Prechádzať
Košík
K doprave zadarmo chýba €65,00 na zaplatenie pre dopravu zadarmo

+420 910 920 516 Po - Pia (10:00 - 16:00)

+420 910 920 516 Po - Pia (10:00 - 16:00)

Trime Podcast #30 s Janem Hrnčířem o permakultúre, pestovateľstve v súlade s prírodou a farmárskych debničkách

Trime Podcast #30 s Janem Hrnčířem o permakultúre, pestovateľstve v súlade s prírodou a farmárskych debničkách

 

V dnešnej dobe sme si zvykli mať všetko neustále k dispozícii. Plodiny vypestované konvenčným poľnohospodárstvom ale bohužiaľ nedosahujú dostatočné výživové hodnoty, čo sa tiež podpisuje na našom zdraví. Konvenčné poľnohospodárstvo a priemysel založený na ekonomickom zisku a výnosnosti sa príliš nezaoberajú tým, ako trpí pôda, životné prostredie alebo koľko živín sa vo vypestovanej úrode nachádza.

Často sa rieši otázka kvality mäsa, rýb, vajec. Všeobecné odporúčania spomínajú pestrosť, rozmanitosť a medzi základné piliere zdravej stravy patrí dostatok ovocia a zeleniny. Už sa ale nehovorí o tom, akú výživovú hodnotu alebo riziká konvenčne vypestované ovocie a zelenina skrývajú.

Existuje niekoľko kategórií pestovateľstva, od konvenčnej produkcie, cez IPZ (integrovaná produkcia zeleniny), bio produkciu až po KPZ (komunitou podporované poľnohospodárstvo). Na najvyššiu priečku potom môžeme zaradiť dlhodobo udržateľný model pestovania, tzv. permakultúru, ktorá rešpektuje prírodu a prirodzené cykly ako je deň, noc alebo ročné obdobie. Poskytuje kvalitné a nutrične bohaté plodiny a množstvo ďalších výhod.

Hosťom našej už 30. epizódy Trime podcastu je Ján Hrnčíř, ktorý sa rozhodol žiť podľa princípov permakultúry. Vďaka nemu a jeho konceptu "farmárske debničky" môže každý podporiť malých poľnohospodárov, prispieť k udržateľnému spôsobu pestovateľstva a tým sa podieľať na zlepšovaní životného prostredia. Ak sa aj vy chcete každý týždeň tešiť na svoju debničku čerstvej a kvalitnej zeleniny, vypočujte si tento diel podcastu.

O rôznych podobách pestovateľstva a výhodách permakultúry sa s Janem Hrnčířem rozprávali Michal Kočí, zakladateľ Trime a Jakub Přibyl, výživový špecialista a produktový vývojár

Všetky diely môžete sledovať na Youtube, Spotify nebo Apple podcast

>

Podcast nájdete aj na našom YouTube kanálu. 



0 komentáre

Zanechať komentár

Upozorňujeme, že komentáre musia byť pred zverejnením schválené.