Prechádzať
Košík
K doprave zadarmo chýba €65,00 na zaplatenie pre dopravu zadarmo

+420 910 920 516 Po - Pia (9:00 - 17:00)

+420 910 920 516 Po - Pia (9:00 - 17:00)

Na ktoré doplnky by sme v lete nemali zabúdať?

Na ktoré doplnky by sme v lete nemali zabúdať?

Leto je obdobie roku, kedy trávime viac času vonku a sme častejšie vystavení slnečnému žiareniu. Slnenie a UV žiarenie môže ale bohužiaľ prispievať k rýchlejšiemu starnutiu pleti, spôsobovať vrásky a pigmentové škvrny. Stúpajúca teplota navyše predstavuje vyššiu záťaž pre naše telo. To musí udržiavať stálosť vnútorného prostredia, regulovať výkyvy teplôt a zaisťovať rovnováhu minerálov, ktoré s vyššou teplotou a väčšou intenzitou potenia viac strácame. V tomto článku nájdete prehľad najdôležitejších doplnkov, ktoré stoja za to suplementovať, ak chceme podporiť naše zdravie aj počas leta a dovoleniek.

Čo sa v tomto článku dozviete:

  1. Prečo je dôležité myslieť na podporu imunity aj v lete?
  2. Dôležitosť multivitamínu v letných mesiacoch
  3. Aké látky môžu pomôcť predísť starnutiu pleti?
  4. Prečo užívať vitamín C počas leta?
  5. Ako súvisí zvýšené potenie s nedostatkom horčíka?
  6. Je vhodné užívať vitamín D aj v lete?

Prečo je dôležité myslieť na podporu imunity aj v lete?

Hoci sú pre nás riziká rôznych viróz hrozbou skôr v chladnejších mesiacoch na jeseň av zime, je vhodné na imunitu myslieť aj v letnom období. Silná imunita nám môže pomôcť zabrániť nepríjemným cestovateľským chorobám a gastrointestinálnym problémom, s ktorými sa pri dovolenkách nezriedka stretneme. Výživa hrá bezpochyby veľmi zásadnú úlohu v udržiavaní zdravého imunitného systému, rovnako ako pohyb či dostatočný spánok. Pokiaľ však imunite pomôžeme vhodnými doplnkami, podporíme ju tým navyše v jej správnom fungovaní.

Dôležitosť multivitamínu v letných mesiacoch

V lete viac cestujeme, a tak sa môže ľahko stať, že vybočíme z nášho zavedeného režimu a nastavených stravovacích návykov. V tomto období tiež častejšie jeme v reštauráciách a niekedy dokonca vynecháme jedlo úplne. Na dovolenkách bohužiaľ nemáme nad naším jedálničkom takú kontrolu, a tak je pomerne bežné, že je naša strava menej zdravšia. Preto by sme nemali zabúdať na kvalitný multivitamín, ktorý nám pomôže doplniť chýbajúce nutrienty a jeho každodenné užívanie nám zaručí príjem potrebných živín

Skladom

Od

Aké látky môžu pomôcť predísť starnutiu pleti?

Počas letných mesiacov, kedy je naša koža viac vystavená slnečnému žiareniu, je do stravy vhodné zaradiť väčšie množstvo karotenoidov a antioxidantov. UV žiarenie môže zapríčiniť vyšší oxidatívny stres a sú to práve antioxidanty, ktoré pomáhajú v boji s voľnými radikálmi a poskytujú tak pokožke prirodzenú ochranu. V lete alebo počas ciest do teplých krajov preto môžeme využiť pestrofarebnú škálu najrôznejších druhov ovocia či zeleniny, ktoré sú zásobárňou veľkého množstva nutrientov. Niet divu, že mnoho týchto látok je pre svoje regeneračné a anti-aging schopnosti tiež hojne využívané v kozmetických výrobkoch alebo doplnkoch stravy. Do nášho produktu Trime ProLife sme zaradili karotenoid Astaxantín, ktorého pozitívny vplyv na pokožku je podložený radom štúdií a ďalšie jeho možné zdravotné prínosy sú predmetom skúmania. ProLife navyše obsahuje prírodný plnospektrálny vitamín E, ktorý pomáha chrániť bunky pred oxidatívnym stresom. 

Prečo užívať vitamín C počas leta?

Vitamín C plní v tele množstvo funkcií aj v lete, keď naša koža potrebuje zvýšenú podporu, by sme mali myslieť na jeho dostatočný príjem.

Tento vitamín sa v organizme správa ako antioxidant a poskytuje teda ochranu pred poškodením kože škodlivým UV žiarením. Navyše prispieva k tvorbe kolagénu, ktorého produkcia s vekom klesá. Podporou syntézy kolagénu udržuje vitamín C normálny stav pokožky a podporuje rýchlejšie hojenie rán.

Vitamín C zohráva tiež kľúčovú úlohu v udržiavaní zdravého imunitného systému, čím nám môže pomôcť znížiť riziko cestovateľských črevných ťažkostí a v prípade infekcie skrátiť dobu trvania choroby.

Vitamínu C sú tiež pripisované antihistamínové účinky. Histamín je látka vznikajúca v ľudskom tele, ktorá tvorí súčasť obranného systému tela a sprostredkováva alergickú reakciu organizmu. Môžeme ho teda využiť aj pri sezónnych alergických reakciách, ako je napríklad senná nádcha.

Ako súvisí zvýšené potenie s nedostatkom horčíka?

So stúpajúcou teplotou vzduchu riešia niektorí z nás zvýšené potenie, ktoré môže byť v určitých situáciách nepríjemné. Potenie je ale prirodzený jav, ktorý slúži na reguláciu telesnej teploty a odvod škodlivých látok z tela. Bohužiaľ sa pri zvýšenom potení viac vylučujú aj niektoré minerály, medzi ktorými je hojne zastúpený práve horčík.

Horčík je dôležitý vnútrobunečný minerál, ktorý sa v tele zúčastňuje viac ako 300 biochemických reakciách, pôsobí ako aktivátor mnohých enzýmov a je nevyhnutný pri tvorbe energie. Naprieč populáciou sa horčík radí k deficitným prvkom a odhaduje sa, že Česi ho prijmú o zhruba 20 % menej, než je odporúčaná denná dávka. Medzi niektoré príznaky jeho nedostatku patria svalové kŕče, tik očného viečka, únava, nespavosť či celkový stav nepokoja a nepohody. Pokiaľ teda pociťujete niektoré z uvedených symptómov, či pravidelne športujete alebo ste dlhodobo vystavení stresu, je prospešné dopĺňať horčík formou suplementu .

Je vhodné užívať vitamín D aj v lete?

Možno si hovoríte, že v lete nie je potrebné dopĺňať vitamín D, ktorý si prirodzene tvoríme práve vystavením pokožky slnečnému žiareniu. Pokiaľ však trávime väčšinu času v uzavretých priestoroch a nie sme na priamom slnku medzi 10-15 hodinou aspoň 10-15 minút denne (ľudia s tmavšou pleťou až 30 minút), alebo ak si chránime pokožku opaľovacími krémami s ochranným faktorom 30 a viac, bránime tým nielen možnému spáleniu kože, ale aj syntéze vitamínu D. Preto nemusíme mať jeho dostatočnú hladinu ani počas leta a môže byť vhodné uvažovať o jeho suplementácii, ideálne spolu s vitamínom K2.

 



0 komentáre

Zanechať komentár

Upozorňujeme, že komentáre musia byť pred zverejnením schválené.