Praha, február 2025 - Alarmujúce percento tehotných českých žien trpí nedostatkom kľúčových živín pre vývoj plodu - na túto skutočnosť upozorňuje český startup Trime, ktorý vyvíja výživové doplnky, ktoré sa svojím zložením približujú skutočným potravinám. Údaje z Lekárskej fakulty Univerzity Palackého a Fakultnej nemocnice v Olomouci ukázali, že až 70 % tehotných žien nedostáva potrebné množstvo vitamínu D a omega-3 mastných kyselín. Poukazuje sa aj na ďalšie kritické nedostatky vo výžive tehotných žien, ako je nedostatočná hladina kyseliny listovej alebo železa.
„Málokto si uvedomuje, že veľká časť populácie žije napriek svojmu blahobytu v stave dlhodobej podvýživy. Ako už ukázali mnohé štúdie, ľudia trpia najmä nedostatkom vitamínu D, omega-3 mastných kyselín a mnohých ďalších životne dôležitých látok. Táto skrytá forma podvýživy má výrazne negatívny vplyv nielen na naše zdravie, ale aj na zdravie našich potomkov. Tehotné ženy, ktoré majú špecifické výživové potreby, by preto mali doplneniu týchto látok venovať ešte väčšiu pozornosť. Nedostatočný príjem základných živín u tehotných žien zvyšuje riziko mnohých závažných zdravotných komplikácií pre matku aj vyvíjajúci sa plod. Nedostatky vo výžive vedú k oslabeniu imunity, zvýšenému riziku tehotenskej cukrovky, preeklampsie, predčasným pôrodom alebo naopak k nízkej pôrodnej hmotnosti či potratom,“ vysvetľuje Jakub Přibyl, odborník na výživu a vývojár produktov spoločnosti Trime.
Deficity ohrozujú tehotenstvo
Údaje ukázali, že len 20 % tehotných žien v Českej republike spĺňa odporúčaný denný príjem omega-3 mastnej kyseliny DHA (200 až 300 mg), ktorá je kľúčová pre vývoj mozgu a zraku dieťaťa. 40 % tehotných žien v Českej republike je ohrozených nedostatkom železa, ktorý môže viesť k anémii a ovplyvniť zdravý rast dieťaťa. Ďalšou látkou, ktorá priamo ovplyvňuje priebeh tehotenstva a ktorej nedostatok je medzi českými ženami rozšírený, je jód - až polovica budúcich mamičiek ho nemá dostatok. Podľa WHO je navyše anémia rozšírená v celej Európe. Podľa tejto organizácie trpí anémiou až 40 % tehotných žien.
„Mnohí odborníci tvrdia, že na odstránenie tohto problému stačí konzumovať vyváženú stravu. Skutočnosť je však iná - väčšina ľudí má také nízke povedomie o výžive, že sa ani zďaleka nepribližuje optimálnej. Chýbajú im nielen základné znalosti o výbere a skladovaní potravín, ale aj zručnosti potrebné na prípravu vyvážených jedál z kvalitných surovín. Pre väčšinu populácie je to nedosiahnuteľný ideál. Dôvodom je nielen horšia kvalita základných potravín, ktorú ovplyvňujú intenzívne výrobné postupy, ale aj strata živín pri spracovaní a nesprávnej tepelnej úprave. Preto sa čoraz viac ľudí obracia na kvalitné potravinové doplnky. Napríklad správna suplementácia kyseliny listovej počas tehotenstva môže znížiť riziko defektov neurálnej trubice u detí až o 70 %,“ dodáva Pribyl.