Prechádzať
Košík
K doprave zadarmo chýba €65,00 na zaplatenie pre dopravu zadarmo

+420 910 920 516 Po - Pia (10:00 - 16:00)

+420 910 920 516 Po - Pia (10:00 - 16:00)

Akáciová vláknina - prírodné aditívum s nutričným presahom

Akáciová vláknina - prírodné aditívum s nutričným presahom

Mnoho z našich zákazníkov už vie, že filozófiou Trime je výroba “čistých” výživových doplnkov stravy v najvyššej kvalite, a to bez použitia zbytočne nadmerne používaných potenciálne rizikových aditív.

Čo sa v článku dozviete?:

  1. Trime - prémiové doplnky stravy v oblasti prevencie
  2. Čo je akáciová vláknina?
  3. Výhody akáciovej vlákniny používanej v našich doplnkoch
  4. Zdravotné benefity akáciovej vlákniny
  5. Druhy vláknin a jej nedostatok v ľudskom strave

Trime - prémiové doplnky stravy v oblasti prevencie

Na poli suplementačného priemyslu nie je veľa firiem s podobnou filozofiou ako je tá naša. Pri výberu prémiových ingrediencií hľadáme vždy najlepšieho dodávateľa, ktorého produkty ponúkajú maximálny nutričný potenciál a zároveň sú šetrné k prírode. Počas výroby využívame čo najšetrnejšie postupy spracovania a v našich doplnkách nepoužívame žiadne syntetické prísady (aj keď sú schválené), ktoré by mohli pri dlhodobom užívania nášmu zdraviu uškodiť. Syntetické prísady nahrádzame prírodnými zložkami.

Preto sme začali využívať v niektorých našich produktov organickú akáciovú vlákninu, ktorá funguje ako prísada čisto prírodného pôvodu a zároveň má aj nutričný presah.

Čo je akáciová vláknina?

Akáciová vláknina, tiež známa ako arabská guma, predstavuje druh prebiotickej rozpustnej vlákniny. Získava sa zo šťavy akácie, stromu alebo stromovitého kríka, ktorý rastie najmä v trópoch a subtrópoch. Akáciová vláknina má také technologické vlastnosti, ktoré sa dajú využiť v potravinách, nápojoch alebo výživových doplnkoch,  kde pôsobí ako prírodné zahusťovadlo, stabilizátor a emulgátor. Okrem týchto vlastností má aj priaznivé účinky na ľudské zdravie a pre svoje zdravotné benefity sa využíva aj ako samostatný doplnok stravy.

Výhody akáciovej vlákniny používanej v našich doplnkoch

Naše požiadavky na čistotu doplnkov Trime, kvalitu a účinnosť surovín, rovnako ako na celý výrobný proces, sú naozaj vysoké. Preto vždy hľadáme takého dodávateľa, ktorý splňuje naše prísne nároky. Nie je to inak ani v prípade akáciovej vlákniny, ktorú v súčasnosti nájdete vo vitamínu K2 alebo v multivitamínu Daily F20 Complex

Aké sú kľúčové vlastnosti bio akáciovej vlákniny, ktorú používame v niektorých našich doplnkoch?

  • úplne prírodná, v bio kvalite a získaná z udržateľne pestovaných akáciových stromov
  • non-GMO (nejde o geneticky modifikovanú surovinu)
  • vysokú znášanlivosť trávenia, certifikovaná FODMAP. Vďaka pomalej a postupnej fermentácii akáciovej vlákniny v črevách nespôsobuje tráviace problémy ako je nadúvanie, plynatosť alebo hnačka, a preto je vhodná aj pre ľudí s tráviacimi problémami ako je napríklad syndróm dráždivého čreva
  • “uhlíkovo neutrálna” - nezanecháva uhlíkovú stopu, ktorá by zaťažovala životné prostredie
  • nutričný presah - akáciová vláknina má celý rad zdravotných výhod

Zdravotné benefity akáciovej vlákniny

Prírodná akáciová vláknina je bohatá na polysacharidy, arabinogalaktany a glykoproteíny a podporuje naše zdravie niekoľkými spôsobmi:

  • zvyšuje rozmanitosť črevného mikrobiómu a tým podporuje celkové zdravie

Akáciová vláknina pôsobí ako prebiotikum, zvyšuje diverzitu črevných baktérií (predovšetkým zo skupiny Laktobacilov a Bifidobaktérií), čím pomáha zlepšiť celkové zdravie a posilniť imunitný systém.

