Prechádzať
Košík
K doprave zadarmo chýba €65,00 na zaplatenie pre dopravu zadarmo

+420 910 920 516 Po - Pia (9:00 - 17:00)

+420 910 920 516 Po - Pia (9:00 - 17:00)

Ovplyvňuje zinok testosterón?

Ovplyvňuje zinok testosterón?

Testosterón je hormón, ktorý je produkovaný prirodzene v našom tele. Dôležitú úlohu však zohráva predovšetkým v zdraví mužov, pretože má vplyv na množstvo telesných a psychických pochodov. Podnecuje vývin a udržovanie mužských sekundárnych znakov, je zodpovedný za udržanie sexuálneho libida, za svalovú silu, nárast svalovej hmoty a súčasne aj jej rýchlu regeneráciu.

Znížená produkcia testosterónu môže nepriaznivo ovplyvniť hladinu krvného cukru, má vplyv na ukladanie tuku a môže pôsobiť aj na kvalitu spánku. V oveľa menšej miere je tvorený aj v ženskom organizme, ale vzhľadom na to, že ide o látku, ktorá robí muža mužom, musí byť hodnota tak akurát pre zachovanie nežnosti ženského pohlavia.

Aká je korelácia medzi testosterónom a zinkom?

Mnohé štúdie zaznamenali, že pokiaľ je v tele nízka hladina testosterónu a zároveň nízka hladina zinku, potom zvýšenie hodnoty zinku potravou alebo doplnkami stravy môže súčasne pomôcť k zvýšeniu hladiny testosterónu a naopak. Nedostatok zinku môže viesť k nízkej hladine testosterónu. Akým mechanizmom pôsobí zinok na hladinu testosterónu?



Estrogén vs. testosterón

Naše telo je hra hormónov. Je však veľmi dôležité, aby boli vyvážené, pretože aj malá hormonálna nerovnováha môže spôsobiť vedľajšie účinky v celom tele.

V tomto prípade pôsobí estrogén proti testosterónu. Pokiaľ u mužov začína hladina tohto hormónu klesať, môže to znamenať množstvo komplikácií.

Aromatáza je enzým zodpovedný za premenu testosterónu na ženský pohlavný hormón estrogén. Aktivitu aromatázy môže zvyšovať mnoho faktorov, napríklad vek, obezita, alkohol, inzulín. Napríklad tukové tkanivo má schopnosť pôsobením aromatázy meniť sa na estrogén. A ak je vyššia hladina estrogénu, znižuje sa testosterón. Existuje množstvo nutrientov, ktoré pôsobia na enzým aromatázu a potláčajú jej účinnosť, jedným z nich je aj zinok. Zinok je prirodzeným inhibítorom aromatázy a môže tak utlmiť pretváranie testosterónu na estrogén. Inými slovami môže prirodzene zvyšovať tvorbu testosterónu.

 

 

 



0 komentáre

Zanechať komentár

Upozorňujeme, že komentáre musia byť pred zverejnením schválené.