Prechádzať
Košík
K doprave zadarmo chýba €65,00 na zaplatenie pre dopravu zadarmo

+420 910 920 516 Po - Pia (9:00 - 17:00)

+420 910 920 516 Po - Pia (9:00 - 17:00)

Ako uchovávať doplnky stravy počas leta?

Ako uchovávať doplnky stravy počas leta?

Mnoho vitamínov a ďalších doplnkov môže rýchlejšie degradovať a strácať účinnosť, pokiaľ sú vystavené nadmernému teplu, svetlu, vzdušnému kyslíku alebo vlhkosti. Na zlé podmienky skladovania sú citlivé najmä oleje s vyšším obsahom polynenasýtených mastných kyselín. Ako si teda počínať v lete a čo by som mal/a urobiť pre ich ochranu?

Čo sa v tomto článku dozviete? :

  1. Ako si počínať v lete v súvislosti so skladovaním doplnkov?
  2. Môžem si vziať doplnky, ktoré každý deň užívam, so sebou na dovolenku?
  3. Ako riešime skladovanie a prepravu my?
  4. Tip Jakuba Přibyla

Ako si počínať v lete v súvislosti so skladovaním doplnkov?

Je potrebné rozlišovať medzi doplnkami v kapsuliach a tekutými olejmi.

Detská rada olejov, Kids Omega 3 a Kids DHA + D3K2, predstavuje veľmi citlivé produkty. Štandardne ich odporúčame po otvorení čo najrýchlejšie spotrebovať, ideálne do 2 mesiacov. V prípade letných teplôt, kedy aj izbové teploty môžu presiahnuť 25 stupňov, je vhodnejšie uchovávať tieto doplnky v chladničke. Ostatne to platí aj pre kozmetické oleje a krémy, najmä tie, ktoré sú prírodné alebo „non-toxic“.

"Ak vás čaká cestovanie, kde nebudete mať možnosť skladovania v chladničke a nie je to viac ako jeden/dva dni, radšej by som olej nechal v kľude odpočívať doma v chladničke a suplementáciu obnovil až po návrate", odporúča Jakub Přibyl, autor receptúry.

Na autoxidáciu je náchylný najmä Kids Omega-3, ktorý je v podstate koncentrátom DHA. Čím viac je v oleji polyénových mastných kyselín s viac dvojitými väzbami (DHA ich má z omega-3 najviac) a čím menej antioxidantov obsahuje, tým ľahšie podlieha žltnutiu a tým citlivejšie je na podmienky skladovania. Nikdy tento typ oleja nevystavujte priamemu slnečnému svitu, vyšším teplotám (optimálne sú teploty 4-8 °C) a pôsobeniu kyslíka. Keďže sa pri používaní omega-3 kids nevyhnete otváraniu oleja (a teda prístupu kyslíka), tak najviac mu môžete ublížiť práve dlhým skladovaním vo vyšších teplotách.

Kapsulované produkty, ako je ProLife, Omega 3 - Enhanced Bio Plus alebo Vegan Omega 3, je potencionálny dopad vonkajších podmienok (teplo, svetlo, vzduch, kontaminácia slinami) ošetrený hneď niekoľkými krokmi. Jednak obsiahnutým prírodným antioxidačným mixom, ďalej kapsľovacou a obalovou technológiou. Všeobecne sa dá povedať, že tieto doplnky sú oproti tekutým formám olejov viac stabilné.

Doplnky sú testované aj na extrémne teploty, napriek tomu odporúčame ich uchovávanie pri izbovej teplote do 25 stupňov a na miestach bez priameho slnečného žiarenia či tepla od elektrospotrebičov. V prípade tropických dní bude vhodnejšie skladovať aj tieto doplnky v chladničke.

Môžem si vziať doplnky, ktoré každý deň užívam, so sebou na dovolenku?

Pokiaľ sa chystáte na dlhšiu dovolenku, samozrejme je možné doplnky v kapsuliach tiež prevážať. Krátkodobé výkyvy by nemali kapsulám nijako uškodiť za predpokladu, že budú v originálnom obale. Na ušetrenie miesta v batožine odporúčame uchovať prázdny obal a do neho si vytvoriť presnú zmes obľúbených doplnkov na každý deň. Svoju rutinu tak nemusíte narušiť ani počas dovolenky.

Ako riešime skladovanie a prepravu my?

Z výroby do skladu sú doplnky v letných teplotách prevážané v chladiacich vozidlách. Profesionálne zázemie nášho skladu vie pre každú skupinu produktov vytvoriť vhodné podmienky skladovania, čo nie je pri všetkých e-shopoch samozrejmosťou. Na ceste k zákazníkovi je potom každý balíček z nášho skladu prevezený dopravcom najprv do lokálneho depa, aby nezostával cez noc v aute a nasledujúci deň je potom prevzatý do doručovacieho vozidla

A naša rada na záver? V horúcich letných dňoch zvážte nákup olejov citlivých na vonkajšie podmienky a autoxidáciu. Prípadne objednávku odložte až na obdobie, keď teploty klesnú



0 komentáre

Zanechať komentár

Upozorňujeme, že komentáre musia byť pred zverejnením schválené.