Laktobacily a Bifidobaktériá produkujú počas fermentácii rozpustnej vlákniny mastné kyseliny s krátkym reťazcom (SCFA - short chain fatty acids), ako napríklad butyrát, acetát či propionát, ktoré sú veľmi prospešné pre ľudský organizmus. SCFA dodávajú energiu črevným bunkám, znižujú pH (čo už samo o sebe pomáha pri redukcií patogénnych baktérií a zvyšovanie absorpcie niektorých živín), podporujú tvorbu mucinu (črevného hlienu) a zlepšujú integritu črevnej sliznice. Celkovo zvyšujú odolnosť voči škodlivým látkam a toxinom a podporujú obranyschopnosť organizmu.

  • podporuje trávenie urýchlením črevného tranzitu

Vláknina pomáha pravidelnej stolici a zabraňuje zápche tým, že zvyšuje objem stolice a podporuje pohyb potravy tráviacim traktom.

  • podporuje chudnutie

Vláknina všeobecne navodzuje pocit sýtosti a znižuje chuť do jedla. Toho je možno využiť pri snahe o zníženie hmotnosti.

  • reguluje hladinu krvného cukru

Prítomnosť rôznych druhov vlákniny v strave znižuje účinnosť enzymatického rozkladu sacharidov, čo vedie k zníženiu rýchlosti, ktorou vstupuje glukóza do krvného obehu. Vlákniny tak pomáha spomaliť vstrebávanie cukru v krvnom riečisku.

  • pomáhá znižovať cholesterol

Vláknina viaže žlčové kyseliny, zvyšuje vylučovanie cholesterolu a pomáha znižovať jeho hladinu v tele

Druhy vláknin a jej nedostatok v ľudskej strave

Vláknina sa delí na rozpustnú a nerozpustnú, a akáciová vláknina patrí medzi rozpustné vlákniny. Rozpustná vláknina má schopnosť absorbovať vodu, napučať a fermentovať v črevách. Je to prebiotikum, čo znamená, že slúži ako potrava pre naše prospešné črevné baktérie. Do tejto skupiny patria okrem spomínanej arabskej gumy aj strukoviny, ovocie a zelenina.

Ďalším typom vlákniny je nerozpustná vláknina, nazývaná aj hrubá vláknina. Tá sa, ako už názov napovedá, nerozpúšťa vo vode, ale zväčšuje objem stolice, a tým urýchľuje prechod tráviacim traktom. Zároveň pôsobí ako "kefka", ktorá čistí črevá. Príkladom nerozpustnej vlákniny sú celozrnné výrobky, otruby, orechy a semená.

V súčasnosti je príjem vlákniny vo väčšine európskych krajín pod odporúčanou úrovňou. Priemerný denný príjem vlákniny pre dospelého človeka v Českej republike sa odhaduje na približne 15 g. EFSA (= Európsky úrad pre bezpečnosť potravín) odporúča denný príjem 25 g vlákniny na zabezpečenie normálnej funkcie čriev.

Uvádza sa, že nízky príjem vlákniny je možnou príčinou rizika vzniku rôznych ochorení, ako je zápcha a jej komplikácie, žlčové kamene, a je tiež rizikovým faktorom rakoviny hrubého čreva.

Zdroje:

Ríos-Covián D, Ruas-Madiedo P, Margolles A, Gueimonde M, de Los Reyes-Gavilán CG, Salazar N. Intestinal Short Chain Fatty Acids and their Link with Diet and Human Health. Front Microbiol. 2016 Feb 17;7:185. doi: 10.3389/fmicb.2016.00185. PMID: 26925050; PMCID: PMC4756104.

Larson R, Nelson C, Korczak R, Willis H, Erickson J, Wang Q, Slavin J. Acacia Gum Is Well Tolerated While Increasing Satiety and Lowering Peak Blood Glucose Response in Healthy Human Subjects. Nutrients. 2021 Feb 14;13(2):618. doi: 10.3390/nu13020618. PMID: 33672963; PMCID: PMC7918852.

https://www.internimedicina.cz/pdfs/int/2008/12/04.pdf



0 komentáre

Zanechať komentár

Upozorňujeme, že komentáre musia byť pred zverejnením schválené.