaminanty. Je známe, že všetky tieto látky pôsobia toxicky aj vo zvyškových množstvách, pretože sa v tele postupne hromadia a dochádza tak ku kumulatívnemu efektu.

Bezpečnosť a kvalita Trime doplnkov

V Trime chceme ponúkať také doplnky, ktoré budeme bez obáv sami každý deň užívať, a ktoré budeme s pokojným srdcom odporúčať aj ostatným. Pri všetkých naších produktoch preto dodržujeme tie najprísnejšie štandardy, ako z hľadiska kvality a nutričného prínosu, tak z pohľadu čistoty čo do obsahu prídavných látok a možných kontaminantov.

Zákazníci, ktorí nás už poznajú, vedia, že sa neuspokojíme len so splnením legislatívne nastavených limitov, ale častokrát dodržujeme oveľa prísnejšie limity. Minerálne látky používané v naších doplnkoch sa tak radia z hľadiska splnenia noriem pre obsah ťažkých kovov do kategórie dojčenskej výživy.

Bežné limity pre obsah ťažkých kovov vs TRIME limity

Pri minerálnych látkach nás zaujíma predovšetkým obsah ťažkých kovov. Z toho dôvodu chceme poznať pri výrobe minerálových doplnkov aj diagram výroby, aby sme odhalili všetky kritické body potenciálnej kontaminácie. Nižšie uvádzame tabuľku, ktorá porovnáva naše a bežné limity pre obsah ťažkých kovov.

Ťažké kovy

Bežné limity - maximum

Trime limity

Celkom

10 ppm

3,5 ppm

Olovo (Pb)

3 ppm

do 1 ppm

Arzén (As)

3 ppm

do 1 ppm

Kadmium (Cd)

1 ppm

do 0,5 ppm

Ortuť (Hg)

0,1 ppm

do 0,1 ppm

Ako vybrať vhodný doplnok?

Horčík predstavuje pre množstvo ľudí nevyhnutný doplnok, ktorý pomáha zlepšovať kvalitu spánku, vyrovnať sa so stresom alebo dodávať energiu. Pri dlhodobom užívaní akéhokoľvek doplnku, bude ale stály prísun potencionálnych kontaminantov, ako sú ťažké kovy, pre zdravie škodlivý. Obzvlášť v prípade, keď detoxikačné systémy v organizme nefungujú optimálne.

Odporúčame preto nespoliehať sa len na ľúbivý marketing predajcov výživových doplnkov, ale preveriť si, čo všetko vaše obľúbené produkty obsahujúPrípadne si zvoľte takého výrobcu, u ktorého si môžete byť istí, že za vás bude strážiť nielen kvalitu, ale aj bezpečnosť predávaných produktov čo do obsahu potencionálnych kontaminantov.

Skladom

Od

Zdravotné riziká spojené s kontamináciou ťažkými kovmi

Záverom článku v krátkosti uvádzame, prečo sú pre nás ťažké kovy rizikové. Ťažké kovy vstupujú do nášho organizmu spoločne s jedlom a vodou, môžeme ich vdýchnuť alebo môžu byť vstrebávané kožou. Ich toxicita závisí od viacerých faktorov, ako je napríklad dávka, spôsob expozície, vek, pohlavie, genetická výbava a nutričný profil každého jednotlivca. Medzi najviac rizikové kovy z hľadiska toxicity patrí olovo, arzén, kadmium a ortuť, pretože sú považované za systémové toxické látky poškodzujúce viac orgánov. Ťažké kovy sa v organizme kumulujú, usadzujú sa v jednotlivých tkanivách a orgánoch a môžu spôsobovať rôzne zdravotné komplikácie. Medzi tie patria napríklad bolesti hlavy, únava, depresia a úzkosť, kožné ťažkosti či alergické reakcie.

Zdroje:

Xu L, Li X, Wang X, Xu M. Effects of magnesium supplementation on improving hyperglycemia, hypercholesterolemia, and hypertension in type 2 diabetes: A pooled analysis of 24 randomized controlled trials. Front Nutr. 2023 Jan 18;9:1020327. doi: 10.3389/fnut.2022.1020327. PMID: 36741996; PMCID: PMC9889557.

Tchounwou PB, Yedjou CG, Patlolla AK, Sutton DJ. Heavy metal toxicity and the environment. Exp Suppl. 2012;101:133-64. doi: 10.1007/978-3-7643-8340-4_6. PMID: 22945569; PMCID: PMC4144270.

Jaishankar M, Tseten T, Anbalagan N, Mathew BB, Beeregowda KN. Toxicity, mechanism and health effects of some heavy metals. Interdiscip Toxicol. 2014 Jun;7(2):60-72. doi: 10.2478/intox-2014-0009. Epub 2014 Nov 15. PMID: 26109881; PMCID: PMC4427717.



0 komentáre

Zanechať komentár

Upozorňujeme, že komentáre musia byť pred zverejnením schválené.